7 см. фарове могат ли да светят нормално???

Дискусии, коментари, идеи, предложения, срещи, история, интересни факти
Аватар
Me4oKyX
Получена  благодарност: 1 път
Обратна връзка:

Мнение от Me4oKyX » 30 Апр 2008 00:00

запердят ?!??

Аватар
Nedkow
Благодарил/а: 1 път

Мнение от Nedkow » 30 Апр 2008 00:29

Me4oKyX написа:Мъртво време !? Късите светят, когато дългите загряват за 3-4 секунди..... А и нищо мъртво няма, защото дори при загряване светят по-силно от нормална крушка happy.gif
И аз така си мислех до като не усетих тези фарове, 407та ми е с ксенони, но те са свещи в сравнение с дългите на супрата biggrin.gif

Аватар
Bass_Man
Благодарил/а: 2 пъти

Мнение от Bass_Man » 30 Апр 2008 01:28

Ми то , че ксенона има по-високо КПД има ама те се опитват с 25 вата крушка да светят , както 50 вата обикновенна . Еми не свети с 50 % повече та каквото ще да е .

Аватар
Me4oKyX
Обратна връзка:

Мнение от Me4oKyX » 30 Апр 2008 02:33

Незнам какви ксенони гледате, но определено светят с над 50% повече happy.gif А и 24Вт ксенони няма от дооооста време tongue.gif Сега са 35Вт, а за да свети толкова силно нормална крушка, трябва да е около 300Вт rolleyes.gif Недков - ела да видиш моите дълги, да видиш какво е силно светене :thumbsup:

Аватар
Bass_Man

Мнение от Bass_Man » 30 Апр 2008 03:50

Ето истината , че и аз малко наизуст говорих biggrin.gif :
http://en.wikipedia.org/wiki/Luminous_e ... s_efficacy

Значи има една таблица в , която са дадени lm/w - демек колко лумена светлина при колко вата мощност . Като са дадени и някой примери при едни и същи технологий има разлики при различните мощности .

Halogen
quartz halogen (12–24 V) 24 lm/W
high-temperature incandescent 35 lm/W

xenon arc lamp 30-50 lm/W
mercury-xenon arc lamp 50-55 lm/W

just for example biggrin.gif
low pressure sodium lamp 183-200 lm/W
само дето не стават за четене biggrin.gif

Halogen
50W x 35 lm = 1750 lm
Xenon
35W x 55 lm = 1925 lm
LPS
10W x 200 lm = 2000 lm - Ето това се казва ефективно !!

Като това е при ползване на максималните възможности при двете технологий . В реалния свят Халогена би трябвало да даде 1000 лумена , а Ксенона 1300 да кажем .

300W халоген дори и при най-лошия вариант 24 lm/W дават 7200 lm което е доста повече от 1925 lm в идеалния вариант на ксенона !!!!

Или дето се вика не вервайте на очите си , а вервайте на нАуката biggrin.gif . Щото на маркетинга им е лесно ама .................

ПС:
Още едно сорсе :
http://www.bchydro.com/business/investi ... te762.html

В таблицата гледаме :
Halogen
White HPS

Добре , че сте вие да разбутам гуглето и викито biggrin.gif

diver

Мнение от diver » 30 Апр 2008 09:11

Me4oKyX написа:запердят ?!??
Какво не разбра?
Изображение
maggkrabar написа:останах без пукната пара....
Bad Dog написа:Курвите имат висок разход на градско.

Аватар
rudolf
Обратна връзка:

Мнение от rudolf » 30 Апр 2008 13:33

благодаря на всички,,,,и аз научих доста нови работи,,,,

принципно темата не беше за лумените-ватовете и светлината от кружката,,,,а по скоро за форусирането и рефлектора

дали под определен диаметър на рефлектора- драматично намалява ефективното осветяване на пътя-

прегледах вчера оптично-тунинг фаровете и повечето са с доста малък диаметър рефлектор за дългите...

Аватар
rudolf
Обратна връзка:

Мнение от rudolf » 30 Апр 2008 13:45

бассман,,халогените не са ли 55вата за дълги? което с още 10% ги равнява на ксенон 35ватта?

с поред мен забраната за силни фарове е съобразена с лумените--което при халгените е 55 ватта,,,при ксенони 35,,,
според поста на басс ман май до 2000 лумена е нормата,,а дали ксенон или халоген,,,няма значение за лумените.

