Уред за показване количеството на бензина!
Уред за показване количеството на бензина!
Здравейте колеги, интересува ме дали някой е обърнал внимание на това когато примерно имам половин резервоар бензин в королата и съм в движение стрелката си стой нормално в средата, но щом спра за повече време и колата работи на место стрелката се покачва. нормално ли е и с каква цел е това?
Благодаря
Благодаря
Re: Уред за показване количеството на бензина!
незнам колата,,но според мен е нормално-да не мери нормално...drago_1 написа:Здравейте колеги, интересува ме дали някой е обърнал внимание на това когато примерно имам половин резервоар бензин в королата и съм в движение стрелката си стой нормално в средата, но щом спра за повече време и колата работи на место стрелката се покачва. нормално ли е и с каква цел е това?
Благодаря
аз не съм имал кола която да мери точно,,,
Ами трудното му е, че отчита ниво на течност, която се движи в зависимост от движението на автомобила и наклона на пътя, но не е чак толкова важно да цепи милилитъраugabuga написа:i az ne sam karal kola deto da pokazva tochno. Ne moga da razbera kvo mu e tolkova trudnoto da napraviat edin ured deto da e tochen?!

Иначе идеята за моментния разход е абсолютен абсурд!!! Има си друг уред, които отчитат моментния разход- РАЗХОДОМЕР и той няма нищо общо с нивомера на горивото в резервоара, а също така някой автомобили имат трети уред наречен економайзер, който показва дали се кара в икономичен режим или не!
Ти колега по-скоро имаш някакъв проблем с твоя нивомер, както и аз

-
- Получена благодарност: 1 път
разходомера и иконамайзера не са ли едно и същоextel написа:Ами трудното му е, че отчита ниво на течност, която се движи в зависимост от движението на автомобила и наклона на пътя, но не е чак толкова важно да цепи милилитъраugabuga написа:i az ne sam karal kola deto da pokazva tochno. Ne moga da razbera kvo mu e tolkova trudnoto da napraviat edin ured deto da e tochen?!! При старите автомобили, обикновено има проблем с този уред , иначе карам 3-4 чисто нови автомобила и там няма никакъв проблем.
Иначе идеята за моментния разход е абсолютен абсурд!!! Има си друг уред, които отчитат моментния разход- РАЗХОДОМЕР и той няма нищо общо с нивомера на горивото в резервоара, а също така някой автомобили имат трети уред наречен економайзер, който показва дали се кара в икономичен режим или не!
Ти колега по-скоро имаш някакъв проблем с твоя нивомер, както и аз!

на трабантите го има, и се състои от 2 части - едното е подобно на водомер и седи на маркуча за бензина, и праща инфо към уреда на таблото на което има диоди с различен цвят (зелени , жълти , червени) и по тях се ориентира водача колко ти е моментния разход...
-
Разходомер - уред или устройство, показващо разхода (на автомобила). Икономайзер(иконостат) - обогатителен клапан в карбуратор. Иконометър - уред или устройство, показващо икономията, т.е. дали двигателя работи в икономичен режим.mitoko написа:разходомера и иконамайзера не са ли едно и също...
Последно промяна от Scott на 01 Фев 2008 18:54, променено общо 1 път.
-
Точността на уреда се определя от формата на резервоара. Повечето автомобили имат разлати плитки съдове с неправилно сечение за резервоари. Единствения параметър, който може да се мери точно е нивото на течността, и то е право пропорционална на обема само ако сечението е равномерно. По-скъпите автомобили имат естествено по-точни измервателни уреди с нелинейна зависимост, но за практически цели точност от порядъка на 10-15% е напълно достатъчна.ugabuga написа:i az ne sam karal kola deto da pokazva tochno. Ne moga da razbera kvo mu e tolkova trudnoto da napraviat edin ured deto da e tochen?!
-
- racing_fan
И моя бензиномер лъже. Има го тоя момент с вдигането на стрелката след спиране. Има и друго - пътувам на някъде извънградско, стрелката се отклонява малко. Викам си ква икономична кола. Стигам на мястото и спирам. На другия ден тръгвам на обратно по същия път и стрелката с 2-3 пъти по-бързи темпове пада надолу....
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 334 пъти
- Получена благодарност: 364 пъти
Ето един човек, дето не е отсъствал от часовете по устройство на автомобилаScott написа:Разходомер - уред или устройство, показващо разхода (на автомобила). Икономайзер(иконостат) - обогатителен клапан в карбуратор. Иконометър - уред или устройство, показващо икономията, т.е. дали двигателя работи в икономичен режим.

Нивомера в резервоара е или поплавъчен (като на казанче на тоалетна) или мери съпротивление/капацитет.
При всички случаи в резервоара горивото се плацика насам натам, има вълни и т.н.
От това поплавъка се люлее насам натам или вълните плискат датчика и го мокрят неравномерно.
Наклона също влияе.
Затова стрелката на дисплея е направена много инертна, за да филтрира тези флуктоации, но не могат да филтрират по-продължителен наклон. Тогава самия датчик се установява в друго положение.
П.С. ако обяснението е неясно се обърнете към Св Трифон Зарезан

Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
и при моята е така.пълня резервоара до горе, стрелката много дълго врме стои в най горно положение и после изведнъж почва да пада с бързи темпове докато не стигне долу и отново започва да си пада бавно biggrin.gifracing_fan написа:И моя бензиномер лъже. Има го тоя момент с вдигането на стрелката след спиране. Има и друго - пътувам на някъде извънградско, стрелката се отклонява малко. Викам си ква икономична кола. Стигам на мястото и спирам. На другия ден тръгвам на обратно по същия път и стрелката с 2-3 пъти по-бързи темпове пада надолу....
наред с неправилните форми на резервоарите,,си представете една част от окръжност по която се движат повечето поплаваци...нормално е в средно положение да е най чувствително,,,докато в горно и долно да има по малък ход..според мен..dap написа:и при моята е така.пълня резервоара до горе, стрелката много дълго врме стои в най горно положение и после изведнъж почва да пада с бързи темпове докато не стигне долу и отново започва да си пада бавно biggrin.gifracing_fan написа:И моя бензиномер лъже. Има го тоя момент с вдигането на стрелката след спиране. Има и друго - пътувам на някъде извънградско, стрелката се отклонява малко. Викам си ква икономична кола. Стигам на мястото и спирам. На другия ден тръгвам на обратно по същия път и стрелката с 2-3 пъти по-бързи темпове пада надолу....