Кора под двигателя 3zr-fae
- nov
- Автомобил: XA30 3ZR-FAE,B6304T4
- Благодарил/а: 66 пъти
- Получена благодарност: 67 пъти
Здравейте колеги,
Имам следната кора под двигателя Въпроса ми е така ли излиза оригинално, колата е рав 4, 2012 с бензиновия мотор 2.0, 158 к.с., с тази кора картера и други части са ми напълно открити и мисля не е редно да я карам така, особено пък зимата.
Мислех си да купя такава, била от дизел Но пък, като е така плътно затворена незнам дали ще пасне да се закачи, това едното и второ, дали пък няма да навреди на охлаждането, все си мисля, че на моята кора, както е първата снимка и липсва някаква част за да затвори плътно или бъркам?
Моля за съвет.
Имам следната кора под двигателя Въпроса ми е така ли излиза оригинално, колата е рав 4, 2012 с бензиновия мотор 2.0, 158 к.с., с тази кора картера и други части са ми напълно открити и мисля не е редно да я карам така, особено пък зимата.
Мислех си да купя такава, била от дизел Но пък, като е така плътно затворена незнам дали ще пасне да се закачи, това едното и второ, дали пък няма да навреди на охлаждането, все си мисля, че на моята кора, както е първата снимка и липсва някаква част за да затвори плътно или бъркам?
Моля за съвет.
- Прикачени файлове
-
- Screenshot_20260527_085722_Chrome.jpg (353.46 KiB) Преглеждано 188 пъти
NO PAIN, NO GAIN!
Дизел САМО дънки!!!
Дизел САМО дънки!!!
- mapamop
- Автомобил: Avensis WG T25,1ZZFE,2005
- Благодарил/а: 188 пъти
- Получена благодарност: 773 пъти
Решили са да ползват картера за охлаждане на маслото, и са го оставили открит. На дизеловата почти съм сигурен че най-малкото няма да ти пасне отвора за масления филтър, и при обслужване тая кора ще се сваля всеки път - щипки и амортизация на кората.
Вероятно няма да е единствено масления филтър, който няма да си пасне - може и формата да е различна, да няма къде да се закрепи и т.н.
И ще влошиш охлаждането на маслото - дизелите генерално се пълнят с около 6 литра масло, докато бензиновите двигатели събират около 4-5 и много рядко повече. Малкото количество масло няма време и обем да се задържи в картера, за да му поспадне температурата.
Аз не бих се хвърлил в този филм, колкото и разни индивиди да ме убеждават че съм неразумен, неразбиращ и дори глупав.
Вероятно няма да е единствено масления филтър, който няма да си пасне - може и формата да е различна, да няма къде да се закрепи и т.н.
И ще влошиш охлаждането на маслото - дизелите генерално се пълнят с около 6 литра масло, докато бензиновите двигатели събират около 4-5 и много рядко повече. Малкото количество масло няма време и обем да се задържи в картера, за да му поспадне температурата.
Аз не бих се хвърлил в този филм, колкото и разни индивиди да ме убеждават че съм неразумен, неразбиращ и дори глупав.
Opel Astra F 1.7D(1993) -> Toyota Avensis T25 (2005), E: 1ZZFE, F: ZZT251L / Corolla Verso (07.2007), E: 1ZZFE, F: ZNR11L
--
Тц...тц...тц...
--
Тц...тц...тц...
- nov
Ок, ясно.Няма да ползвам тази за дизел, само, че тук при смяна на масло пак трябва да се сваля тази Г образна кора, защото масления филтър е навътре.
NO PAIN, NO GAIN!
Дизел САМО дънки!!!
Дизел САМО дънки!!!
- mapamop
Да защото там където сменяш, им липсва подходящ инструмент. Не съм сигурен на тоя двигател дали филтъра беше с цял корпус, или само се сменя пълнител, но в първият случай мисля да имаше инструмент за целта, който грубо казано изглежда като "чаша с пръчка на нея". Тогава няма да я сваляш и ще се изхлузи старият и ще се нахлузи новият през отвора. Докато със дизеловата кора, като ти избяга отвора примерно 20 сантиметра наляво/надясно и още 5-10 сантиметра назад - никакви шансове да не сваляш.
Ако логиката на монтажа е като на Авенсиса, много вероятно и другите 2-3 кори отдолу ще са различни и става още по-неприятно свалянето примерно всяка година, ако правиш 10000 пробег на година, а ти май правиш повече от това.
Ако искаш пробвай, но повърхностно погледнато ме съмнява да се получи нещо приемливо.
Отделно че ако ще купиш китайската кора на картинката, вероятно няма да е съвсем идентична със оригиналната и ще има усложнения с монтажа, дори и на дизеловият модел за който е изработена.
Королата и Авенсиса са със цели кори под картера, но те имат втора долна решетка на бронята и на Корола-Версото под картера кората е оформена като въздухозаборник, приблизително изглеждащ като тези за турбините на рали-автомобилите на предния им капак.
Opel Astra F 1.7D(1993) -> Toyota Avensis T25 (2005), E: 1ZZFE, F: ZZT251L / Corolla Verso (07.2007), E: 1ZZFE, F: ZNR11L
--
Тц...тц...тц...
--
Тц...тц...тц...
- nov
Да, за масления филтър се ползва "чашка" 26, но не свалиш ли кората всичко ще се омаже в масло, при мен е елемент, като на Москвич, не е метален филтър, а некви пластмасови истории с О ринг, отвиваш, махаш стария елемвнт и нов.
Много странно да излиза с такава "кора" от завода, лятото и прахта, майната им, ама зимата всичката луга и сол по картер, радиатор и носещи греди .....гениално.
Много странно да излиза с такава "кора" от завода, лятото и прахта, майната им, ама зимата всичката луга и сол по картер, радиатор и носещи греди .....гениално.
NO PAIN, NO GAIN!
Дизел САМО дънки!!!
Дизел САМО дънки!!!
- mapamop
Гледал съм разни клипчета че в центъра на корпуса се навива нещо като пластмасов щуцер, на който се набива дълъг маркуч/сламка за да се източи самият филтър от маслото, и чак тогава се сваля корпуса за да се смени пълнителят.
Няма пълно щастие по линия на лугата. Ако мислиш че през решетката не се засмуква мизерия вдигната от предния автомобил...
Единствения недостатък е че ако има теч на маслото откъм пробката на картера примерно (и не само), ще правиш локви по асфалта, вместо да се събират на кората и да се чудиш пък нея как да изчистиш, че на Корола-Версото там има нещо като ватиран материал.
Разбирам да ти е първи сблъсък с пестеливостта на марката, че да се чудиш. Не помня кой модел да беше съвсем без никаква кора там - дали не беше някой Аурис, Ярис или някоя от тия малките от тези години.
Но аз не бих се вглъбявал при условие че и така няма проблеми, и то от много време и километри, предвид че тая кола не е нова от магазина и е имало много време да даде дефект, който не го е дала. Карай я и от време на време я оплисквай на автомивката с водоструйката там.
--
Тц...тц...тц...
--
Тц...тц...тц...
- BOz
- Благодарил/а: 10 пъти
- Получена благодарност: 269 пъти
Приус 2 няма под двигателя кора. Пък не се разпада толкова лесно. 
Разход на електричарка -> 
Разход на хибрид ->
Разход на дизелов автоматик ->

