Почистване на дроселова клапа и всмукателен колектор

krasikalchev

Мнение от krasikalchev » 04 Дек 2009 19:06

Колега моля те кажи за процедура за TPS датчика дали я има изложена някъде в нет- а или в някоя книга? Ако да постни линка ако не ти представлява проблем.

mafiota

Мнение от mafiota » 04 Дек 2009 20:16

Eто прегледай тези
Прикачени файлове
IMG_2075.jpg
IMG_2075.jpg (375.89 KiB) Преглеждано 3584 пъти
IMG_2074.jpg
IMG_2074.jpg (402.32 KiB) Преглеждано 3584 пъти
IMG_2073.jpg
IMG_2073.jpg (426.44 KiB) Преглеждано 3584 пъти
IMG_2072.JPG
IMG_2072.JPG (395.51 KiB) Преглеждано 3584 пъти

Аватар
Bass_Man
Благодарил/а: 2 пъти
Получена  благодарност: 1 път

Мнение от Bass_Man » 04 Дек 2009 21:31

При положение , че нямаш проблем с TPS няма нужда да се пипа !
Mafiota ако след загряване колата ти държи ниски обороти то определено проблема не е в мотора за празен ход . По-скоро нещо не е направено , като хората по газовата уредба .

krasikalchev - ето този е твоя : Loctite 5926 защото : resistant to oils, transmission fluids, water and antifreeze temperature resistance –60°C to +250 °C resistant to high pressures .

Но принципно може да се обадиш и да поискаш информация . Може да има други , които не са дадени на сайта или пък на някой да не са попълнени всички характеристики .

Аватар
max-2
Благодарил/а: 42 пъти
Получена  благодарност: 110 пъти

Мнение от max-2 » 04 Дек 2009 21:53

mafiota написа:
max-2 написа:Имам въпрос към колегите, които са чистили моторчето за празния ход: имали ли сте вибрация на празен ход и загряла кола и след почистването има ли вибрация?
Аз съм чистил само дроселната клапа, че залепваше, но без разглобяване(само дръпнах въздуховода) и ме достраша да сипвам коресилин в моторчето и го оставих непочистено.
При работа на газ така и не успях да докарам оборотите на празен ход при загрял двигател да са около 800..900. Дори и след почистването на моторчето за празният ход. Всъщност след като рестартирам компа за известно време оборотите си идват на място, но след 50-тина километра като се "самообучи" ECU-то, оборотите пак почват да се мотаят около 500, и двигателя доста вибрира и претриса.
Напоследък ми писна, и сега съм вързал един резистор 170ома последователно на темп. датчик, така че компа да мисли че колата не е дозагряла на пълно, и така успявам да задържа оборотите около 800..1000, и смея да кажа че мотора работи доста по-меко и равномерно на празен ход. Незнам дали си въобразявам, но ми се струва че след тази интервенция, някак си колата има малко повече ряз на газ, ама малко :). Иначе като разход на газ няма промяна (на бензин може и да има, но него го ползвам само за препалване). Не ми остава време да вържа едно микро реле и на бензин да ми окъсява въпросният резистор.
Но от почистването определено имаше ефект, наяак си след преходен процес оборотите на ПХ по бързо се укротяват, или си идват на място ако мога така да се изразя.

Моите са на средата между 500 и 1000, но се усеща вибрация. Нямам газ. При теб на топло на бензин как са след почистването и без резистора?
Carina E 4AFE LB 1992

mafiota

Мнение от mafiota » 04 Дек 2009 22:03

Моите са на средата между 500 и 1000, но се усеща вибрация. Нямам газ. При теб на топло на бензин как са след почистването и без резистора?
ако се кара на бензин само нещата са добре
Mafiota ако след загряване колата ти държи ниски обороти то определено проблема не е в мотора за празен ход . По-скоро нещо не е направено , като хората по газовата уредба.
напротив, всичко по газовата е като трябвяа, настройката също е направена отлично (имам някакво съмнение в размера на смесителя, но ...) , просто с тоя Lean Burn имам чувство че колата нещо се омотва на газ, щото ландата не дава коректен сигнал за сместа на ECU-то, а той от своя страна реагира съвсем неадекватно на това което му се подава като инфо, и затова може би се получава някакво омотване.

