Ще купувате ли зимни гуми. сезон 2011 - 2012 ?

Дискусии, коментари, идеи, предложения, срещи, история, интересни факти
Публикувай отговор
Аватар
zi_zi_top
Автомобил: CorollaCcross MyT 2023
Благодарил/а: 2 пъти
Получена  благодарност: 33 пъти

Мнение от zi_zi_top » 12 Ное 2011 20:05

nowyaris написа:....Робуването на марки води до непоправими психически проблеми,поне според мен.
В такъв случай правилният избор за марка автомобил е Лада или Дачия с гуми Tiger и масло от Русе. :thumbsup:
Известната мъдрост учи да се избягва даването храна на троловете и да се устоява на изкушението да им се отговаря.
Войнстващата простащина е последната защитна линия на всяко неаргументирано становище, но тя не го прави по-аргументирано!

nowyaris
Получена  благодарност: 2 пъти

Мнение от nowyaris » 12 Ное 2011 20:08

Да колега,ама въпроса е принципен-струва ли си да се робува на марка,след като и нещо по-обикновено върши работа.Иначе сто лева на гума като разлика има/поне в Русе/между моита Ласса и Дънлоп например.Говоря за зимни гуми на Яриса и цената на Дънлопа е в дилъра на Тойота.За бусовете хич и не съм поглеждал на друга марка цената-с тях не правя компромиси.И не забравяй,че и в най-щастливите български фирми идва един момент в който или-или... . Ама докато не ти се случи,няма как да го разбереш.

Аватар
zi_zi_top
Автомобил: CorollaCcross MyT 2023
Благодарил/а: 2 пъти
Получена  благодарност: 33 пъти

Мнение от zi_zi_top » 12 Ное 2011 20:12

За кризата си абсолютно прав! :thumbsup:
Но не е нужно всички за мислят като в тежка криза без да са го "загазили".
Известната мъдрост учи да се избягва даването храна на троловете и да се устоява на изкушението да им се отговаря.
Войнстващата простащина е последната защитна линия на всяко неаргументирано становище, но тя не го прави по-аргументирано!

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 334 пъти
Получена  благодарност: 364 пъти

Мнение от slowtraveler » 12 Ное 2011 20:47

Ако смяташ разликата между цените на нормален търговец и официален дилър разликата може да ти е и 1000лв....
Например джанти с еднакъв размер при официалния дилър са 650лв, а аз ги взех за около 165лв...
За яриса разликата ти ще е под 200лв за 4 гуми...
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

nowyaris

Мнение от nowyaris » 12 Ное 2011 22:10

zi_zi_top написа:За кризата си абсолютно прав! :thumbsup:
Но не е нужно всички за мислят като в тежка криза без да са го "загазили".
То като го загазиш,после и да го мислиш голяма полза няма.Трябва да гледаш да не го загазиш.Темата беше друга-струва ли си човек да харчи много пари за нещо,което може да получи и срещу доста по-малко.Според мен не.

nowyaris

Мнение от nowyaris » 12 Ное 2011 22:12

zi_zi_top написа:
nowyaris написа:....Робуването на марки води до непоправими психически проблеми,поне според мен.
В такъв случай правилният избор за марка автомобил е Лада или Дачия с гуми Tiger и масло от Русе. :thumbsup:
То като се замисли човек,май е така.

Аватар
Vesko
ЗАВИНАГИ С НАС.....
Обратна връзка:

Мнение от Vesko » 12 Ное 2011 22:57

nowyaris написа:
zi_zi_top написа:
От копачите на царевица с които говорих напоследък всеобщото мнение е че от както са си купили нова техника и са спрели да имат големи разходи за гориво, масло и резервни части са запонали да трупат пари biggrin.gif

