пожарогасител

Дискусии, коментари, идеи, предложения, срещи, история, интересни факти
Аватар
ivobox
Обратна връзка:

пожарогасител

Мнение от ivobox » 20 Апр 2010 18:42

днес ме изненадаха с новината, че са въвели жестоки глоби ако пожарогасителя в колата е с изтекъл преглед или там каквото му викат.
акта бил 500лв wacko.gif
било някакво ново. източника ми е уж сериозен, но не открих в нета подобна информация.
някой чувал ли е подобно инфо
Avensis D-4D, 2005, 116hp, TOYOTA
Yaris T Sport, 2003, 106hp, TOYOTA

valen_tin

Мнение от valen_tin » 20 Апр 2010 18:52

еми нормално ... с този премиер, пожарникарското лоби ще да е силно biggrin.gif
не вървят продажбите на пожарогасители, за това като нищо може да се въведе нещо такова, че да потръгне малко бизнеса dry.gif

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 334 пъти
Получена  благодарност: 364 пъти

Мнение от slowtraveler » 20 Апр 2010 19:07

Съмнява ме да е такава глобата...
Липсата на изправен (т.е. периодично прегледан) пожарогасител автоматично прави автомобила технически неизправен (чл.10 от ППЗДвП).
А доколкото знам за управление на неизправно МПС глобата е 5 точки и 50-150лв глоба, ако МПС-то не е спряно от движение...
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

Аватар
Vesko
ЗАВИНАГИ С НАС.....
Обратна връзка:

Мнение от Vesko » 20 Апр 2010 19:18

Преди два месеца бях на технически преглед. ДОри и не провериха имам ли пожарогасител. Още един преглед ли трябва д аминава горкият водач и още един стикер на стъклото?

ПП: А бележка че водача е преминал курс как се борави с пожарогасител дали ще трябва? biggrin.gif Аз и идея си нямам как се ползва...

Аватар
slowtraveler

Мнение от slowtraveler » 20 Апр 2010 19:59

Vesko, логиката е друга....
На техническия преглед не ти го проверяват, защото може да го махнеш веднага след като си минал преглед.
Но си длъжен да го имаш в изправно състояние в автомобила и да го представиш на КАТ при поискване...
Изправното състояние се доказва с периодичен преглед на пожарогасителя, при което върху него се залепя стикер.
Не струва много пари - на времето бе около 2 лв проверката, дето я правеха в един фургон пред КАТ (когато още гледаха за пожарогасител при технически преглед).
Ако те спрат, липсата на пожарогасител (или на стикер за периодичен преглед с дата на валидност) автоматично прави автомобила 'технически неизправен' - това го пише в ЗДвП...

П.С. налагало ми се е да ползвам пожарогасителя (тип флакон за дезедорант). От тогава в колата си имам нормален пожарогасител и не вярвам на тея малките...

smokejumper
Получена  благодарност: 3 пъти

Мнение от smokejumper » 20 Апр 2010 20:03

Пожарогасителите, които се използват в автомобилите масово са заредени с пожарогасителен прах и като всички такива подлежат на ежегодна проверка. Ако не се извършва фиктивно /просто да му се залепи нов стикер/ то трябва да се провери дали не се е сбил праха и да се зареди с транспортиращ газ. Обикновено масовите "еднодневки" не подлежат на проверка и са много ненадеждни. Препоръчвам ви пожарогасители с поне 2 kg прах. И преди да ме обвините, че имам фирма за пожарогасители и сега ви "зарибявам" ще ви кажа, че съм действащ пожарникар и като такъв съм гаси доста автомобили. Нагледал съм се на тюхкащи се водачи до горящите им автомобили, захвърлили несработилия пожарогасител. Най-често след 3-4 минути от горящия автомобил нищо не става. Така, че приемете наличието и изправността на пожарогасителя като част от вашия автомобил. И дано никога не ви се налага да го използвате.

