[Дискусия] Toyota и нейните конкуренти - обективни сравнения на база личен опит

Дискусии, коментари, идеи, предложения, срещи, история, интересни факти
Публикувай отговор
Тинк
Автомобил: Ярис Крос
Благодарил/а: 16 пъти
Получена  благодарност: 55 пъти

Мнение от Тинк » 06 Окт 2026 09:33

Ако искате и имате време за гледане да се поразходим из китайския град Нанкин и да го сравним с Пловдив, Варна, София. Пък после ще гледаме кога ще ги стигнем китайците. :)

Да помечтае малко е дошъл човек на тоя свят.

planetarydrive
Автомобил: Camry
Благодарил/а: 2 пъти
Получена  благодарност: 39 пъти

Мнение от planetarydrive » 06 Окт 2026 09:47

Като става въпрос за китайски коли и качество, лъскавина, все се сещам за главанака, който ни преподаваше политически науки в университета и казваше- е какво е Мерцедес, те като го сглобят, започват да го дооправят, един обикаля с четка и попълва дефекти, друг оправя кривите фуги и накрая става нещо. И това е било началото на 90-те. По стечение на обстоятелствата тогава имах МБ w123-бензин, автоматик на много години, но в перфектно състояние. И това пред 200 души студенти се цепеха тези нещастници.Е скоро ги забраниха, но мъдростите за лъскавата опаковка и гнилата вътрешност останаха. Та и за съвременното китайско автомобилостроене, да не се окаже само лъскава опаковка, ама наистина. Впрочем на последния автосалон в София преди две години, въобще не ме впечатлиха, напротив. Да видим на следващия, ако въобще има скоро автосалон.

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 519 пъти
Получена  благодарност: 511 пъти

Мнение от slowtraveler » 06 Окт 2026 10:26

planetarydrive написа: ↑06 Окт 2026 09:47 Впрочем на последния автосалон в София преди две години, въобще не ме впечатлиха, напротив
Затова и не говорим толкова за индивидуален избор/харесване, а за пазара... Като се замисля, че някои харесват Мултипла и това е сериен автомобил ..... :)
Фактът е, че последните година-две китайците започват да се харесват все повече. И то пробивайки в труден пазар, десетилетия диктуван от други играчи...
За мерцедес - ами май са се оказали прави 'нещастниците' :) Бях писал тук как приятел си взе Мерцедес AMG (май Е)... Чака го година, и на втория месец бе на платформа на път към сервиза ... Друг приятел по времето на ML изреди няколко НОВИ автомобила (с най-големите двигатели), защото гърмяха че и се палеха по немските магистрали... Така, че случаи има много - това ако сега го пуснеш за китайците - веднага ще почнат спекулации - 'ама те не стават'... Ами както се видя от личен опит на близки приятели - и Мерцедес 'не стават' (т.е. могат да сгрешат)...
А китайците в момента са на върха на технологиите в сферата... 'Западът' разчита на стари лаври и нито има такава развойна дейност, нито пък има желание/ресурс или заводи на започва бързо прилагане в практиката... Та затова - 'ще се водим по акъла на китайците' - каквото кажат - ще слушкаме, защото сами изтървахме питомното...
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

Аватар
biro
Благодарил/а: 6 пъти
Получена  благодарност: 140 пъти

Мнение от biro » 06 Окт 2026 14:38

Замислих се щом китайците са толкова напред технологично какви пътнически самолети имат. Отворих FR и изненада - само Airbus и Boeing в небето над Китай. Абе май и самите китайци не смеят да летят на чайниците си и ползват технологии от загниващият колективен запад.
C-HR 1.8 Hybrid 122к.с. 2ZR-FXE 2017 Classy LED

Аватар
mapamop
Автомобил: Avensis WG T25,1ZZFE,2005
Благодарил/а: 196 пъти
Получена  благодарност: 835 пъти

