[Зимни Гуми] 2015 - 2026 - обсъждане,мнения,препоръки и цени.
- Akima
- Автомобил: Altezza
- Благодарил/а: 154 пъти
- Получена благодарност: 264 пъти
[Зимни Гуми] 2015 - 2024 - обсъждане,мнения,препоръки и цени.
Купил съм няколко сета UG Perf 3 преди да стане "популярно" - 1 миналата и 2 за тази зима - сега остава и да падне сериозен сняг...
-
Двигателист
- Автомобил: Avensis 3S-FE,RAV4 XA30 1AZ-FE
- Благодарил/а: 40 пъти
- Получена благодарност: 136 пъти
В крайна сметка днес ми писна да карам на тръни и взех едни нови нисък клас корейски гуми, естествено произведени в Китай. Laufenn I Fit+. Първоначално мислих да изкарам зимата с полумъртвия вече Michelin CrossClimate2 SUV, но да беше края на Февруари, а то си е началото на Януари. Натежа и това, че работя на около 30 км от дома и просто ми се стори рисковано.
Бях писал и преди, че Крос Климата няма да се кара тази зима, но се случиха някои неща и колата си остана с него до днес. Днес отново имах проблем със спирането и завиването, на непочистените отсечки с по-малко трафик и взех решението да сложа някакви евтини нови зимни гуми.
Засега не мога да дам кой знае каква оценка, защото сега се прибрах и съм минал 30-тина км. Разбира се, веднага пробвах на една вътрешна уличка където работя (вътрешна за обекта) едно-две спирания. Еми нищо общо, разликата е брутална! На същото място просто тествах и Кросклимата половин час по-рано. Непочистена, утъпкана само от автомобилите... нещо като ронлив, груб, леден сняг (как го описах само
).
Малко по-шумни от мишлена, има едно леко бучене. Управлението е малко по-странно... по-недиректно някак (това вече говорим за сух/мокър асфалт, пътя беше изчистен).
За тресене/вибрации не мога да кажа нищо, защото не вдигал над 90 км/ч. Балансираха се лесно, с малко тежести. Забравих само да измеря дълбочината на грайфера за този размер, дано се сетя утре.
Иначе Мишлена си става за сухо и мокро (за студено мокро, с повечко внимание). В момента е на 67000 км за 30 месеца.
Това е засега. Ако изкочи някоя греда с тези гуми, ще пиша.
Предпочитах да са обикновени 102Т, или Н, а не 106H XL, но просто такива имаше.
Бях писал и преди, че Крос Климата няма да се кара тази зима, но се случиха някои неща и колата си остана с него до днес. Днес отново имах проблем със спирането и завиването, на непочистените отсечки с по-малко трафик и взех решението да сложа някакви евтини нови зимни гуми.
Засега не мога да дам кой знае каква оценка, защото сега се прибрах и съм минал 30-тина км. Разбира се, веднага пробвах на една вътрешна уличка където работя (вътрешна за обекта) едно-две спирания. Еми нищо общо, разликата е брутална! На същото място просто тествах и Кросклимата половин час по-рано. Непочистена, утъпкана само от автомобилите... нещо като ронлив, груб, леден сняг (как го описах само
Малко по-шумни от мишлена, има едно леко бучене. Управлението е малко по-странно... по-недиректно някак (това вече говорим за сух/мокър асфалт, пътя беше изчистен).
За тресене/вибрации не мога да кажа нищо, защото не вдигал над 90 км/ч. Балансираха се лесно, с малко тежести. Забравих само да измеря дълбочината на грайфера за този размер, дано се сетя утре.
Иначе Мишлена си става за сухо и мокро (за студено мокро, с повечко внимание). В момента е на 67000 км за 30 месеца.
Това е засега. Ако изкочи някоя греда с тези гуми, ще пиша.
► Виж съдържание
- batececo
- Благодарил/а: 487 пъти
- Получена благодарност: 24 пъти
Извинявам се за страничния въпрос, но защо не искаш да са XL? Може би не минаваш през дупки?Двигателист написа: ↑08 Яну 2026 21:43 Предпочитах да са обикновени 102Т, или Н, а не 106H XL, но просто такива имаше.
Последно промяна от batececo на 10 Яну 2026 08:53, променено общо 1 път.