Аватар
slowtraveler

Мнение от slowtraveler » 20 Апр 2010 20:29

smokejumper, въпроса е в оптималното количество...
За 2кг прахов трудно ще намериш място в автомобила...
Нямам такъв опит като теб, но също съм гасил автомобил (Тойота Карина), и силно се съмнявам, че дори с 2кг прахов бих го изгасил.
Добре, че наоколо имаше голям СО2 пожарогасител, та успях да го изгася (след като изпразних малките пенни и прахови пожарогасителчета). Двигателния отсек изгоря напълно - не се виждаше никаква пластмаса или акумулатор или изолация на кабелите..

Аватар
didak
Благодарил/а: 3 пъти
Получена  благодарност: 2 пъти

Мнение от didak » 20 Апр 2010 20:36

smokejumper написа:Пожарогасителите, които се използват в автомобилите масово са заредени с пожарогасителен прах и като всички такива подлежат на ежегодна проверка. Ако не се извършва фиктивно /просто да му се залепи нов стикер/ то трябва да се провери дали не се е сбил праха и да се зареди с транспортиращ газ. Обикновено масовите "еднодневки" не подлежат на проверка и са много ненадеждни. Препоръчвам ви пожарогасители с поне 2 kg прах. И преди да ме обвините, че имам фирма за пожарогасители и сега ви "зарибявам" ще ви кажа, че съм действащ пожарникар и като такъв съм гаси доста автомобили. Нагледал съм се на тюхкащи се водачи до горящите им автомобили, захвърлили несработилия пожарогасител. Най-често след 3-4 минути от горящия автомобил нищо не става. Така, че приемете наличието и изправността на пожарогасителя като част от вашия автомобил. И дано никога не ви се налага да го използвате.
А имало ли е случай да е имало полза от пожарогасител?
Съфорумник беше писал преди време: "От опит, бензинов автомобил гори до пълна щета за под 1 минута. За 5 му бяха изтекли и алуминиевите чаркалъци от двигателя...."
Ако това е така - риска да си навредя в опит за гасене е абсолютно неоправдан.
Yaris 1,0-1999->Yaris 1,3-2009->Yaris 1,33-2009

Аватар
slowtraveler

Мнение от slowtraveler » 20 Апр 2010 20:56

От големия пожарогасител (сигурно беше СО2-10кг) твърдо имаше полза..
Изгасих колата, без да има сериозни поражения вътре в купето и багажника (само пукнато предно стъкло и леко стопено табло).
Но от двигателя остана само добре лъснат алуминий, с лъщящи 'косъмчета' от медните проводници към инжекторите...
И то при спрян в покой автомобил, на платен паркинг...
Убеден съм, че с 2кг прахов едва ли бих се справил с гасенето - щеше да си изгори целия автомобил...

Аватар
PoluZaSpaL

Мнение от PoluZaSpaL » 20 Апр 2010 21:31

Bottom line:
Или качвам 10 килограмов пожарогасител в багажника и се 'боря с огъня' като пич, или си карам с тая пишка яловата дето не е за пред хора даже и бягам далече ако видя пламък ;)
Доста ще ми е тъпо ако се наложи да обяснявам на гос'ин милиционера какъв съм огнеборец с тоя 'пожарогасител' от 2 лева дето ми е в багажника..
.
.
.
1990 black Toyota Celica 2.0
.
Жените са като кенефите - или са заети, или са осрани.

