Каква зимна гума да сложа

Дискусии, коментари, идеи, предложения, срещи, история, интересни факти
Публикувай отговор
djemal danga

Re: kakva zimna guma da sloja

Мнение от djemal danga » 30 Окт 2014 20:43

Темата не беше ли за избор на зимни гуми от колега без кирилица.Сигурно вече си е купил и от повече писане файда няма,както няма и зима.

Все още не съм купил гуми но кирилица имам .
А за писането файда винаги има. tooth.gif
За мен всеки коментар е от значение
Corolla Verso 2.0 D4D 2005г.

Аватар
andrian999999
Благодарил/а: 1 път
Получена  благодарност: 1 път

Мнение от andrian999999 » 30 Окт 2014 20:48

Vesko написа:С летни гуми и авенсис 1 съм се качвал зимата на семково. На никого не попречих и никого не забавих. Просто в началото (т.е. в края на последното село) спрях и си сложих веригите.

ПП: Дори на 1-2ма помогнах по пътя да си сложат веригите, че ми пречеха да мина tooth.gif
миналата година се качих до Мальовица с предни летни и задни зимни , на горе ако някой беше спрял пред мен нямаше да го кача, на долу беше малко по-притеснително
професионален мапер

Аватар
didak
Благодарил/а: 3 пъти
Получена  благодарност: 2 пъти

Мнение от didak » 30 Окт 2014 20:51

prius 3 написа:... А специално Петроханския мога да ти кажа, че най-гадно се минава през есента, сутрин, когато пътя е целия покрит с паднали листа и е заскрежен. Просто няма такава пързалка, вервай ми! С каквито и гуми да си, мисията е почти невъзможна.
Тогава сваляш гумите и по джанти... Може!
То на офроуд спускане може и двете задни колела да се махнат и по барабани...
Yaris 1,0-1999->Yaris 1,3-2009->Yaris 1,33-2009

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 334 пъти
Получена  благодарност: 364 пъти

Мнение от slowtraveler » 30 Окт 2014 21:08

prius 3 написа:.....
В БГ не знам какво е положението с тези гуми. Предполагам е както с хибридите... biggrin.gif
Иначе в немско ги има. Ето ти 5 модела да си избереш всесезонки с твоя размер 265/50 R20 :...
Да, малко по-малък товарен индекс, което за зимата едва ли би било проблем...
Иначе част от гумите съм ги пробвал - Кашкая дойде с Bridgestone Dueler - типичен летен галош guns.gif
Неслучайно за него зимни си взех други - GoodYear Ultragrip SUV...
Но си прав, че големите размери ги няма тук......
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

mirott
Благодарил/а: 14 пъти
Получена  благодарност: 16 пъти

Мнение от mirott » 31 Окт 2014 08:55

prius 3 написа:mirott,
не само Петрохан, но и Троянския и Шипка и Хаинбоаз съм минавал. А специално Петроханския мога да ти кажа, че най-гадно се минава през есента, сутрин, когато пътя е целия покрит с паднали листа и е заскрежен. Просто няма такава пързалка, вервай ми! С каквито и гуми да си, мисията е почти невъзможна.
Вервам ти-карал съм и продължавам да го правя постоянно:)! Няма невъзможни неща-разполагаш се според чергата:)! Друга ми беше идеята, ама както винаги се преиначи...

philipp

Мнение от philipp » 31 Окт 2014 20:38

Аз като минавам от през Петрохан, обикновено криввам и през "Исторически път". Особено красиво е зимата. Проблеми с джип няма, а с лека кола минавам само ако снега не е прекалено дълбок разбира се. На асфалта има някакъв начин да закъсаш на заледени места (има три-четири завоя от северния склон, които са традиционно хлъзгави), обаче това, което се каза за "мисия невъзможна"... е прощавайте, но не е вярно. Когато не са чистили, те не пускат леки автомобили. Няма подобно нещо като да не може да се мине прохода. Трябват зимни гуми, но винаги ще мога да мина безпроблемно и с 6 годишна Дебика. Естествено с уговорката, че за природен катаклизъм няма застраховка дори лятото...

Аватар
slowtraveler

Мнение от slowtraveler » 31 Окт 2014 22:38

Филипе, Историческия път зимата казваш... no.gif Ако не е падал сняг - може...
Иначе забрави... Дори и с джип...
Последно го минах преди месец - с лек автомобил южната част би било доста трудно да я минеш - джипа не се зореше, но имаше големи ровове... За северната няма проблем - няма ровове от водата...
Просто Историческия път има сантиментална стойност за родата и за мен - Петрохан е кръстен на пра-прадядо, така, че донякъде го знам....
Ако искаш да се убедиш - виж разклона в стрийт-вю - снимката е от Март ако си спомням правилно... Ами няма минаване...
Иначе днес сложих зимните гуми :)
Изображение

philipp

Мнение от philipp » 31 Окт 2014 23:04

Наистина снимките са от преди 4 години (по-нови не съм правил), но ето тук си го наснимах докато си карах. Никакъв зор с нищо - колата не е ревала, а е всичко на всичко 81 конски сили:

http://www.cphpvb.net/lada/5017-%D0%B8% ... %B0%D0%BD/

От тогава съм минавал още 5-6 пъти всяка зима.