Аватар
Bass_Man

Мнение от Bass_Man » 05 Дек 2009 08:22

Ами при положение , че на бензин е ОК значи проблема очевадно е в газта .
С газов инжекцион ли си ?

mafiota

Мнение от mafiota » 05 Дек 2009 09:48

Bass_Man написа:Ами при положение , че на бензин е ОК значи проблема очевадно е в газта .
С газов инжекцион ли си ?
не с обикновенна газова, симулатор на дюзите и ТАП. Но нали ти казвам, струвами се че проблемът е в смесителят, щото оригиналният на BRC за този мотор представлява тръба на вентури и е с диаметър на дифузьора 33мм., а моят е обикновен смесител, но диаметъра на дифузьора е 35мм., и поради това ми се струва, че нещо неще да стабилизира оборотите. А и това дето ти писах за "самообучаването " на ECU-то, и постепенното натрупване на гршнии данни, съответно неадекватно въздействие на управляващият блок към двигателя.
Въпреки това съм намерил решение на проблема, и съм доволен от обикновенната газова на този мотор. Някои ден може би ще инвестирам (от спортна злоба laugh.gif mad.gif ) и в оригинален смесител ,(54лв.) но за сега ще си карам така. Вчера засякох при 840км. смесен разход 8,6/100. За една семейна кола, това напълно ме удовлетворява!

Аватар
Bass_Man

Мнение от Bass_Man » 06 Дек 2009 17:54

За какво самообучение говориш ? Щом си обикновенна газова ЕКУ-то освен с искра с нищо друго не може да повлияе . Въобще няма никакво значение ламбда сондата, МАП-а или там каквото имаш !
А решението , което си направил най-вероятно оказва влияние поради увеличаването скоростта на потока и/или неговия обем . Така , че търси проблема в смесителя , конструкцията , изпарителя или коктейл от тях . Но не и в ЕКУ-то !

mafiota

Мнение от mafiota » 06 Дек 2009 21:49

Ако не се лъжа, след рестартиране на ECU-то, и при първоначално стартиране на двигателя, компа управлява двигателя по вътрешна зададена в паметта му сервизна горивна карта. След определени километри каране управл. блок постепенно натрупва инфо от датчиците и според зададените му параметри той така да се каже се "самообучава" за да може оптимално да управлява подаването на искра и гориво към двигателя. Но когато работи на газ колата, по инфото от ламбдата компа получава грешни данни, а от там и погрешно въздейства върху двигатели (искра, ПХ) .
Това имах предвид.

Аватар
Bass_Man

Мнение от Bass_Man » 08 Дек 2009 01:11

mafiota написа:Ако не се лъжа, след рестартиране на ECU-то, и при първоначално стартиране на двигателя, компа управлява двигателя .......................
Значи ти хубаво това го имаш предвид ама когато караш на газ със смесител нищо подобно не може да се случи или да повлияе на работата на автомобила . Защото когато си на газ имаш само "смукач" и аванс на запалването . Нищо повече не може да се промени в режима на работа на автомобила . Каквато и карта да си зарежда и каквито и стойности да си записва .
Това имах предвид .

mafiota

Мнение от mafiota » 08 Дек 2009 18:48

Bass_Man написа: ....................... Защото когато си на газ имаш само "смукач" и аванс на запалването . Нищо повече не може да се промени в режима на работа на автомобила .............................. .
ми то ти стига да ти бърка оборотите на ПХ, и на всяко кръстовище колата да ти да се тресе и е готова да огасне.

Аватар
Bass_Man

Мнение от Bass_Man » 09 Дек 2009 00:45

Няма как да ти ги бърка при положение , че колата , като загрее повече празния ход не се бара ! Демек компютъра сам не може да си затвори всички дупки и да се изгаси !
При положение , че на бензин нямаш проблем то проблема ти е само и единствено по газовта !
Много лесно да го провериш , като запушиш маркучите от и към мотора за празния ход ( не махай буксата на мотора защото ще натрупа грешки ! ) . Но го запуши към моторчето и от тръбата за въздуха . Ако тогава ти падат оборотите си изхвърли изпарителя и смесителя !

mafiota

Мнение от mafiota » 09 Дек 2009 17:03

Bass_Man написа:Няма как да ти ги бърка при положение , че колата , като загрее повече празния ход не се бара ! ....
Мммм съмнява ме да е така smile.gif ,
мисля че ако на ПХ на комютъра не му харесва сместа (от инфото от ламбдата -дали е много богата или бедна), той се стреми да я регулира точно чрез клапата за ПХ и времената на инжекторите.

ceko26

Мнение от ceko26 » 10 Дек 2009 16:32

Сложи си смесител на 33 и ще се оправят нещата.Сега сигурно вентила за количеството на газ ти е отвъртян много за да върви във високи обороти и на ПХ се дави.
За да провериш горното на ПХ на газ започни да навиваш вентила ако в един момент започнат да се покачват оборотите значи това е проблема.
Авенсис 3S-FE

mafiota

Мнение от mafiota » 10 Дек 2009 19:00

ceko26 написа:Сложи си смесител на 33 и ще се оправят нещата.....
дали найстина ще се подобрят нещата с 33, може би ще стане по-пъргава на ниските, но няма ли да се спъне във високите обороти?
Лични впечатления ли имаш колега?

Публикувай отговор