за ръчната спирачка

Дискусии, коментари, идеи, предложения, срещи, история, интересни факти
ALTEZZA

Мнение от ALTEZZA » 24 Мар 2008 06:50

abe ne znam kolko e "the best of both worlds". kakto kazah imashe MR2 tuk det imaha opcia za takava transmisia, az opredeleno ne ostanah koi znae kolko vpechatlen, plus tova Toyota neshto ne biaha doispipali elektronikata, v smisal idvashe ot ECU-to, koga i kakvo reshavashe. chuval sam che v Evropa ima i drugi modeli det sa s takava transmisia ot veche niakolko godini, nadiavam se da sa ia doizpipali.

btw, na tozi tip transmisia verno niama P pozicia, sega se zagledah v snimka na MR2

Изображение

btw, tova ne e avtomatichna skorostna kutia, tuk ia narichat sekvencionalna(sequential), vapreki che ne e tipichnata sekvencionalna skorostna kutia det se sreshta po drugi modeli koli, no principa e sashtia, prevkluchva skorosti samo v dadena posledovatelnost. mnogo hora biha ia obarkali za tiptronik(avtomatik s opcia na rachno prevkluchvane), no niamat nishto obshto, po skoro sa palna protivopolojnost kat konstrukcia, no s edna i sashta ideia, prevklucvhash samo s losta ili butoni (+) i (-)

btw, na koi mu e hrumnalo da ia krasti mnogorejimna?

Аватар
hyankov
Обратна връзка:

Мнение от hyankov » 24 Мар 2008 07:15

Като си взех колата отначало на всяко спиране я дърпах ръчната. После спрях. Ръчна дърпам само като паркирам - винаги. Ако си под наклон, предните ти гуми трябва да сочат тротоара, ръчна спирачка, 1ва скорост ако муцуната е под наклон иначе задна.

Иначе ако спреш на стоп/свефотар когато си под наклон, не е лоша идея да дръпнеш ръчна. Че като тръгваш да не я пуснеш назад. Повечето хора в САЩ спират на 5 см зад теб тъй като си мислят че всички карат автоматик. Аз пък винаги обичам да пускам колата да тръгне леко назад, че да ги предупредя :)

Което ми напомня - сега съм в Сан Франциско. Егати наклоните... тук просто забрави за ръчни скорости...

Изображение

още
Subaru Impreza III Hatchback (2009) - 2.0R MT, 150 hp
Toyota Avensis (2000) - 2.0 D-4D (личен рекорд - 4.1л/100км) - SOLD
Toyota Corolla LE (2000) - 1.8, 125 hp - SOLD

Аватар
desSs

Мнение от desSs » 24 Мар 2008 10:02

ugabuga написа:sefte chuvam za aftomatik bez park?!?! wacko.gif
ALTEZZA написа:kakav e tozi ivtomatik det niama P(park) pozicia? az takova neshto do sega ne sam vijdal.
еее добре че съм аз да научите нещо ново tooth.gif
ALTEZZA написа:Изображение
почти същото е, само че /+/ и /-/ са ми от лявата страна, а спорта ми е като отделно копче smile.gif

Аватар
pepa_k

Мнение от pepa_k » 24 Мар 2008 10:25

И аз да кажа понеже съм със същата скоростна кутия. Значи тя няма нищо общо с автоматичната скоростна кутия - освен че се ползва по идентичен начин. Та понеже ние нямаме положение Р ако се остави на N съответно си е на свободна и нищо не пречи на колата да се движи, затова винаги се дърпа ръчна. Не знам защо от Тойота ми обясниха като я купувах че това е особенността на кутията че трябва винаги като спираш да я гасиш на N и да дърпаш ръчната което с течение на времето става като навик и не пречи. Обаче в книжката с упътването пише най-добре да се гаси при положение R или E и задължително да се дърпа ръчната спирачка. Не си спомням повече за обяснението ама ако искаш го потърси и в твойта книжка deSs.
Toyota Corolla 1.6 VVT-i MMT

Аватар
desSs

Мнение от desSs » 24 Мар 2008 10:53

pepa_k написа:Не знам защо от Тойота ми обясниха като я купувах че това е особенността на кутията че трябва винаги като спираш да я гасиш на N и да дърпаш ръчната което с течение на времето става като навик и не пречи. Обаче в книжката с упътването пише най-добре да се гаси при положение R или E и задължително да се дърпа ръчната спирачка. Не си спомням повече за обяснението ама ако искаш го потърси и в твойта книжка deSs.
мацо, на мен от Тойота ми казаха само на кръстовище или задръстване /или въобще при малко по-продължителен престой/ да включвам на неутралната, за да не се товарел съединителя непрекъснато...ама като паркираш що пък wacko.gif аз винаги съм на R или E, зависи как съм влязла на паркинга, направо дърпам ръчната и изгасям... unsure.gif

Аватар
newmiro

Мнение от newmiro » 24 Мар 2008 10:58

мимиченцата от нашия форум се активизираха laugh.gif smile.gif
stay up and keep shining!!

slowtraveler каза: Срещу мен на около 150м имаше спрели фарове - един мерцедес с модните по него време (пък май и сега) борци, които на въпроса ми дали имат лопата отговориха, че имат само пистолети и бухалки tongue.gif

