Тъй-като темата забуксува на място.....
Малко почивка...
П.С. по молба на RUDY добавям следното:
За съжаление slow послуша колегите и заключи темата - само да го помоля да добави този коментар, на "грамотния" индивид във Шкода форума - нека всички видим какво е писал в Шкода Клуб BG:
Цитат:
Октавия е невероятен автомобил. Може би най-яката кола, която съм карал. И това са думи на човек, който има зад гърба си над половин милион километра, а до скоро в гаража си имах Ауди А8 4.2 бензин – 2004г. / Боже, как се радвам, че се отървах от нея - уникален боклук/. Моите приятели се шегуват, че в момента съм без кола, но ........ всъщност аз имам такава – Шкода Октавия 1,9 ТДИ 1999г. първа регистрация. Купих я от един приятел, който я бе внесъл от Италия – колата беше уникално занемарена на външен вид, с буквално протрити волан и ръкохватка на скоростен лост и ........ на 115.000 километра, т.е. най-вероятно е била на половин милион реални, съдейки по състоянието. Ами, след този евентуален половин милион / или поне 300-400 хил. /, аз й врътнах още почти 300.000 километра за четири години. Няма такава кола. Просто няма. Всичко е здраво, нищо не скърца и всичко функционира като по часовник. Общо взето, нищо не съм ремонтирал по нея, което вече взе да ме озадачава – чехите явно още не са разбрали, че новите коли се правят, за да се развалят – примери бол, като почнем от Ауди А8 и S-класата на Мерцедес / W220 – 1998-2005г. /, каквато също съм притежавал – уникална кола, носеща уникални главоболия. За 300 хиляди километра съм сменявал ремъци / плюс водна помпа при смяната на ангренажния ремък, но не защото е била повредена,а в комплект с ремъка /, масло и филтри, а също така накладки и дискове. Когато пък е влизала в сервиз за смяна на масло и филтри се е случвало да бъде подменен някой лагер или друга дреболия. Но това не са ремонти, а обслужване, което се прави на всяка кола. Не броя и за ремонт смяната на цялата ходова част, просто защото колата изкара 180.000 км след подмяната на носачи и други с части от Еуратек, а всеки един от нас знае в какво състояние са нашите пътища. За сравнение, на Мерцедес S320 CDI от предницата нищо не бе останало след 80.000 км. / аз и брат ми зад волана /. Ремонт – около 6000лв. Плюс нов компресор за еърматика след един месец – нова хилядарка. За аудито пък да не говорим – помпи, маркучи, амортесьори, изгоряло табло и ......... така нататък. Като тегля чертата за Октавията – нито веднъж в сервиз за ремонт на автомобила / изключвам дребни проблеми с крушки на мигачи, аварийни и някое и друго копче, душмански насилвано от предишния собственик /, 300.000 безпроблемни километри по пътищата на България и останалите страни от ЕС. Просто, единствения проблем на тази кола е,че не е имиджова. Някак си стои като грозното пате в сравнение с доста други коли, особено по отношение интериора на автомобила. Иначе е уникален автомобил, може би едно от достиженията на автомобилостроенето – в пъти по-здрава от всяка една от колите на Фолксваген, правени през този период,а и до днес.
В заключение, нямам никакво намерение да я продавам, да я бартеросвам или да я заменям за друга, нито пък ми дреме дали някой ще ме възприема сериозно с нея. Просто, това е колата с която знам,че като тръгна ще стигна там, където отивам. В тази връзка, насред Европа влезе в авариен режим / при тази нафта в България е съвсем естествено /, но след 2000 кимолетра в ЕС и безброй рестартирания успя да ме докара до сервиза в България, където просто бе сменен горивния филтър и почистени някакви консумативи. Всеки друг автомобил от рода на Волво, Мерцедес или Ауди / особено пък те / най-вероятно щеше да ме остави някъде в Словения, Хърватска или Сърбия.