Прочети първото мнение, нямаме в условието - известна дистанция. Просто колегата си кара и забелязва разлика. Теб не можем да те убедим, но това не е ядрена физика, а проста геометрия.
(Не)Точност на километража.
- gimara
- Автомобил: Verso 1.8/CVT, 2016
- Благодарил/а: 64 пъти
- Получена благодарност: 153 пъти
Toyota Manuals/Сервизни ръководства/Ръководство на потребителя
Toyota Corolla Verso 1.8/2008 >> Toyota Verso 1.8,CVT/2016

-
Hursa
- Благодарил/а: 51 пъти
- Получена благодарност: 228 пъти
А че се дразните - си е ваш проблем.
Двигателист написа: ↑01 Апр 2026 22:02 По километричните табелки на магистралите, засичам една, две, три и разминаването се усеща на дисплея...
Ако е така, както пишете - по малко ли ще отчете километража? Или повече?Двигателист написа: ↑01 Апр 2026 22:02 Километражът отчита по-малко от реално изминатото разстояние. Ориентировъчно 2-4 %, защото не съм правил точни експерименти. Установих го, напоследък карайки по навигация (Garmin, Waze, Google). Примерно, по GPS маршрута е 500 км, по километража е 485 км...
Auris Е15 Hybrid; Corolla E210 HB 2.0 hybrid
- gimara
Предлагам да изчакаме колегата да уточни, какво има предвид под GPS маршрута, Защото ако е по навигационните карти е едно, ако измерването е с GPS, е съвсем друго.

- mapamop
- Автомобил: Avensis WG T25,1ZZFE,2005
- Благодарил/а: 183 пъти
- Получена благодарност: 748 пъти
Двигателист, в България е много трудно да хванеш такава разлика, дори и на съвсем права отсечка.
Логиката ми е проста - по регулация гражданските GPS ситеми са по спомен с метрова точност - по спомен не съм виждал в статуса на китайското радио за статуса на сателитите и местоположението точност под 2-3 метра.
Ако се хванеш да броиш стълбовете за електричеството, мисля че по стандарт трябваше да са на 25 метра един от друг, но от стар опит със "интернет мрежите тип "простир", или " стълб-стълб-покрив-тераса" - сметката на броят стълбове не се покриваше с марките за метража на FTP кабела, и разликите са излизали значително нагоре в полза на кашона с кабела. Това при целево измерен и сметнат с калкулатора кабел на права отсечка, без кривките и подобните. Поне за Ветово-Русенско, Писанец, и квартала около "Охлюва" в Русе не излизаше сметката по стълбове. Варианта примерно с оразмерена отсечка от Кадастъра пак не ми изглежда точен, предвид че гаража ми строен и проектиран през 1986 година, миналата година рязко стана от 18м² на 19м², че на кадастъра не 7м се получаваше сметката. Съмнява ме че и улиците са с някакви грешки. Табелите "Град Х на Y километра" поне от Бяла-Русенско до Русе не можах да им хвана логиката откъде до къде точно са оразмерени, че никак не ми се връзваха числата им един ден като се бях вторачил в цифрите. Може би "сертифицираните отсечки за средна скорост" да са точно оразмерени, но и там ме съмнява да не са "побългарени", и не знам дали има поне една идеално права без завои и виражи, или кривини че да си 100% сигурен.
Логиката ми е проста - по регулация гражданските GPS ситеми са по спомен с метрова точност - по спомен не съм виждал в статуса на китайското радио за статуса на сателитите и местоположението точност под 2-3 метра.
Ако се хванеш да броиш стълбовете за електричеството, мисля че по стандарт трябваше да са на 25 метра един от друг, но от стар опит със "интернет мрежите тип "простир", или " стълб-стълб-покрив-тераса" - сметката на броят стълбове не се покриваше с марките за метража на FTP кабела, и разликите са излизали значително нагоре в полза на кашона с кабела. Това при целево измерен и сметнат с калкулатора кабел на права отсечка, без кривките и подобните. Поне за Ветово-Русенско, Писанец, и квартала около "Охлюва" в Русе не излизаше сметката по стълбове. Варианта примерно с оразмерена отсечка от Кадастъра пак не ми изглежда точен, предвид че гаража ми строен и проектиран през 1986 година, миналата година рязко стана от 18м² на 19м², че на кадастъра не 7м се получаваше сметката. Съмнява ме че и улиците са с някакви грешки. Табелите "Град Х на Y километра" поне от Бяла-Русенско до Русе не можах да им хвана логиката откъде до къде точно са оразмерени, че никак не ми се връзваха числата им един ден като се бях вторачил в цифрите. Може би "сертифицираните отсечки за средна скорост" да са точно оразмерени, но и там ме съмнява да не са "побългарени", и не знам дали има поне една идеално права без завои и виражи, или кривини че да си 100% сигурен.