- WoLF
- Автомобил: Приус '07
- Благодарил/а: 1066 пъти
- Получена благодарност: 378 пъти
-
Двигателист
- Автомобил: Avensis 3S-FE,RAV4 XA30 1AZ-FE
- Благодарил/а: 40 пъти
- Получена благодарност: 136 пъти
Напротив! И дупки доста и по черни пътища я карам, в това отношение не се съобразявам с терена, стига да не от типа с много остри камъни, които режат лошо. Но за там си има други гуми, а най-добре и друг автомобил.batececo написа: ↑09 Яну 2026 12:39Извинявам се за страничния въпроз, но защо не искаш да са XL? Може би не минаваш през дупки?Двигателист написа: ↑08 Яну 2026 21:43 Предпочитах да са обикновени 102Т, или Н, а не 106H XL, но просто такива имаше.
Иначе колата не е толкова тежка. Фабрично излиза с индекси 99-101. Минах почти 70000 км с 102 и в това отношение нямаше проблем. А са видяли доста злобни дупки. Може и относително високият профил да помага, не знам. Освен това, допускам, че този размер по принцип е с двупластова страница, което също оказва влияние на устойчивостта на гумата. И Мишлена и Лауфена са двупластови. Но не мога да го твърдя със сигурност, че всички са така.
И затова така си мисля, че 106 е леко излишно. Освен това, доколкото знам XL имат по-твърди страници, което би трябвало да означава по-нисък комфорт и това по-може да причина, а не дупките, защото и без това XA30 си вози твърдо за моя вкус. Но пък засега (само стотина км, обаче) не бих казал, че усещам кой знае каква разлика в това отношение.
Ех, бързах и не се сетих да ги сравня на кантар. Заедно с джантите, но те са еднакви и щях да разбера каква е разликата в теглото. Но ако говорим за тегло, по-скоро би ме подразнило негативното му влияние върху динамиката, доколкото изобщо може да се използва тази дума заедно с РАВ4, бензин, автоматик в едно изречение.
Пък разхода... пропан-бутана е 50 стотинки
- batececo
- Благодарил/а: 487 пъти
- Получена благодарност: 24 пъти
Update: След 3 изкарани зими продължавам да съм много доволен от поведението. Имах и едно излизане от тесен стръмен наклон с валял цяла нощ сняг, вярно, паркетникът има 4х4 и някакво смешно заключване, но не превъртяха колелетата, не поднесе и си ме изкара на равното без проблем. На мокро е ясно, че нямам забележки.batececo написа: ↑16 Авг 2025 10:41Аз, обаче с 215/65/17, изкарах 2 зими, втората също бях много доволен, но е още рано за оценки, да видим 3тата как ще са...
Нищо не се е саморазрушило или напукало, но аз зимата правя малко километри.
Особено на магистралата преди траянови врата, зимата при снеговалеж държи супер стабилно със 140, все едно е лято.
Колата е с ръчни скорости.
Важно е да се отбележи, че за 3те зими със зимните гуми съм минал общо не повече от 7-8 000 км, за разлика от летните, с тях минавам толкова на сезон.
-
demon_2
- Благодарил/а: 1 път
- Получена благодарност: 2 пъти
Здравейте колеги,
Да поискам и аз за съвети за гуми относно наближаващия зимен сезон. Предстои ми закупуване на зимни гуми със заводски размер 225/55/19 за РАВ 4 плъгин. Миналата зима закупих втори комплект алуминиеви джанти с Michelin Alpin 5, дот 2021. Според човека, от когото ги взех бяха на 3 сезона и уж не са карани в топло време. Обаче в края на зимата (март месец 2026 г.) гумите започнаха да се ронят по ръбовете на предната ос. Завъртях ги със задните за да си доизкарат сезона. Странното от цялата ситуация е, че си спират много добре на сухо, мокро и в дълбок сняг нямам пробуксуване с тях. Въпреки многото критики за колата от ревюта относно слабото представяне на задвижването на 4-те колела, аз нямам никакви забележки и съм доволен. Споменавам, че идвам от Мицубиши Паджеро 2017 г. и имам идея как трябва да се държи един истински 4х4 автомобил. Пътувах спокойно и безпроблемно и в чужбина с тях през снежните дни. Доволен съм от пътното им поведение и са много тихи, но ме притеснява този момент с отронването на парченцата. Според мнения на потребители и гумаджии, проблема е дошъл от изпичането им и високия въртящ момент на плъгина. Не съм ги жалил да си призная
Нямам идея как са поддържани и дали са карани и през лятото, само мога да предполагам. Сега съм се насочил към Continental Winter contact 870 P, поради предимно положителните мнения за пътното им поведения на сняг, мокро и сухо. Факта, че са тихи (не харесвам шумни гуми, особено когато карам на ток е много дразнещо) много накланя везните в тяхна полза. Карах TS 850 (размер 205/60/16) преди 5 г. и впечатленията ми бяха, че на 3-ия сезон станаха по-твърди и поведението им се влоши на пътя. Карам около 10-15 000 км зимата. Задължително трябва да са XL заради теглото от 2 тона. Готов съм да чуя ваши мнения споделени от опит, особено от колеги с този или подобен автомобил. Изгледал съм ревюта и мнения на колеги от чужди форуми, но все пак нашето си е най-релевантно 
P.S. Закупих колата с всесезонни Hankook Kinergy 4 s и съм много негативно настроен поради високия шум (сякаш имам ромоляща лагер главина) и слабото поведение при спиране особено на сух път, което автоматично изключва този вид гуми. Привърженик съм на зимни/летни.
