Хм, доколкото съм виждал, доста колеги не се замислят какво точно се случва в електросистемата при каране в града, на къси разстояния, особено вечер. Случва се да са пуснати фарове, парно(вентилатори на висока скорост), отопление на задното стъкло, чистачки, радио...дори с огромна бас-колона в багажника..., отопление на седалки, размразяване на огледала ЕДНОВРЕМЕННО. Е, при чакане на светофар - на 900+_ оборота кой осигурява нужната ел енергия? В голяма част от времето - същият акумулатор, от който сме завъртели двигателя преди малко... Известно време студеният двигател държи по-високи обороти, но след това? [Да не говорим за функции като 'send me home' когато къси светлини светят след спиране на двигателя] Доколкото съм установил (без специализирано оборудване) след нормално палене на двигател, за пълното му зареждане е необходимо изминаването на около 15 км - без светофари и работа на празен ход.
При спиране на светофари, където знам времената, обикновено изключвам/намалявам всички големи консуматори, не ми тежи. Като тръгна, ги пускам пак. Да не забравяме и какво се случва след всяко спиране на колата: незабавно започваме да източваме акумулатора с алармената система.
Всичко това, като общи зависимости и правила. А Монбат да ме прощават - никога повече.
Сега съм много доволен от Berga или подобно име, купен от стар и препоръчан акумулаторист, с гаранционна книжка и без никакво обслужване.
Въпрос: защо трябва да избираме акумулатор с нисък пусков ток??

Каквото сам си направя, никой не може...