Мнение от mapamop » 06 Окт 2026 16:19

biro написа: ↑06 Окт 2026 14:38 самите китайци не смеят да летят на чайниците
Имат собствени изтребители и каквито-такива военни "чайници". Вярно доработка върху откраднати западни и руски технологии, но са дали и нещо от себе си в тях.
Предполагам че са с доста по-сложно устройство от пътническите, въпреки че и те не са никак прости и елементарни като устройство.
Не забравяй че в последните години имаше няколко Боинга които паднаха и катастрофираха.
Opel Astra F 1.7D(1993) -> Toyota Avensis T25 (2005), E: 1ZZFE, F: ZZT251L / Corolla Verso (07.2007), E: 1ZZFE, F: ZNR11L
--
Тц...тц...тц...

Аватар
slowtraveler

Мнение от slowtraveler » 06 Окт 2026 16:47

biro написа: ↑06 Окт 2026 14:38 само Airbus и Boeing
Ами най-обикновено търсене 'откри' над 6 летящи от единия модел вътрешни полети (за изтребители, военна техника и т.н. да не говорим)...
Е да - американците разбира се 'налагат санкции' и там, но алтернативен въпрос - колко от американците ползват некитайски смартфони, лаптопи и батерии :) Това означава ли, че са много изостанали? tooth.gif
Китайците преди години имаха проблем с технологиите, но малко по малко (а и със сериозна помощ на държавата) наваксаха и там...
Иначе за единични изделия - там въпросът е повече в политиката/ желанието за развитие...
Колко държави имаха собствени космически станции? Кои се използваха най-продължително? И кои държави в момента имат собствена космическа станция?
Това прави ли другите 'изостанали в космическата област'?!
Та и с автомобилите - виждате как за една година профилът се промени... Имат възможност - правят го...
Приятел сериозно обмисля смяна на RX на жена си с китайски голям електрически СУВ....

Аватар
zorbata
Автомобил: RAV4 GR PHEV
Благодарил/а: 113 пъти
Получена  благодарност: 182 пъти

Мнение от zorbata » 06 Окт 2026 17:18

Пак се отплеснахте от темата.
Ако искате за Китай ще ви пиша след две седмици. Сега само мога да кажа, че пари в брой почти не се ползват.
caryЦар

Оги
Автомобил: 4 Тойоти
Благодарил/а: 78 пъти
Получена  благодарност: 44 пъти

Мнение от Оги » 06 Окт 2026 17:35

Плащане масово с приложения в телефоните, нямат пластмаси.
Toyota Corolla E11 1,3; Yaris SCP90 1,3 VVTI; Auris E15 1.33 VVTI;

Аватар
biro
Благодарил/а: 6 пъти
Получена  благодарност: 140 пъти

Мнение от biro » 07 Окт 2026 10:14

slowtraveler написа: ↑06 Окт 2026 16:47 Ами най-обикновено търсене 'откри' над 6 летящи от единия модел вътрешни полети (за изтребители, военна техника и т.н. да не говорим)..
Говорим за технологии полезни за мирното население, не за военни такива. Мен не ме интересуват военни технологии противник съм на конфликти и убийства на хора.
Значи 6 китайски самолета от 6000 в небето над Китай - "съгласен съм с теб" много са напреднали в гражданската авиация.
Аз каквато марка китайска техника съм имал все е била боклук. Веднъж при подмяната на смартфоните решихме да минем тънко и взех 3 xiaomi-та. Параметрите на текущия тогава модел бяха аналогични като на текущия galaxy S, но с 1000лв по-евтини. Оказаха се пълни боклуци и софтуерно и хардуерно. Същото ми е мнението и за китайските електрички, които съм тествал включително много прехваления "построй си мечтата".
Изключвам техника произведена в Китай, но разработена от гнилия запад или корейци: Apple, HP, Samsung
C-HR 1.8 Hybrid 122к.с. 2ZR-FXE 2017 Classy LED

