за ръчната спирачка

Дискусии, коментари, идеи, предложения, срещи, история, интересни факти
Аватар
newmiro

Мнение от newmiro » 24 Мар 2008 21:32

desSs написа:
pepa_k написа:Та на въпроса ясно че в книжката пише да се вдига ръчната ама презастраховат ли се или найстина е хубаво да се използва всеки път ? unsure.gif
ми виж алтеза кво разправя - щяло да ръждяса жилото от неползване, и баш кат ти затрябва, няма да имаш ръчна. пък и явно е по-добре да ти стане навик да я ползваш, отколкото да забравиш на някой наклон и да стане белята.
тоест хем презастраховка, хем така трябва заради жилото...туй разбрах аз с женския си мозък laugh.gif
точно така, пазете жилото, дърпайте ръчната спирачка smile.gif rolleyes.gif :thumbsup:
stay up and keep shining!!

slowtraveler каза: Срещу мен на около 150м имаше спрели фарове - един мерцедес с модните по него време (пък май и сега) борци, които на въпроса ми дали имат лопата отговориха, че имат само пистолети и бухалки tongue.gif

ALTEZZA

Мнение от ALTEZZA » 24 Мар 2008 21:37

desSs написа:казваш кое е правилното, а не го правиш? smile.gif
ami nali za tova sa pravilata, che da gi narushavame tongue.gif
ako parkiram na naklon bih go napravil po praviloto, no tuk ulicite sa takiva che i na neotralna da ia zareja, kolata niama da otide nikade, edno malko halmche daje niama

Аватар
desSs

Мнение от desSs » 24 Мар 2008 22:01

ALTEZZA написа:
desSs написа:казваш кое е правилното, а не го правиш? smile.gif
ami nali za tova sa pravilata, che da gi narushavame tongue.gif
хъх шефа бил мноо непослушен tooth.gif tongue.gif

jamie

Мнение от jamie » 24 Мар 2008 22:15

Винаги оставям на ръчна, никога не е замръзвала.
Но 2-3 пъти съм тръгвал с нея, зимата особено много смешно влачи задница - при кола с предно :whistle:

ugabuga
Обратна връзка:

Мнение от ugabuga » 24 Мар 2008 22:28

men mi zamrazna na Toyota i to s diskove otzad, hodi razberi
4efte powered tercel (201 whp @ 14psi)

Аватар
lz2lps
Обратна връзка:

Мнение от lz2lps » 24 Мар 2008 22:44

Не знам за зимата дали замръзват,
но знам че когато задните дискове се нагорещят от здраво спиране (например на писта), ръчната не трябва да се вдига защото може да доведе до изкривяване на дисковете или съм чел и дори за заваряване на накладките за дисковете...

Нужно е да се покара да се охладят достатъчно спирачките и чак тогава може да се дърпа ръчната.

Това нещо ми убягва в последно време и все спирам с пушещи спирачки като отида на полигона малко да покарам.
Течността най-вероятно завира, въздух в системата и после педала на спирачките слиза до долу преди да почне да спира... Така че ако имате проблем с потъване на педала на спирачките, първо обезвъздушете системата (при завиране на течността се образуват мехурчета и затова педала потъва, защото първо компресира въздуха в системата). Обикновено при заминали накладки колата просто не спира, потъването на педала е признак за въздух в системата.

Аз лично винаги дърпам ръчната, защото както съм разсеян нищо чудно някой ден да хукне някъде по баирите. Просто ми е станало навик.... Досега проблем през зимата не съм имал, а и освен за паркиране се използва усилено и за други цели (FWD :whistle: )

Само трябва да се науча да не я забравям през зимата, че наскоро се чудих дали не съм объркал колата - като задницата се опитваше да изпревари предницата и аз отчаяно се опитвах да я удържа, докато не се усетих че ръчната е вдигната laugh.gif
"Одни трусят, бросают вёсла, ложатся на дно баркаса, и их разбивает о скалы! А другие крепче берутся за весла, и гребут, гребут, навстречу ветру, наперекор буре гребут, и они побеждают стихию!" (с) "Повесть о настоящем человеке"

Аватар
lz2lps
Обратна връзка:

Мнение от lz2lps » 24 Мар 2008 23:07

Между другото не съм сигурен дали "изкривяване на дисковете" е правилен термин...

http://www.stoptech.com/tech_info/wp_wa ... disk.shtml#
Според това причината за вибрациите при спиране е неравномерно наслагване на материал от накладките върху дисковете...

