Въпрос за американска кола

Дискусии, коментари, идеи, предложения, срещи, история, интересни факти
Аватар
Toyota_Devil

Въпрос за американска кола

Мнение от Toyota_Devil » 13 Май 2008 15:05

Колеги, имам нужда от малко помощ. Тъй като има доста от вас, които живеят в Щатите, а наскоро ми предложиха да ми внесат кола от там, имам няколко въпроса, тъй като не мога да се спра на нищо конкретно:

1. Не мога някак си да се ориентирам, като цяло идеята е да се внесе нещо не чак толкова мощно (до 170 коня примерно, дори за предпоючитане е да прескоча акцизите), същевременно да е качествено и на нормална цена. За сега гледам примерно 2008 Civic Coupe 1.8- 140Hp Ex версия. Разбира се и Тойота я има като вариант (и то не малко вероятен). Проблема е, че не съм сигурен за границата на парите (предполагам ще бъде около 20 000 $ )
2. За предпочитане е колата да е японска.
3. Имал ли е някой от вас проблеми с американско изпълнение в България и как стоят нещата с резервните части, защото и това не е малък проблем?

Ако има и още нещо, което се сещате да ми кажете ще сте ми от голяма помощ.
Предварително балгодаря,
Поздрави!! :thumbsup:
1992 Toyota Corolla E10 1.3 12V (75hp)
2004 Skoda Octavia 1.9 TDI (90hp)

Аватар
desSs

Мнение от desSs » 13 Май 2008 15:13

един авер ще си внася от щатите същата хонда, само не съм сигурна дали е 1.8, или повече, може би 2.0. спомена ми че всичко ще му излезе към 26 000 долара. ама утре вечер ще го разпитам за подробности, за да не те лъжа

Аватар
Toyota_Devil

Мнение от Toyota_Devil » 13 Май 2008 15:22

desSs написа:един авер ще си внася от щатите същата хонда, само не съм сигурна дали е 1.8, или повече, може би 2.0. спомена ми че всичко ще му излезе към 26 000 долара. ама утре вечер ще го разпитам за подробности, за да не те лъжа
добре, благодаря ти много :thumbsup:

Аватар
prius06

Мнение от prius06 » 13 Май 2008 15:50

Ако нямаш предразсъдъци, купи си Приус.

Причини:
- Гарантирана японска сглобка.
- Един от най-качествените модели, които се правят изобщо.
- Продава се в БГ (макар, че струва почти двойно), т.е. би трябвало да има сервизи и части.

Недостатък е, че поне аз не бих тръгнал да го "подобрявам" с газова урдеба или нещо такова - грехота е.

Аватар
Toyota_Devil

Мнение от Toyota_Devil » 13 Май 2008 16:04

prius06 написа:Ако нямаш предразсъдъци, купи си Приус.

Причини:
- Гарантирана японска сглобка.
- Един от най-качествените модели, които се правят изобщо.
- Продава се в БГ (макар, че струва почти двойно), т.е. би трябвало да има сервизи и части.

Недостатък е, че поне аз не бих тръгнал да го "подобрявам" с газова урдеба или нещо такова - грехота е.
газовата никога не е стояла като въпрос за която и да е било кола, предишната ми беше с газ, но само защото я заварих така.. оттогава повече си казах, че никога няма да сложа газ на кола.

Martinco

Мнение от Martinco » 13 Май 2008 16:08

Явно никой не си е вкарал кола от Щатите,за да каже колко излиза.И на мен ми е любопитно,но как стои въпроса с акциза,митото и ДДС-то четох една статия -

http://news.automedia.bg/read/3943.html?page=4
бивш притежател на Toyota Carina E 2,0 -3S-FE седан

Аватар
pepa_k

Мнение от pepa_k » 13 Май 2008 17:38

Преди малко един познат дойде в офиса да се изфука че си е взел мерцедес GL от щатите и му е излезнал ужасно много по евтино. Каза "колкото ще ми струва тук ако си го купя в Евро, толкова ми излезна но в долари". Неговата е нова и каза, че гаранцията си я поемат в сервизите тук. Каза също, че въпреки, че е купена в щатите се гледа къде е произведена в смисъл, ако е произведена в Германия, въпреки че си я взел от щатите няма да плащаш мито защото е Европейско производство. Иначе митото било 10%. А за ддс-то, то е ясно че си го плащаш освен ако не е 7 местна и на фирма.

Да доуточня това е преразказ, не е мое лично впечатление. :thumbsup: Да се похвалиш и уточниш детайлите като си купиш. Късмет.
Toyota Corolla 1.6 VVT-i MMT

jamie

Мнение от jamie » 13 Май 2008 21:47

pepa_k написа: Каза също, че въпреки, че е купена в щатите се гледа къде е произведена в смисъл, ако е произведена в Германия, въпреки че си я взел от щатите няма да плащаш мито защото е Европейско производство. Иначе митото било 10%. А за ддс-то, то е ясно че си го плащаш освен ако не е 7 местна и на фирма.

Да доуточня това е преразказ, не е мое лично впечатление. :thumbsup: Да се похвалиш и уточниш детайлите като си купиш. Късмет.
Пропусна акциза (освен за пикапи но там данъка е 22%) както и това че мито все пак ЩЕ плати ако ще Българско производство да е била.

