Yaris Cross - има ли вече собственици?
-
Тинк
- Автомобил: Авенсис Т25
- Благодарил/а: 15 пъти
- Получена благодарност: 52 пъти
Колеги има ли начин да се омекоти окачването на Ярисчето? Много е дървено горкото, ще ми паднат пломбите. Кара се на 2,1 и 2,2 напомпени гуми.
Смяна на пружини? Идеи?
Смяна на пружини? Идеи?
Да помечтае малко е дошъл човек на тоя свят.
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 498 пъти
- Получена благодарност: 492 пъти
Виж си първо амортисьорите... И да - малките автомобили не возят като дългите, тежките и комфортните...
Но не бих пипал окачването поради няколко причини - то е 'щръклесто' и омекване на окачването би влошило управлението особено в завой... А промяната на окачването с по-меки пружини би свалило свободният ход и ще почне да удря на тампони (да не говорим, че без смяна на амортисьори пак би си останало 'дървено', защото ударите ги поема амортисьора, а не пружината..
Но не бих пипал окачването поради няколко причини - то е 'щръклесто' и омекване на окачването би влошило управлението особено в завой... А промяната на окачването с по-меки пружини би свалило свободният ход и ще почне да удря на тампони (да не говорим, че без смяна на амортисьори пак би си останало 'дървено', защото ударите ги поема амортисьора, а не пружината..
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
-
Тинк
Ами колата е на година и половина, не вярвам амортисьорите да са сдали багажа.
Не ме разбирайте погрешно - колата си е ОК. Просто не е за нашите "пътища". На хубав път нямам забележки.
Явно идеята е била да се усеща по-спортно и с повече контакт с пътя. При нас обаче тия философии не работят и се усеща всяка неравност на пътя.
Някаква термична обработка на пружините възможна ли е? Закаляване/откаляване и т.н.? Или си иска нови пружини (и както се оказва нови амортисьори)?
Другия голям минус е, че и гаранцията ще иде на кино.
Не ме разбирайте погрешно - колата си е ОК. Просто не е за нашите "пътища". На хубав път нямам забележки.
Явно идеята е била да се усеща по-спортно и с повече контакт с пътя. При нас обаче тия философии не работят и се усеща всяка неравност на пътя.
Някаква термична обработка на пружините възможна ли е? Закаляване/откаляване и т.н.? Или си иска нови пружини (и както се оказва нови амортисьори)?
Другия голям минус е, че и гаранцията ще иде на кино.
- slowtraveler
Не ме разбирай погрешно - имах предвид смяна на напълно изправни амортисьори с други такива - с други параметри... Но на твое място не бих пипал НИЩО, защото окачването е голям компромис между много параметри - пружини, амортисьори, ходове на окачването, геометрия, състояние в покой и т.н. и т.н.. Които са мислени и тествани много детайлно от производителя за да стигне до този вариант...
Като не ти харесва - слагай възглавничка или сменяй автомобила
За мен всяко въздействие би влошило поведението и просто би се вкарал във филм...
- itzoa
- Автомобил: Yaris Cross Hybrid 2023
- Благодарил/а: 78 пъти
- Получена благодарност: 63 пъти
С 16ките си возеше що годе добре, ама тая пролет като сложих 17-ки (оригинални) и леко започнах да съжалявам. Не ми се мисли за тези с 18ки, определено ще вози доста твърдо. По-скоро се чудех какво ще стане ако сложа следващия номер гуми на същите джанти - т.е. вместо 215/55/17, да е 215/60/17 ако изобщо има тоя размер гуми. Място има бол според мен за по-големи гуми. Да, знам че километража ще почне да показва грешно, но дали може да повреди окачването по някакъв начин? Бях гледал ревю в тубата на някакъв руснак, на Кросче внесено от Япония и не намерил подходящия размер и беше сложил по-големи зимни - ами честно казано много го отваряше, като истинско джипче 
Между другото 16ката се води с 205/65/16, но това е доста нестандартен размер и 215/65/16 би паснал доста по-добре, но предполагам трябва да са по-широки джаните, т.е. неоригинални. Чета по форуми, че го правят и нямат проблеми, а този размер е освен по-широк, също и по-висок (65 май се водеше процент от широчината).
Между другото 16ката се води с 205/65/16, но това е доста нестандартен размер и 215/65/16 би паснал доста по-добре, но предполагам трябва да са по-широки джаните, т.е. неоригинални. Чета по форуми, че го правят и нямат проблеми, а този размер е освен по-широк, също и по-висок (65 май се водеше процент от широчината).
Последно промяна от itzoa на 17 Авг 2026 14:38, променено общо 2 пъти.
- itzoa
- Автомобил: Yaris Cross Hybrid 2023
- Благодарил/а: 78 пъти
- Получена благодарност: 63 пъти
Между другото ако някой е пропуснал Бричката неочаквано за мен пусна клипче за нашето Кросче
Има някои неточности в клипа, но карай.
-
Тинк
На Мутрьо хич не му вярвам, много е комерсиален, ама нейсе.
Засега намерих някакъв компромис с окачването - явно ще се кара на ръба на датчиците в гумите - около 2 атмосфери. Ако много почнат да ме дразнят с предупреждения, ще ги ликвидирам и толкоз.
- zorbata
- Автомобил: RAV4 GR PHEV
- Благодарил/а: 108 пъти
- Получена благодарност: 176 пъти
- slowtraveler
По принцип работи по-активно (затова и омекотява), ама пък гумата загрява по-бързо и вдига налягане... Не знам - за в града може да е ОК...
