някой ако може да обясни разбираемо разликата м/у двете величини
поздрави

Това мисля че трябва да ти хвърли светлина ? Точно затова мойта малолитражна бензинка маже 2.0 HDI на пежо 406 въпреки че оня е с почти два пъти по висок въртящ момент и с 15 коня над мойто. Не трябва да се съди по въртящия момент колко "бърза" е една кола....един двигател с повече к.с. ще има по-добро ускорение 0-100 км/ч, а двигател с по-висок въртящ момент ще направи по-добро време от 80-120 км/ч на една и съща предавка. При ускорение от 0-100 км/ч е нужно да се развият обороти, за да може двигателя да достигне поне до оборотите с най-високи коне. Това, от което зависи ускорението е въртящият момент.
Следователно е възможно един двигател с равни или дори по-малко “кончета под капака” да ускори по-бързо ако и двата автомобила са на една и съща предавка.
Така например от ниски обороти един VW TDI (турбо дизел) ускорява по-добре отколкото VW GTI.
ми не -не хвърля светлина,,,примера е за хипотетичен за автомобили с сходни килограми и въртящи се железа.-Ael написа:Това мисля че трябва да ти хвърли светлина ? Точно затова мойта малолитражна бензинка маже 2.0 HDI на пежо 406 въпреки че оня е с почти два пъти по висок въртящ момент и с 15 коня над мойто. Не трябва да се съди по въртящия момент колко "бърза" е една кола....един двигател с повече к.с. ще има по-добро ускорение 0-100 км/ч, а двигател с по-висок въртящ момент ще направи по-добро време от 80-120 км/ч на една и съща предавка. При ускорение от 0-100 км/ч е нужно да се развият обороти, за да може двигателя да достигне поне до оборотите с най-високи коне. Това, от което зависи ускорението е въртящият момент.
Следователно е възможно един двигател с равни или дори по-малко “кончета под капака” да ускори по-бързо ако и двата автомобила са на една и съща предавка.
Така например от ниски обороти един VW TDI (турбо дизел) ускорява по-добре отколкото VW GTI.
ми аз под 1435 кила не намефих инфо,,да не кажа че имаше някви по 1500-1585 за комби:)--това 1310 ако е възможно е за някоя базисна бензинка,,ма не и за 2.0 хди,,вземи и друго в предид--тежките карантий на дизеловия мотор, старт на полотите, че тоя мотор го гледам по много сайтове 109 коня, и че е по стара кола от твойта което значи че само от филтър или дюза можя 5 3-5 коня да са аут.Ael написа:Руди ,според собственика на пежото неговата тежи 1310кг ,мойта е дават по талон 1290. Ако са ме подвели с информацията и пежото се окаже по тежко се извинявам за грешния пример който дадох
Иначе мойта - (97:1290)х1000 = ~75.19
неговата - (110:1310)х1000 = ~83.96
Edit: http://www.autozone.be/auto_j2ee/gg/pag ... cale=en_GB <- тук пише че е 1485кгне е ясно кой прав кой крив
автомобилите който имаме са проектирани за ежедневна упортеба,,,това че без допулнителни познания-конете и въртящия момент ни заблуждават-не значи че повечето турбо дизели са проектирани за да се бяга с тях. турбината е поставена при повечето с цел икономия,повишаване на кпд-то и приемлива мощност за кубатурата,,,а не за тунинг и гонки. примерно фолксваген има на 1.9 тди разновидност 101,105,115,131,150 и 160+ коня мотори и от 220 до към 350 нютони вътрящ момент(по памет) а само с чип ги докарват до над 170..,,,,та заключение че повече вървиш от определена версия, версията-че дизелите не вървят,е малко найвно,,,говоря изцяло за завоски автомобили с разход не по лош от твоя.Ael написа:На мечо королата която казва че е 115 коня с бокса на срещата на калояново я дръпнах . Не знам колко сериозно е карал тогава ,дали е имал бокс , обаче мисля че колите са доста сходни. Да не кажа че неговата е и по лека май. Както и да е ,исках да кажа че не може да се сравнява дизел с бензин и това че дизелите имат по голям въртящ момент не значи че са по бързи. Надявам се да не сте ме разбрали погрешно
Това е също добра статия:slowtraveler написа:P.S. тук има статийка...
Потребители разглеждащи този форум: Bing [Bot] и 10 госта