Магистрално, извънградско и градско шофиране на Приус-видео

Дискусии, коментари, идеи, предложения, срещи, история, интересни факти
Заключено
Аватар
Not_active_user_1

Re: Магистрално, извънградско и градско шофиране на Приус-ви

Мнение от Not_active_user_1 » 14 Авг 2012 11:54

LEXUS написа:Не знам за какво ниско КПД говориме, но при 130-140 км./ч. Приус е съвсем икономичен и харчи около 5/100км.
150 км./ч са най-малкия проблем с оглед забраната да се кара над 140 км./ч. А и със 150-160 км./ч. няма коли, които да харчат 5/100 с такава мощност и от този кла. Ако има, то те харчат трикратно повече в града.
При 130-140 км/ч също не знам да има коли, които да харчат 5/100. wink.gif

mirott
Благодарил/а: 15 пъти
Получена  благодарност: 16 пъти

Мнение от mirott » 14 Авг 2012 12:13

prius 3 написа:
mirott написа:[
Aз не видях разход при 150 км/ч да е по-голям от 5-6 л. (не се вижда хубаво таблото), но дори да приемем, че е 7.5 (не знам къде го видя това), кой бензинов 4 цил. прави такъв разход при 150 км/ч?

Хонда Сивик 1.8 примерно...при 160 на 6-та дава 6.7 по борд. Стига ги фалили тия тойоти:)))!
Това по нанадолнище, пуснат по инерция и попътен вятър ли? tooth.gif
Е к'во да фалиме във форум на Тойота? Дай някакво предложение! laugh.gif
Да, даже с неработещ мотор... biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif
Мечтайте си, че тойота е номер 1 biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif

Аватар
Not_active_user_1

Мнение от Not_active_user_1 » 14 Авг 2012 12:17

slowtraveler написа: Така е - моментния разход не е определящ...
Ако си спомняш когато спорихме за високата скорост имахме предвид скорости близки до 'терминалната', и то обсъждайки как точно е 'ограничен' хибрида - до скоростта, която може да достигне само с ДВГ - т.е. тогава при ускорение хибрида добавяше някоя друга к.с. и батерията свършваше.
Замервал ли си каква е разликата между индикирана и GPS скорост на Приуса? Навярно реалната скорост при индикирана 151км/ч ти е между 135-140км/ч?
Имайки предвид геометричната прогресия на въздушното съпротивление спрямо скоростта, навярно бензиновия двигател ти е работил с около 60% от максималната мощност и са му оставали още 40% резерв за поддържане на батерията в номинален заряд - нищо учудващо няма в това...
При 130км/ч (по GPS) разхода на 147к.с. бензинка, претъпкана с хора и багаж из гръцките магистрали ми направи среден разход 7.4л/100км при врътнати около 1000км....
Нагоре в скоростите - разхода вече тръгва да скача, което явно е видно и при Приуса - голямата разлика в моментния разход (колкото и да не е определящ) например между 120км/ч и 151км/ч...
Предполагам, че критическата скорост, над която Приуса ще се е изравнил като разход с автомобил с ДВГ, подобен клас и въздушно съпротивление ще е около 150км/ч (по GPS), защото от там нататък навярно електрониката ще реши, че ДВГ вече е прекалено натоварен за да отделя енергия за зареждане на акумулатора....
А все пак 150км/ч (по GPS) са превишение по магистралата, но в границата приемлив допуск +10км/ч спрямо сегашните правила, и поне аз много често се движа точно с тази скорост забита в темпомата..
Моментния ми разход в този случай 'плува' между 3 и 14л/100км, а средния (в зависимост от преобладаващия вятър) между 8.5 и 9.5л/100км..
Дизелак навярно би го направил около 8л/100км...
За градско и извънградско не говорим - там хибрида е безспорен фаворит, защото има възможност да използва пълния капацитет и преимущества на хибридната система...
Моля не считай поста ми за заяждане, а като опит за намиране на истината.
Ако имаш възможност - пробвай за 20-30км с около 150км/ч (или 149км/ч) по GPS на сравнително равен участък - ще е интересен резултата и дали средния разход ще скочи над 8.5л/100км..
Не се сещам точно за думите, но ми се струва, че ставаше на въпрос за високи скорости на хибридите и по-конкретно Приус. Карал съм го продължително със 160 км/ч и батерията също не пада повече от половината. Със 180 км/ч също съм го карал, но не продължително време и там със 100 % сигурност не мога да твърдя как са нещата, но и тогава се включва да зарежда батерията и не е оставя на „сухо“. Системата така са е направили, че винаги да имаш някакъв ресурс от енергия с който при определени обстоятелства да можеш да го ползваш. Примерно при изпреварване с висока скорост или някой баир електродвигателя „помага“ много осезаемо. Нещо, като турбо без турбо дупка, което ти е на разположение в целия оборотен диапазон. Ей това страшно много ме кефи и е едно от многото неща, които ме накараха да се спра на този автомобил.
При скорост 151 км/ч по километраж на GPS-са ми показва точно 145 км/ч.
Засичал съм го на 160 км/ч по километраж не 20-30, а няколко стотин км. и разхода беше 7,2/100 по БК, а реално 7,5/100.
П.С. Що реши, че ще си помисля, че се заяждаш. Ти не си такъв тип и изобщо твоите и на други участници, каквото и да напишат не го приемам в никакъв случай за заяждане. Те зрънцата са няколко в този форум, които не водят дискусия, а само гледат да се заядат с някой. Мисля, че са известни кои са. wink.gif

