ЗАСТРАХОВКИ - ПРОБЛЕМИ

Дискусии, коментари, идеи, предложения, срещи, история, интересни факти
Публикувай отговор
Uncle Dido
Почетен Администратор
Получена  благодарност: 1 път

Мнение от Uncle Dido » 05 Май 2010 22:29

zi_zi_top написа:
Raya написа:Десс, защо със таксито не минахте със протокол по взаимно съгласие? Както разбирам, той е бил виновен и едва ли ще отрече щом те е натресъл в дупето.
Интересно описваш събитието biggrin.gif
И приятно.... smile.gif

Аватар
didak
Благодарил/а: 3 пъти
Получена  благодарност: 2 пъти

Мнение от didak » 06 Май 2010 07:18

Raya написа:
desSs написа:... ама до ноември ако имам още щети /то всъщност вече имам де/...
Десс, защо със таксито не минахте със протокол по взаимно съгласие? Както разбирам, той е бил виновен и едва ли ще отрече щом те е натресъл в дупето. Така щеш да минеш със регрес и нямаше да ти се смъква застрахователната сума на колата, и съответно по-малко дозастраховане ще платиш.
Има ли начин да си вземе парите директно от ГО на таксито, без да уведомява каското?
Друг е въпроса, че щетата така или иначе е регсна и нейния застраховател ще си вземе парите от неговия.
Yaris 1,0-1999->Yaris 1,3-2009->Yaris 1,33-2009

Аватар
desSs

Мнение от desSs » 06 Май 2010 09:08

Raya написа:
desSs написа:... ама до ноември ако имам още щети /то всъщност вече имам де/...
Десс, защо със таксито не минахте със протокол по взаимно съгласие? Както разбирам, той е бил виновен и едва ли ще отрече щом те е натресъл в дупето. Така щеш да минеш със регрес и нямаше да ти се смъква застрахователната сума на колата, и съответно по-малко дозастраховане ще платиш.
щото беше 6 вечерта и пак трябваше да ходим в КАТ, на другия ден застрахователи...,
щото малкия беше с мен и се стресна,
щото нямах телефон в себе си и щяха да се притесняват за нас /излязох уж за 15 минути, колкото да го взема от градина/,
щото на пръв поглед имах само 2 драскотини жълта боя,
и не на последно място по важност - щото от 7.30 бях на кино laugh.gif

Аватар
Raya
Благодарил/а: 1 път

Мнение от Raya » 06 Май 2010 10:34

["didak"]
Има ли начин да си вземе парите директно от ГО на таксито, без да уведомява каското?
Да, но задължително ще й трябва протокол от КАТ. Докато при Каското, ако 2-та водачи се разберат кой е виновен, протокол от КАТ не е задължителен. Ако избере от каското да си търси парите, не може и от ГО.

Искайте от брокерите си протоколи за птп и ги дръжте в джабката. Стане ли птп, двамата го попълвате, подписвате, виновния пише , че се признава за виновен, обаждате се в КАТ за входящ номер, в застрахователната компания за входящ номер ( ако нямат мобилни групи) и бягате кой накъде.
Но не съм сигурна, че при всички компании е така, затова питайте вашият брокер.

Десс, трябваше да почнеш от последната причина biggrin.gif

Аватар
desSs

Мнение от desSs » 06 Май 2010 10:46

Raya написа: обаждате се в КАТ за входящ номер, в застрахователната компания за входящ номер ( ако нямат мобилни групи)
номер от КАТ по телефона не знам дали дават. за щетата преди две седмици ченгетата дойдоха, видяха за кво иде реч, и ни накараха да ходим на място в КАТ да попълваме протоколите, и там ни дадоха вх.номер. но преди това доколкото чух дежурния звъня да проверява номерата на книжките ни /предполагам дали са валидни/. оттам ни пратиха при моя застраховател, попълвахме документи, правиха копия на ГО, лични карти, талони и прочие, и чак тогава се завежда щетата с входящ номер, по телефона не мисля че ще ни го дадат. поне Булстрад. а и мобилните групи идват май само при по-сериозни ПТП-та, или при отказ на ченгетата да дойдат, плюс оспорване на вина и прочие. поне така пише в листа, дето ми го дадоха заедно с полицата

Аватар
Raya

Мнение от Raya » 06 Май 2010 11:05

desSs написа:
Raya написа: обаждате се в КАТ за входящ номер, в застрахователната компания за входящ номер ( ако нямат мобилни групи)
номер от КАТ по телефона не знам дали дават. за щетата преди две седмици ченгетата дойдоха, видяха за кво иде реч, и ни накараха да ходим на място в КАТ да попълваме протоколите,
Да не би Варна е друга държава? biggrin.gif
За последните половин година 2 щети минах само с протокол ( в джабката си имах само 2, дано да са последни:))))))))) и с мобилна група, никакви полицаи, кат и прочее.

diver

Мнение от diver » 06 Май 2010 15:42

desSs написа:... а и мобилните групи идват май само при по-сериозни ПТП-та, или при отказ на ченгетата да дойдат...
Ползвали сме мобилната група на ЛевИнс и за леки ПТП-та, всичките пъти дойдоха още преди КАТ.
Изображение
maggkrabar написа:останах без пукната пара....
Bad Dog написа:Курвите имат висок разход на градско.

