Авенсиса харчи прекалено ! ! !
Авенсиса харчи прекалено ! ! !
Моля за съвет, от вчера колата - Авенсис D4D 116к.с., 2004г. 99 600 км.- ми дава разход около 14-15 на сто градско, естественно излезе от гаранция преди 2 месеца. При шофиране с 80 км. на магистралата при 1200-1300 оборота на 5та скорост ми показва моментен разход 23-26 на сто !!!! Имам предположение за запушена/и дюза, но ще съм благодарен и на всяко друго мнение по въпроса. някой може ли да ми каже колко би струвала смяна на дюза. направи ми впечатление и друго на ниска предавка 1, 2 ра си дава нормален разход, от трета нагоре става "интересно" . Мислех за грешка в компа, но и стрелката на горивото си пада осезаемо. Иначе дв. си работи нормално, тихо и колата си върви.....
- sluchaen_fen
- Обратна връзка:
След нулиране на показанието на борд компютъра, разхода същият ли е?
Щом като няма промяна в работата на двигателя, би трябвало разхода да е същия. Явно става на въпрос за проблем при отчитането на разхода от борд компютъра. Най-убедително е пълнене на резервоара до горе и отчитане на пробега. Дано поне пробега правилно се отчита от компютъра.
Проблемът не е от лоша дюза - иначе ще има пушек, особено първите няколко минути преди загряване на двигателя.
Щом като няма промяна в работата на двигателя, би трябвало разхода да е същия. Явно става на въпрос за проблем при отчитането на разхода от борд компютъра. Най-убедително е пълнене на резервоара до горе и отчитане на пробега. Дано поне пробега правилно се отчита от компютъра.
Проблемът не е от лоша дюза - иначе ще има пушек, особено първите няколко минути преди загряване на двигателя.
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 334 пъти
- Получена благодарност: 366 пъти
километрите за пробега ги отчита вярно, и след нулира не е така, не забелязвам да пуши, инерцията си е наред, ускорява нормално преди да пиша тук се разходих до разклона за Нови хан, вдигна си 170 без проблем, при моментен раход 34/100 , баси все едно Зил карам
до ТМ ще се ходи в първия работен ден на диагностика

- slowtraveler
Съвсем правилно.evgeniim написа:Не гледай моментния разход- при настъпен здраво педал си стига и 40 на втора , до около 22 на четвърта, при всички коли е така , ако искаш икономия ускорявай плавно
Моментния разход не е никакъв ориентир.
Все пак то е равен на изгорения бензин/разстоянието замерен например за 2-4 секунди, а не усреднен за 100-200-1000км. При тръгване ти имаш натоварен двигател, а разстоянието ти е никакво.
Практически и теоретически при спрян автомобил и работещ двигател моментния ти разход е +~, и затова тойотата показва '---' (на предишния ми опел моментния ми разход преминаваше в други единици - л/ч).
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
Всичко това ми е ясно, говоря за моментен разход с линейна скорост . До преди този проблем при постоянна скорост приемрно 150 км. мом. разход си беше към 7 приблизително, а сега е 27 ! От тук до Пловдив изкарва с половин резервоар. Че харчи ми е ясно , но защо не ми е ..
е, утре ще видим ТМ какво ще съобщят
е, утре ще видим ТМ какво ще съобщят
- alex_varna
- Благодарил/а: 1 път
Става ли нещо лошо ако се зарежда резервоара докато автомобила е с вклщчен двигател?Bass_Man написа:Случайно да си наливал гориво на запалена кола ?
Или на оставена на контакт ?
TOYOTA AVENSIS 2012 г., 2.0 D4D 124 КС
TOYOTA YARIS, 2004 г. 1000 куб., vvti
PEUGEOT 407, 2006г., 2000 куб., HDI
Ex:
TOYOTA AVENSIS , 1999 г. 2000 куб. TD
TOYOTA YARIS, 2004 г. 1000 куб., vvti
PEUGEOT 407, 2006г., 2000 куб., HDI
Ex:
TOYOTA AVENSIS , 1999 г. 2000 куб. TD
- sluchaen_fen
- Обратна връзка:
- slowtraveler
Че за разхода на борд-компютъра няма значение количеството бензин
Не съм се ровичкал из схемите, но според мен брои колко време са били отворени инжекторите
Количеството бензин в резервоара се смята за 'остатъчния пробег'...

Не съм се ровичкал из схемите, но според мен брои колко време са били отворени инжекторите

Количеството бензин в резервоара се смята за 'остатъчния пробег'...
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
аха...и два мармота свиват шоколад....а пък кат спреш отвориш и затвориш резервара и не спипеш гориво ако знаеш как е ошашавя компа не е истина....sluchaen_fen написа:Борд компютърът "не може да разбере", че е допълнен резервоара. Така с малко гориво се "изминава" голямо разстояние и борд компютърът ще отчете малък разход.

maggkrabar написа:останах без пукната пара....
Bad Dog написа:Курвите имат висок разход на градско.
Ти сигурен ли си, че поплавъка участва в схемата за изчисления на борд. комп.-а? Щото моя си бачка перфектно, но стрелката на нивомера ми седи постоянно в положение Low, и ако си прав значи при мен проблема е в таблото или нейде по жиците!ceko26 написа:Борд. комп. изчислява според досегашния среден разход за колко би стигнал бензина в резервоара и разбира от поплавъка в резервоара и му е все едно как се зарежда колата.
В случая препоръчвам да се огледа да няма теч на нафта и след това на диагностика.
-
- Получена благодарност: 1 път
Поплавъка (или какъвто е там датчика на количеството гориво) участва в изчисляването на 'оставащото разстояние', т.нар. range, което някои бордови компютри отчитат.extel написа:Ти сигурен ли си, че поплавъка участва в схемата за изчисления на борд. комп.-а?
Ако твоя бордови компютър има тази функция и тя работи, то измерването на количеството гориво е добре, а само индикацията ти е повредена.