КАк определяш кое е галош и кое не? По какво ги познаваш. Боб ли им хвърляш? biggrin.gifmirott написа:"Всеки нормално мислещ ще предпочете 2-3 годишни континентал, бриджстоун, мишелин пред нов траял, таурус, максис и тем подобни..."prius 3 написа:Според мен по-добро нещо от една нова гума няма. В зависимост от бюджета скъпа или не толкова, но нова. Казвам го, защото купувайки втора ръка не знаете какво е правено с тези гуми, каки къде са търкаляни. Височината на протектора не винаги е най-важният показател за качестрата на гумите. Ако колата е стояла дълго време на слънчево място, гумите изобщо няма да са това за което мислим, че са.
Най-важното е обаче задкормилното. С каквито и гуми да си, то про 200 км/ч с Рей Бан и самочувствие на голям шофер далеч няма да стигнеш.
Говоря за хубави гуми втора ръка, а не галоши...
За гумите по нашите пътища
- Not_active_user_1
Мнение от Not_active_user_1 » 07 Май 2012 16:53
Not_active_user_1
mirott
-
Мнение от PESHO OT MARS » 07 Май 2012 17:18
Мисля че калпаво съм се изразил. Просто лафа за по-добре нови бюджетни отколкото премиум запазени втора не е съвсем верен. Когато си купувам нови гуми очаквам с моя убит пробег от около 15-20 хил. на година да ги карам около 3-4 сезона (това при условие че имам два комплекта т.е. зимни и летни). Но на практика последните години налитам само на боклуци в бюджетния спектър там където е редно да има едно задоволително качество за да не се налага да се купуват гуми втора ръка.Scott написа:Добре де, нека бъда 'адвокат на дявола' - с какво едни гуми от по-висок клас, но втора ръка на 3 години, ще са по-лоши от твоите на същата възраст? Щото планираш да ги караш >3 сезона, нали ... И тогава ще караш ли 'бавно' и 'на село'?
Не в гумите е проблема, а в усещането за превъзходство над останалите, което всеки облича като седне зад волана...
Забравих да допълня в графата с пълни боклуци и Дейтон.
Аз лично за моя сметка ще продължа да експериментирам с нови гуми но мигрирам от бюджетния на една идея отгоре към средния. Там има много по сполучливи предложения и с малко търпение и промоция можеш да се сдобиеш с читави гуми в условията на криза и свит бюджет. Например Годричите ги взех с малко по-стар ДОТ т.е. трябваше да са около 4011 когато ги купувах но на тази цена имаше 0211 мисля че не им се е отразило.
ex Toyota Corolla E90 1.3/12V EFI
ex Toyota Corolla E11 G6 1.3/16V
ex Toyota Corolla E90 1.3/12V
ex Toyota Starlet EP8 1.3/12V EFI 4-door
ex Toyota Starlet EP8 1.3/12V EFI 2-door
ex Toyota Carina E 1.6/16V
PESHO OT MARS
- Me4oKyX
- Получена благодарност: 1 път
- Обратна връзка:
Мнение от Me4oKyX » 07 Май 2012 17:23
А как си познавам гумата - както и колата втора ръка.... Риска може да се сведе до минимум, като купуваш нещо втора ръка, но както мирот го каза - това не всеки го може... А и нещо нямам особено желание да пълна гушите на Диана и други такива търгаши, само и само да дам 2 до 3 пъти повече пара, за една и съща гума.... Така че стига вече с глупостите, НЕ МОЖЕШ да категоризираш нещо като добро или лошо, защото така ти харесва. Всеки сам си вади парите и сам си решава как да ги потроши - радвай си се на твоя избор, жив и здрав да си, за да си трошиш все повече. Те все пак оторизираните вносители/сервизи трябва и те хляб да рупат....
