Corolla или Cee'd - благодарение на ТМ Ауто...

Дискусии, коментари, идеи, предложения, срещи, история, интересни факти
n_e_o

Corolla или Cee'd - благодарение на ТМ Ауто...

Мнение от n_e_o » 07 Окт 2008 00:04

Здравейте,

Поша ви в момент на отчаяние и ярост към ТМ Ауто и Ви моля за искрен съвет а не за пристрастен или фанатизиран отговор ... sad.gif

Преди половин година (да! през април) си поръчах Corolla Luna 1.4 D4D с опция TRC и VSD. От ТМ Ауто ми обещаха, ще се прави в Япония и че за 4 месеца ще е тук - че в края на август ще имам колата.
Пропуснах да кажа, че имено японската Corolla беше един от решаващите фактори за да се спра на този модел.
Съответно си планирах отпуската за тогава.
Няма да карам с подробности, че няколко пъти си променях плановете за отпуска и други неща, защото колата все не идваше.

И днес ураааа - колата била готова и на път и ще пристигне през ноември!!!
До тук добре - преглътнах някак си шесте месеца чакане, и следващия един месец още, докато я получа, но останах като попарен, след като от номера на рамата разбрах, че вместо в Япония, колата е направена в ЮАР !!! mad.gif wacko.gif mad.gif

Просто нямам думи, направо съм бесен mad.gif промених си сумати планове - чаках 6 месеца и се оказва, че са ме лъгали и колата няма да е направена там, от където исках и очаквах...

Ето защо прегледах възможните други опции на пазара, и забелязах KIA Cee'd_sw 1.6 16V CRDi EX 115...
Като цена е в същия интервал, като Toyota Corolla 1.4. D4D Luna + TRC & VSD, дори КИА-та е по-евтина.
А като опции Cee'd-а има повече и е с доста по-голяма гаранция.
Като безопастност и двете са сравними:
http://www.euroncap.com/viewcomparison. ... 7f9369f2f7

Обадих се и отказах поръчката, защото не е това, за което бяхме говорили, но някак си все още ме "гложди", понеже половин година бях с мисълта че следващата ми кола ще е Corolla...

Та въпроса ми към вас е - заслужава ли си Corolla-та, която е правена в ЮАР, или да се насоча окончателно към KIA Cee'd_sw?

Против Corolla-та съм, защото е правена в ЮАР, предполагам, че качеството ще е по-зле не само че защтото не е в Япония, ами и завода в ЮАР от скоро прави новата Corolla и още може да не са достатъчно добри.

От друга страна - никога не съм си мислел да си взимам KIA, но като се поразрових, изглежда напоследък били вдигнали качеството, особено със Cee'd. Освен това, дават много по-голяма гаранция (е... разбира се въпроса с триковете на гаранцията е друга тема, но все пак...)

Благодаря ви,
n_e_o

Uncle Dido
Почетен Администратор
Получена  благодарност: 1 път

Мнение от Uncle Dido » 07 Окт 2008 01:06

Имаше цяла тема, дали качеството на Тойота е все още това, за което сме свикнали да слушаме. По принцип Производствена Система Тойота важи за цял свят - без значение дали в Япония или в Уганда. Ама по принцип.

А по КИЯта и аз съм се заглеждал. Много добра колица. С невероятна гаранция. Проектирана е в Германия и се сглобява в Словакия. Май само емблемата и е корейска. Сравняваха я с Голф и Ауди А3, като ги бие в класа според цена-качество. Само дето салона е малко постен, дава представа за евтино изпълнение, но си мисля, че е въпрос на свикване.

А пък и няма да имаш взимане-даване с ТМ Ауто. smile.gif

Скоро се загледах и в Хюндай i30...

Аватар
Me4oKyX
Обратна връзка:

