Питане за акумулатор

Публикувай отговор
PESHO OT MARS

Re: Питане за акумулатор

Мнение от PESHO OT MARS » 07 Дек 2013 00:10

jim_beam написа:малиии утре ще огледам моя,направо ще го сваля и дозаредя със зарядното в къщи.резил...280лв... mellow.gif

някаква формула няма ли поне теоретично според капацитета колко време да се зарежда?
По принцип се смята 10% за 10-12 часа. При 100Аh е редно да го зареждаш 10 часа с 10А, обаче на практика оптималната крива е нелинейна. Ако имаш някое Лидъл-ско зарядно (което да домашни нужди е в много добро съотноение цена-качество) го закачаш и седи цял уикенд. Тези зарядни осигуряват около 3-5А само. Вкъши имам едно подарък на Meanwell което е трирежимно и осигурява изходен ток 21А и спокойно си зареждам големите 200Ah за UPS-а.
ex Toyota Carina E 2.0/16V AUTOMATIC
ex Toyota Corolla E90 1.3/12V EFI
ex Toyota Corolla E11 G6 1.3/16V
ex Toyota Corolla E90 1.3/12V
ex Toyota Starlet EP8 1.3/12V EFI 4-door
ex Toyota Starlet EP8 1.3/12V EFI 2-door
ex Toyota Carina E 1.6/16V

Аватар
jim_beam
Автомобил: Honda HR-V RU
Благодарил/а: 11 пъти
Получена  благодарност: 6 пъти
Обратна връзка:

Мнение от jim_beam » 07 Дек 2013 11:45

моето е по-старо с аналогов дисплей,стрелка,показваща зарядния ток.наистина зарежданията протичат нелинейно,в началото се пуска голям ток към 9А мисля и с течение на времето при зареждането той пада до към 0,1А в края при напълно зареден.
интересно в колата се зарежда с много голям ток,един вид бързо зареждане.за колко ли време примерно по магистрала би се заредил напълно,според мен 30мин би трябвало да е достатъчно или?освен това съм чувал,че зареждането с малък ток било много по-добре,може верно да е полезно понякога да се дозарежда със зарядно.имам чувството,особено зимата при много градско няма да е зле.другата седмица ще предприема нещо. dry.gif

пс> видях пише 12V 9А на зарядното,значи това му е макс. заряден ток.теоретично значи за 11-12 часа го е заредил,има и превключвател кола-мотор,може би така допълнително ограничава тока.
Последно промяна от jim_beam на 07 Дек 2013 12:30, променено общо 2 пъти.
Honda HR-V DTEC 2021
Made In Japan

Изображение

Аватар
saho

Мнение от saho » 07 Дек 2013 11:58

С мултицет се следи напрежението на акумулатора да не надвиши 14,8 - 15 волта, защото започва разпад. Това е, не вярвайте на уредчетата, че всичко е ...
Ааа и задължително с разкачен минус за да не си купувате компютър!
Toyota Corolla E12 2006 1.4 vvti 2006 FOBOS
Toyota Avensis T25 1.8 vvti 2008

Оги
Благодарил/а: 27 пъти
Получена  благодарност: 15 пъти

Мнение от Оги » 07 Дек 2013 12:04

Ако колата не застоява- никакво зареждане. Падне ли- значи нещо не е наред. Принудителното зареждане е нож с две остриета. С едното може акумулатора да се зареди, за да може колата да запали- с другото да сулфатизират плочите и активната маса се разпадне. Макс. напрежение на зареждане е 14,5. Така, че който не е сигурен, че може да преценява тока и зареждането- по-добре де не си играе , пък и да не разчита на някви зарядни, които никой не знае при каква гъстота спират заряда.
Ако акумулатора е обслужваем- може да се следи гъстотата и няма проблем. С ареометър може да се установи дали изобщо тоз акумулатор става и е работа с отровна и опасна киселина. При необслужваемите проверката става с товарна вилка. Така че не ми се струва това да е работа за любители.
Едни кабели със щипки решават проблема и насред път за нула време- ако се наложи да се прехвърля ток от донор-следва замерване на зареждането и протечките и ако те са наред- право в магазина за нов. Влиза в сила правилото "тръгне ли акумулатор да пада и жена да шава оправия няма".
Toyota Corolla E11 1,3; Yaris SCP90 1,3 VVTI; Auris E15 1.33 VVTI;

Аватар
Japanese_fever
Автомобил: 2014 Toyota Zelas
Получена  благодарност: 1 път

Мнение от Japanese_fever » 07 Дек 2013 20:15

jim_beam написа:
Japanese_fever написа:...

