[Зимни Гуми] 2015 - 2026 - обсъждане,мнения,препоръки и цени.

Публикувай отговор
Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 508 пъти
Получена  благодарност: 500 пъти

Мнение от slowtraveler » 04 Сеп 2026 10:36

demon_2 написа: 04 Сеп 2026 10:21 В крайна сметка всеки преценява за себе си
Така си е... Относно твоята сигурност и сигурността на семейството - не бих казал, че каращите всесезонни гуми са безотговорни..
Като цяло - това твърдение ми изглежда повече 'политическо', и доста далеч от реалността... Поради простата причина, че по нашите ширини и в 'нашият работен диапазон' е много по-вероятно да поставиш на риск семейството си просто защото в даденият ден например си сложил зимни гуми, а температурата е +25, или си с летни, ама е хванало поледица :)
В темата за всесезонните съм пускал снимки по какви ледове и снегове драпах, и то без каквото и да е притеснение (за мое учудване)... Това е, след като след МНОГО ГОДИНИ шофиране с 'правилните комплекти' реших да експериментирам със всесезонни...
От зимните - бях доволен от Нокиан СУВ XL (товарният индекс бе 114 - май бе нещо около 1200кг на гума), но размерът бе доста по-голям от твоя, и вероятно по-малките имат малко по-различен протектор... Но бе много тиха... Което обаче е субективно - Бриджстона първият сезон бе също доста тих (или колата добре обезшумена :) ) ...

П.С. Мисля ясно го изписах - поне за мен границата за преимуществото на всесезонните е някъде около 25-30х.км/година... Вие споменавате, че изминавате под тази граница... И да - когато изминавах 40-60х.км изводът бе очевиден - двата комплекта (зимни/летни) са по-удобният избор... Но в момента, в който пробегът ми спадна под 25 - съвсем логично се преориентирах... И да - докато съм бил с двата комплекта - винаги съм бил с отделни комплекти джанти... Ей ги сега старите (снимка в момента) още не съм ги прибрал в мазата (вероятно и няма да ги прибирам) :)
П.П.С. законовото ограничение е 1.6мм дори и зимата, защото добрите всесезонки също имат 'зимният знак' и се приравняват към зимните.. Друг е въпросът дали някой би карал зимата в сняг/киша и т.н. с гуми с такъв грайфер :)
p1.jpg
p1.jpg (381.14 KiB) Преглеждано 319 пъти
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

demon_2
Благодарил/а: 1 път
Получена  благодарност: 2 пъти

Мнение от demon_2 » 04 Сеп 2026 12:52

Законовото изискване от 2017 г. ако не ме лъже паметта за зимния период от 15-ти ноември до 1 март е минимум 4 мм дълбочина на протектора (може и летни, закона не го ограничава). 1,6 мм важи само за летния сезон, но аз също не бих си го причинил с такъв нисък протектор. Нека мислим и за живота и здравето на околните, не сме сами на пътя, а когато стане случката вече е късно да се тюхкаме boxed.gif

Аватар
slowtraveler

Мнение от slowtraveler » 04 Сеп 2026 13:06

demon_2, прочел си го, но вероятно не си обърнал внимание какво точно пише в Закона: с гуми, предназначени за зимни условия, ИЛИ с гуми с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 mm през периода от 15 ноември до 1 март.
T.e. ако си със зимни (или всесезонни гуми със знак 'трите връА', което доказва, че параметрите им покриват изискванията за зимна гума) ограничението е стандартното 1.6мм... А с всякакви други гуми без знака за 'зимна гума' протекторът ти през указаният период трябва да е над 4мм....
Самият факт, че на хубавите всесезонни гуми има знак, че покриват изискванията за зимни гуми, заедно с личният опит с такива гуми за мен е достатъчно основание да смятам, че използвайки всесезонни гуми не подлагам на допълнителен риск когото и да е...
Дали всяка гума е идеална - разбира се, че не... Обаче по същата логика мога да кажа, че лично ти застрашаваш мен и семейството ми, карайки из Стара Загора със зимни гуми Март месец, например при 23С на обяд, а ако си ги сменил с летни заради жегата - че си преминал Петрохан вечерта при -5С :) Докато всесезонната се представя прекрасно и при двата случая... Едва ли сменяш зимни/летни при всяка промяна на времето... Лично аз махах летните в края на Декември, когато се появи в прогнозата отрицателна минимална температура... И ги връщах обратно когато се задържи в прогнозата положителна температура...
Но откакто съм с всесезонни - съм се 'родил' - зимата в сняг и лед не съм имал какъвто и да е проблем. И което е странното - не усетих каквито и да са негативи в сравнение със зимните при тежки зимни условия... (сегашните ми взесезонни са GoodYear SUV, май G3, като сравнявам със СУВ-ови зимни гуми Бриджстон, Нокиан и Гудиър)

mirott
Благодарил/а: 68 пъти
Получена  благодарност: 62 пъти

Мнение от mirott » 04 Сеп 2026 15:27

demon_2 написа: 04 Сеп 2026 10:34 всесезонни гуми са компромис, защото технология, която да е добра на +40 и -20 не работи
Браво. Аз се опитвам отдавна да обясня, как джапанки с грайфер на туристически обувки зимата ще има проблем на краката, но ми обясняват друго. На глава няма да излезете, карайте си колата с кеф и не си бягайте от акъла :thumbsup:

