брей, изпуснал съм нещо интересно :-)
За Avensis никога не се е произвеждал в Турция. Но не е за предпочитане, особено 98-99 pre-facelift и особено 1.6 двигателя - голема излагация за тойота. 2.0 е друга бира.
В турция се произвеждат не само Corolla Hatchback ами всички модификации корола, включително Verso!
За Карина - 1,6 е слаба ракия, направо разочарование за това купе, но пък има lean-burn версия дето е икономик. 1.8 - забрави да намериш, невероятен късмет е. 2.0 (3S-FE) си е добър избор. Щом искаш и бомба (пардон, гаС) това е твоя вариант. намират се сравнително лесно, при цени 6500 - 8500 зависи от годината. Има още един вариант 2.0 - 3S-GE дето май само аз имам такова

и ако си намериш и земеш - направо ще се родиш, ама си е кощунство да му се тура гъс.
Проблеми - независимо дали е JPP или GB - както вече ти казаха - течове и тропане в кормилната рейка. Бих добавил - задното окачване, което ако се е разтропало - смятай колата за над 40000км. Друго, не толкова от значение, но скъпо - копресора на климатика

и лагерите на динамото, които се сменят лесно.
Не е лошо вместо безин + гас да помислиш за варианта 2.0 дизел.
Иначе - ако си харесаш нещо - дай номера на рамата и ще ти кажа година/месец на производство.