Общо взето смених абсолютно всичко гумено ,без тръбите на ИнтерКоолера (тях ще си ги изработя от ПВЦ и силиконови съединения). Останаха и няколко маркучи за високото налягане като този за сервото на волана ,и входа към инжекторната рейка. Остана и Ангренажа и ремъците - е не става всичко на куп:)
Използвах само първо качество маркучи ,или директно от Тойота (идват си от Япония) или силиконови заместители - кво да се прави не са евтини тез джаджи маи ми излезнаха повече отколкото съм дал за колата ,НО не съжалявам грам!
Оказа се във процеса на работа ,че алтернатора е Горял - доста неприятно.

Явно някои ,някога във някои сервиз е възтановил жиците ,но го е направил доста некадърни (или може би набързо) ,просто ги е заголвал и връзвал на моряшки възел ,после отгоре изолация и аиде да върви. Целия сноб беше изкаран ,и жиците Една по Една запоявани. На супер професинален "запоител" му отне около 7 часа ,имаики във предвич ,че използваше нечовешки поялници (РадиоПоялник ,некви не знам си кви пепарати за бързо почисване ,т.н) - изобщо не се учудвам защо не са го направили като хората когато са възтановявали след пожара. Всички парчета жица които бяха сложили "маисторите" бехя заменени със по-тънка ,със тефлонова изолациа. Ето го и резултата:

Тези места които са оставени бяха изолирано със специална силиконова изолациа ,която издържа до над 300 градуса Фаренхайт.На всички останали места използваното изолационно тиксо е наи-доборо което 3м предлага на не силиконова основа (супер 88+) което е 100 градуса по целзии гарантирано и също издържа на пламъци.
Естевено отне ми и доста време да излъскам мотора ,общо 3 миения - и над 20 литра супер-мупер течност ,за да разкарам маслото което явно си е било там за около 15 години и се беше бетонирало!
Всичко изглеждаше точно ,сглобих колата обаче уви - не пали. Малко въртене ,некои глупак се оказа че сменял клемите на акумулатора и не сложил контактна грес - мамка им мексиканска! Аиде със фрезата ,и завърте и запали.
Първо работи към 30мин на место ,забелязах ,че вече лампата за алтернатора не свети - проверих го ,зарежда си. Явно проблема е бил във жиците му.
Тръгнах да изкарвам иииииииии ОП ГРЕДА ,при около 2000 оборота на оборотомера ,колата гасне - и автоматично се възтановява при около 1300 оборота...
Аиде обратно на подемка ,проверка всички вакуми още един път ,проверка дали няма вакумен теч ,няма и няма. ПЕРФЕКТНИ ниски обороти ,никакви проблеми - изглежда обаче нещо не му харесва на компютъра и след 2000 оборота гаси или изкра или подаване на бензин.
Отне ми 2-3 дена мислене и ровене докато окрия проблема. Още не мога да повярвам ,че Емисиона система във автомобила всъщнст ми помогна да се досетя... Та работата е ,че това е защита на комютъра която поне във книгата е дадена във раздела за емисии. При пускане на газта над 1800 оборота ,се сприра горивото докато мотора не достигне 1300 оборота - и тогава се възтановява. Компютъра разбира кога е върната газта ,чрез Потениометъра на Газта - където беше и изолиран проблема.
Проверката на место показа ,че въпросния потенциометър наистина не работи както трябва ,по-точно часта от него която показва кога колата излиза от режим на минимални обороти (прекъсвач) е блокирала. Попрочетох нагоре-надолу ,всеки вика че тва не се разваля никога и че съответно не се ремонтира. Мда ама бай-ганио си го отремонтира:

Както се вижда наистина няма как да се развали пущината ,това което изглежда като пластинки (което се движи по пистите като дуза на грамофонна плоча) всъшност не са монолитни пластинки а МНОЖЕСТВО миниатурни пружинки ,по този начин се получава нещо като динамично окачване на плъзгача (баси как звучи само) ,бе нема трошене DENSO RULZ. Повредата при мене е настъпила защото е влезнала вода вътре ,поради простата причина ,че и този датчик е обгорял от пожара...
Та като за завършек днеска го сложих датчика ,сглобих там всичко и слава богу проблеми няма - няма глъхнене ,няма и прекъсване. Направихме по едно кръгче със колегата Филипов и отново я оставих пред сервиза във чакане на :
Нова Блоф Офф Валве ,Ангренаж ,инсталация на спортен филтър ,амортисиори ,висящ лагер, семеринг на диференциала ,и аи да не продължавам:)
[/img]