Аватар
ValShopov

Мнение от ValShopov » 20 Апр 2010 21:54

а ако реши да ме глоби мога ли да му изпръскам пожарогасителя в лицето да видим дали работи........ mad.gif mad.gif mad.gif mad.gif mad.gif mad.gif mad.gif mad.gif mad.gif mad.gif

smokejumper
Получена  благодарност: 3 пъти

Мнение от smokejumper » 20 Апр 2010 22:00

Пожарогасителят е уред за първоначално гасене. Той ще свърши работа, когато удариш запалването бързо. Ако колата е с АГУ първо затваряш спирателните кранове на бутилката, ако имаш възможност разкачаш клемите на акумулатора. Ако запалването е в двигателния отсек преди да вдигнеш капака е добре пожарогасителя да е до теб. Леко надигаш капака и пръскаш вътре.
И наистина пожарите в МПС се развиват изключително бързо заради леснозапалимите течности в тях и синтетичните материали.
И един малко страничен съвет-избягвайте да паркирате в близост до пластмасови контейнери. Често ги палят, те се разтичат под съседни автомобили и се сещате какво следва...

Аватар
slowtraveler

Мнение от slowtraveler » 20 Апр 2010 22:30

Към съветите на smokejumper - при пожар/дим веднага изключете запалването...
Така има голяма вероятност да успеете да спрете притока на гориво (ако някой сноп не е окъсил вече и към горивната помпа се подава напрежение) или да ограничите захранването към някои системи и по този начин да не се стигне до допълнителни огнища заради къси съединения (от стопените кабели).
При пожар - разчитайте само на себе си и мислете...
При мен нещата се развиха така (мисля, че бях споделял тук случката):
Зимно време братовчед ми бе на гости и колите ги държахме на платен паркинг (през 3-4 коли една от друга).
Докато аз подгрявах колата (прозорците - замразени) братовчед ми чука по стаклото и вика 'запали се'. Отговарям му - 'ами супер' (мислейки, че просто е запалил двигателя). ГОРИ БЕ :censored:
Грабнах 'дезодоранта' - през процепите на капака огъня бе около 30-40см, но основния огън се виждаше долу около картера (достъп през арката на гумата). 'Дезодоранта' хвърли две шепи пяна и до там...
През това време охранителя на паркинга се въртеше като гламав и питаше - 'какво да правя'. Абсолютно безполезен човек. Викнах му да вика пожарната (какво друго може да направи един пенсионер на 80г).
Казах на братовчед ми да откопчае капака (дойде ми на акъла, че навярно бронята на жилото ще се стопи, и няма да можем да отворим капака). След това му казах да изкара ключа - направи ми впечатление, че отнякъде постъпваше бензин - трошляка(ситен чакъл от изстърган асфалт) под автомобила започна да гори сериозно.
След това викнах на братовчеда и охранителя да помогнат да издърпаме колата от мястото - така едновременно нямаше да е над горящия асфалт, и щеше да е по-далеч от другите коли на паркинга...
Видях два големи СО-2 пожарогасителя в другия край на паркинга, и единия успя да изгаси пожара. Учудих се колко ефективен беше този пожарогасител...
Отворихме капака (с парцал, защото бе адски нагорещен), и допълнително охладих двигателя с пожарогасителя (въпреки, че май вече нямаше какво да гори).
Пожарната дойде около 3 минути след изгасянето (успях да им се обадя, че няма смисъл да бързат и да идват, но те настояха да дойдат на място, ако има нужда от издаване на документ за удостоверяване на събитието).
Така-че трябва да се действа много бързо и оперативно.
Но ако го нямаше големия пожарогасител, навярно щяхме да гледаме как си доизгаря автомобила...

Аватар
Raya
Благодарил/а: 1 път

Мнение от Raya » 20 Апр 2010 23:11

smokejumper написа:......
И един малко страничен съвет-избягвайте да паркирате в близост до пластмасови контейнери. Често ги палят, те се разтичат под съседни автомобили и се сещате какво следва...
Благодарим за съвета :thumbsup:
Веднъж колата ми стоя до горяща кофа, но метална. До сега не сещах какво може да стане до пластмасовата wacko.gif

Аватар
didak
Благодарил/а: 3 пъти

Мнение от didak » 21 Апр 2010 11:26

slowtraveler написа:.....
Причина за пожара?
Yaris 1,0-1999->Yaris 1,3-2009->Yaris 1,33-2009

Публикувай отговор