Аватар
pepa_k

Мнение от pepa_k » 14 Май 2008 10:04

jamie написа: ............както и това че мито все пак ЩЕ плати ако ще Българско производство да е била.
Нали по едно време говореха че ако има сетификат или там някакъв друг документ, че е произведена в ЕС дори и внос от Щатите мито нямало да се плаща.

А за акциза ами аз доколкото разбрах той иска да се вмести в границите за да не плаща акциз.
Toyota Corolla 1.6 VVT-i MMT

jamie

Мнение от jamie » 14 Май 2008 13:29

Не знам кой какво е говорил ама законите са в писмен вид.
Иди вярвай на журналисти !

Аватар
desSs

Мнение от desSs » 15 Май 2008 09:19

надявам се да съм запомнила кво ми каза пича, та...

хондата е двигател 2.4, сякви екстри, типтроник, кожен салон - от магазина излиза почти 20 200 долара. плаща се на фирма, която да ти я качи на кораб към 200 долара. самия контейнер, 20-футов бил 1800 долара. по на далавера било да вземеш 40-футов и да го делиш с някой друг, ама вече става по-сложно. така, прибавяш 50-60 долара за укрепване на товара в контейнера и колицата тръгва за пристанище Варна. тука всички такси, мита и квото там се плаща излизали към 11 000 лева. трябвало после колата да се закара в София за проверка на изгорели газове мисля че беше, щото нали била производство за американския пазар, дали отговаряла на стандарта Евро 4, да й се сменяли и крушките на мигачите, че в щатите били май червени, и такива дреболии общо взето. тва всичко май беше към 300 лева
по груби сметки излизало към 39 000 лева. за такава кола е доста евтино /че то мойто яре ми излезе почти 30 wacko.gif /

ми...май тва беше. спала съм 4 часа, кат успея да се събудя ако се сетя още нещо ще го добавя laugh.gif

Аватар
Toyota_Devil

Мнение от Toyota_Devil » 15 Май 2008 13:58

desSs написа:надявам се да съм запомнила кво ми каза пича, та...

хондата е двигател 2.4, сякви екстри, типтроник, кожен салон - от магазина излиза почти 20 200 долара. плаща се на фирма, която да ти я качи на кораб към 200 долара. самия контейнер, 20-футов бил 1800 долара. по на далавера било да вземеш 40-футов и да го делиш с някой друг, ама вече става по-сложно. така, прибавяш 50-60 долара за укрепване на товара в контейнера и колицата тръгва за пристанище Варна. тука всички такси, мита и квото там се плаща излизали към 11 000 лева. трябвало после колата да се закара в София за проверка на изгорели газове мисля че беше, щото нали била производство за американския пазар, дали отговаряла на стандарта Евро 4, да й се сменяли и крушките на мигачите, че в щатите били май червени, и такива дреболии общо взето. тва всичко май беше към 300 лева
по груби сметки излизало към 39 000 лева. за такава кола е доста евтино /че то мойто яре ми излезе почти 30 wacko.gif /

ми...май тва беше. спала съм 4 часа, кат успея да се събудя ако се сетя още нещо ще го добавя laugh.gif
мерси много за информацията, беше ми много полезна да си направя някаква примерна сметка, иначе аз пратих запитване за конкретна кола и ще чакам цена да видим как са нещата, и ако всичко е ок, ще поръчвам. При всички положения ще се пиша допълнителна информация, след като ми кажат подробности. :thumbsup:
Още веднъж мерси за инфото :thumbsup:
Поздрави!

dementor

Мнение от dementor » 22 Май 2008 11:41

Имам предложение което може да подобри крайния финансов резултат.
Много хора в София вкарват коли от САЩ и ги карат с техните номера, т.е. колите се ригистрират предварително там.
След като минат 6 месеца или 6000км ( в част от случаите )правят българска регистрация. Така колата се обезценява и налозите падат.
При положение, че ми предстои подобен внос бих проучил въпроса, още повече че има подобна практика с коли от Германия, Австрия и Шталия и това не е проблем при сключване на застраховките.

jamie

Мнение от jamie » 22 Май 2008 12:00

Не разбрах - как след 6 месеца каране колата се обезценява и налога пада ?

dementor

Мнение от dementor » 22 Май 2008 18:37

КОЛАТА Е НОВА СПОРЕД ДЪРЖАВАТА ДО ВЪПРОСНИТЕ 6000КМ И 6 МЕСЕЦА. СЛЕД ТОВА ИМА АМОРТИЗАЦИОННИ ОТЧИСЛЕНИЯ. НЕ СЪМ СИГУРЕН КАКЪВ ПРОЦЕНТ. ПРЕДПОЛАГАМ ОКОЛО 10. ПОНЕ ТАКА МИ ОБЯСНИХА. ПРИНЦИПА Е КАКТО ПРИ КАСКОТО-КОЛАТА ПОЕВТИНЯВА ВСЯКА ГОДИНА И СУМАТА СПАДА. СТАВА ВЪПРОС ЗА НОВИ КОЛИ. КАТО ПРЕХВЪРЛЯТ 5-6 ГОДИНИ СУМАТА ПО КАСКОТО СПИРА ДА ПАДА.
НЯМАМ ОБАЧЕ ПРЕДСТАВА ДАЛИ ВСИЧКИ ПОСОЧЕНИ НАЛОЗИ СЕ ВЛИЯЯТ И ДОКОЛКО.
НО АКО ЧОВЕК СЕ БРЪКНЕ С 20-30000 ДОЛАРА СИ СТРУВА ДА ПРОУЧИ.

Публикувай отговор