Мнение от Me4oKyX » 07 Окт 2008 02:24

По принцип и дефакто от Японската сглобка, до английската и турската, аз не откривам никаква разлика. Имаме английска - моята Корола 1.4, Авенсис 1.8, турска- Версото, японска - Рав4 - един кусур на едната се компенсира от друг в другата кола. Королата има малак проблем с таблото над касетофона, но пък японския РАВ има гадно дрънчене в скоростите! Но това са все малки дяволи happy.gif Като зцяло, колите са бързи, гъвкави, икономични, независимо от страната, в която са произведени! Тойота си постига качеството, което е по-ниско спрямо една Корола 92-ра с 1.3 бензин, дето кара по 2 милиона километра без грижи. Но това е факт! Всички производители свалят качеството, защото иначе няма да има причина, да правят нови коли laugh.gif Ако старата ти Тойота, въпреки че е на 10 години, няма никакви болежки, ти защо да е махнеш?!? И колко хора ще я махнат!??? Колкото до Киа - имахме една, проблеми не е имала, като не броя дреболийки..... като цяло, харесвам Киа и Хюндай много повече от немските им конкуренти. Ако не бях направил директно сравнение с Тойота и Киа(преди това и с Хюндай), определено можеше да избера Корейците. Стабилни са, гаранцията им е стархотна, цените също, екстрите много.... happy.gif Честно - прекрасен автомобил, но ако не си карал нова Тойота rolleyes.gif Има разни дреболий, които обаче свикваш с тях в Тойотата. Тишина, мекота на работа на двигателя, по-мекото и спретнато окачване, японската точност на всяко едно нещо..... И заедно с всичко това пъргавостта, икономичност и титанска надеждност! Досега, колкото Тойоти сме имали, никога не ме е оставяла на пътя! В Киа и Хюндай двигателя е по-груб, по-шумен, по-тракащ. Икономичен и пъргав, но директно сравнен с Тойота .... честно е една идея по-зле. А и точно днес и се радвах на Киа-та и се чудих, че ако сега трябваше да избирам директно между двете, най-вероятно щях да взема киата biggrin.gif Супер кола, но не е Тойота, а още по-малко Королата rolleyes.gif А Королата си е еталон, при това многоо доказан през всичките тези години..... А и няма перфактна кола! Винаги ще има нещо, което да ти бърка в очите, но няма иначе как. Най-близко до перфектния автомобил - Тойота biggrin.gif Затова и изпревари всички по продажби, затова и европейците класират на шест топ позиции автомобили на тойота в различните класове :thumbsup: Но което и да вземеш от двете, определено ще останеш много доволен! И определено си струват парите, а и ще вземеш кола еднакво добра спрямо немските фантазий laugh.gif tongue.gif

Аватар
desSs

Мнение от desSs » 07 Окт 2008 07:41

Me4oKyX написа:В Киа и Хюндай двигателя е по-груб, по-шумен, по-тракащ.
аз пък имам точно обратно впечатление - хюндая ми на милион километра беше толкова безшумен, чак не можеш да разбереш работи ли или не. а ярето ми е на 10к и бръмчи кат някой трошляк wacko.gif адски се дразня mad.gif

ALTEZZA

Мнение от ALTEZZA » 07 Окт 2008 08:35

desSs написа:
Me4oKyX написа:В Киа и Хюндай двигателя е по-груб, по-шумен, по-тракащ.
аз пък имам точно обратно впечатление - хюндая ми на милион километра беше толкова безшумен, чак не можеш да разбереш работи ли или не. а ярето ми е на 10к и бръмчи кат някой трошляк wacko.gif адски се дразня mad.gif
Yaris-a ti e s adrenajna veriga. Hyundai-a nai veroiatno e bil s adrenajen remak.
->

jingo

Мнение от jingo » 07 Окт 2008 08:57

Влез в toyota.co.za и разгледай и после говори ! Съгласен съм само за съпоставимост -цена и екстри ,но има и друго,Киата е нов модел и не се знае какви дефекти може да даде,а Королата е доказала себе си машина ! Освен това,на кои частги се разпространява гаранцията...сам знаеш какво значи гаранция в БГ условията !

n_e_o

Мнение от n_e_o » 07 Окт 2008 09:55

Благодаря ви за отговорите! :thumbsup:

Относно шума, до колкото си спомням от тест драйва преди половин година, королата дизел (1.4) ми се стори доста шумна sad.gif
Качвах се на Cee'd-а на един колега (също дизел) и ми се стори доста по-безшумна от королата...

jingo, какво по-конкретно имаш предвид да разгледам в toyota.co.za - сайт за продажба на Toyota, като останалите?

Аватар
TATI
Благодарил/а: 22 пъти
Получена  благодарност: 163 пъти
Обратна връзка:

Мнение от TATI » 07 Окт 2008 10:09

Ами какво да ви кажа. Ние от година имаме и Киа в семейството, само че е 1,6 бензин. Кара я жена ми и е очарована. До сега не е имала никакъв проблем. Аз съм я карал много малко и единственото, което не ми харесва е твърдото возене. Но все пак правя сравнение с Авенсиса, а всеки знае как вози тоя кораб. За шумовете, в началото беше шумна, но вече утихна след 12к км. Екстрите наистина са мнооого за тази цена.
Сервиза е болна тема на повечето нови коли тук в БГ. Ако си мислите, че ТМ са зле, Киа са една степен по-зле. За да си купиш примерно филтър, трябва да си знаеш номера на рамата - иначе не можело да го изкара програмата им. Ако ти се налага да влизаш за нещо се чака около месец време. А гледам и колегите от Шкода форума също не са очаровани от сервиза си. Но това се преглътва.
Иначе ако трябва да съм честен, королата, която е на 10г вече е върховна и като качество и като здравина.
Прочетете правилата на форума!
Hi-Ace 1979, 2.2 D, manual
Corolla Sedan 1998, 1.6i, automatic Terra
Avensis Wagon 2005, 2.0, D-4D, manual Sol
Kia Cee'd 2007, 1.6 CVVT EX, automatic

ceko26

Мнение от ceko26 » 07 Окт 2008 11:03

Взимай Киата!
Авенсис 3S-FE

jingo

Мнение от jingo » 07 Окт 2008 11:53

n_e_o написа:Благодаря ви за отговорите! :thumbsup:

Относно шума, до колкото си спомням от тест драйва преди половин година, королата дизел (1.4) ми се стори доста шумна sad.gif
Качвах се на Cee'd-а на един колега (също дизел) и ми се стори доста по-безшумна от королата...

jingo, какво по-конкретно имаш предвид да разгледам в toyota.co.za - сайт за продажба на Toyota, като останалите?
Имах предвид да се усведомиш,що за завод е в ЮАР ....и дали чернилки работят там...