Аватар
didak
Благодарил/а: 3 пъти

Мнение от didak » 06 Май 2010 16:47

Raya написа:
Да, но задължително ще й трябва протокол от КАТ. ...
И като има протокол от КАТ завежда нейната щета при неговия застраховател?!?
Нещо не ми се вярва да е възможен сценарий, при който да не и се "смъква застрахователната сума на колата, и съответно по-малко дозастраховане ще платиш."
Yaris 1,0-1999->Yaris 1,3-2009->Yaris 1,33-2009

Аватар
Raya

Мнение от Raya » 06 Май 2010 17:14

didak написа:
Raya написа:
Да, но задължително ще й трябва протокол от КАТ. ...
И като има протокол от КАТ завежда нейната щета при неговия застраховател?!?
Нещо не ми се вярва да е възможен сценарий, при който да не и се "смъква застрахователната сума на колата, и съответно по-малко дозастраховане ще платиш."
Говорим за регресс, т.е. другата страна е виновна. Това занчи, че обещетението се взима от другата, виновната, страна. И като има протокол от КАТ отива при застрахователя на другия водач и се започва една дълга и широка. Затова е по лесно каското да се занимава с това, но от друга страна при регресс по ГО ти изплащат ( на невиновната страна) повече, отколкото ще минеш с каско.
Ако ти си виновната страна, тогава вече от каското/сумата компанията си взима парите и така ти се намалява ЗС. И при следващата щета, ако не я дозастраховаш става друга песен в зависимост от степента на щетата.

sacho7803

Мнение от sacho7803 » 08 Май 2010 20:48

използвам темата да попитам нещо....значи миналата година като купувах колата//нова//на лизинг са ми взели 1362лв.за каско плюс ГО.тая година пак същите пари ли ще се ръся или....по-малко.гледам в полицата на каското пише 25600.а колата беше 25000---е то след година трябва да я оценят на 18 000....така си мисля поне
Toyota YARIS 1.33-100кс.2009..... Renault megan-Coatch 1.6-90кс-98г

Аватар
Raya

Мнение от Raya » 08 Май 2010 21:13

" При подновявяване на застрахователни полици, действителната стойност на МПС се определя на базата застрахователната му сума по предходната застрахователна полица, както следва:
за МПС, които са застраховани през предходната застрахователна година като нови, действителната стойност ..... се намалява с:
-15% за МПС до 3,5 тона
.....
-след втора поредна година, действителната стойност се намалява с 10%"

Най-добре да направите нова застраховака в друга компания, ще я оценят повече от -15 % или - 10%, но при лизинг нямате право на избор.

sacho7803

Мнение от sacho7803 » 08 Май 2010 21:38

да ясно.значи ше платя със стотина лв по-малко.те тия от лизинговата компания си играят както искат.дори ме съмнява че и от тия застраховки лапат някой лев.като гледах за миналата година за ГО 188лв на 1.3мотор в който и калкулатор да чукнех за която и община та дори и за такси--такава цена нямаше
Toyota YARIS 1.33-100кс.2009..... Renault megan-Coatch 1.6-90кс-98г

Аватар
desSs

Мнение от desSs » 10 Май 2010 10:08

Raya написа:Да не би Варна е друга държава? biggrin.gif
че то тука второ и трето районно работят по различен начин, кво остава КАТ Варна и КАТ София
а и при вас града е голям, автомобилите и ПТП-тата са в пъти повече, нормално е да става по телефона.

Аватар
Рошко
Благодарил/а: 2 пъти
Получена  благодарност: 3 пъти
Обратна връзка:

Мнение от Рошко » 10 Май 2010 11:18

Дес, днес специално заради твоя случай се обаждах в Булстрад и ги питах къде в ОУ пише каквото и да било за самоучастие и откъде накъде, при пооложение, че колата е лизингова и лизинговата компания не желае застраховка със самоучастие, го прилагат, отговотър беше "Няма такова нещо!"

Викам как да няма, като има. На моя позната са й поискали 1% самоучастие. "Няма такова нещо! Има задължително дозастраховане, но няма самоучастие."

Та, да не би този 1% да са ти го взели за дозастраховане? wink.gif

Аватар
desSs

Мнение от desSs » 10 Май 2010 11:27

1.6 VVT-i написа:Та, да не би този 1% да са ти го взели за дозастраховане? wink.gif
тц, дозастраховането е отделно. 1% платих на място в сервиза, дадоха ми фактура за плащането, а в Булстрад сега чакат да получат фактурата от сервиза за целия ремонт /тъй като все още я няма щетата в компютрите им/, и чак след това ще ходя да подписвам анекс и да платя 4.6 % върху ст-ста на последната щета

а ти къде пита - твоят брокер или директно в Булстрад? щото както казах по-горе, моят брокер беше изумен от цялата тая история, други клиенти също не му се бяха "оплаквали", въпреки че това е въведено още есента. и лично пред мен звъня в централата във Варна и му обясниха това, което и аз на вас
офф ще взема довечера да си преодолея мързела и да си изровя договора вкъщи wacko.gif

Публикувай отговор