Почистване на дроселова клапа – RAV4 XA30, 1AZ-FE

Двигателист
Автомобил: Avensis 3S-FE,RAV4 XA30 1AZ-FE
Благодарил/а: 37 пъти
Получена  благодарност: 120 пъти

Мнение от Двигателист » 06 Май 2026 18:06

Реших да почистя дроселовата клапа малко спонтанно. Защо? Преди време ми се наложи да разкача акумулатора и след това, докато клапата отново се адаптира оборотите на празен ход бяха много ниски (около 500), което съчетано с автоматика ме подразни. Очевидно, че отлагания намаляват силно дебита на въздух при нулиране (заводска настройка). След адаптацията нещата бяха почти добре, но остана нещо, което да ми привлича вниманието – примерно навлизате в кръстовище, или кръгово, намалявате без да спирате, давате за момент газ, но въпреки всичко решавате да изчакето някой, който е с предимство – спирачка и после пак газ... Именно в този момент оборотите пропадаха малко и последващото натискане на газта беше съпроводено с леко колебание в реакцията. Пак казвам, става въпрос за автоматик. Също така, понякога при добре загрял двигател, след дълго каране извънградско и спиране, оборотите някак са нестабилни и се усещаше лека вибрация в купето. На режими различни от празен ход проблеми не съм доловил.

Начините са два – с демонтаж на тялото, когато наистина става като нова, но ще ви трябва ново уплътнение към колектора и щипки за да намалите изтичането на антифриз от съединенията за подгряване на дросела и втори, мързелив начин, без демонтаж, който използвах аз. За целта просто се маха въздуховода между въздушния филтър и дросела (съпътсващо се маха маркуч за вентилация от капака на клапаните и електромагнитния клапан за управление на изсмукването на бензинови пари от резервоара и подаването им в поддроселното пространство.

Какъв препарат? Принципно, Тойота си имат TOYOTA Throttle Plate Cleaner (кат.номер 00289-1TP00), но аз не разполагах с такъв, пък и не ми се чакаше за доставка и затова проверих състава. Основно ацетон, нафта и по-малко толуол. На тази база тръгнах да търся препарат, защото принципно е пълно с такива продукти, с най-различен състав (алкохоли, пропан, бутан, нефтени дестилати и т.н.), но аз исках да е сравнително близко до оригиналният очистител.
Естествено в бързината не намерих каквото трябва и направих донякъде компромис, и в крайна сметка използвах COMMA Carb Clean, с доста сходен състав, но с превес на толуол пред ацетон.

В нета има описани какви ли не методи, но аз ще ви кажа как процедирах, без претенции дали това е най-правилно.
Не съм поливал/пръскал директно, защото не исках прекалено много от препарата да тече надолу. Само в началото пръснах малко върху клапата за размекване/разтвяране на отлаганията. След това съм пръскал само върху микрофибърна кърпа и с нея съм търкал корпуса и самата и клапа. Малко е пипкаво, но ако се внимава, няма проблем. В кръга на шегата – колкото е по-голям двигателя, толкова е по-лесно, просто защото диаметъра на клапата е по-голям и се бърка по-лесно. При мен с ф55 мм, нещата са на кантар.
Не стана идеално, но стана добре.
Важно е да не завъртате клапата прекалено бързо с ръка, защото зъбната предавка е мултиплицираща и може да се скапе нещо (мое мнение). Просто работете внимателно.

Резултат. След почистването празният ход стана 1500 об/мин, което съчетано с автоматика е малко неприятно при каране в началото. Горе-долу може да се ориентирате с колко се е увеличило светлото сечение (разхода на въздух), щом има такова увеличение на оборотите (нормално са 660 при автомата).
Тук отново има два варианта – или карате няколко дни да се обучи клапата къде и е новото базово положение (случва се бавно и постепенно), но си трябват доста според Тойота „driving cycles” (не знам как да го нарека на български). Палене, загряване до работна температура, каране... След всеки цикъл, клапата минава на нова база, но бавно и по-малко. Аз избрах този метод.
Вторият вариант – откачате акумулатора за малко и адаптацията на клапата се нулира до заводски настройки, но паралелно с това се нулират и други адаптации, което аз не исках (горивни, скоростна кутия, ъгъл на изпреварване на запалването...).
След няколко дни при първия вариант нещата си влизат в норма. Няма вече вибрации, или неуверен празен ход при излизане от рязки преходни режими.