Me4oKyX
- Not_active_user_1
Мнение от Not_active_user_1 » 07 Май 2012 18:52
Въпроса не е дали можеш или не можеш да си го позволиш. Въпросът е че един автомобил, ако не можеш да го поддържаш да бъде безопасен за теб и околните, по-добре не го имаш. С обществен транспорт е по-евтино и безопасно.
Относно гумите, защо никой не каза за всесезонните. Хубаво, нямаш за чифт зимни и чифт летни, не караш много на година, какъв е проблема да вземеш всесезонки и да ги търкалаяш няколко години без изобщо да ги мислиш. При всички случай едни Гудиар, Кумхо, Тойо или Вредещайн са много по-добър избор от евтини ментета или стари „хубави“ гуми. Понеже съм карал с горните и мога да заявя на тези, които още са на принципа, че всесезонна гума няма, че има и са много добър избор. Освен това отлично знам и как се вземат гумите втора ръка от чужбина. Единственият и най-важен критерии е тънката цена, защото Андрешко гледа все да мине по тънката лайсна. После що сме били първи по катастрофи в Европа? Ами ей за това. Като видиш пред теб как автомобил се хвърля в канафката заради спукана гума и цялото семейство загиват мисля, че всеки би се замислил с какво „обува“ колата. Само, че в новините, никой няма да ви каже катастрофа заради спукана гума, а всичкото го водят „несъобразена скорост“...

Not_active_user_1
-
Мнение от PESHO OT MARS » 07 Май 2012 19:12
Ако нямах кинти и карам малко бих си купил зимни и сменял на всеки 2 години заради спичането на "зимния" каучук лятото.
А относно избора на гуми се следят следните неща:
- грайфер да е мин 5 мм.
- ДОТ не по-стар от 2-3 год
- гумата да няма лепенки
- да не е напукана по някакъв начин
- да няма "жаби" и разни кривини
- липса на парченца от протектора (това е показател за вдървяване на гумата)
- да не е "лъскав" протектора (лъскавината също е показател за вдървяване).
PESHO OT MARS
Мнение от lubooo » 07 Май 2012 19:13

3ZZ-FE
lubooo
-
- Получена благодарност: 2 пъти
Мнение от nowyaris » 07 Май 2012 19:58

nowyaris
-
Мнение от Scott » 07 Май 2012 20:11
Реално погледнато, то си е несъобразена скорост. Принципно нещата се свеждат до отговорност и като следствие съобразяване, било то с бюджета, било то с поведението на пътя...prius 3 написа:... никой няма да ви каже катастрофа заради спукана гума, а всичкото го водят „несъобразена скорост“...
Scott
- Japanese_fever
- Автомобил: 2014 Toyota Zelas
Мнение от Japanese_fever » 07 Май 2012 20:17
България ще се оправи тогава, когато всички, които са свалили катализаторите си - ги сложат обратно!
Japanese_fever
- Vesko
- ЗАВИНАГИ С НАС.....
- Обратна връзка:
Мнение от Vesko » 07 Май 2012 20:28
Това за всички гуми ли важи или само за тези с вътрешна? Че съм пукал задна гума, та и предна и задна едновременно... ама нищо опасно не съм усетилJapanese_fever написа:Интересното е, че при извънградско каране (висока скоротс) пукане на задна гума е много по-опасно от предна.
Vesko
- Japanese_fever
- Автомобил: 2014 Toyota Zelas
Мнение от Japanese_fever » 07 Май 2012 20:54
България ще се оправи тогава, когато всички, които са свалили катализаторите си - ги сложат обратно!
