Мантинелите в България

Дискусии, коментари, идеи, предложения, срещи, история, интересни факти
Аватар
Bass_Man
Благодарил/а: 2 пъти
Получена  благодарност: 1 път

Мнение от Bass_Man » 25 Авг 2008 00:49

Fido Dido написа: А пък за краденето - ами ще трябва да спрат, щото много кофти ни спряха парите заради корупция в особено големи размери...
На тебе ли ти ги спряха ве ?
Щото на мене нищо не са ми спрели и ако вземат та задържат малко така Touareg , Q7 и ML ще отчетат силен спад в продажбите ! Което лично мен ме устройва !

Аватар
SFINKS

Мнение от SFINKS » 29 Авг 2008 10:36

Бе нищо им няма на железните мантинели ... там където са напълно разкъсани бъдете сигурни че не е от лека кола а от камион .
Аз съм се блъскал в такаква желязна мантинела и тя си пое културна част от силата на удара , ако беше бетон щеше да е със сигурност по зле
ALIENO ARCANUM RP5 / 2018
S 500 , LORINSER / 1996
CLK 55 AMG , CABRIO / 1999
Q7 , 3.0 DIESEL / 2007
COROLLA 1.4 DIESEL / 2007

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 334 пъти
Получена  благодарност: 364 пъти

Мнение от slowtraveler » 29 Авг 2008 11:23

Ставаше въпрос за разделителната мантинела по магистралите.
Мога да те уверя, че там почти всички разкъсаните мантинели са от леки автомобили, движещи се с голяма скорост wacko.gif
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

Аватар
SFINKS

Мнение от SFINKS » 29 Авг 2008 12:50

мислиш ли ? не се късат от кола толкова лесно тия мантинели .. аз поне не успях , да не говорим че е двоина мантинелата по една от всяка страна ..
ALIENO ARCANUM RP5 / 2018
S 500 , LORINSER / 1996
CLK 55 AMG , CABRIO / 1999
Q7 , 3.0 DIESEL / 2007
COROLLA 1.4 DIESEL / 2007

Аватар
jim_beam
Автомобил: Honda HR-V RU
Благодарил/а: 11 пъти
Получена  благодарност: 6 пъти
Обратна връзка:

Мнение от jim_beam » 29 Авг 2008 13:05

доста добра тема за разговор,но с нея би трябвало да се занимаят тия от управление на пътищата или както се казва службата.разбира се тия стоманени мантинели са невероятно опасни за живота,виждали сме много случаи да пробиват купето и да убиват пътници.бетонните са много по-добри,няма спор.в австрия например от няколко години постепенно подменят железните с бетонни Т-образни,които допълнително се захващат с железа в земята.
пък и виждали сте на indy-серията,че си изпълняват отлично ролята и при много по-високи скорости.
Honda HR-V DTEC 2021
Made In Japan

Изображение

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 334 пъти
Получена  благодарност: 364 пъти

Мнение от slowtraveler » 29 Авг 2008 14:11

SFINKS написа:мислиш ли ? не се късат от кола толкова лесно тия мантинели .. аз поне не успях , да не говорим че е двоина мантинелата по една от всяка страна ..
Не става въпрос само за късане - в повечето случаи и колците бяха изтръгнати...
Става въпрос за лични наблюдения...
Не съм спирал за да снимам случките, щото си мисля, че не е етично да се снима чуждото нещастие, освен ако не става въпрос за установяване на истината и анализ на ситуацията...

П.С. вчера отново - убито от пиян шофьор с помоща на мантинела момиче. Мантинелата минала през момичето, а на пияния шофьор му няма нищо mad.gif
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

Аватар
Bass_Man

Мнение от Bass_Man » 29 Авг 2008 23:35

Нали и на тази богаташката обиколка дето мина през БГ миналата или по-миналата година беше , където имаше и няколко Mc Laren F1 и F1 LM . Водача на обиколката беше някакво жабарче с едно червено ферари дето се снима с някакви то Playboy пред шератон . И на следващия ден по пътя към Турция една мантинела му отряза главата , а на този до него нищо му нямаше .
А относно пътищата си има цяло министерство дето им се плаща да ги мислят тези неща . Но те се занимават с къде къде по-интересни неща !