Scott
Получена  благодарност: 1 път

Мнение от Scott » 14 Авг 2012 13:32

prius 3 написа:Хахаха, вярно си е. Проблема сега е колко хора са били гледали клипа и от това ще направим генералният извод, че колкото са по-малко толкова по-смотан е Приус...
Ами при огромното ти старание да покажеш колко е супер, поне направи някакъв свестен напън - покажи средния разход в края на филмчето, та да има какво да коментираме. Извадки от моментния разход не са никакво доказателство. На когото му е ясно как работи хибридната система, няма нужда да му обясняваш че от време на време електродвигателя 'помага' или пък че батерията се зарежда по надолнище, по-интересно е какво е съотношението на тези периоди към общото време на пътуване. Ето ти една снимка на средния разход за 100 мили - толкова ми е дневното пътуване.
Прикачени файлове
2012-07-31_mpg.jpg
2012-07-31_mpg.jpg (144.54 KiB) Преглеждано 2032 пъти

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 334 пъти
Получена  благодарност: 366 пъти

Мнение от slowtraveler » 14 Авг 2012 15:43

prius 3 написа:.... Що реши, че ще си помисля, че се заяждаш...
Защото някои хора реагират доста остро на писанията ми :thumbsup:
Добри разходи правите... punk.gif
Скоро не съм правил какъвто и да е опит за икономично шофиране, но май трябва да пробвам отново да видя какъв разход мога да изкарам при старание да се кара икономично...
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

Аватар
SFINKS

Мнение от SFINKS » 14 Авг 2012 15:50

Сега доколкото разбирам Приусчето е направило клипче специално за мен biggrin.gif :thumbsup:

И какво да му коментираме на тоя клип ???????
Има скорост и някакви квадратчета които показвали моментният разход , като едното квадратче било еди колко си ....

