Ту Авенсис, ор нот ту Авенсис?

Дискусии, коментари, идеи, предложения, срещи, история, интересни факти
ThEccentric
Обратна връзка:

Ту Авенсис, ор нот ту Авенсис?

Мнение от ThEccentric » 04 Дек 2008 15:20

Здравейте Тойота Ентузиасти и Притежатели,

Първо, ще Ви помоля за прошка относно правописни и граматични грешки тъй като не съм Българин а Американец... и се старая. Скоро ни се роди дъщеричка и времето си е дошло да купуваме нова кола - комби.

Задачата да се гледат и да се избере една кола втора рака тук в БГ направо си е кошмар и е нещо което ме е оставил тотално объркан и притеснен и за това се обръщам към Вас за съвети и посока. В началото бях много зелен когато решавахме каква кола да купуваме. Въобще не съм смятал цените за първоначално обслужване за ролки, ремаци, филтри, масла и въобще цената на подръжката на колата и части и т.н. Първо се бяхме насочили към Ауди или Волво, но след доста проучване и разговори с хора се отказахме предимно заради парите които трябва да се дават за поддръжка на такива коли и слабостите им.

Спряли сме се на Тойота Авенсис или Субару Легаси, и се надявам да можете да ми кажете ващо мнение за Авенсис-а, и ако имате мнение между Легасито и Авенсис-а. Първо, от ваш опит Авенсис-а има ли някакви слабости? Много хора са ми я препоръчвали поради няколко причини като това че са доста здрави и че когато трябва да се направи нещо на колата няма да се налага да си продам бъбреците.

Второ, решихме да е дизел защото чисто и просто, харчи доста по малко и до колкото съм разбрал самите дизелови двигатели са по издържливи от бензиновите (за мен това дава предимство на Авенсис-а върху Субаруто защото до колкото виждам повечеето са 2.5 бензин и смятам че ще си харчат). Това което не ми е ясно е разликата между TDi и D4-D. Гледам че разликата в цената между TDi и D4-D е колко 1000 - 2000 лева. Едната по добра ли е от другата / харчи ли по малко, и каква е предимната разлика?

Годината на колите които гледам е от 1999 до 2002, ако това е от значение технически.

Благодаря Ви за отделеното време. smile.gif

Аватар
rudolf
Обратна връзка:

Мнение от rudolf » 04 Дек 2008 16:26

моето мнение за тойота в бг

цените на консумативи част и сервизно обслужване- са с голяма надценка.
за официален сервис-чакаш ред,което значи че може да останеш без автомобил,докато чакаш
на пазара липсват евтини алтернативи на реномирани марки за части..
повечето японски модели липсват масово по моргите,или продавачите на автомобил на части си позволяват да искат нерални цени.

мисля че в бг е най прагматично да се придържаме към европейските марки автомобили

Аватар
Bass_Man
Благодарил/а: 2 пъти
Получена  благодарност: 1 път

Мнение от Bass_Man » 04 Дек 2008 20:06

Да а за VAG има всичко на пазара , първо качестео , почти без пари ги дават и не се чака грам ...............
Рудолфче ти съвсем полудя с тия Евро глупости !
Човека ти каза , че се е нагледал на "здрави машини" ти пак го буташ в пропастта!
А сега по темата .
Трябва да решите кое е по-важно за вас - разхода или екстри като 4x4. Защото със сигурност Авенсиса дори и бензин , ще харчи по-малко от Легаси-то . Защото Субару-то е 4х4 през цялото време .
А и принципно частите за Субару са още по-редки и по-скъпи от тези за Тойота .
Просто трябва да решите какво точно търсите . Иначе според мен и двете коли са хубави !