А и тези варелите с вода дето ги слагат на някой по-рискови места също не са лоша идея . Ама нали сме си аборигени ............

Uncle Dido
Почетен Администратор

Мнение от Uncle Dido » 29 Авг 2008 23:59

Bass_Man написа:А относно пътищата си има цяло министерство дето им се плаща да ги мислят тези неща . Но те се занимават с къде къде по-интересни неща !
Като някоя яхтичка на Ривиерата, с поредната БГ...."манекенка"....

Па после синчето се размазало с Туарег в тунел, захапало бутилка бърбън...

Познавам един индивид, дето мантинелата му мина през пасата, едвам оцеля, а да е карал с 110км., бързал е, жена му е раждала!! За това съм сигурен!

Добре де, ми щом мантинелата се къса при тая скорост - кво!?! Или и на нея пише - мейд ин Чайна и монтирана от нашите сладури!
Ако е бетон, ламарината се мачка, но човека не е на шиш!

А казват, че мантинелите от стоманени въжета са най-сигурни!? Хем са по-жилави, еластични са и не те нанизват, щом някоя се скъса.

Аватар
Bass_Man

Мнение от Bass_Man » 30 Авг 2008 02:35

Fido Dido написа: "манекенка"
Авееееееееееее така и не се научихте казва се "МОДЕЛКА" , какво е това манекенка ?!?!?!?!?!?!?!?!
biggrin.gif laugh.gif biggrin.gif laugh.gif

Аватар
Kiki
Автомобил: РАВ 4 ХА 30
Благодарил/а: 4 пъти
Получена  благодарност: 14 пъти

Re: Мантинелите в България

Мнение от Kiki » 30 Авг 2008 08:51

slowtraveler написа:Тъкмо гледам Explorer филмче за бетонните мантинели, които в САЩ са почнали да монтират на магистралите си (поне експериментално) още в четиридисетте години на миналия век...
Наскоро минах през АМ"Хемус" от Шумен до Варна - ами на всеки километър тенекиените мантинели са така смлени, като явно част от автомобилите са преминали и в другото платно.
Явно този тип мантинели не си вършат работата за магистрали, а хората вече са експериментирали и са намерили вярното решение...
Няма ли комисия/отдел или някаква друга структура, която да прави анализи на катастрофите и да внася предложения за промени и подобрения в безопасността?
Поне може да се подаде сигнал към нея ако ги мързи сами да проверят за какво става въпрос.
И нататъка да се натиска, за да станат нещата както трябва.
И без това нямаме много магистрали, а и тези, които имаме съвсем не са безопасни mad.gif
Защо гледаш чак в САШ? В момента Гърците строят магистралата Кулата-Солун. Една част от нея е пусната за движение и разделителната мантинела е направена с батонни блокове, които са с радиус за да те върнат в твойто платно, ако се удариш в тях. Тази седмица карах по тази магистрала и това ми направи впечатление.

Uncle Dido
Почетен Администратор

Мнение от Uncle Dido » 30 Авг 2008 08:58

Bass_Man написа:
Авееееееееееее така и не се научихте казва се "МОДЕЛКА" , какво е това манекенка ?!?!?!?!?!?!?!?!
Модел не ти ли звучи като прототип? laugh.gif

Аватар
Troshko

Мнение от Troshko » 30 Авг 2008 09:12

Fido Dido написа:
Bass_Man написа:
ПРОТОТИПКА wacko.gif wacko.gif wacko.gif

mitoko

Мнение от mitoko » 30 Авг 2008 16:25

belchilov написа:
Fido Dido написа:
Bass_Man написа: Авееееееееееее така и не се научихте казва се "МОДЕЛКА" , какво е това манекенка ?!?!?!?!?!?!?!?!
ПРОТОТИПКА wacko.gif wacko.gif wacko.gif
манекенка с бизнес план - концептуален модел :whistle:

Публикувай отговор