Антифриз
- alex_varna
- Благодарил/а: 1 път
Ето това е антифриза , който сложих.
- Прикачени файлове
-
- Antifriz2.jpg (203.42 KiB) Преглеждано 5728 пъти
-
- Antifiriz1.jpg (132.74 KiB) Преглеждано 5728 пъти
TOYOTA AVENSIS 2012 г., 2.0 D4D 124 КС
TOYOTA YARIS, 2004 г. 1000 куб., vvti
PEUGEOT 407, 2006г., 2000 куб., HDI
Ex:
TOYOTA AVENSIS , 1999 г. 2000 куб. TD
TOYOTA YARIS, 2004 г. 1000 куб., vvti
PEUGEOT 407, 2006г., 2000 куб., HDI
Ex:
TOYOTA AVENSIS , 1999 г. 2000 куб. TD
Червеният е "long live", червен наливат в завода обикновено. Продават червен виждал съм на Шел, концентрат, но има и на други марки.
Червеният е по-дълготраен като структура и съставки, за препоръчване е. Разрежда се според указанието, най-добре на около -30, но не по-малко от -24. Разрежда се ЗАДЪЛЖИТЕЛНО с дейонизирана вода, не с чешмяна.
На МБ W203 в книжката пише, че ако не се налага поради друго, при нормална експлоатация антифриз се сменя на 15 одини или на 250000 км... Говорим за червения, заводския. Аз не им повярвах и го смених на 4 -тата година със син концентрат, разреден на -30.
Иначе всички производители препоръчват смяната на антифриза да се извършва на 2 години, както и на спирачната течност. Не че губи свойствата си да замръзва на ниска температура, но освен охлаждането той и маже помпата а и други детайли (в някои коли минава и през автоматичната скоростна кутия да охлажда дори) и губи именно тези с смазващи свойства със стареенето.
Червеният е по-дълготраен като структура и съставки, за препоръчване е. Разрежда се според указанието, най-добре на около -30, но не по-малко от -24. Разрежда се ЗАДЪЛЖИТЕЛНО с дейонизирана вода, не с чешмяна.
На МБ W203 в книжката пише, че ако не се налага поради друго, при нормална експлоатация антифриз се сменя на 15 одини или на 250000 км... Говорим за червения, заводския. Аз не им повярвах и го смених на 4 -тата година със син концентрат, разреден на -30.
Иначе всички производители препоръчват смяната на антифриза да се извършва на 2 години, както и на спирачната течност. Не че губи свойствата си да замръзва на ниска температура, но освен охлаждането той и маже помпата а и други детайли (в някои коли минава и през автоматичната скоростна кутия да охлажда дори) и губи именно тези с смазващи свойства със стареенето.
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 334 пъти
- Получена благодарност: 366 пъти
Не се лъжи по цвета - червения оригинален антифриз на Тойота е обикновен етилен-гликолов антифриз (същия като сините антифризи)...stefanb написа:Червеният е "long live".....
При немските автомобили/и шкода/(поне по мои наблюдения - не съм 100% сигурен) червения е long-live.
Long-live не може да се смесва със синия по нашите бензиностанции (става на парцали) докато на Тойотовския може (ако не те дразни, че цвета става никакъв)....
Така, че не вярвай на цвета, а на съдържанието - можеш да смесваш еднотипни антифризи независимо от цвета, който не е определящ за съдържанието (напр. в Русия синия антифриз е по-непознат, за разлика от зеления....).
Но по принцип във форума имаше тема, в която надълго и на широко се дискутираше темата

Аз лично купих оригинален, защото антифриза не е такъв консуматив, който да свършва или да се изразходва бързо

Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
Dnes smeniah radiator i si vyrnah staria antifriz koito e 4erven oba4e mise naloji da doleia i sipah niakakyv ruski sin antifriz niakade okolo 0,5 l. i sled kato poraboti malko kolata stana rozov dalie sled smesvaneto na dva razli4ni po cviat antifriza e vyzmojno sled vreme da se poiaviat niakavi problemi
След време, винаги могат да възникнат проблеми laugh.gif
Ако не забележиш парцали из охладителната течност - значи е минало нормално смесването.