Смятам че Carroll Smith е доста по-запознат от мен. Който се интересува от моторни спортове сигурно
му е познато това име (Tune to Win, Drive to Win, Prepare to Win, Engineer to Win)
"Одни трусят, бросают вёсла, ложатся на дно баркаса, и их разбивает о скалы! А другие крепче берутся за весла, и гребут, гребут, навстречу ветру, наперекор буре гребут, и они побеждают стихию!" (с) "Повесть о настоящем человеке"

Аватар
K-A-N-U

Мнение от K-A-N-U » 25 Мар 2008 06:16

Opyvaneto na ry4nata spira4ka pri parkirane spored men e malko bezsmisleno, osven ako usloviqta ne go iziskvat! Dvigatela izdyrja tejesta na kolata dosta po dobre otkolkoto ry4nata spira4ka.

Tova za zamryzvaneto prez zimata e edno na ryka, qvno vi4ki znaqt da vnimavat. Ima mnogo drugi po malki faktori koito trqbva da vliqt pri re6enieto "da drypna li ry4nata ili ne?" Eto vi nqkolko primera:

1. re6il e nqkoi da vi krade kolata ili ne6to ot kolata, parkira6 na udobno mqsto taka 4e kato legne pod kolata i sreje jiloto sa moje da izbuta kolata na hod do nqkade kadeto moje po spokoino da si q obraboti.

2. kolata e parkirana nepravikno ili po nqkakva pri4ina idvat i iskat da ti q vdignat s kolesara, kato ti vdigne prednicata i ti ostavi zadnicata da se vla4i ot tazy ry4na 6te ima6 tolkova mnogo 6teti 4e 6te sajalqva6 adski mnogo. ako e na skorost ili 6te ti vdigne blokiranite kolela, ili 6te q otvorqt za da q osvobodqt ot skorost koeto moje da ti dade vreme da reagira6 ili da se otkajat da se zanimavat.

3. sled 4esta upotreba na ry4nata jiloto malko po malko se razhlabva, nakladkite se iznosvat i idva moment kogato ti si sviknal da si q vdiga6 do edno mqsto no na tova mqsto ry4nata ne dyrji tolkova zdravo kakto predi i ako ne si q slojil na skorost na nqkoi lek naklon pak moje da si nameri6 kolata sprqla v nqkoi stylb.

4. kakto kolegata poqsno predi malko, sled agresivno karene kato opyne6 ry4nata moje6 da pri4ini6 izkrivqvane na diskovete, obrazuvane na ryb na diskovete, raztopqvane na nakladkite ili prosto da gi zavari6 edni za drugi.

5. navqrmo malovajno za vas no pri avtomobilite Saab nemoje6 da iskara6 kliu4a ako kolata ne e slojena na zadna skorost, pri polojenie 4e e sys skorosti razbira se. Tova edva li e slu4aino i e dobyr primer 4e 6tom te sa smetnali da go napravqt absoliutno zadyljitelno predi da izleze6 ot kolata da q sloji6 na zadna, qvno ima izvestna doza smisal da e na skorost a ne s opynata ry4na.

No vse pak, pri opredeleni usloviq i pri razli4nite avtomobili na vseki edin 4len na kluba, vseki si ima sobstveni navici i porqdki. az vinagi sam si ostavql kolata na skorost i ako e nqkoi po kovaren bair dyrpam ry4nata za vseki slu4ai. Az raz4itam na dvigatelq predi jiloto da spira4kata i q polzvam samo kato o6te edna predpazna mqrka a ne kato osnovna procedura pri parkirane.