Пъъъъълен ташак .... worthy.gif worthy.gif

Ти сериозно ли искаш да покажеш колко харчи тая кола на 100 км като показваш моментен разход и то измерен в квадратчета worthy.gif worthy.gif worthy.gif

Няма такъв смях , честно . Оправи ми настроението за днес за което ти благодаря :thumbsup:

Сега ако ми кажеш че не си нулирал компютъра преди теста и не си видял какво е показал след края на епичният ти филм (който показва единствено че Приуса вдига 150 без да се разпадне ), лекинко няма да ти повярвам wink.gif

Със сигурност си го направил, но нещо хич не ти е харесъл резултатът и затова си решил малко да ни спестиш данните wink.gif

Нееее не мога да спря да се смея , моментен разход в квадрачета :laughing3: :laughing3: :laughing3: :laughing3:
ALIENO ARCANUM RP5 / 2018
S 500 , LORINSER / 1996
CLK 55 AMG , CABRIO / 1999
Q7 , 3.0 DIESEL / 2007
COROLLA 1.4 DIESEL / 2007

Аватар
Not_active_user_1

Мнение от Not_active_user_1 » 14 Авг 2012 17:11

ToyotaPassion написа:
Scott написа:
prius 3 написа:... Горе-долу се е получило и може да се добие представа дали Приус е икономичен при различни режими на каране...
Хм, 58 човека са прочели темата във форума, а само 17 са гледали клипа. Нещо става с тоя форум, аз мислех че такива теми се посрещат с бурни ръкопляскания, викове “Тойота е Номер 1” и ставане на крака... или най–малкото LEXUS получава 'множествен оргазъм' w00t.gif
Аз пък по-скоро очаквах, че тази тема ще предизвика теб и още някои други съфорумци пак 'да търсите под вола теле'..... За сега в тази посока не се получава, ама знае ли се... :whistle: Лично аз не коментирах, защото не видях нещо, което вече да не съм знаел или очаквал ... И Да - наистина "Тойота е Номер 1". Неслучайно този Приус въпреки не толкова ниската си цена е третата по продажби в света за тази година след Корола и Фокус.
Хахаха, почна се търсенето на телето под вола. На единия не му харесва колко хора гледали клипа, на другия не му харесва, че накрая нямало среден разход, а на третия квадратчетата не му харесвали. Даже си въобразява, че специално за него снимам клипчета. tooth.gif Като пущах снимки със среден разход не беше добре, щото видите ли съм карал, като пенсионер, нямало никакъв кеф от такова шофиране, на магистрала колата харчела над 10/100, бил съм е пущал по нанадолнище и за това съм имал разход 2,5/100 и още много, много бисери. Сега пущам клип и пак нещата не са им на таман.
Няма оправия с такива хора ей... Снимки, клипове, източници в мрежата за нещата как точно стоят и пак на бялото казват черно.
П.С. За недоволните, които още не са разбрали ще кажа, че предназначението на клипа няма нищо общо със средния разход на гориво и изобщо идеята ми не е била такава. Интересното е как повечето го разбраха, а само едни и същи хора не могат. Още по-интересното е, че същите тези хора, които най-малко са запознати с хибридите, най-много парадират със знания в тази насока. Това е все едно неграмотен да те учи как да четеш. biggrin.gif
П.С.1. За всички останали споменавам как се получи идеята за това клипче. Всъщност никога не съм снимал и е нямало за какво да снимам в колата с телефон, който да го държа в една ръка, а с другата да карам. Едно, че е неудобно и второ, че е и опасно. Както си карах на аутобана до мен мина една екзотична кола, която изключително рядко може да се види. Лично аз за първи път е виждах на живо и извадих телефона да е снимам, но не се получи снимката. Та, така или иначе беше в ръката ми, реших, че е добре да направя едно клипче просто ей, така. Изобщо не бях сигурен, че ще стане, но въпреки това опитах и се получи горе-долу. Ако наистина исках да направя клип щях да взема дигиталната камера и да го направя. Някой път, ако имам кеф и желание бих снимал, за да може пак критикарите да почнат да търсят под вола теле. biggrin.gif
П.С.2. Някой хора все по-осезателно започват да ми приличат на бай Тотьо Чушката от разказа „Критик“ на Чудомир.
Който още не го е чел този страхотен разказ и иска да го направи, моля:
ЦЪК