Аватар
slowtraveler

Мнение от slowtraveler » 04 Сеп 2026 15:42

mirott, без желание за излишен спор, и извън личният опит - повечето от съвременните 'всесезонни' отговарят на всички съвременни норми и изисквания за ЗИМНА гума... Неслучайно е щампован този знак, според който и полицията няма проблем да признае, че шофираш със зимни гуми.... Всесезонните отпреди години 'свиреха' лятото - бяха много меки... Тези по-новите модели не ги усещам като разлика в поведението и лятото... А за зимата - ами мисля показвах видео и снимки от красивият сняг и лед 'който ни изненада' преди 1-2 години, когато трябваше да си вземам кучето от хотел по едно почти черно, непочистено стръмно пътче, което на билото в утъпканата си част премина в гладък лед...Да, на равното на леда имаше закъсали с някакви гуми (не ги видях дали са зимни или не), но всесезонките се държаха като чисто зимни гуми... ... https://www.google.com/maps/@43.2782497 ... FQAw%3D%3D

Така, че за мен при такъв пробег всесезонните са много правилен и безрисков избор... Разбира се - въобще не биха били опция ако въртя много километри - там правилният избор са двата комплекта, и внимателно подбиране времето за смяна на комплектите (в преходните времена са по-рискови)...

mirott

Мнение от mirott » 04 Сеп 2026 23:04

slowtraveler написа: 04 Сеп 2026 15:42 изисквания за ЗИМНА гума
Човека е написал-на +40 и -20 няма работеща технология. Затова и го аплодирах. Не искам, а и няма смисъл да споря. Едно е зима във Варна, двуго е във Вършец :thumbsup: Всеки си преценява, аз решение съм взел :thumbsup:

Аватар
slowtraveler

Мнение от slowtraveler » 05 Сеп 2026 00:59

Не го смятам за спор - просто споделяне на гледни точки..
Относно +40-20 и липса на 'работеща технология - за мен е неточно формулирана - фактът е, че всесезонните гуми 'работят' и в по-широк диапазон (за разлика от тесните диапазони на зимни/летни)... 'Технологията' работи в широк диапазон, ако не гониш време на писта (там преди всяко излизане би сменял гумите, налягането и температурата им и т.н.).. Според мен точно в това е и преимуществото в безопасност на тези гуми - представят се добре в големият диапазон. Докато при различните комплекти (зимни/летни) тези гуми са доста по-профилирани за определени условия, и попадането в 'другите' условия влошават много представянето им. Което в преходните сезони се случва често - т.е. в този период точно с тези комплекти си с повишен риск (защото например в даденият ден не си сменил другият комплект) :)
Затова и двата избора са компромис... Виждайки обичайното състояние на пътищата по които шофирам, и все по-меките зими и сегашният ми обичаен годишен пробег- аз моето решение съм го взел :thumbsup: За Южна България - според мен дори би бил много по-подходящ избор защото Варна е много неприятна зимата - поради морето температурата често стои около 0С, а и поради високата влажност - трупа конденз всяка нощ... През годините се случва това да предизвика такова натрупване на лед, че няма чистене. И всеки ден горният слой се размразява, а вечерта - замръзва отново като огледало, като и пясъкът е потънал навътре... Спомням си преди години на места леда така се бе набил, че на места се стапяше до края на Юни (набити буци лед с пясък).. Що народ си остави брони и пластмаси по ледените коловози - да не говорим (на доста участъци ледът бе станал над 30 см)... Дълбок сняг нямаме, освен когато имаме (за съжаление преди години на АМ Хемус до Девня в снежните преспи загина приятел)... Но е факт, че се задържа по-малко де - за 2 седмици го няма tooth.gif

mirott

Мнение от mirott » 05 Сеп 2026 08:42

slowtraveler написа: 04 Сеп 2026 10:36 Технологията' работи в широк диапазон,
Технологията работи по-скоро в зимен режим, но не съвсем поради спецификата на шарката, която не може да се сравни със строго зимна. Компромис. Също така, поради тази специфика на грайфера и мекия каучук, сцеплението на дъжд и топло време е доста по-зле от строго лятна гума. С две думи караш по-леко нямаш голям проблем. Като със стари износени гуми. Но са компромис като цяло :thumbsup:

Аватар
slowtraveler

Мнение от slowtraveler » 05 Сеп 2026 09:45

mirott написа: 05 Сеп 2026 08:42 С две думи караш по-леко нямаш голям проблем.
Съвременната технология и ограничения позволиха това 'по-леко' да се отмести в доста по-високите скорости/режими - доста над ограниченията по пътищата и нормалните експлоатационни изисквания...
Ако колата ти вдига до 180км/ч, и ти караш с гуми със скоростен индекс H, дали си безотговорен защото не си сложил гуми със скоростен индекс (Y) :)
Ами ти просто не би видял разликата...

