С Авенсис, каравана и палатка на почивка до Албена.

Дискусии, коментари, идеи, предложения, срещи, история, интересни факти
roumen68
Обратна връзка:

С Авенсис, каравана и палатка на почивка до Албена.

Мнение от roumen68 » 04 Сеп 2009 10:38

Това лято изкарах една чудна 3-седмична почивка с каравана и палатка на плажа в края на Албена. Всъщност си направих лагера на около 500 - 600 метра от последният хотел "Гергана". До това място може да се стигне от Албена само пеш по едно дървено мостче над устието на река Батовска, както и по плажа, а с кола - по черен път от Кранево.

Пътят е наистина много разбит, с дълбоки коловози и често шасито се удря в тях, а понякога - и предната маска. С Авенсиса нямах проблем да тегля тежката каравана и на такъв път. Бавничко, само на полусъединител на повечето места. На връщане забуксувах на едно гадно място с наклон нагоре, караваната и тя се заинати и доста дим излезе от феродото и гумите, но все пак успях да изляза. Докато се мъчех да изляза, от минаващите покрай мен джипове се чудеха как изобщо мога да тегля такава голяма каравана с лека кола, която не е 4x4 на такъв път. Едно доказателство каква здрава и мощна машина е Авенсис D4-D.

За любителите на почивка сред природата разказвам малко по-подробно за мястото на лагера ми и с какво оборудване бях там.

Накратко за предимствата и недостатъците на това място за почивка:

Предимствата:
- близо е до атракциите на Албена и в същото време до значително по-евтините заведения и магазини в Кранево;
- спокоен плаж, който само през уикендите се пълни повечко;
- тишина, тъй като заведенията и дискотеките остават надалеч;
- веднага след плажа започва прохладната гора на резерват "Балтата";
- красива морска панорама, като в ясен ден се вижда и нос Калиакра;
- няма комари поради често силният вятър на този плаж.

Недостатъците:
- вятъра, често достатъчно силен за да не позволи да се ползва чадър на плажа;
- няма наблизо вода и електричество;
- съвсем наблизо има нудистки плаж, който незнайно защо се е превърнал в гей нуди плаж.

Изображение
Моят "лагер" от каравана, палатка, 3-метров чадър с маса и столове, преграден с Авенсиса както за завет, така и от любопитните погледи на преминаващите по алеята туристи. Тази алея свързва Албена с Кранево. В далечината над дърветата се вижда първият хотел в Албена.

Изображение
Спалнята в караваната. Тази маса потъва надолу и служи като основа за разпъване на канапетата, получава се доста голяма спалня.

Изображение
Под едно от канапетата съм монтирал 2 акумулатора х 75 Ah с постоянно включено към тях зарядно, което ги зарежда щом включа караваната към генератора.

Изображение
Случайното ми откритие, че батерията в банята се разглобява и резбата там позволява монтирането на маркуч за душ ми осигури много по комфортно къпане спрямо по-раншното поливане с чаша.

Изображение
Поглед от вратата на караваната.

Изображение
Генератора, прибран в караваната за временна почивка. От ставането сутрин работи до обяд, след това пауза за плаж и привечер отново се пуска до към полунощ. Захранва както цялата каравана с хладилника (80 литра) в нея, бойлер за гореща вода, зарежда акумулаторите, така и в палатката: компресорен хладилник (110 литра), микровълнова, 2 тостера, електрическа кана. Разход на денонощие - от 4 до 6 литра бензин. Това при положение, че хладилниците са пълни с храни и си бяха добре охладени, както и замразени продукти в камерите. Вечерно време лагера се осветяваше от 4 енергоспестяващи лампи, а при прибирането на генератора се оставяше една лампа пред палатката да свети цяла нощ, включена към конвертор 12/230V към акумулаторите.

Изображение
А това беше таксито между Кранево и Албена по свързващата ги около 1 км алея. Мургавият таксиджия нямаше конкуренция и не оставяше без работа.

Изображение
Поглед отпред. С колелото се правеха хубави разходки в района. Купих едно и за приятелката ми, но тя решително отказа да се качи, така че успях навреме да го върна в магазина.

ИзображениеИзображениеИзображение
В тихо време масата и столовете бяха пред караваната, а при силен вятър ги местех в предверието на палатката на завет.

Изображение
Палатката я използвах като килер за разни вещи и допълнителна кухня - с хладилник и микровълнова.

Изображение
Плажа беше на около 20 метра от лагера.

Изображение
В посока към Кранево. Вижда се табелата за край на Албена.

Изображение
В далечината се вижда вилната зона между Балчик и Албена.

Изображение
Малко барбекю с тефлонова тава - идеално за приготвяне на пържени пиперки, картофи, гъби и крехки свински карета.

Изображение
Това ремарке за велосипед го бях взел за носене на вода с него с колелото. Уж малко спорт. 2 - 3 пъти ходих с него за вода, но в един момент ми писна и слез това ходех с колата.

Изображение
Запасите от ценната вода. На ден за 3-ма отиват около 40 - 50 литра при икономично ползване.

