Как стои въпросът с мито и ДДС на кола внесена не от EU?
Как стои въпросът с мито и ДДС на кола внесена не от EU?
Става въпрос за Toyota Carina II, '89-а година, бензин 1600cc, 90 коня;
Идва от Норвегия, (която е извън EU) значи следват мита и/или ДДС-та, но идея си нямам колко.
Моля, знаещите да помогнат с информация.
Идва от Норвегия, (която е извън EU) значи следват мита и/или ДДС-та, но идея си нямам колко.
Моля, знаещите да помогнат с информация.
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 334 пъти
- Получена благодарност: 364 пъти
Мито върху стойността + транспорт - 10%,
ДДС върху сумата от стойността, транспорт и мито...
Грубо - ако колата е 3000лв и имаш 1000лв транспорт се получава следна сметка:
Митническа стойност 4000лв
мито 400лв
ДДС -880лв
Общо 1280лв...
ДДС върху сумата от стойността, транспорт и мито...
Грубо - ако колата е 3000лв и имаш 1000лв транспорт се получава следна сметка:
Митническа стойност 4000лв
мито 400лв
ДДС -880лв
Общо 1280лв...
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 334 пъти
- Получена благодарност: 364 пъти
Няма такова понятие 'липса на документи'...stenly написа: И как се определя стойността и транспорта, ако няма фактури нито за едното нито за другото?
Все някак трябва да си я придобил тази кола официално - в договора нямаш ли цена...
Ако цената е много различна от нормалната, предполагам, че митничарите ще действат по цена Шваке, но не знам дали толкова стари автомобили ги има там...
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
- raider_yaris
Ами конкретно тази кола съм я придобил преди 15 месеца, когато пребивавах в Норвегия. И всъшност целия договор беше една стандартна бланка - уведомление, която с продавача попълнихме и той изпрати до техния КАТ. След това си получих новите документи по пощата и туй то. Никакъв документ с цена нямам на него.slowtraveler написа:Няма такова понятие 'липса на документи'...stenly написа: И как се определя стойността и транспорта, ако няма фактури нито за едното нито за другото?
Все някак трябва да си я придобил тази кола официално - в договора нямаш ли цена...
Ако цената е много различна от нормалната, предполагам, че митничарите ще действат по цена Шваке, но не знам дали толкова стари автомобили ги има там...
За транспортни разходи пък ми е интересно какво се брои?
Похарчения бензин + билета за ферибота + храната в крайпътни заведения + пътните винетки и такси в Чехия, Словакия, Маджарско и Сърбия ли ? Тогава ще се окаже че колата харчи 1/100, ферибот не съм взимал, а съм преплувал на сал и съм хапвал каквото си хвана/събера (нали всички сме наследници на ловци-събирачи)

Освен каталога, за който спомена, много малко обективност лъха от цялата тая работа.
В този случай дължиш 'само' акциз, малко под 10 бона.raider_yaris написа:Знам, че е малко по различно от темата, как ще стои въпроса с :
кола: 2600кубика
мощност: 192 коня.
141 kW
година: 2003.
Цена: 25000 лева. (в Италия по договор)
Мерси предварително
И не ни занимавай с твоите бели кахъри, когато имаме такива сериозни проблеми за разрешаване (като вноса на 20 годишна, 90 коньова тойота от гъза на географията)

-
- Получена благодарност: 1 път
Нямаше ли някаква клауза, за граждани пребиваващи легално повече от 6 месеца в чужбина да си внесат в края на пребиваването еднократно предмети за лично ползване над определена стойност без мито.slowtraveler написа:...Ако цената е много различна от нормалната, предполагам, че митничарите ще действат по цена Шваке, но не знам дали толкова стари автомобили ги има там...
В грешка си а подвеждаш и човека. Акциза та тая кошница няма 5000лв!stenly написа:В този случай дължиш 'само' акциз, малко под 10 бона.raider_yaris написа:Знам, че е малко по различно от темата, как ще стои въпроса с :
кола: 2600кубика
мощност: 192 коня.
141 kW
година: 2003.
Цена: 25000 лева. (в Италия по договор)
Мерси предварително
И не ни занимавай с твоите бели кахъри, когато имаме такива сериозни проблеми за разрешаване (като вноса на 20 годишна, 90 коньова тойота от гъза на географията)

maggkrabar написа:останах без пукната пара....
Bad Dog написа:Курвите имат висок разход на градско.
Първо провери дали изобщо можеш да регистрираш кола 89г.-Бях дочул нещо.
След това разбери колко време на собственост беше освобождаване от митнически такси.Внимавай защото сравняват пребиваването извън ЕС по-задграничния паспорт.
Късмет
След това разбери колко време на собственост беше освобождаване от митнически такси.Внимавай защото сравняват пребиваването извън ЕС по-задграничния паспорт.
Късмет

КЕФ ЦЕНА НЯМА
1.Тoyota Glanza V Turbo-290ps-RHD
2.Toyota Previa-156ps-LHD
3.Toyota Corolla AE86-165ps-LHD
4.Mazda RX7 FD-500ps-RHD
5.Subaru Justy 68ps-LHD
1.Тoyota Glanza V Turbo-290ps-RHD
2.Toyota Previa-156ps-LHD
3.Toyota Corolla AE86-165ps-LHD
4.Mazda RX7 FD-500ps-RHD
5.Subaru Justy 68ps-LHD
вапросното спестиаване на данаци до колкото знам е за Балгари дет са пребивавали постоиано в чужбина и един ден са се заварнали в БГ, тогава могат да докарат и колата си коиато са закупили преди поне 6 месеца(от завращането си, и не сам сигурен за точниа период) и ниамат право да иа продават в БГ в продалжение на незнам си какав период(ако не се лажа маи беше 2 години, но може и да греша). това кои се води постоиано пребиваващ в чужбина, предполагам се доказва по типа виза с коиато си отишал там. ако си бил в ЕУ просто еи така кат турист за 6 месеца, това ниама да стане
До 240 коня май беше 35лв на КВ. Над 240 КВ ставаше къде 60 кинта....stenly написа:Упс, извинете;diver написа:...
В грешка си а подвеждаш и човека. Акциза та тая кошница няма 5000лв!
Останало ми е в акъла, че за БМВ с M20B25 192 коня акциза е към 9600. Но щом казваш, че е 5000 - явно акъла ми вече не е много добро място за съхранение на факти ...

maggkrabar написа:останах без пукната пара....
Bad Dog написа:Курвите имат висок разход на градско.
http://auto.mitnica.com/index.php - това е сравнително вярноstenly написа:Упс, извинете;diver написа:...
В грешка си а подвеждаш и човека. Акциза та тая кошница няма 5000лв!
Останало ми е в акъла, че за БМВ с M20B25 192 коня акциза е към 9600. Но щом казваш, че е 5000 - явно акъла ми вече не е много добро място за съхранение на факти ...