Разход на хибрид ->

- nov
Ама май требваше да започна с предисторията.Още като я купих при първата смяна на масло останах с впечатление, че некъде из Швейцария за зае@али "другата" част от кората и тя е дошла само с тази, като от първата снимка.Аз разбира се се Едосах и газ при един, който лепи брони - намерихме кора от 190Е, изрЕзахме я и я занесох на друг майстор, който я закрепи към тая съществуващата с видии самонарезки, после я наклепах яко с Ка+Де че имаше отвори да не влиза ветъра отдоле, захванахме я за купето и си стана, като заводска, при всяка смяна на масло (а в годината при мен са между 5 и 7), целата кора се сваля (включително с добавената част), съответно псувни от майсторягата, кви са тия Епонци
, макар, че всеки път му казвах, че аз съм добавил тая част - нито ми е прегрявала колата летно време нито нищо...................но онзи ден на Тракия се хванАх да карам с една колона в левата лента, че десната е за кашмер и по едно време се чу яко свистене, аз загрях каква е работата, спрях на първата отбивка и я изкъртих. Но никога не съм си и помислял или представял, че една кола може да излезе от завода с полу кора под двигателя.
Ясно ми е, че са го мислили един етаж инженери, ама не виждам логика защо по дяволите не е цяла, като на нормален автомобил - те така отдолу могат да влязат от мишки до смоци, котки, че дори и агне може да се свре.........ужас
Ужас
Ами не е ясно, кората доста пази еле от солта през зимата, а и като стъпиш в кишата се разплисква всичко нагоре към компресор на климатик, разни датчици, проводници и т.н.
NO PAIN, NO GAIN!
Дизел САМО дънки!!!
Дизел САМО дънки!!!
- TATI
- Благодарил/а: 27 пъти
- Получена благодарност: 222 пъти
- Обратна връзка:
А толкова ли е трудно да видиш по VIN какво има под тая кола? Каталози дал господ.
Прочетете правилата на форума!
Hi-Ace 1979, 2.2 D, manual
Corolla Sedan 1998, 1.6i, automatic Terra
Avensis Wagon 2005, 2.0, D-4D, manual Sol
Kia Cee'd 2007, 1.6 CVVT EX, automatic
Hi-Ace 1979, 2.2 D, manual
Corolla Sedan 1998, 1.6i, automatic Terra
Avensis Wagon 2005, 2.0, D-4D, manual Sol
Kia Cee'd 2007, 1.6 CVVT EX, automatic
- mapamop
Малко са автомобилите които ще ти покажат на диагностика температура на маслото. А на таблото вероятно нито един "обикновен". Писах ти в първият отговор, че охлаждат маслото през повърхността на картера и потока на въздуха под колата, за да спестят охладителя за маслото.
TATI правилно ти е написал за каталозите. Макар че наскоро търсих къде е релето за чистачките на Корола-Версо без датчик за дъжд и автоматични чистачки, и повечето каталози ми дадоха номер и място на схемата което е празно в колата и няма кабели там. И се оказа че няма фабрично. Но това е друг филм който съм го приключил.
--
Тц...тц...тц...
--
Тц...тц...тц...
- BOz
- Благодарил/а: 10 пъти
- Получена благодарност: 269 пъти
Ужас, ужас, колко да е ужас?
Продадох го на 19 години и всичко си блестеше.
Първата ми кола на тази възраст и без никаква корозия в двигателния отсек.
Разход на електричарка -> 
Разход на хибрид ->

Разход на хибрид ->