Обяснение защо понякога спирачките скърцат/свирят безпричина
Обяснение защо понякога спирачките скърцат/свирят безпричина
Обяснение защо понякога спирачките скърцат/свирят без причина, когато ги натиснете при ниска скорост, а има достатъчно накладка и всичко е наред.
1)до скоро накладките, които са се продавали в Б-я са съдържали азбест. до скоро сте карали с такива колите си.
2)от скоро продават накладки без азбест (не знам дали във всички сервизи/магазини, или основно в официалните) (защото не е еко френдли (френдли - демек friendly, приятелски, от англ.)), и вместо азбест, накладките съдържат алуминиеви и други метални частици.
3)когато загреете спирачките, горният слой се запича и после скърца, при натискане на спирачките с 20-30 км/ч.
4)новите коли, спирачният им апарат е направен така, че скърцането да се избягва максимално, дори при запечени накладки.
5)няма проблем ако скърца, стига да си имате накладка достатъчно и ад са ви в ред спирачките, карайте си така, стига да не ви дразни много.
6)преди да променят спирачните апарати, има коли, които са междинки - със спирачни апарати, тип стари (т.е. склонни към свирене), и накладки еко френдли, т.е. пак склонни към свирене.
7)карайте, свиркайте си и да не ви пука:) лошото е че пешеходците около вас ви псуват много, за това ви сърби за*ника;)
1)до скоро накладките, които са се продавали в Б-я са съдържали азбест. до скоро сте карали с такива колите си.
2)от скоро продават накладки без азбест (не знам дали във всички сервизи/магазини, или основно в официалните) (защото не е еко френдли (френдли - демек friendly, приятелски, от англ.)), и вместо азбест, накладките съдържат алуминиеви и други метални частици.
3)когато загреете спирачките, горният слой се запича и после скърца, при натискане на спирачките с 20-30 км/ч.
4)новите коли, спирачният им апарат е направен така, че скърцането да се избягва максимално, дори при запечени накладки.
5)няма проблем ако скърца, стига да си имате накладка достатъчно и ад са ви в ред спирачките, карайте си така, стига да не ви дразни много.
6)преди да променят спирачните апарати, има коли, които са междинки - със спирачни апарати, тип стари (т.е. склонни към свирене), и накладки еко френдли, т.е. пак склонни към свирене.
7)карайте, свиркайте си и да не ви пука:) лошото е че пешеходците около вас ви псуват много, за това ви сърби за*ника;)
stay up and keep shining!!
slowtraveler каза: Срещу мен на около 150м имаше спрели фарове - един мерцедес с модните по него време (пък май и сега) борци, които на въпроса ми дали имат лопата отговориха, че имат само пистолети и бухалки
slowtraveler каза: Срещу мен на около 150м имаше спрели фарове - един мерцедес с модните по него време (пък май и сега) борци, които на въпроса ми дали имат лопата отговориха, че имат само пистолети и бухалки

- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 334 пъти
- Получена благодарност: 366 пъти
Дидо,
Карал съм нова кола, която е доста над 250к.с. и спирачките и свиреха само докато са студени.
В момента, в който загреят стават тихи като монахиня на изповед, а в същото време няма fading при спиране biggrin.gif
В същото време имах Астра, която след смяна на дискове и накладки при загряване на спирачките започваше да спира с бучене като трамвай. Шлайфането на накладките (които сервиза гаранционно обяви за 'изпечени') не даде никакъв резултат.
Явно свиренето се появява вследствие резонанс между системата накладки/спирачен апарат/диск.
Когато една част от тази система си промени параметрите, то свиренето изчезва или съответно се появява.
Затова правенето на канали на накладките спира свиренето, защото променя параметрите на единия участник в системата
Карал съм нова кола, която е доста над 250к.с. и спирачките и свиреха само докато са студени.
В момента, в който загреят стават тихи като монахиня на изповед, а в същото време няма fading при спиране biggrin.gif
В същото време имах Астра, която след смяна на дискове и накладки при загряване на спирачките започваше да спира с бучене като трамвай. Шлайфането на накладките (които сервиза гаранционно обяви за 'изпечени') не даде никакъв резултат.
Явно свиренето се появява вследствие резонанс между системата накладки/спирачен апарат/диск.
Когато една част от тази система си промени параметрите, то свиренето изчезва или съответно се появява.
Затова правенето на канали на накладките спира свиренето, защото променя параметрите на единия участник в системата

Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
svirene na spirachkite moje da ima po mnogo prichini, kato naprimer i nai veche materiala na nakladkata, a moje da e ot kakvo li ne, ima dosta razlichni vidove nakladki v dneshno vreme(kato uj vsichkite sa bez azbest). za nai tihi se vodiat keramichnite nakladki. druga prichina za svirene moje da e che niama lamarinki(shims) zad nakladkata, ili ako ima, ne sa nai dobrite lamarinki. sashto taka po niakoga e hubavo da se sloji grez mejdu nakladkata i vaprosnata lamarinka, tova sashto pomaga poniakoga. zvuk moje sashto da idva i ot samite diskove, ako ne sa riazani pri smiana na nakladkata, ili pak ako ne sa raizani kat horata i prilichat na gramofonna plocha, ili pak ako ima rub rajda det da opira v nakladkata. dizaina na spirachnite aparati sashto e ot znachenie. na moita kola naprimer na zadnite aparati ima edno parche jeliazo mejdu poltovete i spirachnia aparat, na koeto e zakachen edin gumen tampon, che da obira vibracii(saotveno zvuci)
->
- slowtraveler
Само едно допълнение. Веднъж както си карам и изведнъж се чува ужасяващо много силно стържене/свирене отпред в дясно.
Спрях, огледах - нищо подозрително.
Пробвам да тръгна - същия ужасяващ звук.
Повторния оглед показа едно малко камъче, попаднало незнайно как между спирачния диск и предпазната ламаринка на спирачния апарат и системата резонира...
Иначе звука наистина бе ужасяващ - все едно колелото се откача...
Просто голяма част от детайлите около спирачния апарат са доста твърди, и затова резонират по-лесно.
Спрях, огледах - нищо подозрително.
Пробвам да тръгна - същия ужасяващ звук.
Повторния оглед показа едно малко камъче, попаднало незнайно как между спирачния диск и предпазната ламаринка на спирачния апарат и системата резонира...
Иначе звука наистина бе ужасяващ - все едно колелото се откача...
Просто голяма част от детайлите около спирачния апарат са доста твърди, и затова резонират по-лесно.
- dil
- Получена благодарност: 2 пъти
- Обратна връзка:
Изпробвах една рецепта за премахване скърцане на спирачките.
А именно намазване на външната част на накладката (НЕ тази която опира в диска) със медна грес.
Ефекта е че изчезна свиренето, което имаше при леко натиснат педал.
Т.е. при мене свиренето не е от кофти накладка с кофти смеси, а от допира на спирачния апарат и буталото със накладката.
Дано сте разбрали какво съм обяснил
Изпробвах го на две коли с накладки Mintex, при които имаше скърцане.
Ползвах медна грес на WURTH CU 900 , развасовката е тубичка 100гр, която сигурно ще стигне за 20-тина автомобила поне
А именно намазване на външната част на накладката (НЕ тази която опира в диска) със медна грес.
Ефекта е че изчезна свиренето, което имаше при леко натиснат педал.
Т.е. при мене свиренето не е от кофти накладка с кофти смеси, а от допира на спирачния апарат и буталото със накладката.
Дано сте разбрали какво съм обяснил

Изпробвах го на две коли с накладки Mintex, при които имаше скърцане.
Ползвах медна грес на WURTH CU 900 , развасовката е тубичка 100гр, която сигурно ще стигне за 20-тина автомобила поне

Toyota Corolla Verso 1.8 1ZZ-FE 2008
Toyota Corolla E11 Wagon 1.3 4E-FE 1997
Renault Clio 1.3 1995
Полезни съвети за Corolla E11
Toyota Corolla E11 Wagon 1.3 4E-FE 1997
Renault Clio 1.3 1995
Полезни съвети за Corolla E11
Обяснение защо понякога спирачките скърцат/свирят безпричин
здравейте на всички!може ли някой да ми даде съвет какво може да се направи-колата е avensis 1.6 1999г.сменени предни дискове,накладки akebono изчистени сп.апарати,при спиране 5-10km/h свирят яко спирачките 

Re: Обяснение защо понякога спирачките скърцат/свирят безпри
също след автомивката забелязах ,че не свирят,но като изсъхнат и пак започват да свирят/скърцатCECO написа:здравейте на всички!може ли някой да ми даде съвет какво може да се направи-колата е avensis 1.6 1999г.сменени предни дискове,накладки akebono, изчистени сп.апарати,при спиране 5-10km/h свирят яко спирачкитепри по висока скорост не свирят
- slowtraveler
Re: Обяснение защо понякога спирачките скърцат/свирят безпри
Ами след автомивка не скърцат, защото са 'смазани' от водата и от ръждата, която се е образувала по дисковете...CECO написа:също след автомивката забелязах ,че не свирят,но като изсъхнат и пак започват да свирят/скърцатCECO написа:здравейте на всички!може ли някой да ми даде съвет какво може да се направи-колата е avensis 1.6 1999г.сменени предни дискове,накладки akebono, изчистени сп.апарати,при спиране 5-10km/h свирят яко спирачкитепри по висока скорост не свирят
Могат да се направят няколко нареза на накладките, което ще промени резонансната честота и ще спрат да свирят..
Но все пак си е играчка - демонтаж/монтаж и т.н.
Навърти 1-2х.км и ако продължи да те дразни - действай (все пак внимателно с рязането, да не пукнете накладката или нареза да стана прекалено дълбок...
точно за при тези 5-10км/ч, отговора е в горния/горните постове;)
stay up and keep shining!!

Smile написа:Как се разбира дали имам достатъчно накладки?