Аватар
SFINKS

Мнение от SFINKS » 14 Авг 2012 17:49

Айде няма нужда с номерата от селски вечеринки и бягане по тъч линията :thumbsup:
Първо снимал без да иска клип , после без да иска изрязал подходящи моменти и му направил монтаж , после без да иска му монтирал и музикален фон , после без да иска го качил в мрежата и то 2 пъти worthy.gif worthy.gif worthy.gif

Вземи си дигиталната камера , отиди на магистралата , нулирай компютъра и карай поне 50 км със 150 , от клипа стана поне ясно че може да вдигне 150 Примуса

После пусни всичко пак да се посмеем , аз ще направя същото с дизел wink.gif

Знаеш ли кога ще го направиш , никога , защото ще станеш смешен . wink.gif
Това че караш хибрид съвсем не означава че разбираш нещо от хибриди wink.gif

Не била идеята средният разход ???
А каква е идята на смотаните хибриди освен по добър среден разход ???
ALIENO ARCANUM RP5 / 2018
S 500 , LORINSER / 1996
CLK 55 AMG , CABRIO / 1999
Q7 , 3.0 DIESEL / 2007
COROLLA 1.4 DIESEL / 2007

Scott

Мнение от Scott » 14 Авг 2012 17:52

prius 3 написа:Днес имах малко пътуване и реших да заснема видео с телефона. Използвах, че не е толкова натоварен трафика и е възможно снимането и карането едновременно. Горе-долу се е получило и може да се добие представа дали Приус е икономичен при различни режими на каране...
prius 3 написа:Всъщност никога не съм снимал и е нямало за какво да снимам в колата с телефон, който да го държа в една ръка, а с другата да карам. Едно, че е неудобно и второ, че е и опасно. Както си карах на аутобана до мен мина една екзотична кола, която изключително рядко може да се види. Лично аз за първи път е виждах на живо и извадих телефона да е снимам, но не се получи снимката. Та, така или иначе беше в ръката ми, реших, че е добре да направя едно клипче просто ей, така. Изобщо не бях сигурен, че ще стане, но въпреки това опитах и се получи горе-долу. Ако наистина исках да направя клип щях да взема дигиталната камера и да го направя. Някой път, ако имам кеф и желание бих снимал, за да може пак критикарите да почнат да търсят под вола теле...
Последно... worthy.gif

Аватар
zi_zi_top
Автомобил: CorollaCcross MyT 2023
Благодарил/а: 2 пъти
Получена  благодарност: 33 пъти

Мнение от zi_zi_top » 14 Авг 2012 18:27

Prius 3, не мога да разбера защо толкова се натягаш да ни убеждаваш в предимствата на хибридите!?!? То не бяха теми и спорове, сега клипчета. Карай си Приуса и му се радвай щом те кефи. Всеки си има някакъв мироглед и вкус за живота... cool.gif

С 2 думи - "мани ги тия задръстеняци в БГ :censored: " и си свиркай.

П.С. Аз лично ще продължа да си "хвъркам" с дизеловата Корола. wink.gif
Известната мъдрост учи да се избягва даването храна на троловете и да се устоява на изкушението да им се отговаря.
Войнстващата простащина е последната защитна линия на всяко неаргументирано становище, но тя не го прави по-аргументирано!

Аватар
Japanese_fever
Автомобил: 2014 Toyota Zelas

Мнение от Japanese_fever » 14 Авг 2012 18:33

Scott написа:Ето ти една снимка на средния разход за 100 мили - толкова ми е дневното пътуване.
80 mpg - невъзможно. wacko.gif
2014 Toyota Zelas, 2.5L VVT-i (2AR-FE), 6-speed

България ще се оправи тогава, когато всички, които са свалили катализаторите си - ги сложат обратно!