Да кажа и аз нещо лошо за МОТОХ или нещо такова - много гаден антифриз - разяжда маркучи и каквото там може. Евтин е, но не се лъжете. Винаги си казвайте максимата: Не съм толкова богат, че да си сложа евтин антифриз!
Ако не забележиш парцали из охладителната течност - значи е минало нормално смесването.
Да кажа и аз нещо лошо за МОТОХ или нещо такова - много гаден антифриз - разяжда маркучи и каквото там може. Евтин е, но не се лъжете. Винаги си казвайте максимата: Не съм толкова богат, че да си сложа евтин антифриз!
- slowtraveler
Ееее, колега - бива ли такъв въпрос...
Можеш да губиш антифриз от много причини - спукан радиатор, кофти капачка(скапано клапанче), лоша гарнитура, напукани или неуплътнени тръби, спукано парно, помпа и т.н. т.н.
Запали колата, изчакай да вдигне нормална температура и огледай хубаво системата за пропуски (от някъде може да почне да се вдига леко пара или да видиш прокапване).
Виж капачката на маслото дали има бяла слуз отдолу.
Виж дали ти пропушва колата бял пушек и т.н....
Можеш да губиш антифриз от много причини - спукан радиатор, кофти капачка(скапано клапанче), лоша гарнитура, напукани или неуплътнени тръби, спукано парно, помпа и т.н. т.н.
Запали колата, изчакай да вдигне нормална температура и огледай хубаво системата за пропуски (от някъде може да почне да се вдига леко пара или да видиш прокапване).
Виж капачката на маслото дали има бяла слуз отдолу.
Виж дали ти пропушва колата бял пушек и т.н....
- slowtraveler
Ами ако не ти работеше помпата щеше да разбереш за 3-4 минути - колата директно щеше да прегрее, обаче ако помпата пропуска - течността пак отива някъде.
Няма такъв случай антифриза 'да изчезва' - просто изтича някъде където не го виждаш, или теча е доста малък.
Моя предишен опел губеше антифриз от една пукнатина (2мм дълга, а ширината и под 0.01мм) в колектора на радиатора, която се отваряше при даване на газ, когато двигателя се усуче на тампоните и дръпне маркуча към радиатора.
Можеш да видиш и кечето в краката на шофьора и пасажера - да не би там да изтича...
Няма такъв случай антифриза 'да изчезва' - просто изтича някъде където не го виждаш, или теча е доста малък.
Моя предишен опел губеше антифриз от една пукнатина (2мм дълга, а ширината и под 0.01мм) в колектора на радиатора, която се отваряше при даване на газ, когато двигателя се усуче на тампоните и дръпне маркуча към радиатора.
Можеш да видиш и кечето в краката на шофьора и пасажера - да не би там да изтича...
Здравейте, преди няколко месеца си взех тойота авенсис 2004г 1,6VVTI, sedan, която е обслужвана само в тойота Пловдив и е със сервизна книжка.Понеже чета, че има различни антифризи, а нямам идея с какъв карам в момента имам следните въпроси:
1.Какъв антифриз слагат в оторизираните сервизи?
2.Заслужава ли си да се цапотя и да си губя времето за да сменям сам антифриза/ с цел пестене на някой лев/ или да отида в сервиза?
3.Някой знае ли каква е цената за смяна на антифриз в сервиза във Варна?
4.Някъде в сервизната книжка пише ли с какъв антифриз трябва да се кара и отбелязва ли се смяната му- все си мисля че за 4 години трябва да са го сменяли
Благодаря предварително
1.Какъв антифриз слагат в оторизираните сервизи?
2.Заслужава ли си да се цапотя и да си губя времето за да сменям сам антифриза/ с цел пестене на някой лев/ или да отида в сервиза?
3.Някой знае ли каква е цената за смяна на антифриз в сервиза във Варна?
4.Някъде в сервизната книжка пише ли с какъв антифриз трябва да се кара и отбелязва ли се смяната му- все си мисля че за 4 години трябва да са го сменяли
Благодаря предварително