Iskam i da vmetna 4e ima i drugi avtomobili koito ne sa sys syedinitel i nqmat Parking poziciq, podobno na qrisa i mr2-kata. Mnojestvo ot avtomaticite se palqt bez spira4ka. stava vse po sre6tano na novite avtomobili da iziskvat da se natiska spira4kata na avtomati4na skorostna kutiq, malko typo no...ne go re6avam az :)

Az moqta ry4na ob6to vzeto q polzvam samo za gluposti i rqdko po prednazna4enie, no ne propuskam da si q "smazvam" redovno :thumbsup:

ALTEZZA

Мнение от ALTEZZA » 25 Мар 2008 07:56

K-A-N-U написа:Opyvaneto na ry4nata spira4ka pri parkirane spored men e malko bezsmisleno, osven ako usloviqta ne go iziskvat! Dvigatela izdyrja tejesta na kolata dosta po dobre otkolkoto ry4nata spira4ka.

Tova za zamryzvaneto prez zimata e edno na ryka, qvno vi4ki znaqt da vnimavat. Ima mnogo drugi po malki faktori koito trqbva da vliqt pri re6enieto "da drypna li ry4nata ili ne?" Eto vi nqkolko primera:

1. re6il e nqkoi da vi krade kolata ili ne6to ot kolata, parkira6 na udobno mqsto taka 4e kato legne pod kolata i sreje jiloto sa moje da izbuta kolata na hod do nqkade kadeto moje po spokoino da si q obraboti.

2. kolata e parkirana nepravikno ili po nqkakva pri4ina idvat i iskat da ti q vdignat s kolesara, kato ti vdigne prednicata i ti ostavi zadnicata da se vla4i ot tazy ry4na 6te ima6 tolkova mnogo 6teti 4e 6te sajalqva6 adski mnogo. ako e na skorost ili 6te ti vdigne blokiranite kolela, ili 6te q otvorqt za da q osvobodqt ot skorost koeto moje da ti dade vreme da reagira6 ili da se otkajat da se zanimavat.

3. sled 4esta upotreba na ry4nata jiloto malko po malko se razhlabva, nakladkite se iznosvat i idva moment kogato ti si sviknal da si q vdiga6 do edno mqsto no na tova mqsto ry4nata ne dyrji tolkova zdravo kakto predi i ako ne si q slojil na skorost na nqkoi lek naklon pak moje da si nameri6 kolata sprqla v nqkoi stylb.

4. kakto kolegata poqsno predi malko, sled agresivno karene kato opyne6 ry4nata moje6 da pri4ini6 izkrivqvane na diskovete, obrazuvane na ryb na diskovete, raztopqvane na nakladkite ili prosto da gi zavari6 edni za drugi.

5. navqrmo malovajno za vas no pri avtomobilite Saab nemoje6 da iskara6 kliu4a ako kolata ne e slojena na zadna skorost, pri polojenie 4e e sys skorosti razbira se. Tova edva li e slu4aino i e dobyr primer 4e 6tom te sa smetnali da go napravqt absoliutno zadyljitelno predi da izleze6 ot kolata da q sloji6 na zadna, qvno ima izvestna doza smisal da e na skorost a ne s opynata ry4na.

No vse pak, pri opredeleni usloviq i pri razli4nite avtomobili na vseki edin 4len na kluba, vseki si ima sobstveni navici i porqdki. az vinagi sam si ostavql kolata na skorost i ako e nqkoi po kovaren bair dyrpam ry4nata za vseki slu4ai. Az raz4itam na dvigatelq predi jiloto da spira4kata i q polzvam samo kato o6te edna predpazna mqrka a ne kato osnovna procedura pri parkirane.

Iskam i da vmetna 4e ima i drugi avtomobili koito ne sa sys syedinitel i nqmat Parking poziciq, podobno na qrisa i mr2-kata. Mnojestvo ot avtomaticite se palqt bez spira4ka. stava vse po sre6tano na novite avtomobili da iziskvat da se natiska spira4kata na avtomati4na skorostna kutiq, malko typo no...ne go re6avam az :)

Az moqta ry4na ob6to vzeto q polzvam samo za gluposti i rqdko po prednazna4enie, no ne propuskam da si q "smazvam" redovno :thumbsup:
eh KANU, KANU, ot de da te pochna. ta mai shte te davam po red na nomerata

1. tova ne znam ot de ti hrumna, no takav sluchai do sega niama. za kvo niakoi shte ti reje jiloto na rachnata spirachka? kade shte ia izbuta? kak shte zaviva do kat ia buta? po tazi logika horata s avtomatichni transmisii ne triabva da gi ostaviat na P, shtoto togava shte otrejat jiloto che da ia osvobodiat na neutralna.

