Новак с хибрид Auris 2 1.8 Hybrid (2013-2015 г.)

kyoshinn
Благодарил/а: 1 път
Получена  благодарност: 2 пъти

Мнение от kyoshinn » 21 Фев 2026 00:05

Здравейте,
Решил съм да вземем като втора кола, която реално ще стане основна Toyota Auris 2 1.8 Hybrid (2013-2015 г.) ги ре-долу до тези години стигат парите tooth.gif
Изчетох повечето теми, дори дългата за хибридите където 70% се дъвка на кой му гори 5, на кой 5.1 и кой бил смъкнал на -3. И има доста неща, които реално не ми се изясниха, а след няколко дни съм на оглед.
1. Какъв акумулатор се купува, марки, ампери и т.н. До колкото четох имало специални някакви, които не си заслужават.
2. Как да позная, че батерията е в добро състояние ? Евентуално с времето, как да позная, че вече има някакъв проблем извън това, че ще почне да записва някакви грешки ?
3. Мога ли определено време да карам колата като чист бензин дори и с лоша батерия и лош разход ?
4. Преди покупката, задължително ще мина през Тойота да направят тест, някой знае ли какъв точно тест да изисквам или те момчетата там си знаят ? Ориентировъчни цени ?
5. Живи и здрави след покупката как процедираме с обслужването ? При стандартния двигател ясно, ремъци, ролки, водна помпа, филтри, масла и прочие, а тук ? Тази верига сменя ли се ? Нещо по трансмисията ? Или само маслото и филтрите ?
6. Прочетох, че се ползва или 0W20 или 5w30 масло, лично съм фен на мотул и мисля, ако е възможно да продължа да ползвам да кажем 5W30 на мотул ?
7. Вече започват въпросите с батериите. До колкото прочетох най-удачно, ако само няколко клетки са заминали, то да се заменят и отново газ. Ако пък изцяло батерията е приключила само нова ? Как вървят цените към днешна дата и е двата варианта. Може ли да ме насочите и към сервиз или човек от Пловдивска област, не само за батериите, ами и като цялостно обслужване ?
8. За ГТП-то така и не разбрах, вместо да се влиза в този сервизен режим, не може ли на P просто да подавам газ по слух и да измерят газовете ?
9. Батериите и като цяло колите до какви километри издържат и вече трябва да се внимава ? Например тази, която ще гледам е около 200000 км ?
Общо взето до тук са това. Благодаря.
Последно промяна от Akima на 21 Фев 2026 09:04, променено общо 1 път.
Причина: Променено заглавие.

Аватар
Митхат
Автомобил: E38
Благодарил/а: 49 пъти
Получена  благодарност: 146 пъти

Новак с хибрид

Мнение от Митхат » 21 Фев 2026 07:48

Здравей,не очаквай чудеса в разхода по скоро 5.5.
1.Малкия акумулатор може да се намери и по евтин .
2.Ако имаш диагностика читава,гледай кога последно са трити грешки,иначе си има диагностика и за самата батерия .На тези години работата е късмет,освен ако не купуваш кола от супер нагъл търговец сменял и продал клетки.https://toyotabg.eu/viewtopic.php?t=38775
3.Можеш,карал съм преди да ремонтирам,но не е желателно.
4 Тест хибридна батерия май около 300 лв,но това е само за твое инфо ще ти кажат едни проценти и нищо.
5.Ще се изненадаш колко малко работи има да сменяш.
6.Каквото пише в упътването за автомобила ....това е.Забрави мотули,не че и аз не ги ползвам по други коли.
7.Дано не правиш ремонт,но ако се наложи...обади се.
8.Не,в пунктовете вече знаят как.
9.Зависи подръжка и ако имаш някакъв огромен късмет някъде назад във времето да са сменяли гаранционно батерия.
Автомобилът е чудесен за града,и лесен за употреба.
Късмет .
Било каквото било,отсега нататък ще бъде....както си е било .