Извънградско в началото на месеца вдигнах налягането на гумите (всесезонките) с около 0.2 над това на натоварен автомобил, защото ме очакваше дълъг път с натоварен автомобил..
За мое учудване не усетих сериозна разлика в поведението. Вероятно, защото автомобилът бе натоварен и по-инертен, но Петрохан го минавах в двете посоки с 2 човека и 23кг багаж и пак нямаше разлика.....
Обаче за мое учудване по маршрута Варна-Берковица-София-Берковица-Варна постигна такъв разход, какъвто НИКОГА не съм постигал с този автомобил дори и да не е бил натоварен... Не знам дали причината е вятър (пътуваният изток-запад и запад-изток бяха през около седмица), но това са фактите... Кашкая с 4 възрастни, много багаж (на връщане и около 100л вино) направи разход около 7.6 (и то с настъпване), като обичайно разходът с двама човека е бил около 8.2 л/100км...
Извънградско в началото на месеца вдигнах налягането на гумите (всесезонките) с около 0.2 над това на натоварен автомобил, защото ме очакваше дълъг път с натоварен автомобил..
За мое учудване не усетих сериозна разлика в поведението. Вероятно, защото автомобилът бе натоварен и по-инертен, но Петрохан го минавах в двете посоки с 2 човека и 23кг багаж и пак нямаше разлика.....
Обаче за мое учудване по маршрута Варна-Берковица-София-Берковица-Варна постигна такъв разход, какъвто НИКОГА не съм постигал с този автомобил дори и да не е бил натоварен... Не знам дали причината е вятър (пътуваният изток-запад и запад-изток бяха през около седмица), но това са фактите... Кашкая с 4 възрастни, много багаж (на връщане и около 100л вино) направи разход около 7.6 (и то с настъпване), като обичайно разходът с двама човека е бил около 8.2 л/100км...
-
Оги
- Автомобил: 4 Тойоти
- Благодарил/а: 67 пъти
- Получена благодарност: 37 пъти
Нископрофилна гума с понижено налягане крие риск от срязване в дупка, на ръб или бордюр. Възможно е и да се счупи джантата. Мисли за схема с гуми с по-висок профил.
Toyota Corolla E11 1,3; Yaris SCP90 1,3 VVTI; Auris E15 1.33 VVTI;
-
Тинк
Стандартните ми гуми на Ярис Кроса са 205/65 R16
Т.е. гумата е с по-висок профил.
И да се съсипва, аз какво да направя? Да ми друса с години само за да спестя 200 евро?
-
mirott
- Благодарил/а: 63 пъти
- Получена благодарност: 58 пъти
Вече не трябва да се учудваме на нищо
Вчера чета, че зареждайки газ, слязла и си запалила цигара жената. Взрив, изгаряния, пожарни, линейки...
Купуваш си нова кола, не си я тествал и се оказва, че ти вози твърдо. Спадаш гумите до минимума. Влизаш в завой и казваш тя поднесе, извинявай. Дано не се случва но въпросът е не дали, а кога. Дано не те срещаме по пътищата
Успех!
Вчера чета, че зареждайки газ, слязла и си запалила цигара жената. Взрив, изгаряния, пожарни, линейки...
Купуваш си нова кола, не си я тествал и се оказва, че ти вози твърдо. Спадаш гумите до минимума. Влизаш в завой и казваш тя поднесе, извинявай. Дано не се случва но въпросът е не дали, а кога. Дано не те срещаме по пътищата
-
Тинк
Ами аз Авенсиса си го карам на 2.1 предни и 2 задни от много години и досега не ми е поднасял в завоите. Да му мислят "рацерите".
Иначе да, и аз бях изненадан, че Тойота са направили окачването на ярисчето толкова "спортно". Отдавам го на лошото влияние на маркетинга и WRC.
Иначе да, и аз бях изненадан, че Тойота са направили окачването на ярисчето толкова "спортно". Отдавам го на лошото влияние на маркетинга и WRC.
- slowtraveler
Е нали е Ярис Крос - т.с. по-сув-о образно изделие... С по-висок център на тежестта...
Когато излязоха СУВ-овете си пишеше - внимавайте в завоите - поведението не е като на лек автомобил и т.н. и т.н... Сега нещо хората почнаха да забравят този факт...
А устойчивостта се влияе пряко и от твърдостта на окачването,,
По-добре по-твърдо окачване отколкото да ставаш за срам с отъркалян автомобил на някой от тестовете

Когато излязоха СУВ-овете си пишеше - внимавайте в завоите - поведението не е като на лек автомобил и т.н. и т.н... Сега нещо хората почнаха да забравят този факт...
А устойчивостта се влияе пряко и от твърдостта на окачването,,
По-добре по-твърдо окачване отколкото да ставаш за срам с отъркалян автомобил на някой от тестовете
-
Тинк
Ами както писах, за това да му мислят рацерите. Аз и да искам не мога да влизам в завоя с ръчна, защото нямам ръчна.slowtraveler написа: ↑19 Авг 2026 10:21 Когато излязоха СУВ-овете си пишеше - внимавайте в завоите - поведението не е като на лек автомобил и т.н. и т.н... Сега нещо хората почнаха да забравят този факт...
А бе накрая ще си взема един С5 и ще се оправи работата.