Обикновен газов инжекцион е, няма нищо по различно в него.Hursa написа:И на мен много ми е любопитна темата с приус на газ. До колкото знам ДВГ на приус е с директно впръскване на горивото в цилиндрите(за приус 3). А за такива двигатели газовият инжекцион се различава – на около 10 такта подавал и бензин през щатните дюзи, а газовите дюзи са си стандарните, пред клапаните. Ако е така как стой въпросът с връщането на горивна смес в смукателният колектор при по късното затваряне на смукателните клапани. Ако правилно съм запознат – че двигателя е с директно впръскване то смукателният колектор не е пригоден в него да има горивна смес. Няма ли опасност от детонаций. Тъй като двигателя на приуса е с голяма степен на разширение – 13/1, предполагам отработените газове ще бъдат със по-ниска температура отколкото при стандартен бензинов двигател работещ на газ, така да се каже ще използва по пълно газовото гориво. Така температурното натоварване на изходящите клапани и на катализатора ще бъде по-малко.
И как стой въпросът с променените параметри на ДВГ, дали не оказват съществено влияние на работата на хибридната система, разчетена и настроена за работа на ДВГ с бензин. Ако някой има повече информация за приус на газ нека сподели, интересно е как е реализирано. По специално на приус 3, гледам в примера има и най-новите приус.
Слагат го тук и много, разхода е/км пада с 30-40%.
Всички са доволни от него, проблема е, че отпада фабричната гаранция, но се сключват застраховки с/у техн. повреди с други фирми и готово. Също така има държавна субсидия от 1000е +500е в гориво.