Аватар
rudolf
Обратна връзка:

Мнение от rudolf » 04 Дек 2008 20:25

Bass_Man написа:Да а за VAG има всичко на пазара , първо качестео , почти без пари ги дават и не се чака грам ...............
Човека ти каза , че се е нагледал на "здрави машини" ти пак го буташ в пропастта!
!
offf topic: човека каза че се е отказал от ауди и волво-заради цените на консумативите и подръжка,,,,,и слабостите им.
аз харесва, и опел,,,но не се сещам вносител на японска марка автомобили която да е с доволни клиенти и адекватни цени на консумативи и части.

diver

Мнение от diver » 04 Дек 2008 23:18

rudolf написа:
Bass_Man написа:Да а за VAG има всичко на пазара , първо качестео , почти без пари ги дават и не се чака грам ...............
!
offf topic: човека каза че се е отказал от ауди и волво-заради цените на консумативите и подръжка,,,,,и слабостите им.
аз харесва, и опел,,,но не се сещам вносител на японска марка автомобили която да е с доволни клиенти и адекватни цени на консумативи и части.
Абе незнам колко е скъпо отсервирането на некоя японка (маздата ми беше къде 500лв, ма смяна на ангренаж и ролки на ВАГ дизел е х2. Олигофренията по разколачванре на цялата кола при смяна го няма никъде другаде...
Изображение
maggkrabar написа:останах без пукната пара....
Bad Dog написа:Курвите имат висок разход на градско.

Scott

Мнение от Scott » 05 Дек 2008 00:36

diver написа:...(маздата ми беше къде 500лв, ма смяна на ангренаж и ролки на ВАГ дизел е х2. ...
VAG дизел (код на двигателя AUY) смяна на ремък и ролки в UK, специализиран сервиз на VW - 195 GBP.

Аватар
Bass_Man

Мнение от Bass_Man » 05 Дек 2008 22:48

rudolf написа: ........но не се сещам вносител на японска марка автомобили която да е с доволни клиенти и адекватни цени на консумативи и части.
Аз пък не се сещам за вносител въобще , който да има доволни клиенти .
Ако имаш някой жив доволен клиент от вносител в БГ моля те да го покажеш този човек и ако не е проблем да си разкаже историята .

Аватар
rudolf
Обратна връзка:

Мнение от rudolf » 06 Дек 2008 00:21

Bass_Man написа:
rudolf написа: ........но не се сещам вносител на японска марка автомобили която да е с доволни клиенти и адекватни цени на консумативи и части.
Аз пък не се сещам за вносител въобще , който да има доволни клиенти .
Ако имаш някой жив доволен клиент от вносител в БГ моля те да го покажеш този човек и ако не е проблем да си разкаже историята .
ми много си прав,но европейските маркиимат по няколко вносители,та си мисля че е по вроятно поне да е една идея по добре,,,

п.с.:съгласи се че за европейки части на старо,който в тм- биха били над 1200 лева,,,се намират по лесно? аз в момент не намирам долна помпа за съединител,,,а имам познат дет търси хидравлична помпа happy.gif ...бтв не се сещам за част за жаг-която д ане може да се намери за 3 дни ,,,докато при тойота 10-15 дни поръчка си е резон.

Аватар
Ael
Получена  благодарност: 4 пъти
Обратна връзка:

Мнение от Ael » 06 Дек 2008 00:39

rudolf написа: ми много си прав,но европейските маркиимат по няколко вносители,та си мисля че е по вроятно поне да е една идея по добре
Toyota има 4 или 5 прекупвача за България ,тва малко ли е ?
Изображение1G-FE

Аватар
didak
Благодарил/а: 3 пъти
Получена  благодарност: 2 пъти

Мнение от didak » 06 Дек 2008 07:59

Rudolf, прав си донякъде по отношение на частите, но каква точно е алтернативата според теб - октавия, вектра, пасат...?
Yaris 1,0-1999->Yaris 1,3-2009->Yaris 1,33-2009

Аватар
Japanese_fever
Автомобил: 2014 Toyota Zelas

Мнение от Japanese_fever » 06 Дек 2008 08:21

rudolf написа:моето мнение за тойота в бг

цените на консумативи част и сервизно обслужване- са с голяма надценка.
за официален сервис-чакаш ред,което значи че може да останеш без автомобил,докато чакаш
на пазара липсват евтини алтернативи на реномирани марки за части..
повечето японски модели липсват масово по моргите,или продавачите на автомобил на части си позволяват да искат нерални цени.

мисля че в бг е най прагматично да се придържаме към европейските марки автомобили
Za sujalenie tova e surovata istina.