Да поискам и аз за съвети за гуми относно наближаващия зимен сезон. Предстои ми закупуване на зимни гуми със заводски размер 225/55/19 за РАВ 4 плъгин. Миналата зима закупих втори комплект алуминиеви джанти с Michelin Alpin 5, дот 2021. Според човека, от когото ги взех бяха на 3 сезона и уж не са карани в топло време. Обаче в края на зимата (март месец 2026 г.) гумите започнаха да се ронят по ръбовете на предната ос. Завъртях ги със задните за да си доизкарат сезона. Странното от цялата ситуация е, че си спират много добре на сухо, мокро и в дълбок сняг нямам пробуксуване с тях. Въпреки многото критики за колата от ревюта относно слабото представяне на задвижването на 4-те колела, аз нямам никакви забележки и съм доволен. Споменавам, че идвам от Мицубиши Паджеро 2017 г. и имам идея как трябва да се държи един истински 4х4 автомобил. Пътувах спокойно и безпроблемно и в чужбина с тях през снежните дни. Доволен съм от пътното им поведение и са много тихи, но ме притеснява този момент с отронването на парченцата. Според мнения на потребители и гумаджии, проблема е дошъл от изпичането им и високия въртящ момент на плъгина. Не съм ги жалил да си призная
P.S. Закупих колата с всесезонни Hankook Kinergy 4 s и съм много негативно настроен поради високия шум (сякаш имам ромоляща лагер главина) и слабото поведение при спиране особено на сух път, което автоматично изключва този вид гуми. Привърженик съм на зимни/летни.
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 508 пъти
- Получена благодарност: 500 пъти
Пробегът ти е под ефективната граница за зимни/летни и повече клони към всесезонни... Лично аз залагам последните години на хубави всесезонни (в случая - Гудиър) и съм доволен...
Последните ми зимни/летни бяха с доста по-голям размер от твоите и на доста по-тежък СУВ... Да, когато в по-топло време ги 'напъна' в завой имаше микропукнатини по външният ръб на протектора, който е бил най-натоварен - все пак при мен масата бе почти 3тона... Не е болка за умиране..
Сега кашкая е с по-малък размер, а и е по-лек - не виждам напукване на всесезонните Гудиър и тази година ще са трети сезон май... Засега се държат учудващо добре..
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
-
planetarydrive
- Автомобил: Camry
- Благодарил/а: 2 пъти
- Получена благодарност: 37 пъти
Не вярвам на етикетите с децибели, характерът на шума е различен при еднакви децибели.
Летни Мишлен Праймаси, когато ги сложих това лято, за пореден път на Камри се появи такава какофония, че имитираха напълно свършили лагери, трансмисия и тн. Смених ги със задни Кросклаймът и настана пълно спокойствие.
От моите наблюдения на няколко коли-Кросклаймът /всесезонни/ и Гиславед- Еурофрост/зимни/ са най-тихи и комфортни гуми, особено вторите. А и цената на Гиславед е справедлива.
Летни Мишлен Праймаси, когато ги сложих това лято, за пореден път на Камри се появи такава какофония, че имитираха напълно свършили лагери, трансмисия и тн. Смених ги със задни Кросклаймът и настана пълно спокойствие.
От моите наблюдения на няколко коли-Кросклаймът /всесезонни/ и Гиславед- Еурофрост/зимни/ са най-тихи и комфортни гуми, особено вторите. А и цената на Гиславед е справедлива.
-
demon_2
Пробегът ти е под ефективната граница за зимни/летни и повече клони към всесезонни...
