Хибридното задвижване - предимства и недостатъци, кеф и/или практичност...
-
Iliyan_Mnt
- Автомобил: Rav4 IV hybrid 2016
- Благодарил/а: 5 пъти
- Получена благодарност: 11 пъти
Има превключване на предавките, общо са 6. Когато минеш на ръчен режим автоматично колата минава на 4-та предавка, но при пробите беше на най-голямата 6-та предавка. Може би има значение на коя скорост е, не знам. Но на старата ми кола (Лексус РХ 300) нямаше разлика между ръчен и автоматичен режим и не съм предполагал, че при хибрида има. Явно при хибрида, ако искаш ускорение на ръчен режим трябва да изредиш от най-ниската до най-високата предавка, както е при нормална скоростна кутия. Ще пробвам някой път.
- zorbata
- Автомобил: RAV4 GR PHEV
- Благодарил/а: 82 пъти
- Получена благодарност: 142 пъти
То иначе защо ще ти е ръчен режим?Iliyan_Mnt написа: ↑04 Фев 2026 09:01 ако искаш ускорение на ръчен режим трябва да изредиш от най-ниската до най-високата предавка, както е при нормална скоростна кутия.
caryЦар
-
Hursa
- Благодарил/а: 46 пъти
- Получена благодарност: 223 пъти
За да получите добро ускорение не трябва да ги изреждате всичките.
Зависи с каква скорост се движите. Ако не сте на място, а се движите с 40 50 км/ч няма да можете да включите "първа". А "шеста", та дори и "пета" са за понижаване на оборотите. Така, че да получите максимално ускорение, дори от място - няма да стигнете повече от "четвърта", дори при ускорение до достигане на "максималната" за хибрида.
Auris Е15 Hybrid; Corolla E210 HB 2.0 hybrid
- WoLF
- Автомобил: Приус '07
- Благодарил/а: 925 пъти
- Получена благодарност: 336 пъти
За максимално ускорение автоматичния режим няма ли да набие двигателя на подходящите обороти и да го държи там, докато не ви омръзне ускорението?

-
dracunculus
- Благодарил/а: 239 пъти
- Получена благодарност: 146 пъти
При кик даун eCVT се държи дори в "ръчен" режим еднакво с автоматичния си режим. Поне при Лексуса ми. Без значение на коя виртуална предавка съм, като надъня газта до дъно си ускорява 1 към 1 все едно съм на D просто.
Toyota Corolla 1,6 Valvematic 2012 Luna Navi-> ех
Toyota Avensis 1,8 Valvematic 2017 Elegance MT
Lexus IS300h 2020 Luxury Line ->
https://www.spritmonitor.de/de/detailan ... 07509.html
-
Hursa
Така би трябвало да бъде - докато не достигне максималната скорост, в случая - докато не "опре" в ограничението. Но тук има симулация на "превключване на предавки". И зависи до колко алгоритъма се придържа към такава симулация. Принципно "безстепенното" управление би трябвало да има преимущество - според мен, ако е реализирано добре. Предимството на превключването в случая, според мен, е само в първоначалното задаване на високи обороти, възможно близки до оборотите при които двг достига максималната си мощност. Още повече - ако системата е изключила двг - с превключването той се стартира. Та според мен
- възможното предимство е когато се движим с ниска скорост (или сме на място, за което не съм сигурен) - включваме на ниска предавка, двг се развърта (или дори стартира, ако е изключил) и тогава започваме ускорението. Т. е. чакаме възможност - или да започнем изпреварване зад бавно движещ се в трафик (или може би и при потегляне, при "стартиране от място" - това не съм го пробвал). Едно е да набира мощност при вече развъртян до съответните обороти двг, друго тепърва с набирането на мощност едновременно и да развърта, да ускорява въртенето му, за което също е необходима мощност.
-
dracunculus
- Благодарил/а: 239 пъти
- Получена благодарност: 146 пъти
При мен в ръчен режим симулира предавки само ако ускорявам плавно, ако натисна газта здраво, както споделих вече, няма никаква симулация на нищо, започва да ускорява по класическия си начин. Аз лично ползвам ръчния режим само при много дълги спускания, за да си контролирам двигателната спирачка, след като е напълнена батерията.
Toyota Corolla 1,6 Valvematic 2012 Luna Navi-> ех
-
Hursa
Аз го използвам и както се опитах да напиша - при изпреварване. Примерно движа се зад товарен автомобил, особено в проход и чакам да се появи възможност за изпреварване. (ДВГ при ниската скорост дори често се изключва.) Превключвам на ниски предавки, докато оборотите станат над 4-5 хиляди оборота. И при самото изпреварване не превключвам, системата следи да не превиши 6000 оборота - където този двг достига максималната си мощност, явно няма смисъл да ги превишава, т. е. поддържа вече максималната мощност на тези 6000 оборота (както и при "безстепенното" управление). Но в случая, колегата е постъпил обратно - включил е на висока предавка и системата се опитва, предполагам, да поддържа ниски обороти.