2. parvo v BG niama takiva kolesari, tam vdigat kolite s paiaka. no kakto i da e de, dori i da e tuk, az obiknovenno parkiram s prednicata napred, ta kat doide i iska da me vdigne i kolata mi e na skorost, kak mi pomaga tova? ami tezi det sa s avtomatici i sa na P?

3. drun drun ta plias. raztiaga se jiloto, niama takav film. zavisi mnogo ot vida zadni spirachki i saotvetno rachna spirachka. ima 3 vida. pri diskovi zadni spirachki s integrirana rachna, tam rachnata se samokalibrira. pri zadni doskove s integrirani barabani za za rachnata, togava ne vijdam ot kvo moje da ti se iznosvat nakladkite na rachnata, osven ako ne ia darpaj che da se ligavish s neia(t.e. do kat kolata e v dvijenie), samo ot parkirane niama da se iznosi. plus tova moje da se kalibrira. pri zadni barabani s integrirana rachna, togava nakladkite se iznosvat shtot gi polzvash za spirane, a ne shtot darpaj rachnata. pri Toyota specialno tochno darpaneto na rachnata spirachka kalibrira zadnite spirachki, ako ne polzvash rachnata, togava triabva da mahash barabana i da vartish rachno zabnoto kolelce, ili inache kazano darpane na rachnata ti spestiava trud i ti samokalibrira zadnite spirachki.

4. tova hodi go obiasniavai na sastezatelite, tuk stava vapros za ulichni koli det se izpolzvat za normalno karane.

5. viarno e za Saab-ite, no tova vse oshte ne e argument shto da ne vdigame rachnata, po skoro e argument shto da slagame na skorost kat parkirame.

Scott
Получена  благодарност: 1 път

Мнение от Scott » 25 Мар 2008 11:10

Аз си мислех, че само в България е криворазбрано предназначението на 'ръчната' спирачка. Не знам защо има някакъв предразсъдък, че ползването й е признак на шофьорско неумение. Или пък предпазваме нещо от износване - според мен по-голяма вероятност има нещо по системата да се сбъгяса ако не се ползва.
В края на краищата тя е още една система, която може да ви спаси живота, ако се наложи, и е преопръчително да е винаги в ред. А какво по-добро тестване на надеждността й от това да я използвате всеки ден. Винаги я дърпам като паркирам.

ugabuga
Обратна връзка:

Мнение от ugabuga » 25 Мар 2008 15:44

laugh.gif laugh.gif
otdavna ne go biah chuval toia laf :thumbsup:
Scott написа:сбъгяса

Аватар
K-A-N-U

Мнение от K-A-N-U » 25 Мар 2008 16:08

eh KANU, KANU, ot de da te pochna. ta mai shte te davam po red na nomerata

1. tova ne znam ot de ti hrumna, no takav sluchai do sega niama. za kvo niakoi shte ti reje jiloto na rachnata spirachka? kade shte ia izbuta? kak shte zaviva do kat ia buta? po tazi logika horata s avtomatichni transmisii ne triabva da gi ostaviat na P, shtoto togava shte otrejat jiloto che da ia osvobodiat na neutralna.

2. parvo v BG niama takiva kolesari, tam vdigat kolite s paiaka. no kakto i da e de, dori i da e tuk, az obiknovenno parkiram s prednicata napred, ta kat doide i iska da me vdigne i kolata mi e na skorost, kak mi pomaga tova? ami tezi det sa s avtomatici i sa na P?

3. drun drun ta plias. raztiaga se jiloto, niama takav film. zavisi mnogo ot vida zadni spirachki i saotvetno rachna spirachka. ima 3 vida. pri diskovi zadni spirachki s integrirana rachna, tam rachnata se samokalibrira. pri zadni doskove s integrirani barabani za za rachnata, togava ne vijdam ot kvo moje da ti se iznosvat nakladkite na rachnata, osven ako ne ia darpaj che da se ligavish s neia(t.e. do kat kolata e v dvijenie), samo ot parkirane niama da se iznosi. plus tova moje da se kalibrira. pri zadni barabani s integrirana rachna, togava nakladkite se iznosvat shtot gi polzvash za spirane, a ne shtot darpaj rachnata. pri Toyota specialno tochno darpaneto na rachnata spirachka kalibrira zadnite spirachki, ako ne polzvash rachnata, togava triabva da mahash barabana i da vartish rachno zabnoto kolelce, ili inache kazano darpane na rachnata ti spestiava trud i ti samokalibrira zadnite spirachki.