Vupreki tova brat mi kara v BG po-malko ot 2 godini s akumulator EXIDE i izdade bagaja, az karam ve4e 2 godini s EXIDE, kojto ima 10-godishna garanciq,

koeto me navqva na misulta, che v BG ima MENTETA na EXIDE ili prosto prodavat stari akumulatori.

напълно възможно,отгоре има само една лепенка надлъжно,ако я фалшифицират... mellow.gif
аз затова всичко си купувам от чужбина,ама тоя път акумулатора умря,като бях на морето и трябваше да се действа.
като оня виц,а дано да е оригинален,ама надали. laugh.gif
иначе ми дадоха и гаранционна карта,2г гаранция уж... dry.gif
В никакъв случай не искам да набеждавам акумулаторуте EXIDE в Бг за ментета!-
Също до колкото разбрах на брат ми клемата за плюса не е правела добре контакт и от може акумулатора да е заминал по-бързо.
Ще го питам с какъв са му го сменили. Също така в сервиза, където е ходил да върне акумулатора, защото е бил в гаранция - механика му е разменил полюсите, докато му е давал ток на стария акумулатор и от там му изгаря компютъра, който конторлира газ смесите (брат ми кара с газов инжекцион).
Резултатът от всичко това е: гаранционно подменен акумулатор + една седмица каране на бензин (300 лв) + ремонт на компютъра за газ (150 лв.).
Ще ви кажа как се казва сервиза в София по-късно. С брат ми сме се разбрали да ходи в сервиза за акумулаторите с фактурата и да си иска 150-те лв. за ремонта. За сега нямам инфо какъв е резултата.
2014 Toyota Zelas, 2.5L VVT-i (2AR-FE), 6-speed

България ще се оправи тогава, когато всички, които са свалили катализаторите си - ги сложат обратно!

Аватар
jim_beam
Обратна връзка:

Мнение от jim_beam » 08 Дек 2013 18:08

сега като се замисля може акумулатора да си е наред,а да имам някоя изгоряла подгряваща свещ.все пак колата е на 7г и никога не съм ги проверявал. sad.gif често ми се налага да не я карам няколко дена,а в тия студове без подгряване си е кофти.просто когато всичко е ок съм свикнал да пали от 1/1000 оборот,а сега като че ли става от 1/2.
тоя тестер в сервиза на тойота може ли да даде директно инфо за дефектни свещи,че и без това съм я оставил да ми оправят едни драскотини?
Honda HR-V DTEC 2021
Made In Japan

Изображение

Аватар
Japanese_fever

Мнение от Japanese_fever » 08 Дек 2013 21:58

jim_beam написа: често ми се налага да не я карам няколко дена,а в тия студове без подгряване си е кофти.
Точно така.
Нормално е, ако аз карам с EXIDE и брат ми в БГ също, но аз ползвм колата всеки ден, а той само няколко пъти в седмицата, моя акумулатор ще издържи повече, защото се зарежда по-често.

На брат ми са му подменили акумулатора гаранционно пак с EXIDE и са му платили ремонта на ECU-то, което техния механик е изгорил.

България ще се оправи тогава, когато всички, които са свалили катализаторите си - ги сложат обратно!

Аватар
jim_beam
Обратна връзка:

Мнение от jim_beam » 08 Дек 2013 22:13

Japanese_fever написа:
jim_beam написа: често ми се налага да не я карам няколко дена,а в тия студове без подгряване си е кофти.
...но аз ползвм колата всеки ден, а той само няколко пъти в седмицата, моя акумулатор ще издържи повече, защото се зарежда по-често.

...
това не е мн. логично,до колкото си спомням всеки акумулатор има определен брой цикли на зареждане-разреждане след което се скапва.поне теоретично,значи в този случай моя би издържал повече.много по-важно е при продължителни престои особено зимата заряда да не пада под определен %,което би го разрушило необратимо.затова точно мисля да го сваля някой ден и дозаредя вкъщи,за всеки случай.
но може и ти да си прав,знам ли.
някой да знае нещо по въпроса за свещите>
'...тоя тестер в сервиза на тойота може ли да даде директно инфо за дефектни свещи...?'
Honda HR-V DTEC 2021
Made In Japan

Изображение

Аватар
Japanese_fever

Мнение от Japanese_fever » 08 Дек 2013 23:06

jim_beam написа:
това не е мн. логично,до колкото си спомням всеки акумулатор има определен брой цикли на зареждане-разреждане след което се скапва.поне теоретично,значи в този случай моя би издържал повече'
По принцип е така, но на практика е друго. Доколкото съм чел и знам от собствен опит - много по-пагубно е за един акумулатор да стои дългго без да се използва, отколкото ако си караш колата всеки ден. От друга страна не съм чувал до сега алтернатора/релето да може да презареди акумулатора. От собствен опит знам, че колата не се ли кара една седмица акумулатора пада осезаемо, а за две и повече да не говорим. Разбира се при положение, че не е свален от колата и стои на топло.

