Шумоизолация на Купето.

Дискусии, коментари, идеи, предложения, срещи, история, интересни факти
Аватар
raider_yaris

Шумоизолация на Купето.

Мнение от raider_yaris » 11 Авг 2008 19:27

Здравейте. Отскоро станах собственик на Toyota yaris 1.5TS 2001г. Към колата нямам никакви оплаквания освен шумоизолацията. Вчера се върнах от морето и на магистралата карах с не повече от 110км.ч. защото започва да ни се уморява главата от нежелания шум отвън.

От доста четене по форумите стигнах до извода, че:
1. DYNAMAT-a е един доста скъп материал за изолация и хубав, разбира се.

2. STP - руски изолатор за купе който също е доста добър и има доста разнообразни видове продукти - почти 2 пъти по евтин от Първия.

3. Битумна изолация плюс мека шумоизолация за паркет (около 4мм. дебела) - това е доста по евтино от първите 2 варианта и според мен е доста по труден за инсталация. Намира се в БАУМАКС в ПЛОВДИВ.

Няма подобна тема в форума и затова искам всеки който има някакво мнение да го сподели. Знам че някои хора нямат проблем с шума в купето (Авенсис например), но ако ми препоръчат оригинално мнение много ще се радвам.

Лично аз бих могъл да си позвля варианта с STP изолацията, не знам дали и вариант 3 (с подръчни материали) и много търпение няма да има същия ефект.

Благодаря на всички smile.gif
Tokyo Drift :-)

Аватар
jim_beam
Автомобил: Honda HR-V RU
Благодарил/а: 11 пъти
Получена  благодарност: 6 пъти
Обратна връзка:

Мнение от jim_beam » 11 Авг 2008 22:53

здрасти!

този въпрос също отдавна ме гложди.намерих в една немска страница схема за понижаване на шума от двигателя.имай впредвид,че материала трябва да е негорим,това е много важно.битумните направо ги забрави.те се използват за предотвратяване на вибрации например във вратите от аудиофрикове.
сега макар че става въпрос за много малка кола,където комфорта определено не е бил в проекта.но ако наистина положиш тия усилия и отделиш средства ще почувстваш подобрение.
да направим малко разбор,какви шумове се получават в купето в движение.
1.от двигателя-тук можеш да направиш много с подходящи материали,мотора трябва да бъде обграден от всички страни с този шумоизолатор.предния капак и пластмасовия капак под двигателя също.
2.от завихрянето на въздуха-тук според мен не можеш да направиш нищо,колата е много малка и разстоянието от главата на шофьора до страничното стъкло,както и до предното е много малко.освен това играе роля дебелината на стъклата,както и качеството на уплътненията.тук японците не са от най-добрите за съжаление.
3.от гумите-основно от подкалниците,интересно какъв материал може да се сложи там.мислил съм просто дебело да се напръска с черната гумирана маса за защита на пода от камъчета,но надали ще е оптимално като шумоизолатор.тук разбира се човек трябва да обърне особено внимание какви гуми си купува,непременно такива с най-малък шум,според тестове и т.н.
4.вибрации,резонанси-най-малко човек може да си прегледа колата,например държачите за номерата,недобре укрепени пластмасови части около двигателя и подобни.

ще се опитам да открия тази страница,където също са описани доста различни материали за шумоизолация.
ако откриеш нещо полезно ще се радвам да го споделиш.
Honda HR-V DTEC 2021
Made In Japan

Изображение

Аватар
Slayer

Re: Шумоизолация на Купето.

Мнение от Slayer » 12 Авг 2008 12:28

raider_yaris написа:3. Битумна изолация плюс мека шумоизолация за паркет (около 4мм. дебела) - това е доста по евтино от първите 2 варианта и според мен е доста по труден за инсталация. Намира се в БАУМАКС в ПЛОВДИВ.

Лично аз бих могъл да си позвля варианта с STP изолацията, не знам дали и вариант 3 (с подръчни материали) и много търпение няма да има същия ефект.
Не мисля, че ще имаш проблеми при шумоизолирането с битумна лента. Не отнема много повече време от лепенето на DYNAMAT-a. Ползвал съм и битумна лента и DYNAMAT и бих ти препоръчал по-евтиния вариант.
GT-Four ST205

Аватар
raider_yaris

Мнение от raider_yaris » 14 Авг 2008 01:05

Утре сутринта започвам. Пода ще го направя с битумна мембрана (така се води 2мм.) и един слой от обезшумител за паркет (6мм.)

За вратите съм поръчал от AUDIO-SPIRIT в Пловдив STP изолация от нормалната (забравих как се казва - най-масовата). Човека там е много разбран и ми показа разликата с изолация и без такава. Навил съм се и тавана да правя макар да чета, че не е от голямо значение.

Много работа ме чака да знаете, но удоволствието, с което ще я карам след това..... biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif

Ще вкарам и фотоси към цялата работа.

П.С. Купих си нови гуми Yokohama A539, дали съм сгрешил понеже си мисля че е малко шумна гума.

Аватар
Slayer

Мнение от Slayer » 15 Авг 2008 11:44

raider_yaris написа: За вратите съм поръчал от AUDIO-SPIRIT в Пловдив STP изолация от нормалната (забравих как се казва - най-масовата). Човека там е много разбран и ми показа разликата с изолация и без такава.
С теб се засякохме в Audio Spirit, но ти видях колата когато си трагвах и се сетих, че говорихте с Олег за изолации.
GT-Four ST205

Аватар
raider_yaris

Мнение от raider_yaris » 15 Авг 2008 17:40

Slayer, видя ли каква ТЕНЕКИЯ е тоз Yaris. Сега когато съм му махнал и корите е направо като кабрио. Понеже чак сега взех изолацията, та малко се забави работата.