Аватар
pepa_k

Мнение от pepa_k » 24 Мар 2008 11:40

desSs написа: ...ама като паркираш що пък wacko.gif аз винаги съм на R или E, зависи как съм влязла на паркинга, направо дърпам ръчната и изгасям... unsure.gif
А де и аз т'ва се чудих ама момченцето (защото беше такова) спореше че ако загася на R или E нямало да мога да си изкарам ключа rolleyes.gif

Ама в книжката наистина така пише. Аз обаче не мога да си го създам като навик и не я дърпам. Само вечер като паркирам в гаража се сещам за това и чат пат я вдигам, но са ми казвали че в немско например било като навик на шофьорите и всички с всякакви ск.кут. си ги вдигат така ги учели още по време на курсовете :thumbsup: Може би затова го пише и в книжката, а сигутно го пише и в книжките на всички авто-ли

Аватар
desSs

Мнение от desSs » 24 Мар 2008 11:55

pepa_k написа:А де и аз т'ва се чудих ама момченцето (защото беше такова) спореше че ако загася на R или E нямало да мога да си изкарам ключа rolleyes.gif
е в крайна сметка можеш ли или не можеш да извадиш ключа на R или E? аз щото съм със старт-бутон и затва питам.
оня може да е някъв малоумник. ако съм на тебе ще отида с книжката, ще го накарам да го прочете и ще го питам що ме е излъгал biggrin.gif

Аватар
pepa_k

Мнение от pepa_k » 24 Мар 2008 12:30

desSs написа: [е в крайна сметка можеш ли или не можеш да извадиш ключа на R или E? аз щото съм със старт-бутон и затва питам.
оня може да е някъв малоумник. ако съм на тебе ще отида с книжката, ще го накарам да го прочете и ще го питам що ме е излъгал biggrin.gif
Мога разбира се. Много би било тъпо да не може. Даже го пробвах още на първото спиране след като тръгнах от магазина има ама не ми се раправя с глупости да ходя да му обяснявам. Слава богу не ми се е налагало да ходя до Тойота откакто съм я взела, ама сега като се замисля като ида някой път няма да пропусна да му благодаря за ценния съвет laugh.gif

Аватар
desSs

Мнение от desSs » 24 Мар 2008 12:39

бе иди му натрий носа, кой знае още колко народ ше излъже laugh.gif

spiritch
Обратна връзка:

Мнение от spiritch » 24 Мар 2008 12:45

Много е гадно да ти замръзват спирачките. С опела бях стигнал до там, че зимата, когато паркирах, чаках да спре от самосебе си без да натискам спирачка, да не говорим пък за ръчна. Ама задните бяха барабанни, сега с тойотата съм с дискови, ама пак избягвам да дърпам ръчна през зимата, въпреки че досега не съм имал проблем, ама парен каша духа.
Avensis 1,8 VVT-i MT Comfort 2007

ugabuga
Обратна връзка:

Мнение от ugabuga » 24 Мар 2008 15:14

hehe te sa mnogo zadrujni :)
newmiro написа:мимиченцата от нашия форум се активизираха laugh.gif smile.gif
a tova moje da ti go e kazal zashtoto e karal avtomatik a avtomatika osven na P ne mojesh da izvadish klucha, tova e viarno.
pepa_k написа:Мога разбира се. Много би било тъпо да не може. Даже го пробвах още на първото спиране след като тръгнах от магазина има ама не ми се раправя с глупости да ходя да му обяснявам.
4efte powered tercel (201 whp @ 14psi)

Аватар
desSs

Мнение от desSs » 24 Мар 2008 15:28

ugabuga написа:a tova moje da ti go e kazal zashtoto e karal avtomatik a avtomatika osven na P ne mojesh da izvadish klucha, tova e viarno.
е кво значение има какво е карал, той е продавач и трябва да обяснява според това, което продава в момента. на всичкото отгоре в книжката пише друго...кво излиза, че тоя изобщо не е чел "упътването" на стоката, която пробутва и по тоя начин подвежда клиентите wacko.gif

Аватар
pepa_k

Мнение от pepa_k » 24 Мар 2008 15:54

desSs написа: кво излиза, че тоя изобщо не е чел "упътването" на стоката, която пробутва и по тоя начин подвежда клиентите wacko.gif
Ами може да му се е видяла много дебела книжката за четене laugh.gif laugh.gif

Тъпото е че имаха модел, само че Аурис с такава скоростна кутия за тест драйв и би трябвало да са я пробвали и ако ги мързи да четат то поне да пробват ама айде карай.

Та на въпроса ясно че в книжката пише да се вдига ръчната ама презастраховат ли се или найстина е хубаво да се използва всеки път ? unsure.gif

Аватар
desSs

Мнение от desSs » 24 Мар 2008 16:05

pepa_k написа:Та на въпроса ясно че в книжката пише да се вдига ръчната ама презастраховат ли се или найстина е хубаво да се използва всеки път ? unsure.gif
ми виж алтеза кво разправя - щяло да ръждяса жилото от неползване, и баш кат ти затрябва, няма да имаш ръчна. пък и явно е по-добре да ти стане навик да я ползваш, отколкото да забравиш на някой наклон и да стане белята.
тоест хем презастраховка, хем така трябва заради жилото...туй разбрах аз с женския си мозък laugh.gif

Публикувай отговор