Аватар
saho

Мнение от saho » 09 Дек 2013 09:21

Моя EXIDE e пълен боклук! Никога няма да си купя такъв. Вчера му мерих гъстотата 1,20 а трябва да бъде 1,27. Взел съм го с 5а по-голям, пазен е нощува винаги в гараж на къща и пак се скапа. За две години и 2-3 месеца, бахти качеството, но като се сетя какви масла се продават...
Toyota Corolla E12 2006 1.4 vvti 2006 FOBOS
Toyota Avensis T25 1.8 vvti 2008

Оги
Благодарил/а: 27 пъти
Получена  благодарност: 15 пъти

Мнение от Оги » 09 Дек 2013 10:01

Japanese_fever написа:...не съм чувал до сега алтернатора/релето да може да презареди акумулатора. ..
Може. Като се скапе релето. Напрежението на генератора е 18 в. , релето го редуцира. Случвало ми се е.
saho написа:...трябва да бъде 1,27. ...
Гъстотата зависи от температурата и зареждането. Ако колата не е вървяла 5 дни примерно и температурата е ниска- нормално е да отчетеш ниска гъстота на електролита. Отчитай гъстотата след зареждане или след като колата се е движила. Не търси гъстота 1,27 през зимата на 2 годишен акумулатор. Ако я вдигнеш принудително до там- може да се разпадне активната маса и Варта и Банер да се окажат боклуци. Така че макс. 1,25 смятам че би било разумно ако изобщо го дозареждаш.
Toyota Corolla E11 1,3; Yaris SCP90 1,3 VVTI; Auris E15 1.33 VVTI;

Аватар
jim_beam
Обратна връзка:

Мнение от jim_beam » 09 Дек 2013 19:24

че варта и баннер са боклуци не е изненадващо,особено ако се поогледа човек из форумите.един немец каза,че всеки уважаващ себе си търговец на акумулатори казва на клиентите си да не си купуват варта.подобно и при баннер.това е т.н. планирана трайност на продуктите,позната и от електроника,автомобили и какво ли още не.поради подобни производители се е наложило хвърляне и купуване на ново,което води до разхищение на прир.ресурси.аз лично като разбера за подобни фирми ги зачерквам,без мен като клиент.телевизори,велосипеди,принтери,компютри и мн. други има си много черни овце,и то бивши реномирани марки.но всеки иска да направи големи продажби и печалби.примерно acer са такива несретници при компютрите.то си е за отделна тема направо...
Honda HR-V DTEC 2021
Made In Japan

Изображение

Аватар
Airfan
Автомобил: 2013 Avensis T27 1.8 Vmatic
Обратна връзка:

Мнение от Airfan » 09 Дек 2013 20:42

jim_beam написа:че варта и баннер са боклуци не е изненадващо,особено ако се поогледа човек из форумите.един немец каза,че всеки уважаващ себе си търговец на акумулатори казва на клиентите си да не си купуват варта.подобно и при баннер.това е т.н. планирана трайност на продуктите,позната и от електроника,автомобили и какво ли още не.поради подобни производители се е наложило хвърляне и купуване на ново,което води до разхищение на прир.ресурси.аз лично като разбера за подобни фирми ги зачерквам,без мен като клиент.телевизори,велосипеди,принтери,компютри и мн. други има си много черни овце,и то бивши реномирани марки.но всеки иска да направи големи продажби и печалби.примерно acer са такива несретници при компютрите.то си е за отделна тема направо...
Варта е един от световните лидери в производството на акумулаторни батерии за бита, промишлеността и военното дело и горното твърдение е меко казано несериозно.
Изображение Изображение

Аватар
jim_beam
Обратна връзка:

Мнение от jim_beam » 09 Дек 2013 21:16

мерцедес не беше ли някога също един символ за качество и надеждност,а какво е СЕГА?
Honda HR-V DTEC 2021
Made In Japan

Изображение

Аватар
Airfan
Автомобил: 2013 Avensis T27 1.8 Vmatic
Обратна връзка:

Мнение от Airfan » 09 Дек 2013 21:38

jim_beam написа:мерцедес не беше ли някога също един символ за качество и надеждност,а какво е СЕГА?
Преди незнам как е, но имаме сега една нова Е-класа, ами няма забележки да ти кажа.
Мисълта ми е, че това е фирма (Варта) с традиции и няма как продукцията й да е хипер нискокачествена и на нивото на Монбат и Искра, да речем.
Изображение Изображение

Публикувай отговор