help кофти радио-обхват

Аватар
jim_beam
Автомобил: Honda HR-V RU
Благодарил/а: 11 пъти
Получена  благодарност: 6 пъти
Обратна връзка:

help кофти радио-обхват

Мнение от jim_beam » 08 Сеп 2008 23:33

сигурно има много колеги,при които радиото има понякога при слаб сигнал смущения,бръжди изобщо дразни.имам чувството,че при по-новите колици е често срещано явление,за пример-мазда 6 и рав4.понеже аз предимно слушам радио реших да се преборя сам с проблема,като сменя просто радиото-без особен успех.сложих jvc и в последствие един грозен blaupunkt,който имал най-добрия тунер(digi ceiver)-пак същото.преди това разбира се изпробвах поне 3 антени за покрива,интересното е,че със или без антена на покрива няма абсолютно никаква разлика в качеството на звука?!последно исках да се отказвам,понеже реших,че сигурно просто станциите са по-слаби,докато не се качих в рено сценик2,при което веднага брадясах като чух разликата-реното не бръжди грам там където моя рав почти не се разбира нищо,невероятно но факт.още нещо,този проблем е масов при рава,някои германци от рав-форума са правили рекламaция в тойота,при което са им сменили радиото с ново,което е пак със същия мизерен обхват.
дали са използвали твърде евтин кабел от антената към радиото или пък е нещо с дължината му?
моля помагайте ако някой е успял да се справи и да извади приличен звук,не знам вече какво да опитам,някакъв антенен усилвател ли какво ли? mad.gif unsure.gif
Honda HR-V DTEC 2021
Made In Japan

Изображение

Аватар
Me4oKyX
Получена  благодарност: 1 път
Обратна връзка:

Мнение от Me4oKyX » 08 Сеп 2008 23:45

Проблема хич не е нов, а го има и при други коли, като при някои се усилва от ксенона, като е сложен по-близко да ЕКУ-то или други разни електроники.... Но да, проблема при Рава го има, при някои Вектри са ме питали защо така, при Пикника също го има тоя проблем с радиото. Тук в БГ станциите са много зле по принцип, но и самите радиота правят парчета happy.gif Управия - отвори си върха на антената и капни една капка живак вътре, после затвори здраво biggrin.gif Ще имаш уникален обхват, а другите коли около теб, няма да хващат нищо laugh.gif Ама кво ти пука, нали на теб ще ти е кеф tongue.gif А проблеми ти се засилва като пуснеш фаровете, нали ?! Явно антената е на усилвател, и като пуснеш консуматор, тока му става доста слабичак.... Някой, който си има представа по-точно как е, ако може да даде някаква идея happy.gif

Аватар
jim_beam
Автомобил: Honda HR-V RU
Благодарил/а: 11 пъти
Получена  благодарност: 6 пъти
Обратна връзка:

Мнение от jim_beam » 09 Сеп 2008 00:13

моя рав е с дневни светлини,т.е. щом запали двигателя се включват късите,но през някакво реле без да избледнява дисплея и да светкат копчетата по таблото.но не мисля,че това е проблема,защото немските равки нямат тая екстра,понеже там не е задължително да се кара на светлини.
това с живака не ми звучи много сериозно .
и аз се надявам,че измежду тойота феновете тук все ще има някой спец по електроника да даде някоя идея.
Honda HR-V DTEC 2021
Made In Japan

Изображение

Uncle Dido
Почетен Администратор

Мнение от Uncle Dido » 09 Сеп 2008 00:30

Да ти кажа, във Вектрата го имах тоя проблем, та карах само на флашка, а в карината е добре. Като я купих, нямаше нищо, та си взех Пайнер, доволен съм - има добро радио. Има станции, дето ги лови по-кофти, но пък другите са добре. Антената ми е стандартна, не съм усилвал нищо, но и ксенон нямам. Целогодишно обаче карам на фарове. Не съм забелязал да има отражение.

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 334 пъти
Получена  благодарност: 366 пъти

Мнение от slowtraveler » 09 Сеп 2008 00:43

Както сам си стигнал до извода - към входа на радиото идва слаб сигнал (загуба маса, антена, кабел или връзката между тях)...
До сега съм нямал подобен проблем - на астрите имах фабричен активен усилвател в антената.
Авенсиса не съм го гледал дали има усилвател, но антената му е дълга около метър и също нямам проблем в града. Извън града всичките правят проблеми, защото УКВ по прицип се разпространява по права линия...

За съжаление радио-частта е малко капризна работа (интерференции и т.н.)- преместване на 5см вече може да създаде проблем.
Като гледам какви схеми публикуват за новите коли (места за монтаж на антени, честоти и мощности на предаване), явно, че нещата стават още по-зле с капризната и високочестотна електроника.
Така-че огледай кабелите, връзките (да няма окисление в главата на антената), почисти добре - мръсотията също оказва влияние...
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

Аватар
Vesko
ЗАВИНАГИ С НАС.....
Обратна връзка:

Мнение от Vesko » 09 Сеп 2008 01:06

Авенсис-а след 2003-та има усилвател, но антената му е метализация на задното стъкло. Дали е добре или не не знам...

Аватар
Me4oKyX
Обратна връзка:

Мнение от Me4oKyX » 09 Сеп 2008 02:25

С живака няма и как да е сериозно, защото първо няма от къде да го вземеш, а второ ще те гонят военни laugh.gif Живачните антени хващат уникално много, но само ти хващаш - другите с нормални антени умират около теб biggrin.gif А и как ще работиш с него, че и да го вградиш в антената .... А и няма от къде да си го набавиш, поне не лесно laugh.gif Проблема е, че явно няма усилвател на сигнала, а като има потребление на ток в колата(фарове, чистачки и др...) се получава някаква магнитна интерференция... Не съм много наясно с тия неща, но определено го има, а ако някой може да предложи, как зда сложим отделно усилвател за антената, ще е много полезно happy.gif

Аватар
Vesko
ЗАВИНАГИ С НАС.....
Обратна връзка:

Мнение от Vesko » 09 Сеп 2008 06:40

Me4oKyX написа:С живака няма и как да е сериозно, защото първо няма от къде да го вземеш, а второ ще те гонят военни laugh.gif Живачните антени хващат уникално много, но само ти хващаш - другите с нормални антени умират около теб biggrin.gif А и как ще работиш с него, че и да го вградиш в антената .... А и няма от къде да си го набавиш, поне не лесно laugh.gif Проблема е, че явно няма усилвател на сигнала, а като има потребление на ток в колата(фарове, чистачки и др...) се получава някаква магнитна интерференция... Не съм много наясно с тия неща, но определено го има, а ако някой може да предложи, как зда сложим отделно усилвател за антената, ще е много полезно happy.gif
Интересно, ако са джама с "живачни" антени на едно е също място кой от двамата ще хваща? biggrin.gif Може би просто трябва да се изхварли живачниат термометър от аптечката да не пречи на антената biggrin.gif

Иначе поне авенсис и приус със сигурност имат усилвател.

Публикувай отговор