OFF:
Ако може като допълнение на тази тема да ми кажете колко е живота на японската марка автомобил. Щото на един приятел приятеля му казал, че неговия опел се счупил на 192х.км. Та затова се чудя ако и на японските е така, дали като стане на 191х.км да я продам или да изчакам обучението на дилърите, че да се включа в курса та да знам какво да правя.... И защо не са им сложили сервизен индикатор - като наближи 192х.км да светва червена лампа, че да търсиш близката морга да можеш да си паркираш колата на собствен ход..
Върху живота на турбината оказват влияние доста странични фактори - качество на горене, температура и скорост на газовете, охлаждане, смазване и т.н.
Така една и съща турбина при един двигател и конфигурация може да издържи много, а при други условия - да излезе през ауспуха на половината срок...
Освен това не се знае как е експлоатирана. Дали е изчаквано забавяне на турбината и охлаждане преди гасене (ако няма принудително електрическо смазване). Дали е изчаквано загряване преди натоварване и т.н... Просто турбината е много крехък механизъм, изработен с много малки допуски, и разчетен да се върти с много високи обороти, откъдето и малък проблем рязко се развива в катастрофален....
И ме учудва, че спора продължава, при условие, че от линка, който дадох се вижда, че една и съща турбина се вгражда в японски и европейски автомобили...