Относно китайски ксенон
Mного смислена статия с обобщени тестове и факти. То е ясно, че квото и да се прави допълнително сложени ХИДове ще заслепяват, въпроса защо го дава статията:
http://www.danielsternlighting.com/tech ... sions.html
Аз лично съм на мнение, че е по-добре 100ватови крушки на добре настроени фарове, правени за тях, от колкото ХИДове. Разликата и в двете посоки е огромна.
http://www.danielsternlighting.com/tech ... sions.html
Аз лично съм на мнение, че е по-добре 100ватови крушки на добре настроени фарове, правени за тях, от колкото ХИДове. Разликата и в двете посоки е огромна.
който и модел да сложиш, мисля че няма да има голяма разлика. всичко зависи от фара.
ще ти кажа на авенсис 2005, който е идентичен с 2003. има ксенон навсякъде. единият е луксима мисля, другите са от Ме4оКуХ. на королата са ми от мечо също. всичи си светят добре. разликата е във фаровете. на авенсиса късите светлини са с лупи, т.е. няма да заслепяваш никой. след като ги монтираш иди да ти ги регулират в някой сервиз за 8лв. съветвам те да сложиш и на дългите, има голяма разлика. може да сложиш и на халогените (доп. фарове), при желание. след като си сложил на къси и дълги, ако не сложиш на халогени, със старите крушки няма да има смисъл много от тях. халогените обаче може да заслепяват, така че недей ги включва в града, а само когато имаш нужда от тях извънградско. успех
ще ти кажа на авенсис 2005, който е идентичен с 2003. има ксенон навсякъде. единият е луксима мисля, другите са от Ме4оКуХ. на королата са ми от мечо също. всичи си светят добре. разликата е във фаровете. на авенсиса късите светлини са с лупи, т.е. няма да заслепяваш никой. след като ги монтираш иди да ти ги регулират в някой сервиз за 8лв. съветвам те да сложиш и на дългите, има голяма разлика. може да сложиш и на халогените (доп. фарове), при желание. след като си сложил на къси и дълги, ако не сложиш на халогени, със старите крушки няма да има смисъл много от тях. халогените обаче може да заслепяват, така че недей ги включва в града, а само когато имаш нужда от тях извънградско. успех

stay up and keep shining!!
slowtraveler каза: Срещу мен на около 150м имаше спрели фарове - един мерцедес с модните по него време (пък май и сега) борци, които на въпроса ми дали имат лопата отговориха, че имат само пистолети и бухалки
slowtraveler каза: Срещу мен на около 150м имаше спрели фарове - един мерцедес с модните по него време (пък май и сега) борци, които на въпроса ми дали имат лопата отговориха, че имат само пистолети и бухалки

Ясно разбрах какво да правя.Най вероятно ще сложа Луксима ама нека помисля.Не знам колко струват.Вероятно са скъпи а на Мечо са по евтини.Абе ще се слагат ама да видим кога.newmiro написа:който и модел да сложиш, мисля че няма да има голяма разлика. всичко зависи от фара.
!!!
Mnogo si prav kolegata!Me4oKyX написа:Колкото си прав, толкова и не е точно такаSFINKS написа:Ксинонъ* трябва да го забранят със закон![]()
(* ксинонъ е съшото като ксенон но струва 5-10-20 пъти по-малко ,монтира се на всякакви кочини тип бигачки , свети навсякаде и най-вече в очите на тия отсреща)Но тук както знаем няма сериозен ГТП, така че остава всичко на "съвестния" шофьор.... Да не говорим, че нормалните фарове трябва да се замерват, защото крушките може да светят и три и тринадесет години, но не светят, а мъждукат....
Веско - по тази логика, трябва да има индикатори за всичко, което се сетиш, но това не означава, че водача ще се трогне да го поправи.... Така че пак стигаме до ГТП или съвестта на шофера
Tuk v Kipar na godishnia pregled ako ne si s regulirani farove direktno te vrashtat i kato platish taksata otnovo sledvashtia pat da vidim dali shte sa ti regulirani farovete....da ne govoria za kakav pregled stava duma...meri se zvuka na garneto,izgorelite gazove,lambda sonda,krushki,okachvane-vsichko, vanshen vid i t.n.... i samo neshto da ne e izriadno vednaga te vrashtat - niama 5 leva i minavash zashtoto kato te spre politsaia posle direktno serviza izgaria!
Karam sega probno dori s po silnia ksenon na 55wata no s hubavo regulirani farove i moga da kaja che ne zaslepiavam absoliutno nikoi!
No v BG niama nevazmojni neshta vse pak i sa dosta terikatite hahahaha biggrin.gif

Re: !!!
Колеги,
Вчера в Бургас валя много дъжд и ми направи впечатление колко много автомобила има в града с нерегулирани ксенони.А в дъждовно време това много дразни.Едва ли КАТ ще се справи със ситуацията.Нека тези които са си монтирали ксенон да помислят и за другите участници в движението,особено за пенсионерите като баща ми,който и без това не вижда добре/най вероятно като всеки друг пенсионер на възраст над 65 год./
Бъдете добри и вземете мерки.
Вчера в Бургас валя много дъжд и ми направи впечатление колко много автомобила има в града с нерегулирани ксенони.А в дъждовно време това много дразни.Едва ли КАТ ще се справи със ситуацията.Нека тези които са си монтирали ксенон да помислят и за другите участници в движението,особено за пенсионерите като баща ми,който и без това не вижда добре/най вероятно като всеки друг пенсионер на възраст над 65 год./
Бъдете добри и вземете мерки.
подкрепям горното мнение, и то не само за ксенона, ами и тези с халогенови крушки
. Реглаж!!!

stay up and keep shining!!

- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 341 пъти
- Получена благодарност: 373 пъти
Проблема не винаги се оправя с реглаж.
При дъжд заради мръсните фарове има много разсейки...
Неслучайно миячките са задължителни и се включват автоматично (не можеш да ги изключиш) при оригиналните ксенонови фарове...
Но при допълнителния ксенон обикновено няма такава система.
При дъжд заради мръсните фарове има много разсейки...
Неслучайно миячките са задължителни и се включват автоматично (не можеш да ги изключиш) при оригиналните ксенонови фарове...
Но при допълнителния ксенон обикновено няма такава система.
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
По "ивропейския закон" както обичат да казват ,ако нямаш измиващи устроиства на фаровете(заради диапазона ,ксеноните имат по-голяма интерференция) и автоматично регулиране на фаровете получаваш доста солидна глоба директно на пътя и задължителна препоръка за сервиз ,който да подмени осветителната уредба.Пращах на един колега с федекс оригиналните цокли на служебната за късите,за да спестим 400 евра.Фашистите му бяха прибрали и документите.Така,че това си е селски тунинг или колхоз както казват руснаците.Не искам да взимам хляба на никой(кухия мечо и ли друг),но тук стана като в пакистан,трябва да има ред и уважение към другия на пътя.
AVENSIS SEDAN 1.6 FaceLift2007
- Me4oKyX
- Получена благодарност: 1 път
- Обратна връзка:
Стефчо - реално всеки фар може да се направи, така че да не заслепява, но ще струва повечко пари. Аз лично, моята ще я направя при първа възможност, стига да си събера паричките.... За това е доказателство много модели на субари, волво, ситроен, митцубиши и мерцедес.... Ксенон на нормален фар може да свети прекрасно и да не вади очи, но за да стане това, трябва строг контрол. А това за миещите машини и авто реглажа и малко пресилена работа. Миенето е удобство, но ако е мръсен не пречи на движението. Отблясъците, които коментирате са главно от крушки с неправилно фокусно разстояние, но просто при дъжд наистина пречат безкрайно. Другото, че всички карат с пуснати къси и халогени, за щяло и нещяло. Всеки фар, за един ден мога да ти го направя да свети като заводския, без никакви странични отражения - както заводското. Не е ракетна наука - много просто решение има, но няма кой да даде още пари за тази работа.... А освен фарове, трябва да почнат и спирачките да тестват мноогооо по-строго.....Окачвания също... Не някой с отрязани пружини и строшени амортисьори да лети кат сувалка.... Примери хиляди, проблеми много, решения има, но няма кой да ги направи практика 

