Дизелово гориво, добавки, бензиностанции...
Дизелово гориво, добавки, бензиностанции...
Здравейте колеги,
Нов съм във форума и предлагам да обсъдим една тема, която забелязах е доста засегната по форумите на някои други марки авто. Става дума за горивото, с което караме нашите автомобили. И по специално дизела. Кой къде се зарежда и какви са впечатленията му от качеството.
Аз лично доста време поих моята кобила на ЛукОйл, поради баналната причина, че отнякъде ми попадна карта с отстъпка по 5ст на литър, а и като цяло на техните бензиностанции горивото е по ефтино. Отрицателни последствия сякаш не съм забелязал.
Преди две седмици ми попадна малко гориво тип "туби ленд" и забелязах, че колата започна да работи малко по-твърдо, но за динамичните и качества не забелязах разлика. Не че 2000м3 ТД 2С-Т мотора е надарен с особено такива, а и аз през по голямата част от времето съм спокоен шофьор.
След това в името на експеримента се заредих на една бензиностанция на Ромпетрол в Долен Чифлик, през който минавах пътьом. Наистина работата на двигателя стана по-мека и въпреки претоварената ми кола изкачвахме баирите практически без газ.
Също така ми е интересно използва ли някой от нашите добавки към горивото от рода на специално за това направени, домашно приготвени, 2Т масло и т.н.
Нов съм във форума и предлагам да обсъдим една тема, която забелязах е доста засегната по форумите на някои други марки авто. Става дума за горивото, с което караме нашите автомобили. И по специално дизела. Кой къде се зарежда и какви са впечатленията му от качеството.
Аз лично доста време поих моята кобила на ЛукОйл, поради баналната причина, че отнякъде ми попадна карта с отстъпка по 5ст на литър, а и като цяло на техните бензиностанции горивото е по ефтино. Отрицателни последствия сякаш не съм забелязал.
Преди две седмици ми попадна малко гориво тип "туби ленд" и забелязах, че колата започна да работи малко по-твърдо, но за динамичните и качества не забелязах разлика. Не че 2000м3 ТД 2С-Т мотора е надарен с особено такива, а и аз през по голямата част от времето съм спокоен шофьор.
След това в името на експеримента се заредих на една бензиностанция на Ромпетрол в Долен Чифлик, през който минавах пътьом. Наистина работата на двигателя стана по-мека и въпреки претоварената ми кола изкачвахме баирите практически без газ.
Също така ми е интересно използва ли някой от нашите добавки към горивото от рода на специално за това направени, домашно приготвени, 2Т масло и т.н.
- LEXUS
- Благодарил/а: 12 пъти
- Получена благодарност: 12 пъти
Re: Дизелово гориво, добавки, бензиностанции...
На Лукойл горивата са винаги с 1 стотинка по-скъпи от на ОМВ и Шел,освен това по-важното е ,че единствени Лукойл не слагат никакви добавки-подобрители в горивата си,т.е. искат да печелят ,без да предлагат качество.Night'sB написа: Аз лично доста време поих моята кобила на ЛукОйл, поради баналната причина, че отнякъде ми попадна карта с отстъпка по 5ст на литър, а и като цяло на техните бензиностанции горивото е по ефтино.
TOYOTA/LEXUS--made in JAPAN
Re: Дизелово гориво, добавки, бензиностанции...
Може, ама на ШЕЛ кат слагат голем праз. Рядко съм попадал на по-калпаво гориво от това на ШЕЛ! Забелязвам друго интересно нещо. Когато зареждам гориво (независимо бензин или дизел) на морето минавам 15-20% повече отколкото като заредя в София. Някой да има обяснение?!LEXUS написа:На Лукойл горивата са винаги с 1 стотинка по-скъпи от на ОМВ и Шел,освен това по-важното е ,че единствени Лукойл не слагат никакви добавки-подобрители в горивата си,т.е. искат да печелят ,без да предлагат качество.Night'sB написа: Аз лично доста време поих моята кобила на ЛукОйл, поради баналната причина, че отнякъде ми попадна карта с отстъпка по 5ст на литър, а и като цяло на техните бензиностанции горивото е по ефтино.