Scott

Мнение от Scott » 14 Авг 2012 19:02

Japanese_fever написа:80 mpg - невъзможно. wacko.gif
Джапи, нали знаеш че наште галони са по-големи... tongue.gif само 73 us mpg e... Мога и клипче да кача, как крузвам със 200 imp mpg по магистралата... ppp.gif

Аватар
Not_active_user_1

Мнение от Not_active_user_1 » 14 Авг 2012 19:11

Scott написа:
prius 3 написа:Днес имах малко пътуване и реших да заснема видео с телефона. Използвах, че не е толкова натоварен трафика и е възможно снимането и карането едновременно. Горе-долу се е получило и може да се добие представа дали Приус е икономичен при различни режими на каране...
prius 3 написа:Всъщност никога не съм снимал и е нямало за какво да снимам в колата с телефон, който да го държа в една ръка, а с другата да карам. Едно, че е неудобно и второ, че е и опасно. Както си карах на аутобана до мен мина една екзотична кола, която изключително рядко може да се види. Лично аз за първи път е виждах на живо и извадих телефона да е снимам, но не се получи снимката. Та, така или иначе беше в ръката ми, реших, че е добре да направя едно клипче просто ей, така. Изобщо не бях сигурен, че ще стане, но въпреки това опитах и се получи горе-долу. Ако наистина исках да направя клип щях да взема дигиталната камера и да го направя. Някой път, ако имам кеф и желание бих снимал, за да може пак критикарите да почнат да търсят под вола теле...
Последно... worthy.gif
Някакво несъответствие!? В първият пост не съм споменал за подробностите провокирали ме да почна да снимам, които така или иначе нямат никакво значение, а само уточнявам във втория за някой неразбрали. :whistle:
Между другото, водиш ли статистика колко човека вече са гледали видеотата? Съобщавай от време на време, за да имаме прясно инфо и да знаем какви изводи да си правим. tooth.gif

Аватар
ToyotaPassion

Мнение от ToyotaPassion » 14 Авг 2012 19:26

Scott написа:Мога и клипче да кача, как крузвам със 200 imp mpg по магистралата... ppp.gif
Давай го, нали пак тази тема отиде към сравнения кой по-по-най tongue.gif Ама дано да е по-дългичко, че то и аз иначе мога да снимам 2-3 минутки в таблото на колата си разхода от първия тунел на Витиня так чак до след третия и така да "крузвам по магистралата" почти с .... 0л/100км wink.gif
Изображение Lexus RX 450h 2010 299hp

Аватар
Not_active_user_1

Мнение от Not_active_user_1 » 14 Авг 2012 19:27

zi_zi_top написа:Prius 3, не мога да разбера защо толкова се натягаш да ни убеждаваш в предимствата на хибридите!?!? То не бяха теми и спорове, сега клипчета. Карай си Приуса и му се радвай щом те кефи. Всеки си има някакъв мироглед и вкус за живота... cool.gif

С 2 думи - "мани ги тия задръстеняци в БГ :censored: " и си свиркай.

П.С. Аз лично ще продължа да си "хвъркам" с дизеловата Корола. wink.gif
Натягане ли ти изглежда? biggrin.gif
Ако действително е така, сори. Бих казал, че просто информирам как са нещата, защото все още виждам, хора, които и хабер си нямат от тези технологии. В кръчмата същите тези чули, че хибридите били тежки, тромави, не вървели, харчели много, батериите давали често фира и стрували много, грозни, тесни, некомфортни, гейове ги карали и все от този род тъпизми, та от време на време информирам заблудените оФчици как е положението. tooth.gif
Ефекта, както се вижда е нулев. То да е уй да им го набиеш, ама акъл не става. biggrin.gif
Прогреса обаче лека-полека идва. Първо на запад, с голямо закъснение у нас, първо при прогресивните, после при назадничавите. Така е било, така и ще бъде. Времената се менят, но нравите никога. Има категория хора, които дърпат човечеството напред и има такива, които го спират. Добре, че дърпащите са повече, иначе щяхме още да сме с конските впрягове...
П.С. Аз също имам и си "хвъркам" с дизеловите и бензинови автомобили, но това не ми пречи да се кефя и на хибрида, който технологично е най. Не отричам никоя технология, защото всяка в определени ситуации си има плюсове и минуси. wink.gif

Заключено