Изображение
Под подпорите на караваната сложих тези 50 x 50 см дъски, за да не потъва в пясъка или калта ако завали някой дъжд. За късмет 3 седмици не капна нито капка.

Изображение
Под предният капак на караваната: 15-литровият резервоар за вода, 4 туби x 5 л бензин за генератора, газовата бутилка.
Toyota Avensis D4-D, 2.0, 116 hps, SOL, комби. Произведена в UK на 14.12.2003. Добрич-Варна с разход 3.6л/100км!

Аватар
max-2
Благодарил/а: 42 пъти
Получена  благодарност: 110 пъти

Мнение от max-2 » 04 Сеп 2009 12:29

Браво Румене, оборудването е наистина добро.
Аз лично не мога да издържа толкова времем на едно място. За три седмици бих посетил поне 2-3 места. Гледам, че си сменил голямото барбекю biggrin.gif
Carina E 4AFE LB 1992

roumen68
Обратна връзка:

Мнение от roumen68 » 04 Сеп 2009 14:57

Здрасти Max-2! :)
Да, направих големи ремонти у дома, нови климатици на терасата, изолации и тя стана тясна за голямото барбекю, та го харизах на майсторите. Но с това новото пак съм доволен - като куфарче е, лесно се пренася, икономично - с 2 шепи въглища ще изпечеш за 10-тина гладни човека пържолите. Вярно - по-бавничко :)

А, къде да мърдам на други места? Много хубаво си беше даже. За по-дълго време приемаш лагера като втори дом, хващаш му цаката за всичко, всичко ти е ясно къде е и как. Почиваш си спокойно, плаж, море, разходки, книжки, филми, музика, дълги вечери на масата и т.н. А и с всичкият багаж дето го помъкнах (на една от снимките се вижда електрическа подочистачка даже biggrin.gif ) не бях в състояние никъде да се местя.
Toyota Avensis D4-D, 2.0, 116 hps, SOL, комби. Произведена в UK на 14.12.2003. Добрич-Варна с разход 3.6л/100км!

Аватар
spritable

Мнение от spritable » 04 Сеп 2009 17:35

roumen68, направо ти завиждам. От кога си мечтая за такъв тип почивка, но не мога да намеря съмишленици за точно такъв вид море.
Имаше ли проблем с навиването на приятелката ти за такъв вид море, а не например на хотел. Защото мисля, че аз ще ударя на камък там.

Аватар
jim_beam
Автомобил: Honda HR-V RU
Благодарил/а: 11 пъти
Получена  благодарност: 6 пъти
Обратна връзка:

Мнение от jim_beam » 04 Сеп 2009 20:00

браво бе човек,такъв мераклия си еваларка! :thumbsup:
аз също съм почитател на къмпинга,но само на палатка и то за мах. 3-4 дена.трябва непременно да скочиш до италия между триест и венеция е пълно с разкошни къмпинги с отлични условия в тях.трябва да изровя някоя снимка. :thumbsup:
Honda HR-V DTEC 2021
Made In Japan

Изображение

roumen68
Обратна връзка:

Мнение от roumen68 » 04 Сеп 2009 21:39

Spritable, мисля че не е точно въпрос на мъже и жени, а на характер. Наблизо имаше една двойка на около 30 - 35 години. На палатка която беше наполовината на моята. Близо 1 месец са били на морето и двамата изглеждаха много доволни. Правеха си параван до палатката и с поливане от бидон се къпеха.
За 1 уикенд до мен дойдоха на малка палатка младо семейство с 2 малки деца. Отново малка палатка. Предложих им някои благини на цивилизацията, но те категорично отказаха. Дошли на такова място именно за да се откъснат от всекидневието, да избягат от удобствата на дома.
За мен жена, която откаже такъв тип почивка или е много глезена, или иска да отива на почивка за да показва тоалети и благосъстояние, или иска да използва портфейла на мъжа, който ще се тръшка да плаща скъпият хотел.
Е, има и нещо друго - жените обичат сигурността и добрата хигиена. Ако се осигурят и двете неща в такъв лагер - може и да се навие. Моята в началото категорично отказваше, после се съгласи. Нощно време я беше страх, но аз оставях една лампа да свети цяла нощ отвън, а и в караваната не беше тъмно. Накрая много и хареса цялата идея за такъв тип почивка. Иначе в началото - не та не - само на хотел.
Щом търсиш съмишленици - ще измислим нещо по въпроса за другото лято или още за тази есен докато е топло - на планина. Но за да се навие приятелката ти, все пак трябва да инвестираш в доста неща, които дават удобства и комфорт на такъв тип почивка.

jim_beam, благодаря ти :)
Ами това да направя нещата както си му е реда - това беше част от удоволствието на почивката. Даже плажа и морето не ме влечаха толкова, колкото да си почивам и през деня в така оборудваният лагер.
В тази криза засега ще пропусна излизането в чужбина. А и така съм се оборудвал, че си изкарвам по-добре на диво къмпиране отколкото на къмпинг :)
За миналото лято иначе бях мислил и за варианта за пътуване чак до Испания и обратно с караваната. Е, другото лято може и да го направя, живот и здраве.
:thumbsup:

Аватар
didak
Благодарил/а: 3 пъти
Получена  благодарност: 2 пъти

Мнение от didak » 05 Сеп 2009 07:53

Какви хотели!
Като ти гледам оборудването ти си направо на "All inclusive"!!!
Yaris 1,0-1999->Yaris 1,3-2009->Yaris 1,33-2009

Аватар
bg20010

Мнение от bg20010 » 05 Сеп 2009 15:44

Ммм,много добро оборудване,прекарал си си добре. happy.gif
Toyota Corolla 1.6 VVTI
TLC 120

Изображение

Аватар
tntony

Мнение от tntony » 16 Сеп 2009 12:48

Направо ти завиждам за оборудването ЕВАЛА , питаш ли мен като всяка година ходя до Италия и Франция за по 2 седмици на палатка , а багажа в мойта Corolla едвам се събира и на задната седалка всичко е пълно :thumbsup:
Toyota Avensis 2.0 D4, 147ps, 1AZ-FSE, 2006

Аватар
Рошко
Благодарил/а: 2 пъти
Получена  благодарност: 3 пъти
Обратна връзка:

Мнение от Рошко » 16 Сеп 2009 13:09

tntony написа:Направо ти завиждам за оборудването ЕВАЛА , питаш ли мен като всяка година ходя до Италия и Франция за по 2 седмици на палатка , а багажа в мойта Corolla едвам се събира и на задната седалка всичко е пълно :thumbsup:
Къде ходиш на палатка в Италия и Франция? Има ли в къмпинга удобства като душ, ток до всяка палатка и т.н. Какви са цените? Сподели ако не те затруднявам много :thumbsup:

Аватар
jim_beam
Автомобил: Honda HR-V RU
Благодарил/а: 11 пъти
Получена  благодарност: 6 пъти
Обратна връзка:

Мнение от jim_beam » 16 Сеп 2009 16:47

http://www.campingmalibubeach.com/

този ми е любимия в италия.в този регион между триест и венеция има хиляди къмпинзи с идеални условия в тях.това всъщност е италианската ривиера,абсолютно спокойно е,няма бандити и не е много скъпо.
оптимално е да се ходи в края на май до средата на юни,тогава е по-спокойно и няма толкова навалица,а и цените са най-ниски.
от бг граница до там са не повече от 1000-1200km,почти само аутобан.между другото ако се улучи някой ден лошо време се отскача до венеция,която е съвсем наблизо.струва се да се види,аз съм поне веднъж в годината тук за няколко дни,тази година бях 2 пъти.
взимам си голямо място с ток и вода и опъвам една шатричка 3х3 и една палатка за спане.вижте в линка има и цените според сезона.през 50-ина метра има комплексче с душове,тоалетни,умивални,блестят от чистота по 3 пъти на ден ги мият едни лели.морето ти е на 20м излизаш от къмпинга и си на плажа,какво повече ти трябва.вътре в къмпинга има магазини,пицария,детска площадка,фитнес,тенис маси,басейн и др.
:king: :sunny:

roumen68
Обратна връзка:

Мнение от roumen68 » 17 Сеп 2009 14:27

Хмм! Добре изглежда на този къмпинг в Италия. Но за евтиното - май не е. wink.gif
Щом излиза към 30+ евро на ден в евтиният сезон...
Всъщност ако човек не е инвестирал в скъп инвентар за къмпинг - приемливо е. Една палатка за 100 - 200 лв и останалото такса за къмпинга - ОК. И има удобствата като чисти бани, тоалетни, заведения и магазини наоколо.
Но на мен лично засега ми е по-добре на диво къмпиране. Само ми трябва вода наоколо, с другото се оправям :whistle:

Даже се порових да потърся воден дестилатор - да си дестилирам вода от влагата във въздуха и да съм независим от водоизточници. Но няма за повече от 16 литра на денонощие, и то ако работят нонстоп и горят доста ток при това.

Аватар
tntony

Мнение от tntony » 01 Окт 2009 11:34

Ползвам различни сайтове за къмпинг http://www.camping.it/ този е за Италия, http://www.camping.fr/ Франция , имаш абсолютно всичко необходимо, баня с топла вода , тоалетна която НЕМИРИШЕ и е винаги чиста (веднъж ми се нала да чакам около 1 минута), в някои има и басейн, по 3 (три) мивки - за миене на ръце лице и т.н. , за миене на чинии и за пране, в повечето има и пералня пускаш 1 евро и ти пере, ако искаш ток мисля че беше 2-3 евра на ден и си пускаш кабел до караваната. Опъвам си палатката до нея ми е колата паркирана и всичкото това е оградено с жив плет висок около 1 метър и никой нете притеснява за нищо. И може в къмпига да видите както кемпер за 100 000 евра така и Ягуар :thumbsup:
Toyota Avensis 2.0 D4, 147ps, 1AZ-FSE, 2006

Публикувай отговор