[/quote]
15 000 км, макс, но през зимата. 25 000 имам извън зимния сезон, колко да е малко? (за 1 г. 40 000 км, е приличен пробег за лични нужди ми се струва)
. Гиславед имах преди 13-14 г. на Корсата на жената, може и да са добре. Ще ги прегледам. Иначе летните са новия им модел от края на миналата година Michelin pilot sport energy 5 (не само пилот спорт, има разлика и са предназначени за EV) и нямам оплаквания, тихи, спират много добре на мокро и сухо и в завоите поведението им е далеч по-добре от всесезонните на Hankook. Има едно недозавиване, но това според мен си е от автомобила, пък и нямам очаквания да се държи като спортен или седан поне.
[/quote]
15 000 км, макс, но през зимата. 25 000 имам извън зимния сезон, колко да е малко? (за 1 г. 40 000 км, е приличен пробег за лични нужди ми се струва)
- itzoa
- Автомобил: Yaris Cross Hybrid 2023
- Благодарил/а: 79 пъти
- Получена благодарност: 63 пъти
Аз лично съм много доволен от тях, не си губят качествата на втората зима (че и на третата), както например bridgestone. Но все пак не съм и 4*4, нито съм мощен. Само за тишината... абе не са много шумни, но не са и най-тихите, сравнено с летните де, но то безшумна зимна гума е трудна работа...
едит. грешка моите са 870, но без P, което май е друга шарка.
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 508 пъти
- Получена благодарност: 500 пъти
Ами аз карах 'комплект зимни/летни' при пробег около 40-60х.км/год...
Логиката ми бе следната - ако въртя толкова километри, че комплект зимни/летни издържа 4 сезона и повече, то се губи смисълът от такъв комплект и е по-добре да мина на всесезонни... Имайки предвид, че сегашните всесезонни се представят много добре (поне на моя 4х4)..
Разбира се - 'като млад' не бях стигнал до този извод и при пробег около 20-25х.км/год си карах с комплект зимни/летни (то тогава и всесезонните нямаха нищо общо със сегашните)....
С времето обаче установих, че при мен при малък годишен пробег се наложи да хвърля летните поради появили се (възможно и поради възраст) дефекти, и две или три лета карах със зимните гуми с надеждата 'да ги издухам'
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
-
planetarydrive
- Автомобил: Camry
- Благодарил/а: 2 пъти
- Получена благодарност: 37 пъти
Всички пощуряхме с тази сигурност, сигурност и още измамна сигурност. Какво по-нормално ако имаш 4х4 СУВ, колкото и паркетен да е, да сложиш 4 добри, нови всесезонни гуми и да не се занимаваш с гуми, джанти, съхранение, носене и най-вълнуващата част- гумаджиите. Особено ако го караш по пътната мрежа, без офроуд амбиции, които биха били в противоречие с възможностите на машината.Който има само предно или задно, е по-оправдана тази сезонна смяна.
-
demon_2
В крайна сметка всеки преценява за себе си, в случая и за моето семейство относно сигурността и спокойствието. Според досегашния ми опит дори и новото поколение всесезонни гуми са компромис, защото технология, която да е добра на +40 и -20 не работи. Споделям от дългогодишни лични наблюдения от автомобили и СУВ, които съм имал, не се осланям на тестове и ревюта. Има къде да си съхранявам и сменям гумите без нужда от посещение на сервизи и това не ме натоварва времево или финансово. Повтарям, че не желая всесезонни гуми поради мои наблюдения и компромиси, които не съм склонен да правя. Нека не разводняваме повече темата, мисля че бях достатъчно ясен в искането си за съвет от колегите. Който има мнение за добри и тихи зимни гуми нека да го изкаже. Пожелавам хубав ден и весели празници на всички!
-
demon_2
В случая ако се карат 40-60 000 км, общо взето всяка година тези гуми трябва да се подменят, защото за този пробег ще достигнете до заветните 4 мм за зимния сезон в България, което не виждам с какво ме облекчава - аз всеки сезон си сменям комплекта джанти с гуми за около час време и не търся нови гуми всяка година. Казвате, че сега започвате трети сезон с Гудиъра, което означава, че изминавате далеч по-малко от 40 000 км годишно и вероятно има резон за вас, в крайна сметка всеки си има лични предпочитания и виждания по въпроса. Да сме живи и здрави и да си караме колите с удоволствиеslowtraveler написа: ↑03 Сеп 2026 10:56Ами аз карах 'комплект зимни/летни' при пробег около 40-60х.км/год...
Логиката ми бе следната - ако въртя толкова километри, че комплект зимни/летни издържа 4 сезона и повече, то се губи смисълът от такъв комплект и е по-добре да мина на всесезонни... Имайки предвид, че сегашните всесезонни се представят много добре (поне на моя 4х4)..