- slowtraveler
Мечо, често споменаваш Субару, Мерцедес и т.н., но в случаите, които съм виждал, моделите имат различни като модел фарове за ксенона и за обикновената халогенка.
Наскоро взехме Зафира с ксенон. Ами нормалния фар си е рефлекторен, а нашата си дойде с лупи..
И си в голяма грешка, че мръсния фар не увеличава отблясъците - всяка прашинка прави дифракция.... А при ксенона отблясъка е по-силен, защото източника е по-ярък...
За качествения монтаж и резултата - надявам се не казваш, че не си монтирал добре фаровете на newmiro...
Сигурно си спомняш сравнителната тема с неговите фарове. Да - направил си всичко възможно да ги докараш добре, но когато фара не е предназначен за ксенон, нещата не стават толкова лесно.
И за обикновен фар това е практически невъзможно (различна форма на нажежената жичка и на газовия разряд)...
Наскоро взехме Зафира с ксенон. Ами нормалния фар си е рефлекторен, а нашата си дойде с лупи..
И си в голяма грешка, че мръсния фар не увеличава отблясъците - всяка прашинка прави дифракция.... А при ксенона отблясъка е по-силен, защото източника е по-ярък...
За качествения монтаж и резултата - надявам се не казваш, че не си монтирал добре фаровете на newmiro...
Сигурно си спомняш сравнителната тема с неговите фарове. Да - направил си всичко възможно да ги докараш добре, но когато фара не е предназначен за ксенон, нещата не стават толкова лесно.
И за обикновен фар това е практически невъзможно (различна форма на нажежената жичка и на газовия разряд)...
Ако някой се е съмнявал, че е така да не се. Така е.shtephan написа:По "ивропейския закон" както обичат да казват ,ако нямаш измиващи устроиства на фаровете(заради диапазона ,ксеноните имат по-голяма интерференция) и автоматично регулиране на фаровете получаваш доста солидна глоба директно на пътя и задължителна препоръка за сервиз ,който да подмени осветителната уредба.Пращах на един колега с федекс оригиналните цокли на служебната за късите,за да спестим 400 евра.Фашистите му бяха прибрали и документите.Така,че това си е селски тунинг или колхоз както казват руснаците.Не искам да взимам хляба на никой(кухия мечо и ли друг),но тук стана като в пакистан,трябва да има ред и уважение към другия на пътя.
Ноооо в случая важи с пълна сила: "Не може нация, която се напива с бира, да поучава нация, която изтрезнява с бира!"
- Me4oKyX
- Получена благодарност: 1 път
- Обратна връзка:
Forester - предпоследен модел, Мерц Е-класа 2000-та, Волво С60/80 до 2003-та.... Всичките са с нормален фар, сменен държач на крушката и фасунката отред, която спира надолу лъчите.... Не съм се изразил правилно явно. Всеки фар пасва, а темата я помня. Аз съм го монтирал както трябва, но самия фар, не крушката има как да се направи, че да избегнем дори тези малко отблясъци, които казваш. А за мръсните фарове - това ще е малката грижа, ако всичко друго е като хората. Казвам го мисля точно - за да няма отблясъци, трябва всичко освен рефлектора да е черно, а не сребристо/звучи странно, но е напълно възможно/, а ламарината/фасунката пред крушката иска малко модернизация и става както на Ситроен С5 примерно, който е с рефлектор и заводски ксенон. Свалял съм от какви ли не заводски ксенони с рефлектор, всичките само там е разликата. И на Лагуна, и на Мицубиши Аутлендър.... Много са. А правилно сложен Н4 ксенон на такъв фар, просто няма разлика със заводски такъв на Нисан Патфайндера примерно. А нисана из цяла Европа се продава така. Но за да разбереш напълно какво имам предвид, трябва нагледно да ти го покажа... Някой ден, това лято живот и здраве, може да скоча до морето biggrin.gif
П.П. А по темата за безопасност - колко шофери дори не знаят, че огледалото за задно виждане има нощен режим...... Колко много дреболий допринасят за безопасността, но няма кой да ги гледа.....
П.П. Нещо такова имам предвид, за да се намалят отблясъците, но това е само част ->
<- Angel Eyes-a е по желание laugh.gif
П.П. А по темата за безопасност - колко шофери дори не знаят, че огледалото за задно виждане има нощен режим...... Колко много дреболий допринасят за безопасността, но няма кой да ги гледа.....

П.П. Нещо такова имам предвид, за да се намалят отблясъците, но това е само част ->

Това ,което каза мечо за цоклите със заслонка не бях се замислял,обаче ми прави впечатление ,че лупите имат рязка горна граница,а рефлекторите дават разсейки.Затова някой казват,че им светят наблизо късите с лупи и ги вдигат уж за по-добра видимост обаче става весело.Между другото от 25-30 години не съм виждал на прегледите да проверяват фарове,даже и в кат.Обаче имам два акта за халогени,признавам си обичам да карам с тях,и се изкушавам да сложа ксенон там.Абе трябват ясни правила иначе,ще се избием.
AVENSIS SEDAN 1.6 FaceLift2007
- slowtraveler
Ме4о, този спор наистина сме го водили безкрай пъти, и трябва най-накрая да се реши по чист професионален начин - на маса biggrin.gif
Относно рефлекторния фар и 'идеално' HID решение...
Сигурно си спомняш историята на рефлекторния фар (този, с равно стъкло отпред, където формата на лъча се определя от формата на рефлектора)....
Тези фарове са станали възможни едва след появата на супер-компютрите, защото формата е много сложна и всичко става с приближения.
T.e. лъча никога не е идеален, а се търси компромис - разсейките в 'заслепяваща' посока да са под определен интензитет..
Е да, ама в обикновения фар се търси компромис на разсейките при нива на интензитета на халогенка, и като му сложиш ксенона, нещата вече не са такива, каквито са били.
За лупите - да... С тях можеш да оправиш фокуса и механичната заслонка ще 'отреже' лъча точно и рязко, без разсейки (стига фара да е чист)...
Ael, според мен тези фарове ще са по-добри от рефлекторен фар с китайски HID...
Относно рефлекторния фар и 'идеално' HID решение...
Сигурно си спомняш историята на рефлекторния фар (този, с равно стъкло отпред, където формата на лъча се определя от формата на рефлектора)....
Тези фарове са станали възможни едва след появата на супер-компютрите, защото формата е много сложна и всичко става с приближения.
T.e. лъча никога не е идеален, а се търси компромис - разсейките в 'заслепяваща' посока да са под определен интензитет..
Е да, ама в обикновения фар се търси компромис на разсейките при нива на интензитета на халогенка, и като му сложиш ксенона, нещата вече не са такива, каквито са били.
За лупите - да... С тях можеш да оправиш фокуса и механичната заслонка ще 'отреже' лъча точно и рязко, без разсейки (стига фара да е чист)...
Ael, според мен тези фарове ще са по-добри от рефлекторен фар с китайски HID...