Аватар
slowtraveler

Мнение от slowtraveler » 07 Окт 2026 12:03

biro написа: ↑07 Окт 2026 10:14 начи 6 китайски самолета от 6000 в небето над Китай - "съгласен съм с теб" много са напреднали в гражданската авиация.
Ами китайците наистина нямат много граждански - някъде около 200-250 самолета от общ флот 4000-4500... Самолет не се прави от днес за утре... Същото бе и с автомобилите - 'китайските' автомобили бяха едно, докато сега нещата са коренно различни...
За личното мнение - ами всеки си има такова... Преди време взех Самсунг Watch а приятел по същото време реши да мине тънко с Xiaomi...
Учудващо неговият изглежда по-стилен, с по-ярък екран, батерията му държи повече и най-вече - още работи :)
За разлика от Самсунга ми, който реши да започне да се саморестартира постоянно след няколко години...
За софтуери и т.н.. Приятеля с 'китайката' ходил на ТО и там му казали - 'изчакай да ти обновим софтуера на еди-какво си'... Приятеля е много зле с компютрите и казал 'не пипайте нищо - не ми се чака и не ми се занимава'...
Върнали му ключовете - 'няма проблем - то и сама колата ще се обнови съвсем скоро през интернет - просто тук ще стане по-бързо :)

Тинк

Мнение от Тинк » 07 Окт 2026 12:38

biro написа: ↑07 Окт 2026 10:14 Аз каквато марка китайска техника съм имал все е била боклук. Веднъж при подмяната на смартфоните решихме да минем тънко и взех 3 xiaomi-та. Параметрите на текущия тогава модел бяха аналогични като на текущия galaxy S, но с 1000лв по-евтини. Оказаха се пълни боклуци и софтуерно и хардуерно.
3-та година с Redmi, който струваше 200 и нещо си лв. Пу-пу да не му уроки, никакви проблеми - нито забиване, нито рестартиране. Няколко пъти е крашвал Youtube и това е (но то може да си е от тях). Изпускал съм го 5-6 пъти сериозно, но няма проблеми (все пак има гумен калъф (гръб) и може това да го е спасявало до някаква степен).
Забравяте, че китайците може и да не са много умни и изтънчени, но могат много добре да копират. В последните 30 години там се откриха много заводи и само с гледане и наподобяване новите поколения китайци вече имат друга техническа грамотност и интелигентност. Като те научат да шиеш за La Costa, защо да не почнеш да шиеш и за себе си?Да вземе напълно китайската марка Hisense например, които сами си правят телевизорите. Или въпросните китайски автомобили. Гледали са как се прави (мисля VW и други имаха заводи там) и са почнали сами да правят. Това ми се вижда напълно логично. Никой не твърди, че са в авангарда на автомобилната индустрия, но след 30 г може и това да стане. cool.gif

Аватар
slowtraveler

Мнение от slowtraveler » 07 Окт 2026 12:47

Тинк написа: ↑07 Окт 2026 12:38 Никой не твърди, че са в авангарда на автомобилната индустрия
Ами в момента за електричките се доказаха, че са авангарда... Кой е преди тях ? tooth.gif

Аватар
peterhr
Автомобил: Corolla E17, 1.6 CVT
Благодарил/а: 18 пъти
Получена  благодарност: 45 пъти

Мнение от peterhr » 07 Окт 2026 22:30

В горното клипче се показва и това, което са ми разказвали приятели от първо лице - в Китай улиците са "празни". В голяма част от времето, улиците са празни, трамвая е почти празен, просто китайците ги няма. За много-милионен град това е странно.
Corolla E17, 2016г, 1.6 CVT, Tesla Model 3 RWD Long range 2026г.

Тинк

Мнение от Тинк » 07 Окт 2026 22:41

peterhr написа: ↑07 Окт 2026 22:30 В горното клипче се показва и това, което са ми разказвали приятели от първо лице - в Китай улиците са "празни". В голяма част от времето, улиците са празни, трамвая е почти празен, просто китайците ги няма. За много-милионен град това е странно.
Ами просто хората бачкат, а не се шляят по улиците като в Европа, кое му е странното? :)

Публикувай отговор