Аватар
slowtraveler

Мнение от slowtraveler » 12 Ное 2011 23:01

nowyaris демагогства с кризата tongue.gif
Обаче тук никой няма да спори в извода ти:
Темата беше друга-струва ли си човек да харчи много пари за нещо,което може да получи и срещу доста по-малко.Според мен не.
Но темата е друга - заслужава ли си човек да харчи повече пари за нещо, или срещу по-малко пари да получиш нещо по-лошо...
Според мен избора е въпрос на възможности и необходимост...
Трябва ти кола - можеш да избереш мъника на Грейт Уол , можеш да избереш и майбах - и двете ще ти движат задните части.... Е,
ако се срещнат челно нещата стават много различни, и тогава оправданието 'ама нали аз карам бавно' не важат..
Да не те среща мечката в гората....

nowyaris

Мнение от nowyaris » 13 Ное 2011 07:16

Vesko написа:
nowyaris написа:
zi_zi_top написа: В такъв случай правилният избор за марка автомобил е Лада или Дачия с гуми Tiger и масло от Русе. :thumbsup:
От копачите на царевица с които говорих напоследък всеобщото мнение е че от както са си купили нова техника и са спрели да имат големи разходи за гориво, масло и резервни части са запонали да трупат пари biggrin.gif
Новата техника са я купили с пари,които са изкарали от дълга експлоатация на стара техника.Отделно дето новата техника като я пуснеш да "троши буците" в България много бързо става стара техника.Стой та гледай след някой и друг сезон как натрупаните им пари ще почнат да се топят по поддръжка на вече грохващата им "нова техника".А борчовете по закупуването си вървят-и главници,и лихви.Този филм са го прожектирали вече.Отделно дето никой здравомислещ фермер не си е продал или бракувал стария ДОН 1500 или тракторите ЮМЗ-Беларус.Съвсем пък отделно е че парите в селското стопанство изобщо не се трупат от наличие на нова техника,а от съвсем други неща,ама това е друга тема :thumbsup:

nowyaris

Мнение от nowyaris » 13 Ное 2011 07:29

slowtraveler написа:nowyaris демагогства с кризата tongue.gif
Обаче тук никой няма да спори в извода ти:
Темата беше друга-струва ли си човек да харчи много пари за нещо,което може да получи и срещу доста по-малко.Според мен не.
Но темата е друга - заслужава ли си човек да харчи повече пари за нещо, или срещу по-малко пари да получиш нещо по-лошо...
Според мен избора е въпрос на възможности и необходимост...
Трябва ти кола - можеш да избереш мъника на Грейт Уол , можеш да избереш и майбах - и двете ще ти движат задните части.... Е,
ако се срещнат челно нещата стават много различни, и тогава оправданието 'ама нали аз карам бавно' не важат..
Да не те среща мечката в гората....
Според мен избора винаги е въпрос освен на възможностти и необходимост, и на точна преценка на това което избираш.Темата е за зимни гуми и според мен не е нужно човек да се изхвърля и да робува на марки и най-различни тестове,а да избере нещо нормално,евтино,и най-важното доказало се с годините в неговите собствени очи.А сравнението с марките на колите не го разбрах-по твоята логика и използвайки твоя пример трябва да си купя 10-тонен камион-ще ми разхожда задните части и ако срещна някой "Майбах" челно ...... wacko.gif .

Аватар
slowtraveler

Мнение от slowtraveler » 13 Ное 2011 09:20

Тук има известно противоречие...
nowyaris написа:....Новата техника са я купили с пари,които са изкарали от дълга експлоатация на стара техника.
vs
nowyaris написа:....А борчовете по закупуването си вървят-и главници,и лихви....
Хората отдавна са казали - икономията е майка на мизерията....
Ние от доста време сме скъпи на триците и евтини на брашното...
Средството на труда на посочената от Веско група е трактор/комбайн и т.н. И затова по нивите вече много рядко виждаш ЮМЗ или нещо подобно. А виждаш комбайни с навигация, климатик (човешки условия за труд) и най-вече - много висока производителност.

