Червен и син антифриз каква е разликата ?
-
Червен и син антифриз каква е разликата ?
От доста време искам да разбера в какво точно се състои разликата между червения и синия антифриз.Единственото което знам като разлика, е че единия е органичен, мисля че червения беше ако не се лъжа органичния biggrin.gif и знам че не трябва да се смесват двата.Някой ако може да даде копетентно мнение по-този въпрос ще ми помогне да си отговоря на няколко въпроса
, а и всеки който не е запознат ще получи полезна информация която мисля че трябва да се знае.

- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 334 пъти
- Получена благодарност: 364 пъти
Цветът е за разпознаване и първоиндикация.
По указания на фирмата за предпазване на частите, които са в контакт с антифриза същият трябва да е на етиленгликолова основа, а не на спиртна. Без опаковката на налятия в автомобила антифриз по-трудно ще познаете какъв е използван. На вкус етиленгликоловия е като сладникаво вино, а спиртния е незная 

- slowtraveler
Абе вярно е, че сладни ама е доста отровен - не съм го пил като вино... biggrin.gif
Доколкото знам няма антифриз на спиртна основа (защото ще кипи на по-ниска температура), а LongLife са на органична основа инхибиторите...
Но ако не си сигурен за това какъв антифриз е налят има два варианта:
1. Доливаш обикновен, и ако не се пресекат - караш....
2. Сменяш целия антифриз с тип, препоръчан от производителя (някои материали и гарнитури не понасят определен тип антифризи)..
Доколкото знам няма антифриз на спиртна основа (защото ще кипи на по-ниска температура), а LongLife са на органична основа инхибиторите...
Но ако не си сигурен за това какъв антифриз е налят има два варианта:
1. Доливаш обикновен, и ако не се пресекат - караш....
2. Сменяш целия антифриз с тип, препоръчан от производителя (някои материали и гарнитури не понасят определен тип антифризи)..

Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
-
- Получена благодарност: 1 път
Всъщност правилния термин е 'алкохолна' основа - и това са етилен-гликоловите антифризи:slowtraveler написа:....Доколкото знам няма антифриз на спиртна основа...
http://en.wikipedia.org/wiki/Ethylene_glycol
- slowtraveler
-
Аз преди 1-2 седмици си купих червен (розов) антифриз от Шел обаче на кутия не пише какво точно е съдържанието пише само, че е подходящ за алуминиеви двигатели.Надявам се не съм сложил нещо погрешно а и не ми изглежда антифриза да е пресечен
.

Последно промяна от toyota_racing на 05 Дек 2008 21:55, променено общо 1 път.
- slowtraveler
Ако не ти е пресечен - сигурно няма да имаш проблем.
Както писах в другата тема - червен (LL) антифриз на Шкода директно се пресече (стана на парцали) при доливане със син етилен-гликолов антифриз...
Докато червения антифриз на Тойота си е най-обикновен (което го пише и в книжката) и не би трябвало да имаш проблем при смесване и с нормален син антифриз.
Тъй-като и антифриза и водата, с която се разрежда са прозрачни, производителя го боядисва за маркетингови цели. Всеки производител си има собствено мнение как да си боядиса антифриза...
За това, че цвета не определя съдържанието, а е личен избор на конкретните производители може да се прочете и тук:
http://www.filtercouncil.org/techdata/tsbs/05-2.pdf
Scott е съвсем прав, че антифриза е на алкохолна основа (в химически смисъл), а не в смисъла на 'спирт' (етанол).
Справка Wiki: Етиленгликол (Наименованието му по номенклатурата на IUPAC 1,2-етандиол ), а формулата е HO—CH2—CH2—OH. Това е най-простият представител на поливалентните алкохоли. Двувалентен алкохол е, защото съдържа две хидроксилни групи.
Както писах в другата тема - червен (LL) антифриз на Шкода директно се пресече (стана на парцали) при доливане със син етилен-гликолов антифриз...
Докато червения антифриз на Тойота си е най-обикновен (което го пише и в книжката) и не би трябвало да имаш проблем при смесване и с нормален син антифриз.
Тъй-като и антифриза и водата, с която се разрежда са прозрачни, производителя го боядисва за маркетингови цели. Всеки производител си има собствено мнение как да си боядиса антифриза...
За това, че цвета не определя съдържанието, а е личен избор на конкретните производители може да се прочете и тук:
http://www.filtercouncil.org/techdata/tsbs/05-2.pdf
Scott е съвсем прав, че антифриза е на алкохолна основа (в химически смисъл), а не в смисъла на 'спирт' (етанол).
Справка Wiki: Етиленгликол (Наименованието му по номенклатурата на IUPAC 1,2-етандиол ), а формулата е HO—CH2—CH2—OH. Това е най-простият представител на поливалентните алкохоли. Двувалентен алкохол е, защото съдържа две хидроксилни групи.
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
-
- Получена благодарност: 1 път
MEGAHARD, както написах по-горе гликолите са също алкохоли. Доколкото си спомням от химията органични съединения, съдържащи една или повече хидроксилни групи(OH) се наричат алкохоли. Спирт е разпространено наименование на смес от вода и леки алкохоли - метилов и етилов, обикновено получена при дестилация.MEGAHARD написа:...Алкохола има ниска температура на изпаряване, което го прави не приложим за охлаждаща течност в ДВГ.
@slowtraveler

-
- dil
- Получена благодарност: 2 пъти
- Обратна връзка:
На мене пък ми похвалиха червения антифриз на Prista (не се шегувам).
От 4 години го ползвам на 3 различни коли и не съм имал проблем за сега.
Старая се да го сменям според предписанията на 2 години.
От 4 години го ползвам на 3 различни коли и не съм имал проблем за сега.
Старая се да го сменям според предписанията на 2 години.
Toyota Corolla Verso 1.8 1ZZ-FE 2008
Toyota Corolla E11 Wagon 1.3 4E-FE 1997
Renault Clio 1.3 1995
Полезни съвети за Corolla E11
Toyota Corolla E11 Wagon 1.3 4E-FE 1997
Renault Clio 1.3 1995
Полезни съвети за Corolla E11