Проблем с принудителен празен ход

gena_bs
Автомобил: служебен
Благодарил/а: 591 пъти
Получена  благодарност: 127 пъти

Мнение от gena_bs » 19 Юли 2026 10:10

Аз точно това имах предвид, че не знаем какво и как е инсталирано в автомобила.
А хвърлянето на боб се удава на други хора, които не са точно в нашия форум. ppp.gif

Наскоро, например, с изненада разбрах, че имало изисквания за положението в пространството на определени модели газови дюзи.
Имам предвид, че някои не можели ( в смисъл не се препоръчва) да се монтират хоризонтално.
Производителят определя, за оптималната им и безаварийна работа, да се инсталират вертикално.
Интересно ми е, това дали е вярно?

Аватар
mapamop
Автомобил: Avensis WG T25,1ZZFE,2005
Благодарил/а: 191 пъти
Получена  благодарност: 793 пъти

Мнение от mapamop » 19 Юли 2026 10:33

Аз не знам защо са тия всички гадателски занимания...
Един прост ELM327 v2.1-v2.4 за между 5€ и 20€
Мобилно приложение за ELM327 от сорта на Torque, ElmScan Toyota или подобните
Спира се газовата уредба и се разкача да не виси по CAN шината.
Кара се колата някакво време - примерно час.
Следят се показателите Fuel system (трябва да влиза в OL_drive по спомен при ППХ),
Short fuel trim - късия трим би трябвало да излезе на стойност близка до тази в IDLE
Injector/injector pulse - показва в ППХ има или няма компенсиращо впръскване на гориво.
По спомен поне на дъртия ми мотор в ППХ дюзите са все пак активни и не слизат до 0ms интервал на впръскване, а стоят на минимума от сорта на 1.5мс (стойността е по спомен),при нормално време 2.1-2.4мс че и 2.5мс в IDLE.

После вече гадаем кое не е наред. Таблица с референтни стойности има в сервизното ръководство за модела.
ППХ може да се прекъсне от климатик, вентилатор и алтернатор поне. Ако промяната във вакуума отваря някоя хлабина, пак ще има конфликт между режима ППХ, нуждата от компенсация на въздуха да не спре мотора и това че все пак трябва да се ореже горивото до нула ако позволяват условията.
Може и да греша предвид че изхождам от опита с предна генерация двигател, и то неособено изправен заради пробега и възрастта му.
Opel Astra F 1.7D(1993) -> Toyota Avensis T25 (2005), E: 1ZZFE, F: ZZT251L / Corolla Verso (07.2007), E: 1ZZFE, F: ZNR11L
--
Тц...тц...тц...

Публикувай отговор