4. tova hodi go obiasniavai na sastezatelite, tuk stava vapros za ulichni koli det se izpolzvat za normalno karane.

5. viarno e za Saab-ite, no tova vse oshte ne e argument shto da ne vdigame rachnata, po skoro e argument shto da slagame na skorost kat parkirame.
Eh Altezzov Altezzov, ot kade az da te po4na sega????

1. tova 4e ne si 4uval tova da se e slu4valo ne ozna4ava 4e ne se e ili nqma da se slu4i, kak moje6 da pravi6 tvyrdenie bez da znae6? Aide da ne prevry6tame temata v istorii i razkaza no izpolzvai malko vaobrajenie, nadqvam se da ne ti lipsva.

2. neka ti obqsnq kak ti pomaga tova: ako si parkiral naprede pred bloka si i si slojil ry4nata na tvoqta 4wd kola, idva kolesara vdiga ti zadnite kolela i si dovijdane. No ako si q slojil na skorost, togava i 4-te kolela sa ti blokirani i nemoje da te vdigne dokato ne q otvori da q osvobodi ot skorost, sy6toto vaji i za kolite s predno predavane. za tezi koito sa s avtomatici i sa na P mislq 4e e bezsmisleno da se dyrpa ry4nata...osven ako obstoqtelstvata ne go nalagat, no v momenta govorim za normalni usloviq

3. tq ry4nata moje da se samobalibrira no na novite avtomobili, ako e nqkoqpo stara kolica ima da 4aka6 da se samokalibrira. Tova 4e si karal samo novi koli i ne ti se e slu4valo da ti se kysa jilo ili da ti se raztegne ot starost i exploataciq sy6to ne zna4i 4e ne se polu4ava. Tuk govorim principno za vsi4ki a ne za individualni slu4ai. a i kakto kazah predi vsi4ko se obuslavq ot tipa na avtomobila koito kara6 sy6to.

4. Tuk mai ima dosta systezateli, ti ne si edin ot tqh, moje6 da propusne6 #4. Pone ot ob6ta kultura moje6 da si vzeme6 belejka.

5. naprotiv argumenta e mnogo validen, no kakto spomenah malovajen za vas, vse pak 6tom toyota ne go e napravila zna4i nqma smisal nali? Ako be6e po dobre da se slaga kolata na ry4na spira4ka a ne na skorost 6tqha da promenqt sistemata taka 4e da ne moje6 da si iskara6 kliu4a ako kolata ti ne e s opynata ry4na nali?

6. Ako vzeme6 da hodi6 po malko eventi da sre6tne6 malko po opitni 6iofiori vij kak si ostavqt kolite....na ry4na ili na skorost.

ALTEZZA

Мнение от ALTEZZA » 25 Мар 2008 19:32

K-A-N-U написа:
Eh Altezzov Altezzov, ot kade az da te po4na sega????

1. tova 4e ne si 4uval tova da se e slu4valo ne ozna4ava 4e ne se e ili nqma da se slu4i, kak moje6 da pravi6 tvyrdenie bez da znae6? Aide da ne prevry6tame temata v istorii i razkaza no izpolzvai malko vaobrajenie, nadqvam se da ne ti lipsva.