Chuval sum go i ot mnogo drugi hora v BG, koito sum opitval da obedq v ka4estvoto na qponkite i da gi vkaram donqkude v nashta sekta.

Lipsata na rez. 4asti i tqhnata cena sa osnovna pri4ina za izbqgvane na qponkite, puk kolkoto i da sa po-ka4estveni ot edin VAG avtomobil, primerno.
2014 Toyota Zelas, 2.5L VVT-i (2AR-FE), 6-speed

България ще се оправи тогава, когато всички, които са свалили катализаторите си - ги сложат обратно!

Аватар
Bass_Man

Мнение от Bass_Man » 06 Дек 2008 17:24

Само , че на мен ми се струва , че сравняваме банани с дини ?!?!?!
Значи в единия случай говорим за ОРИГИНАЛНИ ОЕМ резервни части , а в другия случай за буклуци внесени куфарно от разни араби/китайци/турци и неща от морги !
Аз съм абсолютно убеден , че ОРИГИНАЛНИТЕ резервни части на EU автомобилите въобще не са по-евтини от тези на Японците !
Само за пример ще дам , че за Е30 86-та година бензиновата помпа е към 700 лв. , моторчето за парното е към 500 лв. , огледалото е към 500 лв и тн . Да ама това са части от Камор/Дару и се чака безкрайно много време за доставката им ако въобще са достъпни !
Същото е и с предницата на Е34 ! От Дару нещата са ти за към 700 лв. от Симеон са ти за 200 лв. Е да ама със симеонските я правиш по 2-3 пъти в годината , а с другите може и да не я правиш повече .
Обаче всички са свикнали да купуват буклуци ( то и колите им като са буклуци е нормално де ) от Симеон за по 10-50 лв. дето изкарват почтиииииииииииииииии цяяяяяяяяял ден след , като ги монтираш !
Също така недейте да сравнявате части за Голф 3 и Авенсис 2007 година ! Аз съм абсолютно убеден , че за актуалния номер голф в момента ще се намерят части толкова трудно и на цената на Авенсис 2007/2008 . Освен разбира се ако не се намери някой краденяк на части .
Плюс това вече има много начини за поръчка на части от Япония , от САЩ и от EU и не се чака чак толкова много . Всъщност се чака много малко .
А , че за Голф 3/2 , Астра ( 90-00г.) и още няколко модела коли е пълно със скрап и могат да се намерят неща за по 10 лв. това това е вярно ама реално говорим за доста тесен кръг от автомобили и модели . И докато не се спре карането на тази скрап няма и да се промени положението !
Реално погледнато масовия Българин е супер тесногръдо и праволинейно същество и докато не си поразчупи малко мирогледа ще има да си гара Голфове и ще му пукат ушите . Как може за най-продаваната марка в света всички други да имат части само ние да нямаме ? Хем сме до Турция където има завод на Тойота ?!?!?!
Пък после що бил избягал човека , ами да не е луд да седи тука веееееееееее ?????????

Аватар
krass'

Мнение от krass' » 08 Дек 2008 16:14

Аз на човека му отговорих в Субару форума, но тук само бих искал да добавя ангенажната действителност за моята кола:
Цената е за оригинални части от официалния сервиз и японски части от магазаин с име сред каращите Субару:
Официален вносител/ Друг Магазин
Ангернажен ремък/ 136/ 270
ремък за климатик/ 63/ 22
хидравличен ремък/ 59/ 22
Обтяжна ролка/ 433/ 330
паразитна ролка 1/ 165/ 98
паразитна ролка 2/ 165/ 98
паразитна ролка 3/ 119/ 90

цените са в лева

Единствената хубава новина е, че това се прави един път на 100 000 км.
От тази гледна точка според мен е възможно авенсиса, ако не е Д-4Д, а стария дизел, да е по-евтин за поддръжка.
Иначе друго, каквото съм сменял по Карината, кото имах преди и по сегашната ми импреса, като филтри, накладки и т.н цените са горе-долу еднакви.
Но Субаруто определено вози по-добре, а за повече фън ще докладвам след като се разходя декември месец из родопите и се накефя на 4WD -то.
Subaru Impreza 2,0

Публикувай отговор