Мнение
от gueorgi » 20 Ное 2008 13:32
колеги да ви кажа как се развиха нещата - смених термостата, стария беше заминал, но беше оригиналния - на него пише температурата, в случая 82 градуса и месеца и годината на производство. като го свалихме - ясно се виждаше че беше отворен донякъде, хем колата не беше съвсем гореща. като се затвори, се виждаше че гумичката, която затваря се беше пораздула и не пасваше хубаво.
новия термостат го сложихме със старото уплътнение, понеже нямах ново.
има едно клапанче, което трябва да съвпадне със отбелязката на капака, който затваря термостата. това е всичко. а, хубаво е да сложите голяма тава и да съберете антифриза - изтича около 1 - 2 литра. после го доливате, като го прецеждате. проверете си и температурата на антифриза, ако имате уред - моя беше на -40. наложи се да долея около 100г дестилирана вода, за да се напълни догоре радиатора.
след това тествах колата - загря и стрелката заспа на средата. пуснах парното на 4 и се спуснах по баира по инерция - стрелката не мръдна.
доволен съм - така беше и при авензиса.
препоръчвам да си купите оригинален термостат - повечето бензинови тойоти са с един и същ - ОЕМ номер 90916-03046. Същия термостат се използва и при много Нисани.
ако го намерите на друго място, а не в ТМ, ще бъде на половин цена.
в ТМ е към 60лв.
това е от мен, дано да съм помогнал и на други с тази тема.