Но се отнесахме от темата за Зимните гуми - споделих вижданията си само защото е добре човек да обмисли въпроса от различни ъгли и наистина може да реши ИНФОРМИРАНО, кое подхожда на неговият стил на експлоатация...

Аватар
BOz
Благодарил/а: 12 пъти
Получена  благодарност: 278 пъти

Мнение от BOz » 05 Сеп 2026 10:00

slowtraveler написа: 04 Сеп 2026 10:36 която не може да се сравни със строго зимна. Компромис.
Бях споделял две клипчета в темата за всесезонните гуми от коли пред мен при един коварен път, където много коли закъсват постоянно когато спрат и не могат да поддържат момента на движение.
Ще ги пусна пак тук.

И двете коли си бяха да цитирам "със строго зимни гуми", а аз с всесезонни. Дали съм с голям компромис, колкото някой се опитва да изкара, клиповете говорят, не предубежденията.
Разход на електричарка -> Изображение
Разход на хибрид -> Изображение
Разход на дизелов автоматик -> Изображение

mirott

Мнение от mirott » 05 Сеп 2026 10:06

Имам много клипове на компромиси, но няма смисъл. С предубеждения не може да се спори :thumbsup:
При еднакви условия с еднакъв автомобил и един и същ шофьор всесезонна гума е компромис. Айде така да го напиша.
Както съм и сигурен, че аз с летни гуми ще мина там, където някой новобранец със зимни ще закъса.
Толкоз.
Последно промяна от mirott на 05 Сеп 2026 10:09, променено общо 1 път.

xtratime
Автомобил: Toyota Auris Touring Sports Hy
Благодарил/а: 10 пъти
Получена  благодарност: 20 пъти

Мнение от xtratime » 05 Сеп 2026 10:08

Привет!
Една всесезонна гума е компромис и тя няма представянето на зимната или лятната гума. Една от най-важните характеристики за една гума е нейната способност за спиране на сухо, мокро или сняг. Ако всесезонната гума спира добре на сухо и мокро, тя ще спира лошо на сняг или обратното. За това всесезоните гуми се избират като среден вариант(компромис). Всеки преценява в какви условия кара и трябва да се съобразява с тях.
Toyota Yaris 1.3 VVTi 2003
Toyota Auris Touring sports 1.8 Hybrid 2016

Аватар
BOz

Мнение от BOz » 05 Сеп 2026 10:16

mirott написа: 05 Сеп 2026 10:06 Както съм и сигурен, че аз с летни гуми ще мина там, където някой новобранец със зимни ще закъса.
Примерно на терена и ситуацията от клипчетата няма шанс да минеш с летни гуми. И този новобранец със всезонни ще те гледа надменно. tooth.gif
Освен ако скрития коз не са ти веригите, с които обективно ще минеш с летни гуми. ppp.gif
mirott написа: 05 Сеп 2026 10:06 С предубеждения не може да се спори
Точно. Затова пуснах клипчето. Защото се вижда, че си предубеден. Аз съм обективен и показвам реалността за тоя "огромен" компромис, за които говориш.
Айнщайн го е казал - да разрушиш предубедеността на някой е по-трудно от това да разделиш атома на две.

mirott

Мнение от mirott » 05 Сеп 2026 10:29

Точно. Затова и не споря с клипчета, където вероятно новобранеца е със зимните гуми и ти го гледаш надменно с всесезонните. Как щеше да гледаш ако аз бях минал с летни там, не знам... tooth.gif . Както примерно на терени и ситуации много по-сложни от на клипчето съм минавал по стечение на обстоятелствата с летни гуми, но ти си сигурен, че не може, да. Всеки съди според възможностите си :thumbsup: .Имам опит и глава на раменете. Решения съм способен да вземам адекватни. Компромиси със сигурност не правя на пътя, затова и не карам с всесезонна гума. Новобранци много, тях също ги споменах от опит, не искам да споря и за това :thumbsup:

Аватар
BOz

Мнение от BOz » 05 Сеп 2026 10:43

Да бе, знаем, че част от българите сте най-големите шофьори и еб..и. Не споря за това. Дори приемам и тезата ти, че и аз не мога да карам и ти с летните гуми ще правиш магии.
И пак с тезата, аз аматьор с всесезонните не отстъпвам на другите аматьори със зимните гуми. Значи при равни аматьорски умения, то че големи умения ти трябват в такава ситуация, показват и компромиса, който правиш. Мен до сега не са ме бутали. Аз не използвам никакви техники от познания и опит. Чисто аматьорско си подавам газ, колата аматьорско си се оправя нагоре и това е. Та си се справям с огромния компромис - очевидно запечатан на видеата. ppp.gif

Публикувай отговор