Две снимки, преди и след. Това са въглеродни отлагания за 200000 км.
► Виж съдържание

Аватар
mapamop
Автомобил: Avensis WG T25,1ZZFE,2005
Благодарил/а: 186 пъти
Получена  благодарност: 771 пъти

Мнение от mapamop » 06 Май 2026 18:45

Свали си дросела,като разпробиеш поп-нитовете. Изчисти пясъка и калта отвътре. Изчисти клемите на електродвигателя на дросела от окисите. Добави смазка - аз предпочитам тефлоновите спрейове. Пусни един силикон за гарнитури на мястото на спестената гарнитура, и запечатай с 4мм поп-нитове.
Разликата е доста осезаема.
Изпери си дюзите с препарат за целта, на ултразвук. Особено ако я караш на газ, дюзите са много спечени с въглеводородни нагари.
Opel Astra F 1.7D(1993) -> Toyota Avensis T25 (2005), E: 1ZZFE, F: ZZT251L / Corolla Verso (07.2007), E: 1ZZFE, F: ZNR11L
--
Тц...тц...тц...

Двигателист
Автомобил: Avensis 3S-FE,RAV4 XA30 1AZ-FE
Благодарил/а: 37 пъти
Получена  благодарност: 120 пъти

Мнение от Двигателист » 06 Май 2026 19:54

Ти говориш за по-сериозна интервенция... След 100-200 хил.км., може и да я приложа. Сега ставаше въпрос за нормално работещ дросел, но замърсен от отлагания. Нещо за половин час през обедната почивка.

П.П.: Газовата замина в кофата... Просто не ми се иска да колхозя при следващ реглаж на клапаните. Установих колко голямо мазе съм имал в багажника, след като премахнах бутилката. Не е по темата, но колата е друга след премахване на газовата. Тримовете са бетон, движи с 50 на 4-та, между 4000 и 6000 об/мин ускорява осезаемо по-добре... и какво ли още не.

Аватар
mapamop
Автомобил: Avensis WG T25,1ZZFE,2005
Благодарил/а: 186 пъти
Получена  благодарност: 771 пъти

Мнение от mapamop » 06 Май 2026 20:57

Двигателист написа: 06 Май 2026 19:54 по-сериозна интервенция
На Корола-Версото бяха асфалтирани дюзите отпред на 246 420км
На Авенсиса също. Но той си е на 400 000км от преди 2 седмици. Лятото да е бил примерно на 380 000.
Свалянето на дюзите не би трябвало да е особен панаир. Трябват ти 4 нови о-пръстена.
В домашния метод с разни вентили или подобни преходници може да ги промиеш със спрей за спирачки, 2 кабела вързани за адаптер за телефон на 5 волта.
За дросела ти трябва нова гарнитура, която беше преди година-две нещо от сорта на 4 до 7 лева и 5 поп-нита.
Общата цена на материалите е примерно към днешна дата 10€. Труда, ако мотора е геометрично приблизително същият, но обърнат огледално е примерно 1-2 часа с промивката на дюзите.

Със ултразвуковата вана вече отнема повече време, но и по домашному да го направиш ще усетиш раазликата веднага.
Opel Astra F 1.7D(1993) -> Toyota Avensis T25 (2005), E: 1ZZFE, F: ZZT251L / Corolla Verso (07.2007), E: 1ZZFE, F: ZNR11L
--
Тц...тц...тц...

Публикувай отговор