Opel Astra F 1.7D(1993) -> Toyota Avensis T25 (2005), E: 1ZZFE, F: ZZT251L / Corolla Verso (07.2007), E: 1ZZFE, F: ZNR11L
--
Тц...тц...тц...
--
Тц...тц...тц...
-
Hursa
Нека изчакаме.
Разбира се определянето на положението по сателитите не е "абсолютно" точно, такова е невъзможно, до колкото знам. Като особено голямата погрешност в случая идва от криптираната изкуствено въвежданата такава - за сателитите, защото имат военно приложение и могат да се използват - и от "врага".
► Виж съдържание
- mapamop
- Автомобил: Avensis WG T25,1ZZFE,2005
- Благодарил/а: 183 пъти
- Получена благодарност: 748 пъти
и това в абсолютен размер може да е различно във времето и в двете посоки, според зависи от силата на сигнала и колко е "замърсен/зашумен". Имам предвид че сега ще те излъже с 3 метра без значение дали в плюс или минус, а след 5 минути заради замърсен ефир или радио сянка ще те излъже с примерно 9 метра, пак в някоя от двете посоки и тя може да е различна от предната. За навигация за граждански цели, че си подминал хотела с 5 метра, или си спрял с 10 метра преди него не е чак такава драма и е приемливо, но в случая се търси малък маржин на разликата и GPS-а не е надежден за целта. Уличните стълбове и те не са на 25 метра вероятно по ред причини - най-тъпата е че не е добре да ти изплющят стълб посредата на входа на гаража, на тротоара и да ти направят гаража неизползваем, при условие че не бърка да пуснат кабелите с още 1-2 метра по-къси или по-дълги.
Кадастралните услуги май ползват същите граждански GPS мрежи, та и при тях може да е налична грешката на навигацията.
Opel Astra F 1.7D(1993) -> Toyota Avensis T25 (2005), E: 1ZZFE, F: ZZT251L / Corolla Verso (07.2007), E: 1ZZFE, F: ZNR11L
--
Тц...тц...тц...
--
Тц...тц...тц...
-
Hursa
Но споделиха, че им показва все по-малко и то предполагат, че е в някакво съотношение. Иначе изкуствено въвежданата погрешност за амариканската система - бях срещнал някъде, че е 3 метра, можело да се "прецизира" (на телефоните) до метър (но не съм сигурен) с помощта на а-гпс, посредством мрежата от "антени" на мобилния оператор.
-
Двигателист
- Автомобил: Avensis 3S-FE,RAV4 XA30 1AZ-FE
- Благодарил/а: 36 пъти
- Получена благодарност: 100 пъти
Отклонията забелязах при движение по зададен маршрут. Примерно – София - Игуменица и подобни дълги дестинации. Без значение от продукта (Google, Waze, Garmin). Ако приемем, че Google, или Waze могат да преизчислят маршрута без да се усетя и това да обезмисли измерването, то при стар Гармин по запаметен предварително маршрут, който се следва стриктно, резултата е същият, който споделя и Stivans – има, няма 4 км по-малко отчетени на всеки 100 км определени от Гармин-а.
Но да, прави сте, че това не може да е гаранция, все пак, прекалено много фактори опорочават експеримента.
Но какъв е случая с километричните табелки на магистралите (не съм ползвал стълбове, указателни табели за населени и места и т.н., това би било несериозно)? Не би ли трябвало да за разположени точно през интервал 1000 метра? Някой който е запознат с материята да каже, какво е допустимото отклонение между тях, но не би трябвало да е над +/- 50 метра.
Защото на доста магистрали у нас го пробвах и резултата е един и същ. Примерно след 10 такива табелки, ако сте нулирали на първата е съвсем логично на десетата, километража да отчете 10.0 км. Но при мен, всеки път е 9.6-9.7 км, като разминаването респ.натрупването се усеща още след третата, а след десетата продължаваш още 300-400 метра, докато уреда отчете 10.0, което не са 50-тина метра, за да кажеш, просто грешка от нечист експеримент.
Ще ги пробвам и извън България тези табелки, но подозирам, че резултатът ще е аналогичен. Пък и не ми се вярва всички да са толкова еднакво грешно поставени навсякъде.
Но да, прави сте, че това не може да е гаранция, все пак, прекалено много фактори опорочават експеримента.
Но какъв е случая с километричните табелки на магистралите (не съм ползвал стълбове, указателни табели за населени и места и т.н., това би било несериозно)? Не би ли трябвало да за разположени точно през интервал 1000 метра? Някой който е запознат с материята да каже, какво е допустимото отклонение между тях, но не би трябвало да е над +/- 50 метра.
Защото на доста магистрали у нас го пробвах и резултата е един и същ. Примерно след 10 такива табелки, ако сте нулирали на първата е съвсем логично на десетата, километража да отчете 10.0 км. Но при мен, всеки път е 9.6-9.7 км, като разминаването респ.натрупването се усеща още след третата, а след десетата продължаваш още 300-400 метра, докато уреда отчете 10.0, което не са 50-тина метра, за да кажеш, просто грешка от нечист експеримент.