Аватар
Me4oKyX
Обратна връзка:

Мнение от Me4oKyX » 07 Окт 2008 15:14

desSs написа: а ярето ми е на 10к и бръмчи кат някой трошляк wacko.gif адски се дразня mad.gif
ohmy.gif

как ще бръмчи като трошляк??? Трябва да има нещо, защото на един приятел карах Яриса и просто няма грешка.... Я пробвай да сложиш една добавка следващия резервоар на Liqui Moly за бензин, покарай 100-тина километра и кажи дали има някакви звуци biggrin.gif Ако пак ги има, определено има нещо за смяна ... :thumbsup:

P.S. А от Королата ми, честно казано не съм срещал по-тихо работещ дизел, освен S-класата, но ако отвориш капака, историята там става коренно различна laugh.gif Явно сте карали или недоразработени или просто са били за почистване от кофти нафтата.... rolleyes.gif

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 334 пъти
Получена  благодарност: 364 пъти

Мнение от slowtraveler » 07 Окт 2008 15:38

N-E-O,
При така зададен въпрос нямаш печелившо решение... :whistle:
При всеки открит недостатък, или нещо недомислено на коя да е от колите, винаги ще те гризе мисълта, че не си взел правилното решение...

Според мен Королата няма да има съществена разлика от това, че не е произведена в Япония.
За гаранцията на Кията виж малките буквички отдолу - доколкото си спомням имаше уловка...

Чакал си толкова време, защото си искал комплектация, която не се предлага стандартно - на такъв двигател не би трябвало да имаш нужда от ТС/VSD, просто защото не можеш да очакваш, че 1.4Д е 'бегачка'..

Лично аз бих избрал Королата...
Както доста от колегите са се убедили - не съм от пристрастените, и сега не карам Тойота... :thumbsup:
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

Аватар
rudolf
Обратна връзка:

Мнение от rudolf » 07 Окт 2008 17:00

ми киата-къде се прави???...демек като королата не е японска зглобка, то и киата не е,,защо това точно те спря и насочи към киа??

аз лично бих избрал опел астра,,,има само 3-4 официални вносителя в бг biggrin.gif

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 334 пъти
Получена  благодарност: 364 пъти

Мнение от slowtraveler » 07 Окт 2008 18:04

rudolf написа:аз лично бих избрал опел астра,,,има само 3-4 официални вносителя в бг biggrin.gif
Имах Астра Ф, Астра Ф класик, Астра G и бяха добре (само G/1.6 почна да понагорява масълце след 60х.км ако го вкарваш често в лютеницата) biggrin.gif
Но като цяло технически нямаха сериозни проблеми - бяха направени грамотно..
Това че имат няколко вносителя не го знаех, но ми направи впечатление миналия месец на запитване за оферта, каква отстъпка ми направиха от цената на Зафира (която по принцип не е скъп модел в сравнение с преките си конкуренти - Версото и Мазда5).
Направо се изумих biggrin.gif biggrin.gif
Въпроса е в баланса цена/качество/екстри.
Ако баланса е запазен - ще си доволен каквато и кола да вземеш.

П.С.Забравих да добавя - по-дълга гаранция не значи по-високо качество или безпроблемна експлоатация. Гаранцията значи безплатен ремонт.... :thumbsup:
Последно промяна от slowtraveler на 07 Окт 2008 20:02, променено общо 1 път.
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

antoanto

Мнение от antoanto » 07 Окт 2008 19:54

На пръв поглед киата е на по ниска цена, с повече екстри и по мощен мотор, което за мен е от значение, а и прилича на корола. Гаранцията и е 3г.или 150х.к. доколкото знам+удължена гаранция на двигателя с още две години. Това не значи, че са качествени, впрактиката има много примери със стоки на които им дават гаранция по голяма от нормалната. Давам ти пример с климатиците панасоник на които дават гаранция на компресора 5г. а те след 1-2г. започват да правят проблеми, а има и такива които са с дефект като нови. Всичко е рекламен трик и най добре е да се информираш подробно. Покупката на кола нова или стара винаги е била свързана с късмет, въпроса е дали можеш да разчиташ на него, т.е. какъв е %-та на повреди при киата. Това беше между другото, но разликата в цената не е малка 5-6 х.лв., а и с повече ектри. Погледнато от страни всичко е много розово biggrin.gif .Предвид малкото информация, която имам бих се подлъгал към киата, но най добър съвет според мен за марката киа би получил от някой бакшиш, който е карал киа. Интересно но не съм виждал таксита киа въпреки ниската цена на автомобилите. Ако научиш нещо ще ми бъде интересно да го споделиш.

Публикувай отговор