Лятото идва ще се сменят гуми.
- djobonano
- Местоположение: София - TOYOTA AVENSIS 1 - T22 - 2000 г. - 2.0TD - 90 ps.
Лятото идва ще се сменят гуми.
Здравейте колеги.
За Авенсис 1.
Някой който е по компетентен да помага.
Решил съм да си сложа летни гуми но са по големи от размера за модела.
Нормалният размер е 195-60-R15
Възнамерявам да сложа 205-60-R15
Не знам дали е добре или не но возията е невероятна.
Това съм го пробвал на предишната ми кола Passat
Но дори и да не е възможен този вариант по не някой да каже кой ще е подходящ размер, който въпреки това да е по голям от нормалния.
Ако може 205-55-R15
За Авенсис 1.
Някой който е по компетентен да помага.
Решил съм да си сложа летни гуми но са по големи от размера за модела.
Нормалният размер е 195-60-R15
Възнамерявам да сложа 205-60-R15
Не знам дали е добре или не но возията е невероятна.
Това съм го пробвал на предишната ми кола Passat
Но дори и да не е възможен този вариант по не някой да каже кой ще е подходящ размер, който въпреки това да е по голям от нормалния.
Ако може 205-55-R15
и аз съм така, особенно стъбилността няма грешка, само дето ако ти се налага често да возиш хора отзад, ще ти пестъргват гумите в праговете, но не е опасно, волана става доста по-тежък, харча за гориво не пада (в сравнвние с зимния примерно), километража допълнително те залъгва, защото със 195/60/15 на един и същ маршрут който ми се ми се налага да го вземам редовно,ми очита 450км а с летните 400км, което е разлика от 12.5% и е доста сериозна, а съм го смятал поне на пет калкулатора за рзамер на гуми, и не би трябвало да има разлика във външния периметър на двата размера,но наистина колата изглежда много по добре.greg39 написа:Здравейте,аз карам същият Авенсис с летни гуми 205/55/16 на лята джанта.Много я отваря на вид и е много стабилна
P.P: имай предвид, че по-голям размер от 205/55/16 не можеш да сложиш, защото задните няма да влязат. гумата опира в леглото на пружината на задния амортисьор.

АVENSIS 2.0TD-комби
- andrian999999
- Благодарил/а: 1 път
- Получена благодарност: 1 път
- andrian999999
- Благодарил/а: 1 път
- Получена благодарност: 1 път
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 337 пъти
- Получена благодарност: 367 пъти
Колеги, по-добре си купете хубави стандартни гуми и не се занимавайте с глупости....
Не съм имал проблеми със стабилността на 195/60/15...
Не знам за вас, ама аз бих избягвал тея варианти с опиране на гумата в окачването, с нуждата от 'преизчисление' на километража и скоростомера, и т.н. и т.н.
Ако все пак решиш да сложиш по-широка гума, ползвай калкулатор за да сметнеш височината на гумата така, че да е със същия диаметър както оригиналната. Така ще минимизираш проблемите със скоростомера, трансмисията (в края на краищата крайното предавателно отношение се променя) и т.н.
Също така трябва внимателно да се погледне офсета на джантата, за да се избегне опиране тук-таме...
Не съм имал проблеми със стабилността на 195/60/15...
Не знам за вас, ама аз бих избягвал тея варианти с опиране на гумата в окачването, с нуждата от 'преизчисление' на километража и скоростомера, и т.н. и т.н.
Ако все пак решиш да сложиш по-широка гума, ползвай калкулатор за да сметнеш височината на гумата така, че да е със същия диаметър както оригиналната. Така ще минимизираш проблемите със скоростомера, трансмисията (в края на краищата крайното предавателно отношение се променя) и т.н.
Също така трябва внимателно да се погледне офсета на джантата, за да се избегне опиране тук-таме...
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008