Аватар
Me4oKyX
Обратна връзка:

Мнение от Me4oKyX » 30 Апр 2008 19:51

Вие ма шашнахте..... Че то всички крушки са 55Вт... Но определено нямат нищо общо като светене с ксенона, независимо колко е добър фара! При един и същи фар, с ксенон ако е, ще свети 3 пъти по-добре :thumbsup: 55Вт крушка изобщо не може да стигне 1000 лумена, камо ли 2000 happy.gif Филипс яките са около 800 :thumbsup:

Аватар
Nedkow
Благодарил/а: 1 път

Мнение от Nedkow » 30 Апр 2008 23:17

Me4oKyX написа:Незнам какви ксенони гледате, но определено светят с над 50% повече happy.gif А и 24Вт ксенони няма от дооооста време tongue.gif Сега са 35Вт, а за да свети толкова силно нормална крушка, трябва да е около 300Вт rolleyes.gif Недков - ела да видиш моите дълги, да видиш какво е силно светене :thumbsup:
Ефекта на ксеноните е, че светят по близо до сининия спектър и би трябвало окото да освоява по бързо отразенита от предметите светлина.
Трябва някоя вечер да сиги премерим smile.gif
Много коли съм карал, но това което е изцедено при супрата от нормална крушка е максимума :thumbsup:

Аватар
Bass_Man

Мнение от Bass_Man » 01 Май 2008 00:34

Me4oKyX написа:Вие ма шашнахте..... Че то всички крушки са 55Вт... Но определено нямат нищо общо като светене с ксенона, независимо колко е добър фара! При един и същи фар, с ксенон ако е, ще свети 3 пъти по-добре :thumbsup: 55Вт крушка изобщо не може да стигне 1000 лумена, камо ли 2000 happy.gif Филипс яките са около 800 :thumbsup:
800 lm / 55W = 14,55 lm/W , което е най-долния възможем праг за халогенна лампа .
Или може би не говориш за халоген , а за обикновенна лампа . Ако е така то тогава може и да се постигне такова отношение.

И мисля , че ако си прегледал това , което съм постнал ясно се вижда , че няма такава твърда зависимост зависимост 3/1 .
Освен ако не се ползват най-скапаните халогени и най-силните ксенони . Ма тогава какво сравняваме не знам .
Има си технологий и те са това всичко останало е някакво субективно възприятие .

rudolf - днеска обикалях по разни тунинг магазинчета и трябва да ти кажа , че има доста малки прожекторчета дето ще ти свършат работа .
А относно темата отражателя не усилва и не отслабва светлината а само я насочва . Така , че ако е конструиран правилно и лампата разположена със замисъл не би трябвало да има значение размера .
А ако горното не е вярно то колкото и да е голям все ще свети зле !

Ефекта на ксеноните е, че светят по близо до сининия спектър и би трябвало окото да освоява по бързо отразенита от предметите светлина.
Това имаш ли го някъде написано или така си милсиш ?
Ако може някое линкче и ние да четнеме малко ?

Аватар
rudolf
Обратна връзка:

Мнение от rudolf » 01 Май 2008 03:48

на недков исказването единствено обяснява и донякъде подържа моята теория че нормите за допустима осветеност-са в лумини и се изравняват по кпд-то на различните системи в различни допустими ваттове,,,,,както бассман -обясни..

иначе бассман-може и да си прав за големината на рефлектора--което теоритично ми се струва правдиво,но на практика от прецакани рефлектори или недоизчислени фарове- оставам с някакво съмнение че определени рефлектори са по удачни от други,,и не се сещам за много малък който ме е изненадвал...

имал съм 4-5 коли,,,,на едно поло сложих нови фарове- и на 20 годишната ми тойота рефлекторите -много по добра осветеност имам,,дет вика недков- има фар и фар,,,а лумените същите:(

Аватар
Bass_Man

Мнение от Bass_Man » 01 Май 2008 04:36

Е да де ама ако рефлектора не е арен те лумените са същите ама само от това , което разсейва лампата напред , а това , което идва зад нея е от рефлектора . И ако той не е арен може да си пуснеш половината лУмпени да си одат .
Иначе , като не ти свети много силно слагаш 2х и готово . Зависи и какво целиш де .

Аватар
rudolf
Обратна връзка:

Мнение от rudolf » 01 Май 2008 10:11

Bass_Man написа:Е да де ама ако рефлектора не е арен те лумените са същите ама само от това , което разсейва лампата напред , а това , което идва зад нея е от рефлектора . И ако той не е арен може да си пуснеш половината лУмпени да си одат .
Иначе , като не ти свети много силно слагаш 2х и готово . Зависи и какво целиш де .
да ,де басс :thumbsup: ,,ми не целя светлинен тунинг,,,а просто -нормална осветеност..май ще стане,,,благодаря колеги,,,научих нови неща з акойто не се бях замислял

Аватар
Bass_Man

Мнение от Bass_Man » 03 Май 2008 02:50

Ако не станат за колата най-много да си ги туриш у арката в калидора biggrin.gif , или да си направиш скрито у холот , да ти е по затъмнено кат са унодиш с некоя карачка laugh.gif laugh.gif laugh.gif

Публикувай отговор