kyoshinn

Новак с хибрид

Мнение от kyoshinn » 21 Фев 2026 08:44

Митхат, благодаря за отговора. Определено, след закупуването на колата ще ти я докарам за мое и на жената спокойствие, че всичко е наред по системата. За акумулатора не разбрах, макар и да четох по другите теми. Трябва ли да е оригиналния АГМ 35 ампера или както гледам някои хора са сложили обикновен 45 амперов акумулатор (кой на Бош, кой на Варта), с тънкото уточнение да е с малки клеми и ляв полюс ? Тоест според теб няма смисъл да ходя в Тойота да проверка ? Или е хубаво поне да знам горе-долу историята на колата, мога да разбера и дали батерията е сменяна ? До колкото говорих със сегашния собственик, където съм на оглед, тази кола я е карал в Тойота при покупката и е била батерията на 70%, това какво ще рече tooth.gif Аз знам 70% на телефона какво е :help: За съжаление нямам диагностика, нямам и време кога да поръчвам, но виж може да ме ориентираш към каква да си взема за вбъдеще. До колкото разгледах, за смяна след покупка май си остават само маслото и филтрите, но не знам там с водна помпа, инвертор, верига и т.н. как стоят нещата ? Като казах с масло, натисках в магазина да видя за този двигател какво масло дават, ми излиза и 0W20 и 0W16 и 5W30 на Toyota. Всичките са eco fuel, advanced fuel и т.н. Гледах бричка, той пък показва, че трябва да е някакво специално boxed.gif

Аватар
Митхат

Мнение от Митхат » 21 Фев 2026 09:12

За хибридната батерия след 10 та година късмет работа,но нищо фатално като ремонти,най- добре нова но тя си е пари.
За малкият акумулатор съм слагал какво пасне,няколко съм сменял обикновенно носят автърмаркет акумулатори собствениците.Цени не помня,но значително по евтини.За маслото четеш книгата в жабката,колкото до диагностика преди да закупиш автомобил е добре да я погледнеш,историята на грешките и кога са трити .Мен така ме излъга един немски тарикат с тази кола която поръчах преди години от нета и ми я докараха,в началото ме бе яд,но колата стана топ с батерията от C- HR дето и сложих.
IMG_20260221_091445084.jpg
IMG_20260221_091445084.jpg (1013.25 KiB) Преглеждано 63 пъти
Диагностика на х.батерия сваляш и един ап.
Прикачени файлове
IMG_20260221_091436839.jpg
IMG_20260221_091436839.jpg (603.43 KiB) Преглеждано 63 пъти

kyoshinn

Мнение от kyoshinn » 21 Фев 2026 10:08

Супер, благодаря. Така и никъде не намерих цена за нова батерия, едни казват 8000, други 5000, трети 3000. Това не ме плаши толкова, в момента при дизела за годините сменяш съединител с маховик, дюзи, помпата изтропа и т.н. За диагностиката благодаря, ще видя да взема отнякъде занапред. Всичко ми е изясни. Значи е по-важно да видят в Тойота, като я закачат да питам кога са изтривани грешките и какви, а не самата батерия на колко % е. Да колкото разбрах, ти правиш "подмяна на клетки", предполагам по 100-200 лева на да кажем 1-2 модула да струва и кара около 1-2 години, ако съм разбрал правилно.

Аватар
Митхат

Мнение от Митхат » 21 Фев 2026 10:13

Добър вариант е друга "по-нова" втора употреба батерия от нета ,всичко зависи от конкретният автомобил ,може и да караш години без да пипаш.Тук с тези батерии много дълго дърпахме дявола за опашката . tooth.gif

Аватар
WoLF
Автомобил: Приус '07
Благодарил/а: 940 пъти
Получена  благодарност: 340 пъти

Мнение от WoLF » 21 Фев 2026 10:44

1. Малкия акумулатор е в купето дефакто и затова е от по-скъпия "сух" вид... Рискуваш при проблем да дишаш неприятни неща ако ти е обикновен (аз го смених с обикновен tooth.gif )
2. Основно гледаш кога са трити грешките на системата, следва проверка как се държат клетките при работа на колата, но там си трябва набито око...
3. Можеш, тормози се двигателя и "кутията", но можеш доста дълго време...
4. Не е задължително, но ако мислиш, че има нещо гнило...
5. Масло, филтри, антифриз и спирачна течност и си караш колата като обикновен бензин, не го мислиш много...
6. Да, хубаво 5w-30 е достатъчно...
7. Ако няколко клетки са заминали, можеш да смениш само тях и така до безкрай. Този филм го играя от 2019 насам :whistle: Цяла батерия като ти писне да се занимаваш на дребно, цени над 3к от ударени и над 7к от Тойота с гаранция...
8. Можеш, педала докрай на P е 2500об/м грубо. Аз я пускам в авариен, за да не гаси двигателя...
9. Не е въпрос на километри, а на колко горещи лета е. Грубо около 10-12 години издържат преди да почнат отделни клетки да издъхват. Гаранцията все пак е 10г на батерията rolleyes.gif

Успех!
ИзображениеИзображениеИзображение

Публикувай отговор