maggkrabar написа:останах без пукната пара....
Bad Dog написа:Курвите имат висок разход на градско.
- LEXUS
- Благодарил/а: 12 пъти
- Получена благодарност: 12 пъти
Е, Шел са ужасни,развалиха си реномето преди години с некачествен бензин с вода и лоша нафта и няма да си върнат клиентите.ОМВ предлагат качествени горива. А,я кажи,ако си зареждал скоро на Шел как са им горивата,още ли са пълна боза или са ги подобрили,и какво зареждаш -бензин или дизел и дали 95 V-power ili 98V-power е добър в Шел.
TOYOTA/LEXUS--made in JAPAN
Абе последно миналата зима на едно от ходенията до морето не заредих на връщане се прецаках та сипах нафта от ШЕЛ-а в ПАЗАРДЖИК.....LEXUS написа:Е, Шел са ужасни,развалиха си реномето преди години с некачествен бензин с вода и лоша нафта и няма да си върнат клиентите.ОМВ предлагат качествени горива. А,я кажи,ако си зареждал скоро на Шел как са им горивата,още ли са пълна боза или са ги подобрили,и какво зареждаш -бензин или дизел и дали 95 V-power ili 98V-power е добър в Шел.
Инак тук сипвах скоро бензин на ШЕЛ. Пълна отврат. Единствено май газта им е готина. Поне така разправят приятели дет карат на газ.

maggkrabar написа:останах без пукната пара....
Bad Dog написа:Курвите имат висок разход на градско.
- Me4oKyX
- Получена благодарност: 1 път
- Обратна връзка:
Колеги, след много дискусии на тази тема(не в този форум, а в на Ланча) стигнахме до единодушно мнение - SHELL SUXXXX !! При това не само в София и Пловдив! Никой от всички краища на България не каза едно позитивно нещо за SHELL
Много гадни горива! Избягвайте ги навсякъде по възможност! За другите, като ОМВ, Векта и подобните - трябва да се уточнява в кой градове как е, защото в Пловдив ОМВ са отврат! Само Премиум нафтата е добра, но сложете ли от нормалната и дизела става като трактор!
Добре е всеки да каже в кои градове кои са добрите бензиностанции, за да е по-ясно. Колкото до добавките - аз лично слагам добавка за дизела на всеки резервоар, въпреки, че не зареждам дизел вече от бензиностанции, защота съм срещу Лукойл, имам наемател с цистерни и той ми е кара като услуга на цената, на която той я взима (20лв за шофьора давам, за да е и той доволен, все пак сме хора biggrin.gif ) НО, дори и тази нафта, която идва директно от тръбопровода на Лукойл си е доста мръсна, но е като Премуима на ОМВ примерно. Въпреки това с добавката колата работи както трябва да работи Тойота дизела - по-тихо и по-меко! Ползвам лично Редекс, но Кастрол са добри, на Лики моли казват че са добри. Общо взето има доста добър ефект от тях и и добре да ги слагаш
Като сложете 3-4 пъти, след това си направете експеримент да не слагате 2-3 резервоара и ще усетите разликата biggrin.gif