2. neka ti obqsnq kak ti pomaga tova: ako si parkiral naprede pred bloka si i si slojil ry4nata na tvoqta 4wd kola, idva kolesara vdiga ti zadnite kolela i si dovijdane. No ako si q slojil na skorost, togava i 4-te kolela sa ti blokirani i nemoje da te vdigne dokato ne q otvori da q osvobodi ot skorost, sy6toto vaji i za kolite s predno predavane. za tezi koito sa s avtomatici i sa na P mislq 4e e bezsmisleno da se dyrpa ry4nata...osven ako obstoqtelstvata ne go nalagat, no v momenta govorim za normalni usloviq

3. tq ry4nata moje da se samobalibrira no na novite avtomobili, ako e nqkoqpo stara kolica ima da 4aka6 da se samokalibrira. Tova 4e si karal samo novi koli i ne ti se e slu4valo da ti se kysa jilo ili da ti se raztegne ot starost i exploataciq sy6to ne zna4i 4e ne se polu4ava. Tuk govorim principno za vsi4ki a ne za individualni slu4ai. a i kakto kazah predi vsi4ko se obuslavq ot tipa na avtomobila koito kara6 sy6to.

4. Tuk mai ima dosta systezateli, ti ne si edin ot tqh, moje6 da propusne6 #4. Pone ot ob6ta kultura moje6 da si vzeme6 belejka.

5. naprotiv argumenta e mnogo validen, no kakto spomenah malovajen za vas, vse pak 6tom toyota ne go e napravila zna4i nqma smisal nali? Ako be6e po dobre da se slaga kolata na ry4na spira4ka a ne na skorost 6tqha da promenqt sistemata taka 4e da ne moje6 da si iskara6 kliu4a ako kolata ti ne e s opynata ry4na nali?

6. Ako vzeme6 da hodi6 po malko eventi da sre6tne6 malko po opitni 6iofiori vij kak si ostavqt kolite....na ry4na ili na skorost.
oh, i az de se nabitah, zabravih s koi sporia. malko bezmisleno, ma kat sme pochnali

1. ta mnogo bi mi bilo interestno da chuia niakoia istoria kak na niakoi sa mu otriazali jiloto na rachnata che da mu otkradnat kola i kak ako e bil na skorost e niamalo tova da stane. prosto ei taka, che da se poradvam na istoriata, imam malko nujda ot smiah.

2. neka az ti obiasnia, kakto i da si parkiral i kvot i da si napravil s rachnata ili skorostite, kolata shte ti ia vdignat. na maika mi kolata sa ia vdigali pri uslovie che ia ostavia na P i na rachna, vlachat i prednite gumi, ne zadnite, iavno si imat nachin da ia prevkluchat na neutralna.

3. az sam imal i stari koli i kakto pisah po gore, na edna ot tiah mi zamrazvashe spirachkata, ne ot stud, ami ot rajda(predpolagam predishnia sobstvenik ne ia e polzval redovno), a i beshe na Audi, to na tiah tova e redovno iavlenie. a tova i dali karam novi koli ili ne niama znachenie, prez men minavat vsiakakvi koli i dosega ne sam imam oplakvane che na niakoi mu e zamraznala rachnata shtot ia e polzval(no kakto kazah, pochti nikoi ne si polzva rachnata taka ili inache, povecheto hora karat avtomatici). obache sam imal koli det da im zamrazne(rajdiasa) rachnata ot NEPOLZVANE. rajdiasva ili jiloto ili samia mehanizam. plus tova DesSs(choveka koito pochna temata i pita dali da si pozva rachnata) e s nova kola, ta shto da ne ia polzva.
kolkoto za samokalibrirane, koli ot 80-te sa moje bi nai-starite na det da rabotia, te sashto se samokalibrirat ot rachnata(ako sa s barabani).

4. siguren sam che i na DesSs tova i e faktor nomer edno, tia po cial den se sastezava. izviniavam se...

5. ok, toku shto dokaza che e hubavo da se ostavia kolata na skorost. tova nishto ne oznachava za rachnata. poleto e svobodno za komentari

Аватар
desSs

Мнение от desSs » 25 Мар 2008 19:51

ALTEZZA написа: siguren sam che i na DesSs tova i e faktor nomer edno, tia po cial den se sastezava. izviniavam se...
шшш ела да видиш ко прая между светофарите tooth.gif

ugabuga
Обратна връзка:

Мнение от ugabuga » 25 Мар 2008 20:07

desSs написа:
ALTEZZA написа: siguren sam che i na DesSs tova i e faktor nomer edno, tia po cial den se sastezava. izviniavam se...
шшш ела да видиш ко прая между светофарите tooth.gif
tia e stara ritzkarka be nedei taka :whistle:

Публикувай отговор