Можем ли да караме с летни гуми през зимата?

Публикувай отговор
Аватар
alokin
Получена  благодарност: 2 пъти

Мнение от alokin » 05 Яну 2008 19:53

slowtraveler написа:Различните гуми ще създадат трудности на ABS (няма да е толкова ефективно спирането).
АБС ще започне да сработва и да отпуска спирачката в момента, в който започне да се плъзга 'най-лошата' гума.
ABS не контролира ли спирачния апарат на всяко колело независимо от останалите?
Да уважаваме чуждия опит - винаги спестява време, пари и нерви.

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 334 пъти
Получена  благодарност: 364 пъти

Мнение от slowtraveler » 05 Яну 2008 20:13

Така е - следи се и се командва всяко колело, но при отпускане на спирачката на едното колело, АБС отпуска спирачката и на другите (или на друго /диагонално)за да се запази посоката и да не се завърти автомобила под действие на по-добре спиращите колела. :thumbsup:
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

Аватар
max-2
Благодарил/а: 42 пъти
Получена  благодарност: 110 пъти

Мнение от max-2 » 05 Яну 2008 20:52

Proff написа:Колеги,

може да се кара без зимни гуми зимата това е факт, ама.....

Ето още един факт - онзи ден като заваля големия сняг и защото във Варна веднага платната се залеждат, от разни ТИКВИ дето нямат зимни гуми станаха нечовешки задръствания и коли останаха по пътя!
В резултат снегорините нямаха възможност да работят! Все пак не сме в Англия, където подобни имобилизирани автомобили направо се избутват от машините!
В крайна сметка без да е било чак толкова зле тук, нямаме ни един булевард изчистен като хората, а да не говорим как е по кварталите!

Разбирам някой дето кара кола за 1000 лв /която пък трябва да се забрани/, ама разни "Баровци" с чисто нови коли да пестят от сигурност и безопасност и то не само тяхната, а и на околните... не го разбирам!

Приветствам тези които карат по европейски и не пестят от безопасност!
Подкрепям с две ръце мнението ти-всеки собственик на автомобил, който не иска да ходи пеша зимата трябва да намери начин да си купи 4 (хубави) зимни гуми, иначе няма да се оправим, пречим на другите участници в движението, а недай боже да стане беля, тогава съжаляваме и си скубем косите... sad.gif
Carina E 4AFE LB 1992

Аватар
Bass_Man
Благодарил/а: 2 пъти
Получена  благодарност: 1 път

Мнение от Bass_Man » 06 Яну 2008 01:35

Тия дни в центъра на София се нагледах на невероятно проходими автомобили biggrin.gif . Всички видове кенефи от както има коли до днешна дата закъсваха повсеметно из центъра независимо дали са с предно задно или каквото и да е , като нямат хубави гуми ! То не беше бутане то не беше ровене под колите и над колите и от всякъде на колите biggrin.gif .
Ама тя била с предно и мотора и тежал отпред и не знам си какви глупости и много високо проходима била ХАХАХАХАХА . Бутай да ти дойде акъла biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif .
Лошото е , че няма да се задържи много дълго положението та да се усерат всички до ушите и да ходят да си купят гуми . Ами ще се ушумоляват седмица две и после пак ще почнат философийте .
Същата тъпотия беше когато бяха наводненията преди няколко години . Пътувайки към морето имаше сигурно 150-200 автомобила , които не можеха да се движат насред лято в малко повечко вода щото и лятото карат с галоши аз карах с скорост между 80 и 120 по целия път с реките . Точно минах преди реката да залее магистралата . Е да ама бях с хубави летни гуми !!!! А другите седят и чакат да спре дъжда . Еми чакайте все някога ще спре . То и снега все някога ще спре , няма страшно . :thumbsup:

Аватар
newmiro

Мнение от newmiro » 06 Яну 2008 11:58

аз се родих като заваля снега. движението намаля драстично и е мно кеф да караш по улиците, не ти се пречкат сто коли постоянно. smile.gif
stay up and keep shining!!

slowtraveler каза: Срещу мен на около 150м имаше спрели фарове - един мерцедес с модните по него време (пък май и сега) борци, които на въпроса ми дали имат лопата отговориха, че имат само пистолети и бухалки tongue.gif