Иначе много върви този модел Yaris TS 1.5. Дърпал съм се с Alfa 156 Twin Spark 144hp ; BMW 320 199...? it ; CALIBRA ; Audi A4 24V ; задължително и GOLF III GTi 150hp. И нито една не можа да ме стигне на 400 метра. Сега смятам да и сложа и спортен филтър и тогава незнам, често ще сменям накладки.

НО ШУМОИЗОЛАЦИЯТА Е ПОД ВСЯКАКВА КРИТИКА.

П.С. Видях там една CELICA 98-99г. с 17'-18' джанти твоя ли беше?

Аватар
jim_beam
Обратна връзка:

Мнение от jim_beam » 15 Авг 2008 23:35

@raider_yaris

можеш ли да дадеш някакви координати в пловдив,защото и мен много ме заинтригува.някакъв моб.нр. и удобно време кога да ти звънна? rolleyes.gif
Honda HR-V DTEC 2021
Made In Japan

Изображение

Аватар
Slayer

Мнение от Slayer » 18 Авг 2008 11:43

raider_yaris написа: П.С. Видях там една CELICA 98-99г. с 17'-18' джанти твоя ли беше?
:thumbsup: Мойта ще да е била.
jim_beam написа:можеш ли да дадеш някакви координати в пловдив,защото и мен много ме заинтригува.
http://www.audio-spirit.eu/
GT-Four ST205

Аватар
jim_beam
Обратна връзка:

Мнение от jim_beam » 18 Авг 2008 16:05

мерси Slayer!
имах впредвид тел. на raider_yaris,нали е проучил всичко за материалите какво и как става да даде едно рамо ако има време. tongue.gif
Honda HR-V DTEC 2021
Made In Japan

Изображение

Аватар
Slayer

Мнение от Slayer » 19 Авг 2008 12:40

jim_beam написа:мерси Slayer!
имах впредвид тел. на raider_yaris,нали е проучил всичко за материалите какво и как става да даде едно рамо ако има време. tongue.gif
Много роуминг ще навартите по телефона, включвай Skype бате. wink.gif wink.gif
smile.gif
jim_beam
Местожителство: Zimbabwe
GT-Four ST205

Аватар
jim_beam
Обратна връзка:

Мнение от jim_beam » 19 Авг 2008 16:42

не бери грижа сега съм в пловдив и ми се иска да свърша тази работа,къде ли изчезна човека. sad.gif
Honda HR-V DTEC 2021
Made In Japan

Изображение

Аватар
Troshko

Мнение от Troshko » 19 Авг 2008 17:09

raider_yaris написа:Slayer, видя ли каква ТЕНЕКИЯ е тоз Yaris. Сега когато съм му махнал и корите е направо като кабрио. Понеже чак сега взех изолацията, та малко се забави работата.

Иначе много върви този модел Yaris TS 1.5. Дърпал съм се с Alfa 156 Twin Spark 144hp ; BMW 320 199...? it ; CALIBRA ; Audi A4 24V ; задължително и GOLF III GTi 150hp. И нито една не можа да ме стигне на 400 метра. Сега смятам да и сложа и спортен филтър и тогава незнам, често ще сменям накладки.

НО ШУМОИЗОЛАЦИЯТА Е ПОД ВСЯКАКВА КРИТИКА.

П.С. Видях там една CELICA 98-99г. с 17'-18' джанти твоя ли беше?

Внимавай ,да не литеш с СПОРТНИЯ ФИЛТЪР :laughing6: :laughing6: :laughing6: тогава и ламботата и фераритата ще ти дойдат слабички !!!!

П.С Евала за ярисчето кефи ме :thumbsup:

Аватар
Troshko

Мнение от Troshko » 19 Авг 2008 19:38

Аватар
raider_yaris

Мнение от raider_yaris » 20 Авг 2008 05:19

Тук съм jim_beam, но от тези нощни смени не ми остана време да следя темата. Иначе колата е отвършена.

И така, следвах всички съвети на Олег (Audio-Spirit - Пловдив) и облепих целия под на колата с нещо като микропореста гума с фолио от едната страна (10мм.). Вратите изолирах със STP като след това затворих всички отвори на самата врата с нещо подобно на битумно тиксо 10мм. широко. Кората също облепих с материала за пода и с голямо натискане едвам се захвана за вратата biggrin.gif ( имам и снимки, но не знам как да ги прикача).
Като цяло се получи доста добре. Карам Яриса от година и добре познавам двигателя, по слух почти винаги сменях на 2500-2800 оборота, но този път по слух смених предавката на около 3200-3300 . Шума не изчезна толкова колкото си мислех, но стана по плътен и не токова дразнещ. Сега съм решил да си взема и от Тояга една изолация за двигастеля, че след 4000 оборота и той започва доста да се чува.
И голямата ми грешка. Взех си гуми Yokohama A 539 - стабилни, красиви, но не са за малки купета. Така че ако някой иска да се сдобие с почти нови гуми на изгодна цена, моля да заповяда.

Yokohama A539 предни:185/65 R14 задни:195/65 R14

belchilov точно тази тема в Tuning.bg ме вдъхнови да започна това начинание. Иначе ферарито мога да го стигна само ако се вържа за ламбото biggrin.gif

Аватар
jim_beam
Обратна връзка:

Мнение от jim_beam » 20 Авг 2008 10:29

@raider_yaris

имаш лс! wink.gif
Honda HR-V DTEC 2021
Made In Japan