Ще ги пробвам и извън България тези табелки, но подозирам, че резултатът ще е аналогичен. Пък и не ми се вярва всички да са толкова еднакво грешно поставени навсякъде.
-
Hursa
Според мен сравнително са доста точни тези разстояния. И то още при стадия на строителство. Но и по картите в гпс навигациите според мен разстоянията са доста точни - поне за дестинациите, които могат да бъдат зададени по заложената карта. За междинните "точки" може да има осезаема погрешност. Дори разстоянията да са изчислени за някой маршрути по гпс координати, то едва ли са изчислени по навигациите за телефон, съответно снети са огромен брой точки с малко отстояние една от друга, с "поправки" за радиусите на "дъгите"
- gimara
Ако това е за XA30, според ръководството може да бъде обута с размери на гумите: 215/70R16 99H, 225/65R17 101H, 235/55R18 99H, т.е. всичките са стандартни.
Обаче има малка разлика в диаметрите на трите размера. Ние не знае с кой размер е калибриран километража и не внасяме корекции в компютъра според размера. Ако сложим в уравнението гума с грайфер 8 мм (предполагаме с нови ги калибрират колите) и същата гума с 3 мм грайфер, на който му се смята да сметне вариантите.
Ето какво сметна ИИ:
Ако колата е калибрирана за по-малкия размер (215/70 R16), а вие поставите по-големите гуми (225/65 R17), километражът ще отчита по-малко разстояние, отколкото сте изминали в действителност.
Ето точната математическа разбивка:
1. Разлика в обиколката
Обиколка на 215/70 R16: ≈2222.4 мм (База за калибрация)
Обиколка на 225/65 R17: ≈2275.5 мм (Реална гума)
Разлика: По-голямата гума изминава с 53.1 мм повече на всеки един оборот. Това е разлика от +2.39%.
2. Сметката за 10 км
Когато изминете реални 10 км (измерени с GPS), колелата с размер 225/65 R17 ще направят по-малко обороти, отколкото компютърът на колата очаква.
Реално изминато разстояние: 10.00 км
Показание на километража: 10/1.0239≈9.77 км
Резултат: Километражът ще покаже 9.77 км. Вие ще сте изминали с 230 метра повече, отколкото виждате на таблото.

-
Hursa
Не се ли калибрират с гумите, предвидени според нивото на оборудване. При износване - ще показва повече изминати километри, не по-малко.
Иначе - ако е калибриран с най-малкия диаметър (215/70R16), а в момента е с най-големия (225/65R17) ще показва малко под 2,4% по-малко изминато разстояние.
Иначе - ако е калибриран с най-малкия диаметър (215/70R16), а в момента е с най-големия (225/65R17) ще показва малко под 2,4% по-малко изминато разстояние.
- gimara
Кой да знае? Пък и колегата не е казал кое ниво е. Да считаме ли, че "мистерията" е разгадана?

-
mirott
- Благодарил/а: 50 пъти
- Получена благодарност: 49 пъти
При получаване на информация за изминати км по CAN и GPS, и по показания на таблото винаги има разлики. Отделно, при опции не отчитай разстояние при неработещ двигател, при нулева скорост, при независимо от положението на двигател и скорост състояние, инт също на 100 км има +-3 % разлики. Абсолютно нормално е. Не дерзайте. 
-
Двигателист
- Автомобил: Avensis 3S-FE,RAV4 XA30 1AZ-FE
- Благодарил/а: 36 пъти
- Получена благодарност: 100 пъти
Мисля, че е най-високото ниво... В каталозите за части излиза G-grade, a в сервизната книжка е Luxury.
Със сигурност е излязла от завода с този размер гуми и джанти.
Принципно в Европа 99% от ХА30 преди фейслифта са с такива (225/65/17). 16 цоловите (215/70/16) са бели лястовици, със стоманени джанти (аз такива не съм виждал). 18 цоловите (235/55/18) в Европа са единствено високото ниво дизели и то само с 2AD-FHV двигател.
Утре ще погледна табелката, че ми стана интересно, дали там упоменават един размер (вложеният за това шаси), или са написани всички, които gimara споменава и които се използват за модела.
mirott, изобщо не му отдавам внимание, просто ми стана интересно, защо греши толкова в посока минус, а не в плюс.
Със сигурност е излязла от завода с този размер гуми и джанти.
Принципно в Европа 99% от ХА30 преди фейслифта са с такива (225/65/17). 16 цоловите (215/70/16) са бели лястовици, със стоманени джанти (аз такива не съм виждал). 18 цоловите (235/55/18) в Европа са единствено високото ниво дизели и то само с 2AD-FHV двигател.
Утре ще погледна табелката, че ми стана интересно, дали там упоменават един размер (вложеният за това шаси), или са написани всички, които gimara споменава и които се използват за модела.
mirott, изобщо не му отдавам внимание, просто ми стана интересно, защо греши толкова в посока минус, а не в плюс.