Аватар
desSs

Мнение от desSs » 06 Яну 2008 15:25

newmiro написа:аз се родих като заваля снега. движението намаля драстично и е мно кеф да караш по улиците, не ти се пречкат сто коли постоянно. smile.gif
ама днес е много неприятно, на места се вижда асфалта, другото е лед три пръста, и друса много гадно

Аватар
Toyota_DX

Мнение от Toyota_DX » 06 Яну 2008 16:03

ако може да е все така а
TOYOTA COROLLA EE80 1.3 12v

Аватар
max-2

Мнение от max-2 » 06 Яну 2008 20:57

Днес едно пежо беше се завъртяло и излязло от пътя на околовръстното м/у Пазарджишко шосе и магистралата, та им помогнахме с въже и един камион ги издърпа. Не знам дали бяха с летни гуми, но хората бяха уплашени и не беше удобно да гледам.Направи ми впечатление, че по-сиромашките коли намаляха и внимателно заобикаляха, питаха да окажат помощ, а два големи джипа минаха покрай нас като луди, по тези коловози, не знам дали сте виждали как лесно тръгва да се върти джип (като пумпал), та можеше да ни направят на салата.Ако беше станало нещо бих отишъл да ги доубия тези състезателчета mad.gif
Carina E 4AFE LB 1992

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 334 пъти
Получена  благодарност: 364 пъти

Мнение от slowtraveler » 07 Яну 2008 00:19

Има хора и хора.
Малко ОФФ, но преди десетина години пътувах през нощта в района на Борован-Враца. Цял ден предупреждаваха, че има бедствено положение в цялата страна - имаше страхотна снежна буря, от която се губеха следите на предходната кола (то не че имаше други луди по пътя).
Та в един момент излязох от пътя и колата седна на дъно - единствения ориентир за местоположението на пътя бяха крайпътните дървета, които в този участък ги нямаше...
Срещу мен на около 150м имаше спрели фарове - един мерцедес с модните по него време (пък май и сега) борци, които на въпроса ми дали имат лопата отговориха, че имат само пистолети и бухалки tongue.gif
Та борчетата, тъй-като си бяха яки (за разлика от нас - гладните студенти) хванаха мойта кола (тогава Вартбург) и на ръце директно я обърнаха в обратна посока и помогнаха да стигна до място с по-малко сняг, откъдето да успея да тръгна самостоятелно.....
Ние също им помогнахме за мерцедеса (така беше легнал в снега, че гумите му се въртяха на ръка във въздуха).
Докато се разправяхме с нашите коли един 'професионалист' с ИФА, движейки се с около 60-70км/ч мина на около 10см от мерцедеса, като това, което ни спаси бе, че бързо се разбягахме. Професионалиста се завъртя на пътя 100м нататък, изгаси фаровете и бързо се заключи.
След като разбра, че разярената тълпа, която се насочи към него няма толкова време да му троши тъпата глава (снега трупаше яко) явно си легна да спи...
Та затова си мисля, че зависи от хората.
А тея с по двата големи джипа бързат много, щото и без това малко живеят.
Как си представяш някой такъв, който и без това си е мишена да спре и да помага - той се чуди в чия миша дупка да се завре, че да не го опукат.... tongue.gif

П.С. не знам дали е от Пежата или от шофьорите, но вчера като пътувах из страната видях доста излетели пежа 207 (или май бяха 307)...
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

ugabuga
Обратна връзка:

Мнение от ugabuga » 07 Яну 2008 02:49

alokin написа:
slowtraveler написа:Различните гуми ще създадат трудности на ABS (няма да е толкова ефективно спирането).
АБС ще започне да сработва и да отпуска спирачката в момента, в който започне да се плъзга 'най-лошата' гума.
ABS не контролира ли спирачния апарат на всяко колело независимо от останалите?
zavisi ot vida abs. ima individualno za vsiako kolelo (nai dobroto), no ima i za 2-po-2 ili vsichki navednaj ama mi se struva che tova sa niakvi stari varianti koito ne se polzvat veche
4efte powered tercel (201 whp @ 14psi)

Аватар
max-2

Мнение от max-2 » 07 Яну 2008 16:25

Да, и това пежо беше някакво такова....
Carina E 4AFE LB 1992

ugabuga
Обратна връзка:

Мнение от ugabuga » 07 Яну 2008 18:09

ami kakvo da kaja ... peugeot :-D