Отговори, без да се отплесваш с глупости:
- Ако няма монтирана газ има ли разлика във вероятността за "неправилен монтаж на газовата уредба" и "проблеми последвали от неправилен монтаж на газовата уредба"?
- Как става така че при механично триене на два детайла (всъщност са три - лифтър, вал, върха на стеблото на клапана) ви намалява хлабината?
Тези които карате на газ търсите "тънки лифтъри", а аз наблюдавам на ДВА бензинови двитателя БЕЗ ГАЗ "охлабване на клапаните, в посока към и над максимума на допустимата хлабина? И ще търся "по-дебели" за да наваксам хлабината.
Факти:
Т.е. няма симптоми на "кофти монтаж и настройка".
Обаче:
Т.Е. имаме "стегнати клапани", със намалена хлабина при наличие на "правилен монтаж" и триене? А аз ще търся на Авенсиса много вероятно по-дебели, че са ми "охлабени клапаните"? Също и на Корола-Версото очевидно лифтърите/чашките бяха износени.ufer написа: ↑29 Май 2026 09:05 Само 3 изпускателни клапана бяха наближили долната граница (от 0,20 mm) и само един беше слязъл под нея (0,17 mm).
.... .... ...
успяхме да сменим само този един-единствен пул и постигнах луфт 0,21 mm. Причината беше, че не успях да намеря от най-тънките пулове ((2,50 mm)
Примерно разлика от 0.012мм спрямо размера от щампата, като реално погледнато това е даже и под номер 27 (клапана е входящ, и е по-малко термично натоварен от изходящите):
Още няколко изходящи този път:
Всъщност ако погледнеш по-горе, ще намериш много малко лифтъри със близки размери до стоковите и всичките са в посока да "изтъняват", а не да се раздуват и да свиват хлабината.
Ако много ти е дерт, мисля да имам останал поне един чисто нов и няколко осрани от газта клапани - може да си направя труда да ти начеша крастата да мерим и видим разликата, макар че там по принцип не ги дават да са съвсем еднакви дори новите клапани.
И ако ми кажеш че при вас от газта се генерират водни пари и влага, заради които пък се раздуват от влагата клапани и лифтъри .... ще ти повярвам от душа.