Аз лично зареждам най-често на Лукойл. Слагам 95, но преди месец сипах 98 и колата ми даде по-лоши резултати от когато е с 95. Зареждам предимно на бензиностанцията на летището и новата Младост 4 срещу Лада БГ (което вече не е лада, но няма значение).
Мнение за нафтата нямам, колите са ми само на бензин.
Мнение за нафтата нямам, колите са ми само на бензин.
Toyota Corolla 1.6 Dual VVT-i, MMT, Sol, 2007
За Шелл и аз не чух никой да се хвали.
Когато си купих колата започнах да зареждам само на OMV от обикновения дизел. Според мен качеството му беше по зле от нафата на Лукойл. На OMV горивата може да са по ефтини с 1ст. на лт, но с отсъпката от 5ст на литър, която ползвам в Лукойл стават по неисгодни. На спестените пари мога да си купя някаква добавка.
Когато си купих колата започнах да зареждам само на OMV от обикновения дизел. Според мен качеството му беше по зле от нафата на Лукойл. На OMV горивата може да са по ефтини с 1ст. на лт, но с отсъпката от 5ст на литър, която ползвам в Лукойл стават по неисгодни. На спестените пари мога да си купя някаква добавка.
Вчера питах в един магазин за цените на добавките на Ликви Моли. Мисля, че довка за 1000л гориво беше около 21-22лв. Което прави 2,2ст на литър гориво. Не е много. Ако резултатът от слагането и в нафтата е сравним с този от зареждането на по-скъпия ОМВ супер пупер незнам какъв си дизел за 2,17лв на лт то тогава има смисъл в тази работа
Между впрочем мога да кажа от личен опит, че качеството на горивата в Москва е много по-лошо от българското. След като покараж на тамошния бензин АИ-95 след 15-18км колата отказва да работи съвсем. Причината са антидетонационните довки, които се слагат като заместител на тетраетилоловото(буквален превод от руски). Наричат ги нещо като "метализанти". Че като си извадиш свещите виждаш керемиденочервено оцветяване на електродите на свща и изолатора. Искрата си ходи по този нагар на изолатора с по-добър успех, отколкото през искровата междина, където и е мястото и работа на двигателя йок.
Чувал съм, че добавките към бензина за увеличаване на октановото му число са базирани на същият метализиращ коктейл.
А няколко пъти зареждайки се на бензиностанции навътре в страната забелязах силен мирис на ацетон в бензина. Местните разбирачи ми обясниха, че така се лекува бензина с марка А-76 да стане нещо като АИ-92-95.
Чувал съм, че добавките към бензина за увеличаване на октановото му число са базирани на същият метализиращ коктейл.
А няколко пъти зареждайки се на бензиностанции навътре в страната забелязах силен мирис на ацетон в бензина. Местните разбирачи ми обясниха, че така се лекува бензина с марка А-76 да стане нещо като АИ-92-95.
И още най-шибаните и стали бензиностанции в |Москва и подмосковието са тези на Лукойл и ЛУК. Бензина е отвратителен и яко лъжат сколичествата.
Което според мен е и причината като сравняваш разхода си при зареждане в различни места да има голяма понякога разлика.
На една бензиностанция според мен и колата ми наляха не повече от 75% от горивото, което платих, тяхната...
За Шелл съм чувал, че също са царе на тези шашми.
Което според мен е и причината като сравняваш разхода си при зареждане в различни места да има голяма понякога разлика.
На една бензиностанция според мен и колата ми наляха не повече от 75% от горивото, което платих, тяхната...
За Шелл съм чувал, че също са царе на тези шашми.
Днас от Шел-добреỳтре зле.Вдругиден от ОМВ добре,след това и от там зле.Пробвам и бензи и газ от всички по-големи бензиностанции ама някоя да сии държи на качеството-ЙОК.Пример:Night'sB написа:Към кколегите от Варна и региона молба да бъдат по-активни.
Ще ми се да оформим едно списъче с годните за зареждане места в региона.
След няколко зареждания на газ от ЕКО-то на Сливница-по-малко от 20/100 газ не паднах.Бях ги отсвирил тотално.Наскоро заредих пак и сега пък 15/100 дето от другаде не съм успявал.И така вече 2 месеца.До онзи ден-когато чак си задръстих филтъра.
А сега ти кажи къде е най-добрата бензиностанция във Варна

Някой правилно написа че всички са франчайзинги и си правят квото си щат.Уж големите марки трябва да ги контролират,ама май не го правят
Аз пък вече бая годинки сипвам на Шел и нямам оплаквания. Много зависи на коя бензиностанция сипвате точно защото поне аз съм откривал разлика. В Плевен има 2 техни бензиностанции и това което сипват определено не е едно и също ... едното е нафта, а другото боза. А в Търново веднъж кво ми сипаха .. не искам да се сещам.
Аз лично не харесвам нафтата на ОМВ ... сипя ли от там и разхода ми се вдига. Виж от Ромпетрол определено съм адски доволен! Лошото е че няма удобни бензиностанции. Най0близката до гаража ми е на 12 км, а Шел-а на който сипвам е на 3 км ... И при мен се усеща, че двигателя работи много по-меко с ромпетролския дизел
Имам ли възможност там отивам да сипя.

За ЛукОйл знам пък, че имат бая строг контрол в последно време. А как е горивото им вече не мога да изкажа мнение. Ще разбера сигурно след НГ чак.
Аз лично не харесвам нафтата на ОМВ ... сипя ли от там и разхода ми се вдига. Виж от Ромпетрол определено съм адски доволен! Лошото е че няма удобни бензиностанции. Най0близката до гаража ми е на 12 км, а Шел-а на който сипвам е на 3 км ... И при мен се усеща, че двигателя работи много по-меко с ромпетролския дизел

100% съгласенНякой правилно написа че всички са франчайзинги и си правят квото си щат.Уж големите марки трябва да ги контролират,ама май не го правят

За ЛукОйл знам пък, че имат бая строг контрол в последно време. А как е горивото им вече не мога да изкажа мнение. Ще разбера сигурно след НГ чак.
- Me4oKyX
- Получена благодарност: 1 път
- Обратна връзка:
Помня, че разисквахме тази тема и тук - http://toyotabg.eu/viewtopic.php?p=416 ... ght=#41660 - ей тук го споменах тъпия франчайзинг, от който за съжаление няма особен ефект, освен, че си приличат бензиностанциите на вид
Има доста инфо, но наистина трябва да се прави ъпдейт редовно на такава тема, защото днес добре, утре може да точиш резервоар да махнеш водата.... Общо взето УЖАС

Има доста инфо, но наистина трябва да се прави ъпдейт редовно на такава тема, защото днес добре, утре може да точиш резервоар да махнеш водата.... Общо взето УЖАС