Буксуване на колата

desotodorov

Мнение от desotodorov » 13 Фев 2012 09:44

Абе, определно новите гуми имат Огромно значение, сега съм с 4 нови...някакъв Дънлоп Winter Responce доколкото помня...е няма опиране...на такива места нагазвах че цялото окачване отпред се беше напълноло със сняг и лед...иначе - да - лашкането си е безценно, само че естествено ако колата не е "кантаросала" с купето върху снега. На предишната ми кола... Пежо 405 1.9ТД...трите хубави неща при нея бяха - возията, пръскалките на предното стъкло biggrin.gif и невероятния олдтайм центробежен регулатор на ГНП-то...пустата гаТ - на 2-ра по нагорно си вървеше без газ - махах си крака от педала...и по същия начин се "откопавах" като затъне някъде - 1-ва, полусъединител без газ и се самоизравяше, без да изгасне...при това и дизеловото прасе отпред тежеше с едно 50кг отгоре над бензиновия на Тойотата. smile.gif

whitefang

Мнение от whitefang » 15 Фев 2012 16:43

Така с дизеловите прасета :whistle:
Като не става на лашки 2-ра, задна без газ ,а и няма 5 циганина да те изнесат . включ на първа ,отваряш врата ,пускаш педалите ,слизаш и си буташ сам и не гасне wink.gif.
ПС: Моля не опитвайте ,ако няма достатъчно разстояние да си догоните колата и да се качите в движение ,ако се подхлъзнете точно като се откопае и потегли laugh.gif laugh.gif laugh.gif laugh.gif
Изображение
Corolla EU12 CDE120 D4D 2003

kiril_kirilow

Мнение от kiril_kirilow » 15 Фев 2012 17:50

Днес в разговор с колеги ми споделиха интересна идея.
Нарекоха я "изкуствен блокаж" - когато колата буксува и едното колело се върти,а другото стой на едно място или съвсем леко се върти на място,се натискала ЛЕКО спирачката.Това ( както ми обясниха ) спомагало да се изравнят оборотите на колелата,все едно се блокирал диференциала.Но найстина се натискало леко,достатъчно за да се изравнят "оборотите" на гумите,но не и да загасне колата.
Важало за дизелови коли,който можеш да ги оставиш да работят на обороти със включена 1 скорост и колелата да превъртат.
Имам се за шофьор със солиден опит,но за първи път чувах подобно нещо.Малко ми звучи като приказките на маса след 1л.концентрат.
Все пак съм се научил да не отхвърлям всичко което ми се струва странно или невъзможно веднага,а да се допитам/споделя,потърся мнение и от други.
Някой чувал ли е за това,правил ли го е,виждал ли е ???
Без Toyota , засега .......

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 341 пъти
Получена  благодарност: 375 пъти

Мнение от slowtraveler » 15 Фев 2012 18:23

Важи не само за дизелаците, а за всички автомобили...
Буксува (върти се по-бързо) колелото, което е с най-малко сцепление, съответно на него спирачката ще действа по-ефективно...
На времето на задното предаване бе лесно - дръпнеш малко спирачката и си ти (ако междувременно не ти е замръзнало жилото де laugh.gif )
Но в доста от новите автомобили това нещо е реализирано по-ефективно чрез Тракшън контрола или допълнение към него (което работи дори и при изключен ТС, за да не ти падат оборотите на двигателя)..
Реализацията е през модула на ABS - удря спирачка само на превъртащото колело, и по този начин се реализира 'софтуерно' блокиращ диференциал...
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

Публикувай отговор