Japanese_fever
-
- Благодарил/а: 18 пъти
- Получена благодарност: 23 пъти
Мнение от mirott » 08 Май 2012 08:43
И какво те кара да мислиш, че само в нашата родина караме с 2-ра ръка гуми?Ти с всесезонно яке ли ходиш?Зимата да ти е топличко, лете прохладно...тия митове за всесезонни гуми, боклуци континентал и бриджстоун на по 2-3 години, хубав нов максис и траял някак не хващат дикиш.Най-добре е ново и качествено, но в тая помиярска държава с помияри управляващи няма как(или е мноооого трудно) да стане човек да поддържа висок, качествен па макар и скъп начин на живот.Защото дори да купиш скъпо и от реномирана марка, много често се оказва менте!И за това предпочитам 2-ра употреба, но качествени гуми.Като не знаеш как да ги различиш и имаш парите-нови.Затова и си си купил нова кола-имаш парата, кефи те, не ти се занимава да търсиш качествено 2-ра и следваща употреба кола, не знаеш по какво да я различиш дали става или не и си вземаш нова!По твоята логика 90%, че и повече от хората трябва да са с градския транспорт.Или междуселския.Щот не могат да си позволят ново и качествено.А стига с тия глупости.prius 3 написа:Очаквах да кажете как си ги избирате и как ги познавате, но уви. Явно според вас не всеки може да хвърля боб. biggrin.gif
Въпроса не е дали можеш или не можеш да си го позволиш. Въпросът е че един автомобил, ако не можеш да го поддържаш да бъде безопасен за теб и околните, по-добре не го имаш. С обществен транспорт е по-евтино и безопасно.
Относно гумите, защо никой не каза за всесезонните. Хубаво, нямаш за чифт зимни и чифт летни, не караш много на година, какъв е проблема да вземеш всесезонки и да ги търкалаяш няколко години без изобщо да ги мислиш. При всички случай едни Гудиар, Кумхо, Тойо или Вредещайн са много по-добър избор от евтини ментета или стари „хубави“ гуми. Понеже съм карал с горните и мога да заявя на тези, които още са на принципа, че всесезонна гума няма, че има и са много добър избор. Освен това отлично знам и как се вземат гумите втора ръка от чужбина. Единственият и най-важен критерии е тънката цена, защото Андрешко гледа все да мине по тънката лайсна. После що сме били първи по катастрофи в Европа? Ами ей за това. Като видиш пред теб как автомобил се хвърля в канафката заради спукана гума и цялото семейство загиват мисля, че всеки би се замислил с какво „обува“ колата. Само, че в новините, никой няма да ви каже катастрофа заради спукана гума, а всичкото го водят „несъобразена скорост“...
mirott
-
Мнение от PESHO OT MARS » 08 Май 2012 09:09
Ласа са хубави гуми но са адски далеч от определението евтини. Цената им ходи над средния клас и то с доста.nowyaris написа:Иначе за мен ЛАССА са едновременно евтини и качествени-като Яриса.
PESHO OT MARS
- Not_active_user_1
Мнение от Not_active_user_1 » 08 Май 2012 09:51
Химически анализ ли им правите, боб ли хвърляте. .. кажете, за да може ходим да пазаруваме.
Сравнението с якетата е доста несериозно. Ако някой иска да го зададе този въпрос да го направи на производителите, а като гледам са все сериозни фирми. Едва ли ще тръгнат да продават неща, които не стават и са опасни. Всъщност има доста тестове и ако може да им се вярва всесезонките не се представят зле и са много по-добре от евтините варианти.
Гумите втора ръка са много сериозен компромис според мен, който едва ли е оправдан от безопастна гледна точка, но всеки в крайна сметка сам си решава.
Not_active_user_1
- Всичко за TOYOTA
- ↳ Общи теми
- ↳ Клубни срещи
- ↳ Toyota Мания
- Технически въпроси
- ↳ Общи технически въпроси
- ↳ Двигатели
- ↳ Газови уредби
- ↳ Електрическа система, навигация, музика
- ↳ Хибридно задвижване - Hybrid Synergy Drive (HSD)
- ↳ Трансмисия
- ↳ Спирачна система
- ↳ Окачване
- ↳ Интериор/екстериор
- Електрически автомобили
- ↳ Общи разсъждения
- ↳ Електрически автомобили Тойота
- ↳ Зарядни станции
- LEXUS
- ↳ Общи теми
- ↳ Технически въпроси
- Отдел Subaru