Аватар
slowtraveler

Мнение от slowtraveler » 31 Окт 2014 23:13

Просто сте умерили време без нормален сняг....
Ето мартенското време: https://www.google.bg/maps/@43.0444001, ... !2e0?hl=bg
Иначе според мен южната страна е по-сложна - вие сте излезли към Гинци, докато към Петрохан пътя си е що-годе ОК, ако не се вземат предвид възможни заблатявания по пътя (при абсолютно сух път на места срещнах доста локви)...

Аватар
BOz
Благодарил/а: 6 пъти
Получена  благодарност: 199 пъти

Мнение от BOz » 01 Ное 2014 00:24

philipp написа:Наистина снимките са от преди 4 години (по-нови не съм правил), но ето тук си го наснимах докато си карах. Никакъв зор с нищо - колата не е ревала, а е всичко на всичко 81 конски сили:

http://www.cphpvb.net/lada/5017-%D0%B8% ... %B0%D0%BD/

От тогава съм минавал още 5-6 пъти всяка зима.
То при тези условия на снимките и с БМВ-то ще си карам без дори да се замисля. tooth.gif
Разход на хибрид-> Изображение
Разход на дизелов автоматик -> Изображение

philipp

Мнение от philipp » 01 Ное 2014 08:04

BOz - именно, за това говорим. Горският път през Петрохан е елементарен, а какво говорим за асфалта, който се чисти редовно и добре (често минаваме от там и знам)... Аз го предпочитам в пъти пред магистралата.

Аватар
slowtraveler

Мнение от slowtraveler » 01 Ное 2014 08:14

Хм... За един и същ Исторически Петрохан говорим? Защото аз като минавах асфалт нямаше, а само груб камък или черен път.. И имаше в началото ровове които биха отказали всеки амбициозен БМВист - там правих тестове на окантарване на джипа..
Да го чистят зимата не вярвам - кой ще чисти черен път? Сам си видял че няма никой в района.. Има само до самия Петрохан...
Че е красив спор няма...

philipp

Мнение от philipp » 01 Ное 2014 22:02

За същият говорим. Не се чисти и няма особени проблеми зимата по него. А асфалтовият път се чисти.

Аватар
slowtraveler

Мнение от slowtraveler » 01 Ное 2014 22:51

philipp написа:...Не се чисти и няма особени проблеми зимата по него. ....
Казваш, че на 1300-1500м надморска височина няма проблем без да се чисти път (и то черен)??! worthy.gif
Дооообре :whistle:
Надявам се ще минеш някой път през зимата по 'чистения' официален път, и да видиш стените над 1-1.5 метра сняг отстрани... И то ако не е паднала лавина де - там стават повече...
То и на гугълската снимка се вижда колко коли са минали по Историческия - Март месец :whistle:
По продължението на пътя дори сериозните офроудъджии не се опитват да минат зимата, защото на места преспите подминават 3-5 метра...
Зимата планината там не е шега работа...Маааалко по-на ниско в същия район преди година две голям верижен трактор не можеше седмица да слезе надолу по едни 10 км.... Просто не може да избута снега (беше подминал 2-2.5м равномерна снежна покривка)......

philipp

Мнение от philipp » 02 Ное 2014 00:55

В крайна сметка нека говорим с конкретни факти - в колко дни (часа?) от годината проходът Петрохан е затворен за моторни превозни средства? В последните поне 10 години минавам през прохода веднъж или два пъти в месеца, без значение от сезона (зимата даже бих казал, че малко по-често). Досега ми се е случвало точно 2 (словом - два) пъти проходът да е бил затворен рано сутринта, защото през нощта е валяло и са затворили, за да почистват, съответно отклоняват трафика през Своге. И 2-3 часа по-късно по радиото чувам, че вече е отворен. Около три пъти ми се е случвало да ме отбият полицаи, за да ме проверят дали имам вериги в колата (предполагам, че са връщали коли, които нямат) - обаче досега не ми се е налагало там да слагам.

Ако говорим за Шипка или Хаимбоаз, там вече нещата са други. Техниката ли им куца, организацията ли, наистина ли времето там е много по-сурово (вероятно това е причината), но през тези два прохода аз редовно чувам за тежки проблеми. За Троян-Кърнаре пък се чудя кога въобще е отворен :)

П.П. Ето ви снимки от асфалтовия път на Петрохан ден и половина след обилен снеговалеж. Това е било едно от по-трудните ми минавания от там - а както ясно се вижда, няма особени проблеми, освен че трябва да се внимава и да се кара по-бавно заради евентуални заледени участъци:

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Просто хората от снегопочистващата фирма там си вършат работата. Това е. Затова и продължавам да твърдя, че за леки коли няма проблеми. Апокалипсисът, който беше предвещан в предишен коментар, просто не се случва, съответно не е нужно да си купуваме трактор, за да преминем от София до Берковица - коя да е лека кола ще се справи, стига да има някакви зимни гуми. Ако това е неправилно, значи досега са се случвали десетки хиляди изключения всяка година.

Да не дърпаме Дявола за опашката естествено - беди могат да се случат и лятото, както видяхме тази година нееднократно.

Публикувай отговор