Глей ся Мише аз си изказах мнението и ти реши да ме нахраниш , и съответно взе демиджа

.
Просто трябва да допуснеш , че има хора дето също са чели тук таме . И наистина този маховик е консуматив ! Той и другия е консуматив ама много бавно се износва . Но ако се правиш на рацер може да го покривиш и напукаш много лесно дори и обикновенния . А на този демпферния колкото повече зор му даваш толкова повече му се взима здравето !
Още преди години когато хората откриха TDS-ите , на тия дето не им се пукаха главите им се разхвърчаваха маховиците ( пружинките ) и им се преебваха дебитомерите на помпите , които са производство на Бош , а не на БМВ разбира се . Иначе читав TDS може да върви доста повече от 20-ска . А са горе долу едни коне .
Та който иска да не му летят пружинките да не пуска рязко съединителя ( да не пили гуми , да дришти и тн ) и да не кара с 6000 оборота

.
А относно това дали се преебват нафтови помпи ( за високото и за ниското налягане ) и инжектори има хиляди теми в нета . Пък има и доста гаранционно сменени . Дори и по света където качеството на нафтата е осезаемо по-добро .
Та общо взето няма как нещо да е натоварено механично повече от два пъти ( по-голяма степен на сгъстяване , по тежки части по коялно-мотовилковия механизъм , по тежки маховици , по-големи налягания в камерата и тн. ) и да е толкова здраво колкото по-лекото и по-малко натовареното та даже и по-здраво . Освен ако не си мислите , че в сегашните дизели има някакви космически технологий biggrin.gif .
Дизела е готин да си караш полека и да си теглиш разни неща . Ако искаш да си пъргав ( ама наистина ! ) си ти трябва бензин . Вярно е , че със сегашните дизели можеш да изпреварваш доста по-спокойно от колкото с чист дизел ( Рудолф да каже ) или старите турбо дизели . Но също така е вярно , че поддръжката им особенно в извън гаранционния период е много по-скъпа и са много по-келяви , като цяло . Просто няма начин да ме убеди някой , че помпа , която работи на 1500 бара ( тя ще е втора или трета под ред ) е по-надеждна от помпа , която работи на 3 бара ! И такива разни други неща . Същото се отнася и за инжектора . Даже VW се отказаха от гениалната Помпа-Дюза поради малоумните разходи !!!
А , като се има предвид , че са и по-скъпи , като първоначална покупка според мен въобще не са подходящи за лични автомобили .
НО ТОВА СИ Е МОЕТО МНЕНИЕ !!!!!!!