Krachunov написа: ↑12 Фев 2022 08:46
ти сложи само смяна на съединител, обслужване на скорости и смяна на съединител, ангренажи и ремъци. И със сигурност ще минеш заветната цена за нова батерия... Така че всеки път, когато някой изтъкне батерията, като минус ми е много забавно
Забавно е и постоянното изтъкване за ремонт на съединител и скоростна кутия при другите марки.
И понеже аз вече карам няколко автомобила други марки от почти нови до над 200 000км, то мога да кажа че никога не съм сменял съединител или нещо друго освен дискове, накладки и течности. Не всички автомобили имат ангренажни ремъци. А като гледам как в Германия сменят задни дискове и накладки на Yaris Hybrid на всеки 60 000км, то и в това отношение не виждам особено предимство.
Сегашния ми автомобил е на почти 170 000км и за сега съм сменилл само един сензор на стойност 25€, всичко друго е стандартно обслужване. Като гледам гаранжията на батерията на Тойота в България към момента е 10г и/или 175 000км:
Пионерната акумулаторна технология на хибридите на Toyota е проектирана така че да издържи целия експлоатационен живот на автомобила. А тъй хибридът е самозареждащ се, няма нужда той да бъде включван в мрежата за зареждане. Всички хибридни компоненти, включително хибридната батерия се предлагат с 5-години/100,000 км* гаранция на Toyota от нова.
Като част от обслужването Toyota Hybrid Health Check, хибридната система на вашия автомобил ще бъде проверена от техниците на Toyota, за да се гарантира нейното състояние. Ако правите това един път годишно, автомобилът ще подлежи на допълнителна 1-година/15,000 км* удължена гаранция на батерията, до общо 10 години.
*Което настъпи по-рано.
Теоретично ако се случи нещо с батерията след 10-години/175 000 км (както при Приуса на Boz), то евентуално купената Corola Hybrid би била по-скъпа при употреба до 200 - 220 000км от предишните ми автомобили.
Миналата седмица бях поканен отново да шофирам Корола. В момента в Германия върви кампания заради олимпиадата в Китай, а Тойота е спонсор на немските олимпийци. Получих оферта от порядъка на 26 000€ или лизинг с месечна вноска 249€

Все още не виждам причина да се разделя със сегашния ми безпроблемен дизелов автомобил и да зареждам по-скъпия бензин в Германия.