А относно гумите - съгласен съм със следното:
nowyaris написа:да избере нещо нормално,ХХХХ,и най-важното доказало се с годините в неговите собствени очи
Просто за различните хора 'нормалното' е различно по съдържание tongue.gif

nowyaris

Мнение от nowyaris » 13 Ное 2011 10:57

За икономията и мизерията мога да поспоря.За това каква техника основно има по нивите също.При печалба от 8-10 лв/декар (освен ако не си засадил индийски коноп biggrin.gif ) и цена на една гума Гудиър предна за комбайн Джон Диър от шест хиляди лева с ДДС сметката всеки може сам да си я направи.В момента селското стопанство си е поредната перачница.Щото при нас и триците,и брашното са много евтини.А при нормалните хора винаги съдържанието на думата "нормално" е едно и също.Просто в момента ( а и винаги-аз съм жив пример) много хора мислят че могат да пръднат по-високо от задника си.Доста късно разбират,че няма начин.Та това за зимните гуми.

Uncle Dido
Почетен Администратор
Получена  благодарност: 1 път

Мнение от Uncle Dido » 13 Ное 2011 13:15

Адаш, ще ме умориш. biggrin.gif

Прав си, естествено. Тук селско стопанство вече няма, вносът е страхотен, а едно време изнасяхме доста, дори и със старите ЮМЗ-та.

Слоу, извинявай, ама не си съвсем прав, брат. Вълната от фалити го показва.

За гумите: Аз, примерно, карам предимно градско през зимата и то по главните артерии, които са изчистени. Това, естествено, не е причина да не си купя нови гуми, просто няма смисъл.

Със скоростта, с която се движи колоната в зимните, а и в летните задръствания, породени от смотаняци със завиден стаж и жени в лява лента, може и с летните да карам.

Не, че не съм го правил, де, ама още едно време, с ладичката.

А на който му се налага да кара по неизчистени пътища, катери планини и чукари - там вече е друго. Но и там не винаги гумите са определящ фактор, а веригите.

Та - който си има брада, купува си гребенче... smile.gif

Аватар
slowtraveler

Мнение от slowtraveler » 13 Ное 2011 13:56

Трудно ще се сравним с едно време. Но не съм съгласен, че сега не се работи здраво - просто не се вижда от повечето хора.
Чиче ела да видиш що кораби със зърно се изнасят от Варна и Балчик...

Само за градско каране съм съгласен, че няма голямо значение - писах по-горе, че колата на жената бе 2-3г с Дебица зимата - бе като тракторче - все пак са протеже на GoodYear...
Но не бих напънал тази гума при висока скорост (те нямат и такъв скоростен индекс де)...
И като търсих гуми като, се оказва, че разликата между незнайните марки/стари модели, и новите топ-модели съвсем не е фрапираща.
Например за баничарката незнайните Starfire са около 120лв/бр и то с ниска товароносимост (няма предлагане с необходимия параметър).
Другите незнайни поне за мен марки, но подсилени гуми започваха над 125-130лв.
Гудиъра го взехме с повишен товарен индекс (точно каквото ни трябва) за около 160лв.
А ако вдигнеш малко летвата към сериозните марки, се оказва, че Гудиъра съвсем не са най-скъпите....
Така, че пак се връщаме на това, че избираме нещо, от което сме останали доволни...

Uncle Dido
Почетен Администратор
Получена  благодарност: 1 път

Мнение от Uncle Dido » 13 Ное 2011 14:28

Слоу, миналата зима, поради финансови причини бях принуден да "обуя" купето на Роза с четири нови гуми на Уинли - http://www.margel.info/web/lang_bg/%D0% ... 0%BD%D0%B8 за доста малко пари, говорим за чисто нови гуми.

За един месец от скептик се превърнах във фен, китайците са направили читава гума...

Е, с отстъпката ми излязоха 300 лв. за 15" говорим...

А аз все още си карам със старите Дебица 14" - предните са на 5 сезона, а задните на девет...даже ги беше и снимал, гамен такъв!!!

Публикувай отговор